maart 2016

 • Diplomazwemmen van den Noortbad

  Woensdag 27 februari jl. hebben 54 kandidaten in het D.G. van den Noortbad in Muntendam afgezwommen voor de diploma’s A, B en C. Dit gebeurde onder grote belangstelling van vaders, moeders, opa’s, oma’s, broertjes en zusjes. De examencommissie bestond uit de zwemonderwijzeressen J.K. Ploeger, T. Wiering-Oosterhuis en H. Mulder. Alle kandidaten zijn geslaagd. 

 • Mevrouw Pronk gehuldigd

  Maandagavond 22 februari was de jaarvergadering van de FNV Vrouwenbond afdeling Muntendam. Tijdens deze avond werd A. Pronk gehuldigd. Ze is inmiddels 35 jaar lid van de bond. Mevrouw kreeg een VVV bon en een bloemetje. Na het officiële gedeelte kon er geluisterd worden naar het koor ’t Hoogholt uit Hoogezand. Ook werd er een verloting gehouden. Het was een geslaagde avond.

 • Koopavondoptredens voorjaar 2016

  Het voorjaar breekt weer aan en dus gaan de Koopavondoptredens in de foyer van het Cultureel Centrum vanBeresteyn weer van start. Het is weer gelukt om een divers programma samen te stellen waar een ieder iets van zijn of haar gading kan vinden. Van shantykoor tot goochelaar, van dixieland band tot gospelkoor en dat allemaal uit onze eigen regio.

 • Samen op weg naar een gezond gewicht!

  Sindskort is Mariska Kuiper, voorheen werkzaam als apothekersassistente in het UMCG en het OZG, een praktijk aan huis begonnen als gewichtsconsulente onder de naam Feeling Healthy. De garage is verbouwd tot een nette praktijkruimte waar ze u gaat begeleiden naar een gezonde leefstijl en een gezond gewicht. Doordat ze altijd al bezig was met gezonde voeding, heeft ze besloten om in 2015 te starten met de opleiding “Gewichtsconsulent”.
 • Subsidie Omroep Menterwolde

  Omroep Menterwolde ontvangt een subsidiebedrag van € 6.340,- ter ondersteuning van haar radio-uitzendingen. Stichting Omroep Menterwolde is het lokale radiostation voor de gemeente Menterwolde. De uitzendingen worden gemaakt door vrijwilligers en uitgezonden via FM, kabel en internet. De Omroep beschikt over een website (www.omroep-menterwolde.nl) waar het programma aanbod per dag te vinden is.

 • 12-Uur volleybal marathon

  In de nacht van 20 op 21 mei houdt de Baptisten Gemeente uit Muntendam een 12-uurs volleybal marathon in De Menterne. De marathon begint op vrijdagavond en eindigt zaterdagmorgen. Wie wil tegen de Baptisten Gemeente volleybal spelen? De hele avond en nacht wordt er aan één stuk door gevolleybald. Stel een team samen met je familie, vereniging, straat, werk het maakt niet uit en geef je op.

 • Paasworkshop

  Eindelijk!! Voorjaar in de lucht. Wie verlangt er nu niet naar. Een beetje mooi weer met mooie voorjaarsbloemen in de tuin en misschien ook bij u in huis. Buurtactief Meeden heeft wederom bloem-styliste Heleen Hamminga Pimmelaar bereid gevonden om bij haar thuis (Duurkenakker 21) op 15 maart een workshop met als thema Pasen te geven. Zij vindt het een leuk initiatief van Buurtactief om samen met u iets moois te creëren.

 • Strategische visie HSSM

  Het Kompas geeft de richting aan: samen kom je verder. De drie colleges van B&W van de gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde hebben ingestemd met ‘Samen kom je verder, Kompas voor de nieuwe gemeente’, de strategische visie voor de gemeente HSSM. Zij stellen de drie gemeenteraden voor om in april met ‘het Kompas’ in te stemmen en het als leidraad te nemen voor toekomstig beleid en organisatie.
 • Snuffelen op de NNTTM Collectiezolder

  Het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum heeft een grote collectie spoorwegspullen. De collectie bestaat onder meer uit een groot aantal verzamelingen, zoals bijvoorbeeld spoorwegpetten, boeken en kleding. Veel van de voorwerpen zijn standaard niet in het museum te vinden maar liggen opgeborgen in het depot van het museum. Bent u benieuwd welke spullen het museum zoal heeft, behalve de vaste en wisselende expositie?

 • Maak kennis met de ‘Eetbare Natuur’

  Op maandag 7 maart vindt de algemene ledenvergadering van de Vrienden van de Heemtuin plaats. De vergadering vindt plaats in het paviljoen van De Heemtuin te Muntendam zelf. Die is ook toegankelijk voor niet-leden van de Vrienden! De lezing wordt gegeven door Marjanne Huising uit Assen. Zij gaat het onderwerp ‘Eetbare Natuur’ bespreken. Huising heeft een praktijk voor kruiden- geneeskunde (www.sintau.nl) en geeft regelmatig lezingen over eten uit de natuur. Het mooie is dat dit in alle seizoenen kan!

 • Tweede Kamerlid bezoekt HSSM-gemeenten

  Tweede Kamerlid Jaco Geurts (CDA) bracht op maandag 29 februari een bezoek aan de HSSM-gemeenten. Geurts is landbouwwoordvoerder van de CDA-fractie, en praat bij landbouwer Martin Berg in Sappemeer over actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Het bijzondere aan het bedrijf van de gebroeders Berg, is dat zij grond in zowel Hoogezand-Sappemeer als Menterwolde en Slochteren hebben. Namens het CDA in de drie gemeenten waren vertegenwoordigers van de drie gemeenten aanwezig.

 • Zwemgroep 55+ in Muntendam

  In Muntendam is al vele jaren een zwemgroep voor de 55+ groep actief. “Wij zwemmen aan het begin van de vrijdagmiddag in het D.G. van den Noortbad. De sfeer binnen de groep is erg gemoedelijk.” Het komt niet op het goede zwemmen aan, maar op het bewegen van het lichaam. Dat gaat in water veel gemakkelijker dan buiten het water. Het maakt niet uit hoe iemand er uit ziet. Iedereen is van harte welkom bij onze zwemgroep. Aan het begin van de les wordt altijd watergymnastiek gegeven. Waardoor binnen dat uur niet alleen de nadruk op zwemmen ligt.
 • Besluit GSM zendmast Noordbroek

  Vodafone is in verband met de verbetering van de huidige dekking en uitbreiding van haar netwerk in Noordbroek op zoek naar een geschikte locatie voor de bouw van een GSM zendmast. Deze mast krijgt een hoogte van maximaal 40 meter. De beoogde locatie is het voormalig sportpark, in de buurt van MFC De Noordsuythoeve aan de Schoolstraat. De exacte locatie is aangegeven op onderstaande situatieschets. 
 • Kennis maken met de inwoners

  Thea van der Veen (PvdA) en Jaap Borg (VVD) zijn 10 december jl. geïnstalleerd als wethouder in de gemeente Menterwolde. Hieronder een kort interview met Thea van der Veen. Thea van der Veen (63) was voor dat ze hier wethouder werd Senior Strategisch Adviseur Sociaal Domein in Groningen. Ook was ze acht jaar wethouder in Delfzijl. Van der Veen is geboren in Leeuwarden en woont in Hoogezand. 
 • Zonnehuisgroep Noord afgeslankt verder

  Zonnehuisgroep Noord sluit op termijn vier huizen waaronder Gockingaheem in Noordbroek. Zonnehuisgroep Noord heeft cliënten, medewerkers en vrijwilligers via bijeenkomsten en brieven woensdag 24 februari geïnformeerd over de onvermijdelijke beslissing om tussen 2018 en 2019 vier locaties te sluiten. Eerder maakte de groep bekend om Olderloug in Slochteren te sluiten.

 • Thuiszorg HSSM gemeenten

  De gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde hebben een contract met TSN Thuiszorg BV voor de hulp bij het huishouden. Buurtzorg heeft de gemeenten een voorstel gedaan voor overname van de klanten en het personeel in verband met het aanstaande faillissement. De 3 gemeenten vinden het belangrijk dat de inwoner kan kiezen uit meerdere aanbieders. Daarom zijn de aanbieders die een contract met de gemeente hebben, gevraagd om ook een voorstel in te dienen voor overname van de activiteiten. Meerdere aanbieders hebben hier gebruik van gemaakt.

 • Afscheid Juf Gerda

  Op donderdag 25 februari hebben we op feestelijke wijze afscheid genomen van juf Gerda Smallenbroek. Na 16 jaar op de Wegwijzer te hebben gewerkt, is juf Gerda met (vervroegd) pensioen gegaan. "s Middags werd ze in stijl van huis gehaald met een old timer. Na aankomst op school heeft juf Gerda een rondgang gemaakt langs alle groepen. Hier werden spelletjes gedaan en door de groep gemaakte cadeautjes overhandigd. Daarna werd juf nog door alle kinderen toegezongen in het speellokaal en werden de rest van de cadeaus van de kinderen en de ouders overhandigd.

 • Van huisschilder tot kunstschilder

  Cultuur- & Congrescentrum vanBeresteyn in Veendam nodigt regelmatig (amateur) kunstenaars uit om te exposeren in de foyer. Van 28 februari 2016 t/m 10 april 2016 is er een overzichtstentoonstelling te zien van het werk van Henk Bos en Jur Stokebrook uit Oude Pekela.
  Misschien hebben ze bij u ooit een dakkapel geschilderd of een raamkozijn, of misschien wel het hele huis. 
 • Gezocht: Leerlingen

  Examenklas ULO Wildervank uit 1966. “Het is dit jaar vijftig jaar geleden dat we examen hebben gedaan. Hiervoor willen we een reünie organiseren op zaterdag 4 juni 2016.” Graag ontvangen we reacties of hier belangstelling voor bestaat. Je kunt je hiervoor aanmelden per mail bij Gerrit Meijers: g.meijers4@kpnplanet.nl
  Indien er belangstelling is vanuit andere examenjaren b.v. 1965 en/of 1967 mag je je ook aanmelden.

 • Irene Wilkens op koopavondconcert

  Donderdag 10 maart 2015 om 20.00 uur in de foyer van Cultuurcentrum vanBeresteyn. De winnares van het ‘Grunneger Laidjesfestival’ is donderdagavond 10 maart te gast bij het koopavondoptreden. Irene Wilkens werd door de jury unaniem verkozen als de beste vertolker van het Groninger lied. Irene is een allround zangeres en voelt zich thuis in meerdere stijlen, van Blues tot Groningstalige pop. Na het conservatorium klarinet is zij zich gaan toeleggen op zang. Tot voor kort zong Irene in de Abba tributeband SOS en is één van de muzikanten van het jaarlijks spektakel ‘Night of the Guitars’.

 • Schaatsen voor KWF

  1 op de 3 Nederlanders krijgt kanker. Iedereen kent wel iemand met de ziekte. Je hoeft niet machteloos toe te kijken, je kunt iets doen! Doe mee met een marathonactie! Marieke Ekema-van der Veen uit Muntendam organiseert een schaatsactie in het kader van de KWF Marathonweken. Dit doet zij omdat ze zelf met de ziekte te maken heeft gehad. Wilt u haar sponsoren, of zelf lekker schaatsen voor dit doel, dan kun je alle informatie vinden op:
  De website van Kardinge onder het kopje Nieuws of op alleacties.kwf.nl.

 • 2e Plek Rik Fissering

  Rik Fissering van judo Ryu Muntendan komt dit jaar voor het eerst in de -18 uit. Zaterdag 5 maart deed hij mee aan de districtskampioenschappen in 2e Exloermond. Hij bewees hier dat hij zijn nieuwe leeftijdscategorie prima aan kan. In een poule met sterke deelnemers stond hij zijn mannetje. Hij verloor alleen de finale en mocht met de 2e prijs naar huis. Met deze overwinning plaatst Rik zich voor het NK judo op 9 april in Leek.
 • 55+ers genieten

  Afgelopen vrijdag heeft de Zuidbroek-ster zanger Sinus Schuiling een geslaagde zangmiddag op verzoek van Menterne Actief in de Menterne gegeven. Hij zong in het Gronings, Nederlands en Engels. Soms hele gevoelige rustige liedjes, afgewisseld met gezellige meezingers die goed in de smaak vielen. 
 • Themadienst

  Op zondag 13 maart is er een bijzondere dienst. Er zal stil worden gestaan bij het thema ‘de Bestemming’. De dienst zal worden geleid door br. Wieger Sikkema. Ook is er muzikale medewerking van Rob Zigter. Na afloop van de dienst is er gelegenheid om nog na te praten onder het genot van een kopje koffie of thee. Iedereen is van harte uitgenodigd om deze dienst in ‘het witte kerkje’ aan de Kerkstraat te Muntendam bij te wonen!

 • Klaverjassen IJsvereniging Noordbroek

  Helaas ook dit jaar geen schaatsijs, wel werd er weer gekaart bij ijsvereniging Noordbroek. Vanaf 16 oktober t/m 4 maart werd er totaal 6 keer geklaverjast in een gezellige en soms volle kantine van de ijsvereniging. Afgelopen vrijdag werden dan ook de kampioenen gehuldigd, en kregen ze uit handen van de voorzitter de, door een anoniem willen blijvende sponsor, aangeboden bekers.
 • ‘Onze boomgaard is goud waard’

  Een buurtboomgaard is een heerlijke groene ontmoetingsplek. Daarnaast is het ook een paradijs voor tal van dieren. Landschapsbeheer Groningen, Friesland en Drenthe willen de aanplant of uitbreiding van boomgaarden daarom aanmoedigen. Daarvoor schrijven ze een prijsvraag uit. Welke buurt of wijk heeft het meest verrassende, originele of het mooiste idee voor een buurtboomgaard van Noord-Nederland? Een deskundige jury beloont het beste plan met 500 euro voor het uitvoeren van dat plan.
 • Reactie VVD begroting

  Wij zijn blij dat het college eindelijk met een sluitende begroting naar de raad is gekomen. De VVD is altijd voor een degelijk financieel beleid geweest en bij de huidige VVD Wethouder met de portefeuille financiën is dat wat ons betreft in goede handen.

  De komende jaren zullen jaren zijn van handen op de knip. We zullen moeten bezuinigen en dat zal op ieder onderdeel moeten gebeuren. Daarbij willen we de burger zoveel mogelijk ontzien en de dienstverlening op peil houden.

 • Lezing over NOLS station Zuidbroek

  Op dinsdagavond 15 maart aanstaande vindt er in het station Zuidbroek een interessante lezing plaats over de NOLS, welke aansluit bij de huidige expositie over de Noord-Oosterlocaalspoorweg maatschappij. Deze spoorlijn, aangelegd aan het begin van de 20e eeuw, verbond Zwolle met Delfzijl. Textielfabrikant Jan Willink wilde de producten uit zijn textielfabriek snel en goedkoop bij zijn afnemers krijgen en daarom legde hij deze spoorlijn aan.

 • Open ochtend CBS De Parel

  voor ouders en belangstellenden en eventueel toekomstige leerlingen. Op dinsdag 15 maart staan vanaf 10.45 uur de deuren van Christelijke basisschool ‘CBS De Parel’ in Muntendam open. Misschien wordt uw kind binnenkort 4 jaar, of bent u hier net komen wonen en zoekt u een vertrouwd plek-je voor uw kind? Ouders die op zoek zijn naar een school voor hun kind zijn van harte welkom om vrijblijvend in de klassen te komen kijken, de school te bezichtigen, sfeer te proeven en kennis te maken met het personeel. Vanaf 10.45 tot 11.45 uur staat de koffie voor u klaar. 
 • Schrijvershoek zoekt eieren

  Dorpsvereniging de Schrijvershoek organiseert ‘eieren zoeken’ op zaterdag 26 maart. Iedereen kan hier aan meedoen, echter je moet je wel van tevoren opgeven. Dit kan tot en met 23 maart. De eieren worden verstopt in de omgeving van het speeltuintje wat aan de Torenstraat gelegen is. Net als voorgaande jaren wordt er per leeftijdscategorie een gouden ei verstopt door onze paashaas. Voor de winnaars ligt er een presentje klaar. Leden van de Schrijvershoek kunnen gratis meedoen. Niet-leden betalen een bijdrage van € 2,50. Vanaf 10.00 uur kun je bij de aanmeldtafel doorgeven dat je er bent.

 • Volleybalmarathon

  In de nacht van 20 op 21 mei houdt de Baptisten Gemeente uit Muntendam een 12-uurs volleybal marathon in De Menterne. De marathon begint op vrijdagavond en eindigt zaterdagmorgen. Wie wil tegen de Baptisten Gemeente volleybal spelen? De hele avond en nacht wordt er aan één stuk door gevolleybald. Stel een team samen met je familie, vereniging, straat, werk het maakt niet uit en geef je op.
  Voor opgave zie de Tussenklappen van deze week.

 • Avond wandelvierdaagse Noordbroek

  Op 31 mei, 1, 2 en 3 juni wordt er alweer voor de 17e keer de Avond wandelvierdaagse in Noordbroek georganiseerd. Vier avonden lang wandelen, liedjes zingen en plezier maken samen met je vrienden uit de klas, sportclub, vereniging of individueel. Het bestuur is alweer druk met de voorbereidingen bezig om er een geslaagde vierdaagse van te maken.
  De organisatie hoopt dat er weer veel wandelaars van de partij zullen zijn . Ook is het mogelijk om één avond te wandelen. Nader bericht van dit jaarlijks terugkerend evenement volgt later.

 • Vraag van de HKM

  De HKM bestaat al vanaf 1999. Onder verschillende besturen. Zij zijn begonnen, zoals iedereen begint. Klein en behapbaar, maar groeiende. De doelstelling om mensen enthousiast te maken voor de geschiedenis en in het bijzonder de geschiedenis van eigen omgeving is nog steeds gehaald. Het ledenaantal is inmiddels gestegen naar 250. Daarmee groeit alles. Interesses, kennis, mogelijkheden en noodzakelijkheden. En heeft het bestuur inmiddels hulp nodig.