Brief Pinquin aan de raadsleden

Zuidbroek, 11 juni 2014

Geachte raadsleden,
In uw komende raadscommissie-vergadering spreekt u over het Integraal Accommodatiebeleid en Accommodatieplan Menterwolde van het bureau M3V. In dit beleid en plan worden toekomstige keuzes voorgesteld, op basis van het coalitieakkoord, betreffende de accommodaties binnen onze gemeente. Het betreft hier ook de keuzes van sportvoorzieningen en de zwembaden.

Over de zwembaden staat:
‘Er zijn teveel zwembaden. Op basis van het aantal inwoners adviseren wij om in ieder geval 1 zwembad in stand te houden. Het college heeft in het coalitie akkoord besloten om het zwembad in Muntendam te behouden. Dit betekent dat de exploitatiesubsidies voor de zwembaden in Zuidbroek en Meeden worden stopgezet.’

De voorgestelde keuze voor de zwembaden in Menterwolde betreuren wij zeer.
In de eerste plaats vanwege het feit dat daarmee de Zwemvereniging De Pinquin uit Zuidbroek ernstig bedreigd gaat worden in haar voortbestaan. In de tweede plaats dat hiermee voor jong en oud de mogelijkheid tot bewegen sterk wordt beperkt en het direct gevolgen heeft voor de leefbaarheid van verschillende dorpen in de gemeente Menterwolde.

De keuze zou ook betreurenswaardig zijn, omdat de inhoudelijke onderbouwing zeer beperkt is. De gekozen argumentatie bestaat uit het feit dat op basis van demografische cijfers er nagenoeg geen (overdekt) zwembad zou moeten zijn binnen onze gemeentegrenzen. De conclusie is dan ook dat er nu teveel zwembaden zijn. Verder is vanwege het coalitieakkoord het advies gegeven om 1 zwembad open te houden. Zonder enige argumentatie wordt aangegeven dat in het coalitie akkoord is afgesproken om voor het zwembad in Muntendam te kiezen. Alle andere argumentatie, zoals bijvoorbeeld jaarlijkse kosten, meerjarige onderhoudskosten, verschillende functies van het zwemwater (bijvoorbeeld zwemsport), verspreidingsgebied en ligging ontbreken geheel! Daarmee lijkt het geen afgewogen beslissing te zijn gericht op de toekomst en leefbaarheid in de dorpen van onze gemeente.

Betreurenswaardig zou de keuze ook zijn, omdat nu de indruk gewekt wordt dat een zwembad alleen een sportvoorziening is. Een zwembad heeft veel meer functies en kent ook veel meer gebruikers dan alleen een zwemvereniging. Ouderen die willen bewegen om langer fit te blijven, kinderen die leren zwemmen voor de veiligheid in ons waterrijke land en natuurlijke ook andere activiteiten die plaatsvinden in de bestaande zwembaden, zoals een zwem-4-daagse. Activiteiten die bijdragen aan een gezond en vitaal dorpsleven en helpen om de negatieve gevolgen van de krimp te voorkomen.
De keuze zou ook een gemiste kans zijn. Op initiatief van De Pinquin heeft de KNZB aangegeven een actieve en stimulerende rol te willen spelen gericht op alle zwembaden in Menterwolde. Samen met de gebruikers en eigenaren van de drie zwembaden in Menterwolde zal gewerkt worden aan een bestendig toekomstplan voor de komende vijf jaar. De gedachte is om een aparte entiteit te realiseren die met de beschikbare middelen voor zwemmen in Menterwolde de exploitatie van de 3 zwembaden gaat realiseren. De KNZB ziet goede mogelijkheden om de kosten te verlagen en de opbrengsten te verhogen in alle drie zwembaden in Menterwolde. Het zou een gemiste kans zijn wanneer deze handreiking van de KNZB om dit plan te maken niet meegenomen zou worden in de afweging over de accommodaties!

Uit bovenstaande begrijpt u dat wij u met klem verzoeken om de voorstellen omtrent de zwembaden in Menterwolde niet over te nemen. Ruim 4000 handtekeningen die vorig jaar aan de gemeente zijn aangeboden om alleen al het zwembad Zuidbroek open te houden geven toch een duidelijk signaal die u als volksvertegenwoordiger niet kunt negeren. Wij doen daarom ook een beroep op u om de vrijwilligers in Meeden, de zwemmers (jong en oud), de kinderen die zwemles hebben, alle andere gebruikers, de actieve zwemverenigingen ZCM’86, De Pinquin en daarmee de zwemsport in onze gemeente niet in de steek te laten!

Natuurlijk zijn wij bereid om uw te informeren of vragen te beantwoorden over het zwemmen in Menterwolde en in het bijzonder bovenstaande punten.
Wij vertrouwen erop dat u bovenstaande zal benutten in uw afweging rondom de accommodaties in Menterwolde.

Met vriendelijke groet,

Nico Altena
Voorzitter Zwemvereniging De Pinquin

Reactie toevoegen