februari 2016

 • Prentenboek van het Jaar

  “Het Prentenboek van het Jaar wordt jaarlijks gekozen. Een jury van bibliothecarissen kiest uit het complete aanbod van peuterboeken van het afgelopen jaar. Het belangrijkste criterium is dat het boek, naast een goed verhaal en aantrekkelijke illustraties, voldoende aanknopingspunten biedt voor interactie met de peuters en verwerking in hun spel na het voorlezen”, vertelt Jolanda Robben van de bibliotheken Menterwolde, Pekela en Veendam. “Dit is een heerlijk peuterboek. Je merkt dat de peuters heel leuk op dit boek reageren.”

 • ‘Snertactie’ groot succes!

  Zaterdag 30 januari vond de eerste snertactie van het nieuwe 5 mei comité Noordbroek plaats. Veel mensen kwamen met een eigen pan de snert halen en er werd ook gezellig een kommetje snert gegeten bij het kraampje. Om 13.00 uur was de snert al uitverkocht, terwijl de actie officieel tot 18.00 uur zou duren. De kok (Henk Wolters; Gockingaheem) besloot spontaan bonensoep te maken om zoveel mogelijk teleurstellingen te voorkomen.
 • Asbestonderzoek van den Noortbad

  Op maandag 25 januari 2016 is het D.G. van den Noortbad in Muntendam onderzocht op de aanwezigheid van asbest. De gemeente heeft hiertoe opdracht gegeven met oog op de plannen voor verzelfstandiging van dit overdekte zwembad, de leeftijd van het gebouw en uit het oogpunt van zorgvuldigheid. Uit het onderzoek is naar voren gekomen, dat in de publieks- en personeelsruimtes van het zwembad geen asbest is aangetroffen. Dat is een hele geruststelling.

 • Uitdagende en verrassende voorstelling

  Toneelvereniging Toveroos gaf afgelopen zaterdag haar eerste van de twee eigen jaarlijkse uitvoeringen in De Broeckhof te Zuidbroek. Omdat de vereniging 35 jaar bestaat, besloot men de uitdaging aan te gaan om een geheel andere genre te spelen.
  Op verzoek van de spelers werd de komische thriller ‘De ultieme vermageringskuur’ gespeeld. Voor Toveroos werd deze thriller volledig herschreven om er een extra speler in kwijt te kunnen.
 • Voorlezen is elke dag een feest!

  De Nationale Voorleesdagen 2016 (van 27 januari tot en met 6 februari). Op 27 januari zijn De Nationale Voorleesdagen 2016 groots gestart met Het Nationale Voorleesontbijt waar basisscholen, bibliotheken, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven in Menterwolde aan meedoen. Zo ook Kindercentrum Het Apenstaartje te Muntendam en peuterspeelzaal ’t Grutstee in Meeden.


 • 'De Tuinkabouter'

  Zaterdag 13 februari 2016 is er in het dorpshuis te Meeden een gezellige toneelmiddag. De Zonnebloem afdeling Muntendam-Meeden verzorgt in samenwerking met de toneelgroep 'EDKO' voor alle inwoners van Muntendam en Meeden een gezellige middag. Het is een blijspel in 3 bedrijven, waarin we worden meegenomen in allerlei hilarische ontwikkelingen rondom een tuinkabouter. In de pauze zal er een ver- loting zijn en na afloop zullen de prijzen worden uitgedeeld. Lachen is gezond en Toneelvereniging EDKO staat voor garantie!.

 • Laatste kans expo Paardenspoor

  Komend weekend is de laatste mogelijkheid om de wisselexpositie ‘Paardenspoor’ in het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum te bekijken. Deze tentoonstelling is nog tot en met zondag 7 februari te zien, waarna deze wordt afgebouwd en plaats maakt voor de volgende expositie. Op vrijdag 12 februari is de opening van de nieuwe expositie over de Noord-Ooster Locaal Spoorwegmaatschappij.

 • Wat wordt de nieuwe naam voor HSSM?

  De Hogewolden, Midden-Groningen en Woldmeren. Dat zijn de namen waar de inwoners van de gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde op mogen stemmen. Een onafhankelijke adviescommissie koos deze drie uit maar liefst 271 unie- ke namen. Er kwamen in totaal 410 suggesties binnen. In februari krijgen alle inwoners een persoonlijke stemkaart thuis gestuurd waarmee ze kunnen stemmen op hun favoriet. Op 15 maart wordt bekend gemaakt welke naam de meeste stemmen kreeg.

 • College maakt rondje langs de dorpen

  Het nieuwe college van burgemeester en wethouders maakt de komende weken een rondje langs de dorpen om zich aan de inwoners voor te stellen en met hen in gesprek te gaan over actuele onderwerpen. Dat zijn in ieder geval de herindeling, het windmolenpark, de aardbevingsproblematiek, het MFC-Meeden, de financiële huishouding van de gemeente en de noodzakelijke bezuinigingen. Maar er is ook ruimte voor andere onderwerpen, die door de inwoners naar voren worden gebracht.

 • Twee mannen aangehouden op A7

  Dinsdagmiddag 2 februari heeft een speciaal aanhoudingsteam van de politie, op de A7 bij Zuidbroek, twee inzittenden van een auto aangehouden. Dat gebeurde na een achtervolging vanaf het Julianaplein in de Stad Groningen, die door diverse weggebruikers werd opgemerkt. De twee mannen worden gezocht in verband met 'een lopend onderzoek', zo laat een woordvoerder van de politie weten. Om welke zaak het gaat, wordt niet bekend gemaakt. 'We zouden dan andere verdachten kunnen alarmeren'. De twee mannen waren niet vuurwapengevaarlijk. Ze werden opgemerkt, omdat hun kenteken werd gecontroleerd.

 • Beeldende kunst

  Woensdag 10 februari geeft Gonnie de Boer, predikante in Anloo, om 20.00 uur in de AE-kerk aan de AE-straat 1 te Veendam een lezing over beeldende kunst die een relatie heeft met bijbel en kerk. Het gaat speciaal over de (vergeten) betekenis van allerlei symbolen in de kunst. Menigeen (gelovig, twijfelaar of ongelovig) loopt op vakantie graag een kerk binnen, voor de rust, voor de sfeer, voor wat er allemaal te zien is.

 • Vrijwilligers voor vriendschapskring

  Humanitas is een vrijwilligersorganisatie, die diverse activiteiten ontplooit. Activiteiten, die erop gericht zijn mensen te helpen zichzelf te helpen. Soms kan het in het leven even fout lopen en dan is Humanitas er om tijdelijk de helpende hand te bieden. Zo kent de afdeling o.a. de thuisadministratie, de rouwbegeleiding, het maatjesproject en de voorleeswerkgroep. Allemaal activiteiten die mensen tijdelijk ondersteunen in moeilijke tijden.

 • Unanieme steun waardevermeerderingsregeling

  De volledige Tweede Kamer heeft dinsdag 2 februari voor een motie gestemd om de waardevermeerderingsregeling voor Groningen te behouden. Minister Kamp van Economische Zaken stopte de regeling per 1 januari.
  De regeling houdt in dat Groningers die meer dan 1000 euro bevingsschade aan hun huis hebben, aanspraak kunnen ma-ken op een bedrag van maximaal 4000 euro. Dat geld kunnen ze dan gebruiken om energiebesparende maatregelen te nemen. De regeling liep tot 1 januari van dit jaar, maar de Tweede Kamer vindt dus dat de maatregel weer ingevoerd moet worden.


 • Bevingsschade sneller hersteld

  Centrum Veilig Wonen gaat een deel van de schades die zijn veroorzaakt door aardbevingen als gevolg van gaswinning sneller herstellen. Streven is om deze schades binnen vijf werkdagen aan te pakken. Deze nieuwe aanpak start op 1 februari onder de naam Versneld Herstel. 
  Centrum Veilig Wonen hoopt met dit aanbod dat meer schademelders kiezen voor een snel herstel in plaats van uitbetaling. Door te kiezen voor Versneld Herstel wordt schade door een erkende aannemer gerepareerd en kunnen mogelijke discussies over vervolgschades worden voorkomen.

 • Vanaf deze week in Zuidbroek

  Vanaf nu heeft Marita’s Viskraam elke donderdag een standplaats op het dorpsplein tegenover de Coop. Het is een echt familiebedrijf gerund door vader, moeder en dochter. Natuurlijk kunt u er terecht voor vele soorten gebakken, gerookte en verse vis.

  Op woensdag en zaterdag staat de viskraam ook in Veendam. De familie heeft een heerlijke openingsaanbieding voor u in petto.

 • Kanonnen in Zuidbroek

  Een gelukkig niet alledaags tafereel afgelopen donderdag op de A7 bij Zuidbroek. Twee diepladers met daarop twee Pantserhouwitsers (het belangrijkste krombaangeschut) van de Koninklijke Landmacht stonden op de vluchtstrook. Later sloot een derde vrachtwagen met kanon zich erbij aan. De eerste dieplader had pech en daarom werd het 55.500 kilo wegend gevaarte er afgereden. Een andere vrachtwagen kwam deze vervolgens ophalen.

 • Zonnepark SUNBROUCK

  BESPAAR PER ZONNEPANEEL EEN BEDRAG VAN € 35,- OP UW ENERGIENOTA.
  De installatie van een zonnepark met duizenden zonnepanelen op het terrein van de vroegere crossbaan aan de Industrieweg in Zuidbroek in Zuidbroek krijgt steeds vastere vormen. Het is de bedoeling dat deze zonneweide in het voorjaar van 2017 de eerste stroom opwekt. Al veel mensen hebben zich opgegeven als geïnteresseerden. Als alles goed gaat wordt dit het eerste park voor opwekking van duurzame energie uit zonlicht in de provincie Groningen.

 • KaKa actief in Menterwolde

  Per 1 februari j.l. heeft Kinderopvang KaKa alle kinderopvang locaties van Timpaan kindercentra overgenomen. Zo ook de locaties in Menterwolde. De van oorsprong uit Dwingeloo afkomstige kinderopvangorganisatie gaat vol enthousiasme aan de slag om in de dorpen Muntendam, Meeden, Noordbroek en Zuidbroek een goede invulling te gaan geven aan de peuteropvang. In de maand januari heeft de organisatie kennis gemaakt met de medewerkers van deze locaties en KaKa is blij dat de alle medewerkers, die al jaren in deze gemeente actief zijn, betrokken blijven bij de kinderen.

 • Smaragden huwelijk in Meeden

  Woensdag 3 februari jl. was het een hele bijzondere dag voor het echtpaar Hoogland-Molema uit Meeden. Precies 55 jaar geleden stapten zij samen in het huwelijksbootje. Dus feest bij de familie Hoogland aan de Beukenlaan in Meeden. Het echtpaar woont op een prach-tige plek bij het tennisveld in Meeden; ze hebben rondom bos. “Eekhoorntjes, vossen, fazanten, spechten… er is hier heel veel te zien”, laten ze beide weten.
 • NLdoet

  NLdoet is de grootste vrijwilligersactie van ons land. In 2015 waren ruim 300.000 Nederlanders actief bij ruim 7.600 klussen. In 2016 is NLdoet op 11 en 12 maart. Het Oranje Fonds organiseert op 11 en 12 maart 2016, samen met duizenden organisaties in het land, NLdoet. NLdoet zet vrijwillige inzet in de spotlights en stimuleert iedereen om een dag(deel) de handen uit de mouwen te steken. De afgelopen 10 jaar zijn er maar liefst 40.000 klussen geklaard en hebben 1,5 miljoen mensen deelgenomen.
   
 • Voorronde Nationale Voorleeswedstrijd

  Ook dit jaar is er weer massaal meegedaan aan De Nationale Voorleeswedstrijd. Ongeveer 150  kinderen in de provincie Groningen zijn door hun trotse juf of meester aangemeld als voorleeskampioen van hun school. De komende maanden zullen zij met elkaar de strijd aangaan in de provinciale voorrondes. 
   
  Voorronde Menterwolde, Pekela en Veendam
  Dinsdag 16 februari organiseren de bibliotheken in de gemeenten Menterwolde, Pekela en Veendam de voor- ronde van de Nationale Voorleeswedstrijd. De beste voorlezers uit de groepen 7 en 8 strijden om twee plaatsen in de halve finale van de provincie Groningen. Dit jaar doen uit de gemeenten Menterwolde, Pekela en Veendam 20 basisscholen mee, verdeeld over twee rondes.

 • Lezing over de NOLS

  Aanstaande vrijdag, 12 februari, wordt de nieuwe expositie ‘NOLS: Spoor Jan en de Noordoosterlocaal-Spoorwegmaatschappij’ geopend. Deze openingshandeling vindt plaats in het Museumcafé boven het museum en wordt verricht door de heer R. Willink, nazaat van Jan Willink (1831-1896). Jan Willink was textielfabrikant. Om de producten uit zijn textielfabriek snel en goedkoop bij zijn afnemers te krijgen wil hij een spoorlijn naar Delfzijl aanleggen. Dit gaat echter niet vanzelf... Voorafgaand aan de opening zal de heer R.

 • Dorpenronde

  Het nieuwe college van burgemeester en wethouders maakt de komende weken een rondje langs de dorpen om zich aan de inwoners voor te stellen en met hen in gesprek te gaan over actuele onderwerpen. Dat zijn in ieder geval de herindeling, het windmolenpark, de aardbevingsproblematiek, het MFC-Meeden, de financiële huishouding van de gemeente en de noodzakelijke bezuinigingen. Maar er is ook ruimte voor andere onderwerpen, die door de inwoners naar voren worden gebracht. 

 • Overdracht kerk Noordbroek

  Op vrijdag 26 februari worden de kerk, het kerkhof en het leerkerkje te Noordbroek aan de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) overgedragen. Het bestuur van de SOGK en de Hervormde gemeente nodigen u als bewoners van het dorp en omgeving van harte uit deze overdracht bij te wonen. De bijeenkomst begint om 16.00 uur in de kerk aan de Noordersingel 1 te Noord-broek. Hier wordt ook de officiële akte ondertekend. U bent vanaf 15.30 uur van harte welkom in de kerk. Om circa 18.00 uur is de bijeenkomst afgelopen.

 • Elf keer de Elfstedentocht uitrijden

  Op de Weissensee in Oostenrijk wordt elk jaar (sinds 1989) een Alternatieve Elfstedentocht gehouden. De Weissensee is een 12 kilometer lang bergmeer en ligt tussen de Alpen en de Dolomieten, op bijna 1000 meter hoogte. Kor Commies (69) uit Muntendam heeft al een aantal jaren aan dit evenement meegedaan. Op dinsdag 26 januari reed hij de tocht van 200 km voor de 11e keer.

 • Nieuwe opzet feestweek

  De feestweek van 2016 ziet er anders uit dan voorgaande jaren. We draaien er niet om heen, maar door teruglopende belangstelling en oplopende kosten heeft onze kermis-organisator Martin Speelman, in goed overleg met het bestuur van de V.v.V. Zuidbroek, besloten om in 2016 geen kermis te organiseren tijdens de feestweek. “De kosten stijgen, de inkomsten dalen en mede daarom is de animo bij veel kermis-exploitanten van dien aard dat het haast onmogelijk is een leuke kermis weg te zetten”, aldus Martin Speelman. 
 • Schietincident in Noordbroek

  Het nieuwe college van burgemeester en wethouders ging gisteren in gesprek met inwoners van Noordbroek, tijdens de eerste bijeenkomst van de Dorpenrondes, in MFC de Noordsuythoeve te Noordbroek. Tijdens de bijeenkomst op maandagavond in het MFC te Noordbroek kwam burgemeester Munniksma als eerste terug op het schietincident dat zondagavond 7 februari heeft plaatsgevonden in Noordbroek. De burgemeester is zich bewust van de impact van het gebeuren. Het betreft de aanhouding van een Noordbroekster die een gevaar opleverde voor zijn directe omgeving. De politie heeft eerst geprobeerd om de man met pepperspray onder controle te krijgen. Dit hielp niet. Reden voor de politie om in de lucht te schieten en daarna gericht op de benen. Toen heeft de man zich overgegeven. 

 • Voorlezen in Bibliotheek Veendam

  Voorlezen is het leukste kwartiertje van de dag! Daarom organiseert Bibliotheek Veendam regelmatig voorleesactiviteiten. Op woensdagmorgen 24 februari kunnen peuters en hun (groot)ouders weer genieten van een heerlijk voorleesverhaal tijdens Spelen met Taal.
  Spelen met Taal is hét voorleesfeestje van Bibliotheek Veendam. Deze terugkerende activiteit wordt georganiseerd om kinderen in een vroeg stadium kennis te laten maken met (voor-)lezen, boeken en de Bibliotheek. Op een speelse manier worden de kinderen betrokken bij het verhaal.

 • Liedboekmiddag Veendam

  Op zaterdagmiddag 27 februari is er in de Grote Kerk aan de J.G. Pinksterstraat te Veendam een liedboekmiddag rond het thema ‘de drie dagen vóór Pasen (Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Stille Zaterdag)’.
  Er is de laatste jaren veel mooie, nieuwe (kerk)muziek verzameld. Op een liedboekmiddag kunnen deelnemers, los van een kerkdienst, de nieuwere muziek al zingend zelf leren kennen – en wie weet zit er iets bij dat in eigen kerk of koor gebruikt kan worden, want op de genoemde dagen worden in veel kerken traditiegetrouw (avond)diensten gehouden.

 • Sandokai in de prijzen

  Vijf leden van Karateschool Sandokai hebben zondag 14 februari gevochten op de Ommelandercup in Appingedam. Op het onderdeel kumite (vrij vechten) hebben Tristan Ridder en Jari Hillenga de eerste prijs en Mark Tillema en Sven Lubbers de tweede prijs behaald. Angel Suurland is tijdens het onderdeel kata (schijngevecht) buiten de prijzen gevallen. 
 • Themabijeenkomst werkzoekenden

  Dinsdagmorgen 23 februari 2016 is het thema van het Netwerkcafé Veendam ‘Solliciteren deel 2’. “Na de bijeenkomst in januari besteden we nu aandacht aan de volgende onderwerpen: Waarop willen maar ook kunnen we solliciteren, de sollicitatiebrief en de gun-faktor.” Aansluitend is er gelegenheid om actuele vacatures van uitzendbureaus te bekijken en onderling te netwerken.

 • Workshop geluidstechniek voor beginners

  Op zaterdag 20 februari 2016 wordt er een extra workshop geluidstechniek gegeven in Kunstencentrum De Klinker in Winschoten. Voor de eerste cursus in januari was zoveel belangstelling, dat er besloten is een extra dag te plannen.
  De workshop is zeer geschikt voor muzikanten, (aankomende) geluidstechnici van scholen, koren, kerken en theatergroepen; kortom voor iedereen die wil leren werken met een professionele geluidsinstallatie.

 • Alisha en Marleen winnen Aletta Jacobs Prijs

  Afgelopen woensdag streden acht genomineerden om de Aletta Jacobs Prijs van de gemeente Hoogezand-Sappemeer. In de theaterzaal van het dr. Aletta Jacobs College in Hoogezand moesten de vwo-5 leerlingen in tweetallen een referaat afsteken over Aletta Jacobs en over arabiste Petra Stienen, de winnares van de Aletta Jacobsprijs 2016 van de Rijksuniversiteit Groningen.
 • Herstel monumentale boerenerven

  Oorspronkelijke erven krijgen glans terug. Een authentiek boerenerf is een bezit om trots op te zijn. Of het nu onderdeel is van het boerenbedrijf of als woonerf wordt gebruikt, oorspronkelijke boerenerven zijn belangrijk cultureel erfgoed. Ze geven het landschap zijn identiteit en zijn daarmee zowel voor bewoners als voor bezoekers van het Groninger cultuurlandschap van grote waarde. Landschapsbeheer Groningen zet zich daarom al vijftien jaar in voor behoud en herstel van dit erfgoed.