Schaapskudde in De Heemtuin

In De Heemtuin en Natuurpark Tussen de Venen in Muntendam loopt tijdelijk een schaapskudde. Deze kudde is door Staatsbosbeheer uitgenodigd om te laten zien welk effect zij hebben op de enorme opslag van jonge boompjes in het gebied. Door de boomopslag krijgen heide en orchidee geen kans zich verder te ontwikkelen en zullen ze helemaal verdwijnen.
Het bedrijf Kunst-Egberts uit Beerta heeft de schaapskudde tijdelijk in het natuurgebied in Muntendam lopen. De gemengde kudde bestaat uit ongeveer 130 Schoonebeker heideschapen. Dit oude en zeldzame ras eet bij voorkeur opschietende boompjes, distels, brandnetels en riet. Ook bereklauw verdwijnt als sneeuw voor de zon. Eigenaar Pieter Kunst laat weten dat Staatsbosbeheer het terrein graag open wil houden. “Door de opslag van jonge boompjes zullen, indien er niets gebeurd, de heide en de zeldzame orchideeën binnenkort verdwijnen. De schapen vreten aan de bladeren, van het jonge opslag, en knagen aan de bast. Ze zullen dit ook gedeeltelijk opeten. De boompjes krijgen daar een klap van en zullen naar verloop van tijd verdwijnen. Dit in tegenstelling met kappen en snoeien; dan komen ze terug.”
Het is verleidelijk om de schapen te voeren, zeker voor de kinderen, maar doet u dat alstublieft niet! Brood en voedselresten zijn schadelijk voor deze dieren. 
De kudde is rustig en gewend aan mensen. Voor honden blijven de schapen instinctief bang. Loopt u alstublieft niet door de kudde en laat uw hond niet in de nabijheid van de schapen los lopen. De kudde staat in flexibele tijdelijke rasters, dit zijn netten die voorzien zijn van schrikdraad. De schapen worden om de paar dagen verplaatst zodat de overlast voor u tot een minimum wordt beperkt. “Er is 1 à 2 keer per dag controle, maar we vragen aan de bezoekers van het natuurpark om een oogje in het zeil te houden op de schapen en de tijdelijke omheining.” Voor vragen over begrazing met schapen kunt u contact opnemen met Pieter Kunst, tel. 06-50933439 of even kijken op de website www.stadskudde-oldambt.nl

Reactie toevoegen