Het rijke leven in en rond de poel

Landschapsbeheer organiseert lezing over amfibieën en reptielen
Ze zijn glad, glibberig en koudbloedig. Toch fascineren ze ons mateloos: reptielen en amfibieën. Voor wie meer wil weten over de knoflookpad, de ringslang en andere amfibieën organiseert Landschapsbeheer Groningen op 9 mei een boeiend lezing over het leven van deze dieren in en rond de poel.
De lezing wordt gegeven door veldbiologe Annemarie van Diepenbeek van de stichting RAVON (Reptielen, Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland). Aan de hand van bijzondere feiten en leuke wetenswaardigheden laat zij haar toehoorders kennismaken met de knoflookpad, meerkikker, ringslang, levendbarende hagedis en andere soorten amfibieën en reptielen die in Nederland voorkomen. Het accent ligt op soorten die ook in Groningen en de grensregio's zijn te vinden.
Landschapskwaliteit Behalve op de soorten zelf, gaat de veldbiologe ook in op de leefomgeving van kikkers, padden, slangen en hagedissen. Het voorkomen van reptielen en amfibieën is een goede graadmeter voor de kwaliteit van het landschap. Van Diepenbeek vertelt in haar lezing welke eisen de soorten aan hun leefomgeving stellen en hoe poelen het best kunnen worden beheerd en onderhouden om ze aantrekkelijk te ma-ken voor amfibieën.
Aanmelden Landschapsbeheer Groningen organiseert de lezing als opmaat naar de oprichting van een poelenbrigade. Zij nodigt daarom mensen die interesse hebben in onderhoud en beheer van poelen met nadruk uit om kennis te komen maken met de dieren in en rond dit landschapselement. Zij zetten zo een eerste stap in hun opleiding tot poelenbrigadier. De lezing wordt gehouden in het kantoor van Landschapsbeheer aan de Roderwolderdijk 60 in Groningen en begint om 19.30 uur. Er zijn geen kosten aan verbonden. Geïnteresseerden dienen zich wel van tevoren aan te melden via info@landschapsbeheergroningen.nl of tel. 050 534 51 99).
De lezing wordt mogelijk gemaakt door het project Groen en Doen van het ministerie van Economische Zaken.

Reactie toevoegen