Middeleeuws Ter Apel

Stichting Middeleeuws Ter Apel heeft weer heel wat moois in petto in het eerste weekend van september. Ook dit jaar mag de stichting zich weer verheugen op een groot aantal deelnemende groepen, ambachtslieden en marktmensen. Voorafgaand aan het evenement is er een prijsvraag geweest waarin mensen konden meedingen naar ‘een weekend als middeleeuwer’. De familie Hofman uit Muntendam is hier als winnaar uit naar voren gekomen.
Het thema van dit jaar is ‘het middeleeuws kind’. Op het thematerrein rond de schaapskooi van het klooster laat men zien hoe het middeleeuwse kind ter wereld kwam, welke spelen er gespeeld werden en hoe de scholing van de jonge kinderen verliep. Op vrij jonge leeftijd werden kinderen al klaargestoomd voor het werkende leven. Bezoekers van alle leeftijden mogen zelf ondervinden hoe dat in zijn werk ging door deel te nemen aan diverse workshops, zoals leerbewerken, exercitie en de huishouding.
Daarnaast wordt er 3x daags nog een groot kastelenspel gehouden voor jong en oud.
De familie Hofman uit Muntendam, bestaande uit vader, moeder en 3 kinderen, mag het gehele weekend voor en achter de schermen van Middeleeuws Ter Apel kijken. Zij zullen slapen in het kampement van een van de deelnemende groepen, helpen met koken, etc. De kinderen zullen worden opgeleid tot schildknaap of huiswijf en net als de andere kinderen van de ridders en jonkvrouwen naar school gaan op het themaplein.

De stichting mag zich verheugen op een groot aantal deelnemende groepen en marktmensen. Beiden velden staan helemaal vol zodat er zelfs een stop op de aanmeldingen werd gezet. De indeling zal hierdoor ook anders zijn dan vorige jaren. Zo is het slagveld verlegd en is er op het veld van de veldslag voor het eerst ook catering en toiletten. Er zijn zoveel activiteiten te doen dat de ruimte rond het klooster geheel benut moet worden.
De hele dag is er muziek en vertier, theater en uiteraard de grote veldslag. Dit jaar met meer dan 100 zwaardvechters, boogschutters en kanonniers die elkaar bevechten. Er wordt uitgelegd hoe de wapens werden gebruikt en zij zullen hier een spectaculaire demonstratie van geven in een heuse veldslag. Hieropvolgend is er voor de kinderen een leuke kidsbattle waarin ze de stoere ridders mogen bevechten.

Reactie toevoegen