Emotionele bijeenkomst in Meeden

Afgelopen dinsdagmiddag 12 augustus was er een bijeenkomst georganiseerd door de PvdA in Menterwolde om van gedachten te wisselen in een openbare zitting over een beoogd windmolenpark bij Meeden. Door deze bijeenkomst wilde de plaatselijke PvdA de onrust onder de bevolking weg nemen en proberen voor uitstel van de besluitvorming te kunnen zorgen, zodat er meer tijd en ruimte is voor alternatieven. 

Dit om alsnog een andere variant voor het windpark bij Meeden mogelijk te maken. De provincie heeft die windmolens liever bij Meeden, maar het plan stuit op fel verzet van de omwonenden.  De middag in het dorpshuis van Meeden was druk bezocht. Aanwezig waren een delegatie PvdA-Kamerleden (Tjeerd van Dekken (gespreksleider), Albert de Vries (PvdA-woordvoerder), PvdA-gedeputeerde William Moorlag en raadsleden van andere fracties van de gemeente Menterwolde, wethouders van de gemeente Menterwolde, burgemeester Eduard van Zuijlen, energieproducent RWE/Essent en vertegenwoordigers van de actiegroepen Storm Meeden en Tegenwind N33, veel inwoners van Meeden en Menterwolde en overige belangstellenden. En dit alles om de komst van een windmolenpark bespreekbaar te maken en om het draagvlak te vergroten. De inwoners van Meeden zijn tegen het windmolenpark langs de N33 en willen dat een variant wordt onderzocht waarbij de windmolens ten noorden van de A7 komen.  De emoties liepen hoog op tijdens de bijeenkomst. De inwoners hebben een klemmend beroep gedaan op de kamerleden van de PvdA om de plannen voor een windmolenpark uit te stellen. Het was een emotionele bijeenkomst en er werden zware woorden geuit met name richting gedeputeerde William Moorlag. "Leugenaar", werd er gezegd tegen hem, zelfs meerdere keren.

Roelf Wind en Jaap Keuning van Storm Meeden nemen geen blad voor de mond. Keuning is het 'schijtzat' en is echt 'pislink'. Volgens beide heren had Moorlag hen eerder doen geloven dat er nog alle tijd was om te praten over een andere locatie, verder weg van de huizen. Nu kregen ze juist te horen dat nergens meer tijd voor is, omdat minister Kamp vindt dat de beslissing over de plek van het windmolenpark 1 september genomen moet zijn. Aize Tolsma (Stichting Landschap Oldambt): "Neem de tijd, wees creatief. Onze hele gemeenschap wordt belast. Stel besluitvorming een jaar uit. Er zijn veel vernieuwingen en in twaalf maanden kan er veel veranderen. Gun het deze streek!" William Moorlag geeft aan dat de kans op een windpark meer dan 99% is. "Ik wil jullie geen rad voor de ogen draaien en politiek mooi praten. Op een gegeven moment moet je weten, het is beslist. Ik krijg de tijd niet. Misschien goedkoop om dit te zeggen, maar het is de realiteit." Tebbe Krijgsheld (GroenLinks) richting William Moorlag: "U verschuilt zich achter anderen. De leefbaarheid van dit dorp staat op het spel. U kunt toch wel een oplossing zoeken; daar bent u voor!" Wethouder Jan Velthuis (Menterwolde Gewoon) deed moreel appél aan de kamerleden om tot uitstel te komen. "Neem de tijd, ga over de A7 heen, neem de ruimte; dat is politiek!" Zelfs burgemeester Eduard van Zuijlen bemoeide zich met de discussie. Hij verweet Moorlag een wig te drijven tussen de inwoners en de gemeente, omdat de gedeputeerde had gezegd dat het gemeentebestuur wel oren had naar een windmolenpark. Wethouder Jan Velthuis gaf aan, los van zijn eigen gevoelens, zich gekrenkt te voelen door Moorlag. "De gedeputeerde vertelde dat Menterwolde niet constructief wilde meepraten met de provincie over de plannen van de windmolens", aldus Velthuis. PvdA kamerlid Albert de Vries geeft aan dat het planologisch gezien een onuitvoerbare zaak is. "Deze procedure loopt al jaren. Het is tijd om knopen door te hakken. We moeten zoeken naar de beste oplossing. Voor de minister is het vijf over twaalf. In 2020 moeten de plannen gerealiseerd zijn." De inwoners willen graag meer tijd. Over twee weken, op 26 augustus staat er weer een bijeenkomst gepland.

Reactie toevoegen