“Ik snap het niet...”

Nieuwe raadsleden zet hem op! De handtekeningenactie van de dorpsraad in Muntendam om de bibliotheek in De Menterne weer open te krijgen is boven verwachting verlopen. Afgelopen woensdag 28 mei werden 1750 handtekeningen aangeboden aan wethouder Jan Batelaan.
 
 
De bieb is al sinds 1 januari van dit jaar dicht; vanwege bezuinigingen en omdat de overeenkomst met Biblionet is beëindigd.
Bestuurslid Janny Meuken van de Dorpsraad Muntendam had de actie op touw gezet. De dorpsraad hoopte op 1000 handtekeningen, maar haalde er uiteinde- lijk 1750 op. 
Ze hopen nu dat ze de nieuwe raad op andere gedachten kunnen brengen en dat de bibliotheek tóch weer open kan.
Meuken maakt zich zorgen om de ouderen, gehandicapten en peuters. “Het lukt niet iedereen op eigen houtje naar Veendam of Zuidbroek te gaan. En... het was altijd heel gezellig in de bibliotheek, je kon er een praatje ma-ken en je was er even uit.” Wethouder Batelaan gaf aan dat hij de bezuinigingen niet kan terugdraaien “We merken dat het leeft bij de Dorpsraad en de inwoners van on-ze gemeente. We proberen de functies educa-
tief en sociaal overeind te houden. Hoe kunnen we er voor zorgen dat u over boeken beschikt, die u graag zou willen lezen? We moeten dingen verbinden. De ruim-te van de bieb wordt straks gebruikt voor de MAC (Het Maatschappelijk Activeringscentrum). De MAC gaat sa- menwerken met Biblionet en de scholen. Hier kunt u straks een kopje koffie drinken, uw kennis vergaren of een cursus volgen”, aldus Batelaan. “Voor kinderen wordt de afstand straks kleiner omdat ze de boeken op de scholen kunnen halen. Leren lezen is ontzettend belangrijk in de ontwikke- ling van een kind. En de kinderen moeten plezier blijven houden in het lezen.” Een aantal lezers ging nog met de wethouder in discussie. Janny Commandeur snapt niet dat de bibliotheek dicht moest. De huurpenningen voor dit jaar zijn al betaald, alle boeken zijn nog aanwezig en de bibliotheek draait bijna geheel op vrijwilligers”, aldus Commandeur. “Ik snap het niet. Ik zie het nut er niet van in. Jullie luisteren niet naar de burgers. Jullie doen je eigen zin.” Een andere aanwezige vroeg zich af waarom de bieb niet in het gemeentehuis kon. Dit was toch ook een sociale ruimte? Mensen die slecht ter been zijn kunnen ook gebruik maken van een lift. “We snappen er helemaal niets van dat de bieb dicht moest.”

Reactie toevoegen