Heemtuin

Tijdens de raadsvergadering pleitte de heer P. de Wekker als voorzitter van de ‘St. Vrienden van de Heemtuin’ voor het in dienst nemen van een ecologisch hovenier. “Zonder ecologisch beheer wordt het een theetuin in plaats van een Heemtuin.”

De varieteit in biotopen moet bijven bestaan. Hij bestreed dat er sprake was van achterstallig onderhoud. De stichting Menterheem (deze beheerde tot dit jaar de Heemtuin) had een ecologisch beheerder in dienst, die opdrachten kreeg van de ‘St. Vrienden van de Heemtuin’ en van Staatsbosbeheer. Voor de verzelfstandiging van de Heemtuin zoekt de gemeente een stichting, die kennis en kunde heeft m.b.t. duurzaamheid, horeca, groen, re-integratie en zorg en rust en ruimte. Het bedrijfsplan kent prestatie afspraken en een tijdspad. De exploitatie moet leiden tot een sluitende begroting zonder structurele financiële bijdrage van de gemeente. De gemeente heeft dan alleen een rol als regisseur en bestuurder. Er wordt gestreefd naar een verdere professionalisering van o.a. de horeca. De reïntegranten en de cliënten van NOVO kunnen blijven. Ook verkoop is niet aan de orde, verhuur eventueel in delen wel. Het doel is om de kosten te verminderen en de opbrengsten te verhogen.
Na een kleine aanpassing werd een motie van GL en SP ‘om in de functieomschrijving van de tekomstige manager op te nemen dat ecologisch tuinbeheer deel uitmaakt van de functie’ met algemene stemmen aangenomen. Hetzelfde gebeurde met het voorstel om
€ 70.000,-- extra beschikbaar te stellen voor inventaris, inrichting en achterstallig onderhoud. Dit naast de € 42.000,-- dat reeds beschikbaar was gesteld voor 2014.

Reactie toevoegen