Verkiezingen Europees Parlement

Donderdag 22 mei 2014 vinden in Nederland de verkiezingen voor het Europees Parlement plaats. Maar waar stemmen we nou eigenlijk voor, of tegen, als we donderdag en masse naar de stembussen gaan? 
 
 
Uit peilingen blijkt dat 80% van de Nederlandse bevolking zich niet interesseert voor de verkiezingen van het Europees Parlement. Deze peilingen sluiten aan bij de opkomstcijfers, welke veel lager zijn dan bij de Nederlandse Tweede Kamerverkiezingen. Tot 1999 vertoonde de opkomst voor de verkiezingen van het Europees Parlement zelfs een dalende trend. Deze ontwikkeling is opmerkelijk, want de aankomen-de verkiezingen gaan over de toekomst van Europa, en dus over de toekomst van Nederland. 
We staan er niet altijd bij stil, maar in Brussel worden belangrijke beslissingen genomen. Zo kunnen we onbeperkt reizen door de hele Europese Unie zonder een douanepost tegen te komen en kunnen we in ieder EU-land werken. Door de handel tussen lidstaten niet te belasten, is het goedkoop geworden om te importeren en exporteren en natuurlijk hebben we met de Euro een gemeenschappelijke munt gekregen. Sommigen zullen deze veranderingen toejuichen, voor anderen hoeft het niet zo nodig. Op 22 mei mogen we er allemaal wat van vinden.
Klimaatverandering, de financiële crisis en de bescherming van privacy. Het zijn actuele en veelomvattende thema’s die de vraag doen oproepen of Nederland ze zelf effectief kan aanpakken. Europese samenwerking kan betekenen dat landen samen de verantwoordelijkheid ne-men om problemen op te lossen die grenzen overschrijden, ook als dit tegen de directe belangen van bepaalde landen ingaat. Veel veranderingen zijn goed geweest voor de Nederlandse economie, maar het overdragen van bevoegdheden aan Brussel betekent ook dat Nederland minder te zeggen heeft over wat er in eigen land gebeurt.
Tot en met 25 mei 23.00 uur wordt in alle 28 lidstaten gestemd voor 751 Europarlementariërs. Deze parlementsleden wor-den gekozen voor een termijn van vijf jaar en vertegenwoordigen ruim een half miljard Europeanen. Nederland heeft deze verkiezingen in totaal 26 zetels te verdelen, wat één meer is dan bij de Europese verkiezingen van 2009. Het aantal zetels dat een land mag verdelen wordt bepaald aan de hand van het inwoneraantal van een land. Zo hebben Malta, Cyprus, Estland en Luxemburg 
6 zetels toegewezen gekregen en spant Duitsland de kroon met het hoogste aantal zetels van 96.
Deze verkiezingen zijn het moment om uw mening te geven over Europa. Op 22 mei kunt u letterlijk uw stem laten horen. 
 
Wilt u meer informatie over de standpunten van de verschillende partijen en kijken bij welke partij uw mening het beste aansluit? Doe dan de stemwijzer op: europa.stemwijzer.nl.

Reactie toevoegen