juli 2015

 • Socialsofa’s in centrum Zuidbroek

  Vorige week werden er twee verhalenbanken in het centrum van Zuidbroek onthuld. De inleiding gebeurde door wethouder Siersema, haar eerste officiële optreden na haar benoeming. Ook directeur van Ree van het Groninger Huis (sponsor) hield een toespraak. Maar het belangrijkste was natuurlijk de onthulling en dit gebeurde door de leerlingen van groep 8 van cbs De Wegwijzer. De sofa’s zijn betonnen buitenbanken die met kleurrijk glasmozaiek zijn bekleed. De banken hebben het thema ‘verkeersknooppunten’, het dorp ligt immers op een snijpunt van diverse belangrijk verkeersaders.

 • Sleutel MFC Noordsuythoeve officieel overgedragen

  Vorige week woensdag hebben Henk en Margriet Nieborg de sleutel van het MFC officieel overgedragen aan de nieuwe beheerder. Het echtpaar Nieborg is eigenlijk al drie jaar met pensioen, maar hebben in die tijd de tent wel draaiende gehouden. Nu gaan ze echt genieten van hun pensioen. Onder toeziend oog van het bestuur en wethouder Vos wordt de sleutel gegeven aan de nieu-we beheerder Johan de Vries.

 • Juf Annemieke neemt na 40 jaar afscheid van CBS De Parel

  40 Jaar heeft Juf Annemieke op CBS De Parel gewerkt. Dat deed ze met hart en ziel. Op vrijdag 26 juni nam zij afscheid. Met paard en wagen kwam ze aan bij school waar een haag van kinde-ren een lied voor haar zongen. Er werden patatjes gegeten en juf Annemieke trakteerde op ijsjes. ’s Middags was er voor de ouders gelegenheid om haar de hand te schudden. Het cadeau namens alle ouders en kinderen werd aangeboden door een oud-leerling en een leerling van juf Annemieke. Er werd met een lach en een traan afscheid genomen.

 • Afscheid Henny Hamminga van steunpunt Zuidbroek

  Op donderdag 9 juli jl. ontving Henny Hamminga uit handen van Hanita Beumkes, coördinator vrijwilligerswerk, een bos bloemen en een attentie namens de Gemeente Menterwolde als dank voor haar inzet voor het Steunpunt. “Ik heb nu meer als zeven jaar op dit steunpunt gezeten en altijd met veel plezier!”, vertelt Henny. “In het begin zat ik nog in het kantoor waar nu de beheerder zit maar sinds een paar jaar zit ik in de Bibliotheek. Helaas is het toen veel minder druk geworden. “Het Steunpunt in Zuidbroek heeft sinds een tijd te kampen met gebrek aan bekendheid.

 • Midzomerplantenmarkt

  Op 18 en 19 juli houdt Tuingoed Foltz haar Midzomerplantenmarkt en Salviadagen. Als houder van de Nederlandse Plantencollectie Salvia, zet Foltz deze plantensoort en andere lipbloemigen dit weekend extra in de schijnwerpers. Maar er is veel meer te beleven: rondleidingen door de Salvia- en grassentuin, een unieke plantenveiling op zondag, een beeldenexpositie, muziek, home made gebak en bijzondere gasten.

 • Steunpunt Zuidbroek vanaf 17 juli gesloten

  Het Steunpunt Zuidbroek wordt vanaf 17 juli gesloten wegens een reorganisatie. Het is de bedoeling dat het Steunpunt ván het dorp gaat worden, laagdrempelig en aansluitend op de wensen en behoeftes van de mensen. We gaan werken met een team van vrijwilligers en deze zullen via Stichting Kwartier Zorg en Welzijn, waar Hanita nu voor werkt, een training krijgen en regelmatig up te date gehouden worden over veranderingen in bijvoorbeeld de WMO regels en dergelijke”, zegt Andre Lammers van de Dorpsraad.

 • Onderzoeksrapport De Broeckhof

  Twee studenten van de Hanzehogeschool, Marije Hamberg en Soraya Vriezema, presenteerden maandag 6 juli hun eindverslag van de afstudeeropdracht van de opleiding Maatschappelijk werk en Dienstverlening aan beheerder Henk Busscher van de Broeckhof. We hebben een half jaar onderzoek gedaan naar hoe het dorpshuis bijdraagt aan de sociale cohesie in het dorp. We hebben met veel mensen gesproken en daar een conclusie uit kunnen trekken”, vertelt Marije. “Het is duidelijk dat de Broeckhof zeer zeker bijdraagt aan de sociale cohesie in het dorp.

 • Zomerexpositie in het teken van FEEST

  Cultuur- & Congrescentrum vanBeresteyn in Veendam nodigt regelmatig amateurkunstenaars uit om te exposeren in de foyer. In 2014 is er voor de eerste keer een zomerexpositie georganiseerd. Dat was een groot succes en dus was er voldoende reden voor een vervolg in 2015. Dit jaar stond er een thema centraal: FEEST! Dat is natuurlijk niet zo gek na een heel jaar feestelijkheden in het kader van 10 jaar vanBeresteyn. Toch bleek het thema niet eenvoudig in te vullen. Er hebben uiteindelijk 20 kunstenaars gereageerd, waarvan 16 één of meerdere kunstwerken hebben ingeleverd.

 • Radio Noord te gast in De NoordSuythoeve

  In het kader van het zomerprogramma van ‘Vroeg op Noord’ kwamen Edwin in ’t Veld en Babette Alma dinsdag 14 juli jl. op bezoek in MFC De Noordsuythoeve in Noordbroek. Van 6 t/m 17 juli reden de presentatoren in hun camper kriskras door de provincie en deden, op uitnodiging, allerlei leuke en bijzondere locaties aan zoals campings, boerenbedrijven enz. Het was ook voor de beheerder en de voorzitter van het bestuur van de Noordsuythoeve vroeg opstaan, want om 05.00 uur moest de deur open zijn omdat de technicus dan begon met de opbouw van de zendmast e.d.

 • WAAROM?

  Ruim een week geleden was het zó heet dat slechts een duik in het water verkoeling bracht. In onze gemeente zijn daartoe diverse mogelijkheden, als het zwembad in Meeden, de zwemplas Ruitershorn in Muntendam en de Botjes zwembaai in Zuidbroek. Ik richt me in dit stuk op de Botjeszwembaai.

 • Weekendafsluiting N33 Noordbroek – Eemshaven

  Rijkswaterstaat voert  van vrijdag 24 juli tot en met zondag 26 juli asfalteringswerkzaamheden uit aan de N33  tussen Noordbroek en Eemshaven in beide richtingen. Deze werkzaamheden worden uitgevoerd van vrijdag 24 juli 18:00 uur ’s avonds tot en met zondag 26 juli 03:00 uur ‘s ochtends Tijdens deze werkzaamheden is de weg in beide richtingen dicht voor alle verkeer.  Het verkeer wordt met behulp van gele borden omgeleid. Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers rekening te houden met een langere reistijd.

 • Asfalteringswerkzaamheden N7 Groningen – Hoogezand

  Rijkswaterstaat voert van vrijdag 24 juli 22:00 uur tot en met zaterdag 25 juli 05:00 uur asfalteringswerkzaamheden uit aan de N7 tussen Groningen en Hoogezand.. Tijdens de werkzaamheden is de weg afgesloten voor al het verkeer richting Hoogezand. Het verkeer wordt met behulp van gele borden omgeleid via de Europaweg.
  Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers rekening te houden met een langere reistijd.
   
  Weersgevoelige werkzaamheden
  Afhankelijk van de weersomstandigheden en het verloop van de werkzaamheden kunnen de werkzaamheden korter of langer duren.
   

 • AMV-kijkles succesvol!

  Muziekschool Menterwolde heeft eind juni een succesvolle kijkles AMV gegeven in de ”Noordsuythoeve” te Noordbroek. Ouders, familieleden van de AMV-leerlingen én andere belangstellenden hebben kunnen zien én luisteren wat de leerlingen uit het 1e en 2e jaar AMV hebben geleerd. Aansluitend was er nog een slagwerkclinic door slagwerkdocent Edwin van de Wolf.
 • Eelwerderbrug Eemskanaal gestremd

  Donderdagavond 23 juli is de Eelwerderbrug aangevaren door een binnenvaartschip. Hierdoor is bediening van de Eelwerderbrug niet meer mogelijk. Het Eemskanaal is ter hoogte van de brug gestremd voor scheepvaart met een hoogte van meer dan 5 meter. Bij de aanvaring van de brug zijn de remmingswerken en de bedieningskast beschadigd. De bekabeling van de bediening moet hersteld worden en vervolgens getest. Het is op dit moment niet bekend wanneer de brug weer operationeel is.
  Er is geen hinder voor het wegverkeer op de N33 en scheepvaart met een hoogte tot 5 meter.

 • Papierophalers in het zonnetje gezet

  Verschillende verenigingen in onze gemeente halen, al jaren lang, oud papier op bij de inwoners. Weer en wind trotseren zij om de kas te spekken. En niet te vergeten het tillen en bukken van de zware dozen. Dit stukje liefdeswerk werd afgelopen zaterdag beloond door Bert's Visstee in Zuidbroek. Als traktatie kregen de ophalers van de 55 plus club in Zuidbroek een heerlijk visje aangeboden om ze te bedanken voor hun inzet.
 • Gezamenlijk beleid windturbines

  Slochteren en Menterwolde stimuleren duurzame energieproductie en ontwikkelen gezamenlijk beleid voor kleinschalige windturbines De colleges van Slochteren en Menterwolde stimuleren duurzaamheid en duurzame energie. Kleinschalige windenergie wordt steeds belangrijker voor particulieren en ondernemers. Daarom stimuleren de colleges van Slochteren en Menterwolde deze vorm van duurzame energieproductie.
 • Knutselmiddagen in Veenkoloniaal Museum

  Op woensdagmiddag 29 juli en woensdagmiddag 5 augustus mogen kinderen in het museum onder deskundige begeleiding, witte tegels decoreren met blauwe tegelverf. De kinderen kunnen bij het schilderen kiezen uit verschillende motieven of de tegel naar eigen fantasie beschilderen. De beschilderde tegels kunnen in een gewone keukenoven afgebakken worden. Zo ontstaat een leuke eigengemaakte en afwasbare ‘Delfts blauwe tegel’. Bezit je het Vakantie DoeBoek, dan mogen je ouders, broers en zussen gratis mee. Voor de te beschilderen tegel vragen we een kleine bijdrage van één euro.

 • Hennepkwekerij ontdekt na wateroverlast

  De politie heeft zondagavond aan de Multatuliweg in Muntendam een 30-jarige man aangehouden. Hij is een bewoner van deze straat en had de meldkamer gebeld omdat er water uit zijn woning stroomde. De oorzaak bleek een hennepkwekerij met ongeveer 150 planten. Vastgesteld is dat de elektriciteit illegaal werd afgetapt en dat er een zeer gevaarlijke situatie was ontstaan door onoordeelkundig geknutsel. De kwekerij is ontmanteld en geruimd. Tegen de bewoner wordt proces-verbaal opgemaakt.

 • Afsluiting N33 Noordbroek – Eemshaven

  Rijkswaterstaat voert op vrijdag 31 juli en zaterdag 1 augustus wederom onderhoudswerkzaamheden uit aan de N33 tussen Noordbroek en Eemshaven. Afgelopen weekend lukte het vanwege slecht weer niet de geplande werkzaamheden volledig uit te voeren. In verband met de werkzaamheden is de N33 van vrijdag 31 juli 18.00 uur tot zaterdag 1 augustus 24.00 uur in beide richtingen afgesloten voor alle verkeer. Het verkeer wordt met behulp van gele borden omgeleid. Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers rekening te houden met een langere reistijd.