oktober 2015

 • Aftrap IKC in Zuidbroek

  Woensdagmiddag 30 september 2015 was de officiële start van het integraal kindcentrum (IKC) in Zuidbroek. Vanuit de gemeente Menterwol-de is het initiatief genomen om te komen tot 4 IKC’s in de gemeente Menterwolde. Woensdag 30 september was de aftrap in Zuidbroek. Vier organisaties (cbs de Wegwijzer, bos de Tandem. Poko Loko en Timpaan) dus 2 basisscholen, de kinderdagopvang, de buitenschoolse opvang en de peuterspeelzaal gaan samen werken aan een ononderbroken ontwikkelingslijn voor alle kinderen in de leeftijd van 0 -12 jaar. Dit alles wordt ondersteunt door de gemeente Menterwolde.

 • Vier jubilarissen bij FNV vrouwenbond

  Afgelopen Maandag 28 september hield de FNV vrouwenbond in Muntendam hun eerste vergadering van het nieuwe seizoen. Er waren deze avond vier dames die gehuldigd konden worden; mevr.  Strootman was afwezig. De andere dames H. Alveringh-Frikken, M. Nijborg-Peper zijn beide 35 jaar lid en S. Slor-Lameris is 30 jaar lid Alledrie kregen ze bloemen en een VVV bon van de voorzitter. Na het officiële gedeelte werd er een prachtige diaserie ver-toond over een fietstocht door Alaska.
 • Winst voor Klaas Brouwer

  Klaas Brouwer van de SV Veendam Atletiek is tijdens de Eemsmondloop, de 5de wedstrijd van het BuurContact Loopcircuit 2015, als eerste geëindigd in de categorie van de mannen 50.
  De atleet uit Zuidbroek legde de 10 km af in een tijd van 37.53 minuten. In het klassement van de mannen 50 staat Brouwer bovenaan. Met nog één wedstrijd te gaan, maakt Brouwer een goede kans het klassement op zijn naam te zetten. De laatste wedstrijd is op 17 oktober in Appingedam.

 • Motorrijder onderuit

  Een 61-jarige motorrijder uit Noordbroek raakte woensdagmiddag 30 september jl. gewond nadat hij op de Hoofdstraat in zijn woonplaats hard moest remmen voor een plotseling overstekende hond. Hierdoor kwam hij ten val. De motorrijder is met enkele fracturen naar het ziekenhuis gebracht. Het is onbekend in welke richting de 61-jarige reed. De dienst Verkeersongevallen Analyse (VOA) van de politie heeft onderzoek gedaan.

 • Zwaarste aardbeving van dit jaar

  Aardbeving met kracht van 3.1 in omgeving Hellum. In de omgeving van Hoogezand en Siddeburen is woensdagavond 30 september tegen 20.06 uur een aardschok geweest. Het epicentrum lag bij Hellum, nabij Slochteren. De meting van het KNMI geeft een kracht aan van 3.1 op de Schaal van Richter. De aardbeving was in wijde omtrek te voelen. Vele inwonersmaakten melding van de beving. De meldingen kwamen onder meer uit Zuidbroek, Noordbroek, Muntendam, Hoogezand, Siddeburen, Schildwolde, Scheemda, Winschoten en Veendam. Ook in de grensstreek met Drenthe werd de beving opgemerkt (o.a.

 • Afsluiting N7 Westerbroek - Groningen

  Rijkswaterstaat voert deze week asfaltwerkzaamheden uit aan de N7 tussen Westerbroek en Groningen. In verband met de werkzaamheden is de verbindingsweg vanuit Westerbroek richting Groningen/Drachten afgesloten van woensdag 7 oktober 22.00 uur tot donderdag 8 oktober 05.00 uur. Van vrijdag 9 oktober 22.00 uur tot zaterdag 10 oktober 05.00 uur is de gehele N7 tussen aansluiting Westerbroek en Groningen-Zuidoost afgesloten voor het verkeer vanuit Westerbroek.
 • Anne-Lie Persson en popkoren

  Anne-Lie Persson is docente zang, pop, jazz en musical aan de muziekschool in Veendam. Ze een begenadigd en bekend zangeres en haar passie is het overbrengen van haar liefde voor deze muziek aan jonge mensen. Uit haar leerlingen heeft ze het popkoor Moor Music geformeerd. Op donderdagavond 8 oktober maken ze hun debuut in Cultuurcentrum van Beresteyn. De toegang is gratis.

 • Nieuw bij Beautysalon Erica!

  Ik heb veel leuke en enthousiaste reacties gekregen op de vorige columns die ik heb geschreven in de Tussenklappen. Daarbij krijg ik veel vraag naar wat voor nieuwe producten er allemaal zijn in mijn salon. Welnu, dat wil ik deze keer graag met u doornemen. Er zijn 2 nieuwe producten van het merk DR.GRANDEL voor mensen die couperose hebben. Couperose zijn de fijne zichtbare adertjes op de wangen en de neus.

 • Total Foot Care

  Al weer een half jaar geleden is de praktijk verhuisd naar  het gezondheidscentrum aan de Steenstraat 10 in Veendam, waar  ook huisartsenpraktijk Trip & de Beijl, fysiotherapie Veendam en podoloog Datema zijn gevestigd.  Er is in dit half jaar al vaak gebruik gemaakt van de gezamenlijke kennis. Waardoor de klanten vaak een snellere en betere aansluiting hebben op de zorgvraag. 

 • Sterke eerste competitie ronde!

  Op 2 oktober werd in Winschoten de eerste ronde van de Nationale Verenigings Competitie gezwommen. Een wedstrijd waarbij de individuele prestaties van de zwemmers omgezet worden in punten en de club met de minste punten wint. In totaal worden er vijf competitie ronden gezwommen. Per programma tellen de snelste twee zwemmers mee voor de punten. Door het samenvoegen van de twee wedstrijd ploegen lukte het om op slechts één programma na geen twee zwemmers per programma in te schrijven.
 • Bezwaar tegen benoeming

  Gewoonlijk worden de leden en plaatsvervangende leden van de (financiële) commissie zonder meer benoemd. Nu betrof het dhr. M.W. Keuning (KM) als plaatsvervangend lid van beide commissies. De oppositie (PvdA, VVD, GL en CDA) waren hiertegen. De heer Krijgsheld (GL) wees op het gevaar van verstrengeling. Vooral bij de financiële commissie. Dan moet de ene partner oordelen over het financieel beleid van de ander. KM, MG en SP zagen het bezwaar niet, zodat de heer Keuning met 9 voor en 5 tegen toch werd benoemd.

 • Sparen is een feest!

  Het is belangrijk om kinderen al vroeg te leren omgaan met geld. Daarom beloont RegioBank kinderen die gaan sparen tijdens de jaarlijkse Kinderspaarweken. Bij Huis Verzekeringen en Hypotheken Zelfstandig Adviseur van RegioBank in Zuidbroek is het van 5 tot en met 31 oktober een feest voor kinderen. Een afspraak is niet nodig. Kinderen kunnen met hun ouders gewoon binnenlopen om een kinderspaarrekening te openen. Of geld op hun bestaande rekening van RegioBank storten.
 • Kledingbanken helpen vluchtelingen

  De kledingbanken Maxima in Hoogezand-Sappemeer, Veendam en Winschoten helpen de vluchtelingen bij de eerste opvang in de provincie Groningen. Het gaat om de mensen die ons land binnenkomen met een tas in de hand en meestal niet meer kleding dan wat men aan heeft. Met de winter voor de deur is er vooral behoefte aan jassen, truien, schoenen en broeken. 
 • Bestuurslid (Algemeen bestuur) WEDEKA

  Besproken punten raadsvergadering van donderdag 24 september jl. De heer Wind (CDA) gaf in de vorige raadsvergadering aan te willen stoppen als lid van het algemeen bestuur van WEDEKA. Niemand wil dit echter van hem overnemen. Menterwolde neemt aan een nieuwe vorm slechts deel tot de herindeling. Alle fracties deden een dringend beroep op hem om zijn besluit te heroverwegen, gelet ook op zijn deskundigheid in dezen. De heer Wind zal zijn besluit heroverwegen en er de volgende keer op terugkomen. De eerstvolgende vergadering zal hij wel bezoeken.

 • Voorbereidingen Concours Hippique in volle gang

  DCIG competitie start 17 oktober in Nieuwe Pekela
  De voorbereidingen voor het 54e Internationaal Indoor Concours Hippique Groningen zijn in volle gang. Dankzij de trouwe sponsoren kan de organisatie een gevarieerd programma samenstellen. Het Internationaal Indoor Concours Hippique Groningen vindt plaats van 20 december 2015 tot en met 9 januari 2016 in de Eurohallen van het Van der Valk Complex in Zuidbroek.
 • MS Fonds zoekt collectanten

  Het Nationaal MS Fonds zoekt collectanten voor de jaarlijkse collecteweek van 23-28 november. Tienduizenden collectanten trotseren het novemberweer met de instelling: Een beetje kou gaat wel weer over, MS niet! MS is een grillige ziekte maar vooral ook een beetje rare ziekte, want waarom raakt de ene persoon met MS in korte tijd snel geïnvalideerd en een ander met MS kan nog jarenlang goed functioneren?
 • Informatiemarkt vervolgopleidingen

  Op vrijdag 9 oktober zijn leerlingen van het voortgezet onderwijs weer van harte welkom om kennis te maken met het enorme aanbod aan vervolgopleidingen. Decanen/loopbaanbegeleiders van Winkler Prins Veendam organiseren een grote informatiemarkt over vervolgopleidingen en beroepen. De voorlichters komen uit het hele land en geven daardoor een goed beeld van de mogelijkheden tijdens of na het leertraject in het voortgezet onderwijs.
 • Muziek in de Bieb!

  Donderdag 15 oktober staat Muziek in de Bieb! in het teken van de 61e Kinderboekenweek. Met de titel Raar maar waar organiseert Bibliotheek Veendam in samenwerking met de Muziek-, Dans- en Theaterschool een muziekmoment in de Bibliotheek. Onder het motto ‘Boeken ruilen met een cultureel toetje!’ wordt iedereen uitgenodigd om op donderdag 15 oktober om 19.00 uur naar een verhaal te luisteren en te genieten van prachtige muziek en dans.

 • Zwem4Daagse in Zwembad Zuidbroek

  Van dinsdag 20 oktober tot en met vrijdag 23 oktober zal er een echte Zwem4Daagse worden gehouden in het Zwembad Zuidbroek. Zwemvereniging De Pinquin, Kontiki Diving, de duikvereniging Koraalduivels en Van der Valk nodigen jong en oud uit om mee te doen. Lekker zwemmen, ontspannen door inspanning of juist werken aan je conditie, dat biedt deze Zwem4Daagse onder auspiciën van de KNZB. 
 • Open dagen peuterspeelzalen

  Tijdens de Week van de Opvoeding kunnen geïnteresseerden de peuterspeelzalen van Timpaan Kindercentra in Menterwolde bezoeken. De open dagen zijn met name bedoeld voor ouders die zich willen oriënteren op een peuterspeelzaal voor hun kind. Maar ook opa's en oma's, buren en vrienden zijn welkom. Er staat koffie en limonade klaar en voor de kinderen worden er extra vrijwilligers ingezet, zodat de leidsters ouders te woord kunnen staan.

 • DorpsRaadMuntendam zoekt nieuwe leden

  De dorpsraad is een groep mensen die het wel en wee in Muntendam na aan het hart gaat. “We houden ons bezig met zaken van uiteenlopende aard. We geven gevraagd en ongevraagd onze mening op zaken maar zullen steeds proberen zaken in goed overleg op te lossen.” Actuele zaken zijn bijv. het sluiten van een van de twee sportgelegenheden en het in de benen houden van ons overdekt zwembad. Hier bemoeien we ons mee om te voorkomen dat zaken verdwijnen, zaken die als ze eenmaal weg zijn nooit terug zullen komen.

 • Volop activiteiten bij De Heemtuin

  “Na gezellige ‘beestenboel’ afgelopen zondag op de Heemtuin wordt er alweer druk gewerkt aan de volgende evenementen. De Heemtuin doet mee aan Oktober kindermaand en bieden de mogelijkheid gratis onze doe-kastjes te doen in onze tuin. In ons paviljoen staan de medewerkers u graag te woord”. Op 31 oktober wordt er in samenwerking met JWG Muntendam ‘gegriezeld’ op De Heemtuin. De tweede editie Muziektalentenfestival Menterwolde staat op het programma op 24 oktober.

 • Angela Lageman doet het weer...

  In 2014 wist Angela Lageman de dubbel binnen te halen in de 50cc, ze werd Nederlands Kampioen in de 50cc en ook het VTBM clubkampioenschap wist ze in dezelfde klasse op haar naam te schrijven. Dat je dit kunst stukje een jaar later herhaalt maar dan in de 65cc klasse is weinigen gegeven, vorig jaar laat in het seizoen maakte Angela de overstap naar de 65cc en reed nog een aantal wedstrijden mee in deze klasse. De concurrentie was gewaarschuwd maar tevergeefs, deze blond gelokte dame was bepaalt niet onder de indruk van de zwaardere motor die bovendien ook nog eens was voorzien van een heuse versnellingsbak in tegenstelling tot de 50cc waar ze vorig jaar mee aan de start verscheen, het borrelglaasjes machientje was voorzien van een automaat.

 • Jubileumweekend NNTTM

  Zaterdag 10 oktober is het precies een jaar geleden dat het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum, na een restauratieperiode van ruim 14 jaar, haar deuren opende. Ter gelegenheid van dit jubileumweekend hebben donateurs van het NNTTM gratis toegang tot het trein- en trammuseum in het voormalige station van Zuidbroek. Ook donateurs die zich op
  10 oktober aanmelden mogen gratis naar binnen.

 • Het nieuwe zonnepark Sunbrouk

  Duurzaam Menterwolde treft voorbereidingen voor het plaatsen van duizenden zonnepanelen op het terrein van de vroegere crossbaan aan de Industrieweg in Zuidbroek. Het is de bedoeling dat deze zonneweide in het voorjaar van 2017 de eerste stroom opwekt. Als alles goed gaat wordt dit het eerste park voor opwekking van duurzame energie uit zonlicht in de provincie Groningen. Maandag 12 oktober is er om 19.30 uur een Informatie-avond in De Broeckhof (grote zaal).
 • Joris en de draak

  Vrijdag 23 oktober spelen Bert Bos en Henk Schaart in Bibliotheek Veendam de muzikale voorstelling Joris en de draak. Deze voorstelling wordt aangeboden door Summerfun. Joris en de draak is een muzikaal sprook-je waarin een klein koninkrijk volledig in de ban raakt van een draak. Het is niet zomaar een draak. Nee, het is een verschrikkelijk monster dat vuur kan spuwen. De draak leeft in een stinkend moeras waar hij grote gouden drakeneieren bewaakt. Hij doet niemand kwaad, zolang hij maar genoeg te eten krijgt…

 • Verloskundigen verwijzen elektronisch

  Vanaf 1 oktober 2015 kunnen verloskundigen in Groningen en de kop van Drenthe hun patiënten elektronisch verwijzen naar alle ziekenhuizen in de provincie Groningen en naar het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen. Het gaat om het Martini Ziekenhuis Groningen, Universitair Medisch Centrum Groningen, Ommelander Ziekenhuis Groep (locaties Delfzijl en Winschoten), Treant Zorggroep (locatie Refaja) en het Wilhelmina Ziekenhuis Assen. De digitale verwijzing verloopt via de ZorgDomein Verwijsapplicatie.
 • Sjoeltoernooi

  Activi-plein en Ouderenwerk Compaen organiseert een Sjoel toernooi op dinsdag. 3 november 2015. De wedstrijd duurt van 10.00 uur tot 15.00 uur en omvat tevens een gezamenlijke lunch.
  Er zal worden gespeeld via een loting en in groepjes van vier personen. Na elke wedstrijd wordt er weer geloot om te bepalen aan welke tafel je speelt. Rond 12.00 uur wordt er geluncht met verse soep en broodjes. Daarna wordt er weer verder gespeeld en vindt de prijsuitreiking om 15.00 uur plaats.

 • Workshop bloemschikken

  Activi-plein en Ouderenwerk Compaen organiseert een workshop bloemschikken op dinsdag 20 oktober 2015. De workshop duurt van 13.30 uur tot 15.30 uur en is onder professionele begeleiding. Er zal begeleiding worden gegeven door een professionele bloemkunstenaar, een ieder krijgt bij deelname een plastic schoteltje/bakje met oase. De materialen zoals bloemen, bladeren en eventuele decoratie dient men zelf mee te nemen. Er is gelegenheid om een extra kopje koffie of thee te bestellen voor € 0.50 cent. De inleg bedraagt € 1,50 per persoon, inclusief een kopje koffie en wat lekkers.

 • Excursie naar de aardappelboer

  Waar kun je als kind beter leren hoe de aardappelen groeien, dan bij de aardappelboer. De kinderen van groep 1-2-3 van de Inspecteur Amerika school kregen deze kans op de boerderij van de familie Sikkema. Zij mochten een middag kijken op het aardappelveld en konden daar zien hoe de aardappelen groeien in de grond. Er werd vertelt hoe de poot machine aardappelen in de grond stopt en hoe de grote aardappelrooimachine de aardappelen uit de grond haalt. 
 • Vrijwilligers thuisadministratie

  Humanitas is een landelijke vereniging die zich ten doel stelt om door middel van het verrichten van maatschappelijke dienstverlening een bijdrage te leveren aan de opbouw van de samenleving. De vereniging is een vrijwilligersorganisatie die onderverdeeld is in afdelingen waarvan de leden en vrijwilligers werkzaam zijn in verschillende werkgroepen.