mei 2015

  • “Wie wozzen ‘t nait”

    Ingezonden:
    Waar hebben wij dat eerder gehoord? Het college van Menterwolde stuurde in januari nog een brief aan de gemeenteraad dat er volgens haar; ‘niets aan de hand’ was!
    Dat was de conclusie zonder dat het college de moeite had genomen om met de ambtenaren in gesprek te gaan over de onrust die heerste op het gemeentehuis over de ‘angstcultuur’ on-der de ambtenaren. Waarschijnlijk heb- ben ze alleen gesproken met de 40% (vriendjes) die tevreden waren met de gang van zaken!

  • Instuif ‘Zwemdisco’

    Hallo jongens en meisjes. Het is weer zover. De Stichting Jeugdwerkgroep Muntendam organiseert weer een ‘ZWEMDISCO’. Dit in samenwerking met het badpersoneel van het D.G. v.d. Noortbad op vrijdag 8 mei a.s. voor kinderen van de basisschool. De muziek wordt weer verzorgd door dj. Jurrie Hofman.  Aanvang 19.00-21.30 uur en voor de entree vragen wij een kleine bijdrage. Je mag ook een vriendje of vriendinnetje meenemen. We gaan er weer een superleuk feest van maken!! Laat waardevolle spullen thuis. De JWG.

  • Buitenbioscoop op Museumplein

    In het kader van 10 jaar vanBeresteyn herrijst op zaterdag 9 mei een levensgroot bioscoopscherm op het Museumplein in Veendam. Hierop wordt een middag- en een avondfilm vertoond door het Filmhuis vanBeresteyn. Deze gratis filmvoorstellingen worden aangeboden aan de Veendammers in het kader van het jubileumjaar van vanBeresteyn. Het publiek wordt gevraagd een stoel mee te brengen, hierin is niet voorzien. Wel wordt voorzien in de gelegenheid voor een hapje en een drankje. De middagfilm begint om 14.30 uur met een spannend verhaal van Asterix en Obelix, het Romeinse Lusthof.

  • ‘Huis’ sponsort de Tandem

    De sportkleding van o.b.s. De Tandem was hard aan vervanging toe. Afgelopen woensdag 29 april liepen de leerlingen die deelnamen aan het schoolvoetbaltoernooi er echter weer keurig bij, want dankzij enkele sponsoren (makelaardij en verzekeringen HUIS, de firma Minardi, EM Sporting en WS Running en Bootcamp, is het gelukt om nieuwe kleding aan te schaffen. We spreken nu van het “andere oranje”, want de kinderen lopen er in een prachtig oranje shirt, zwarte broek en oranje kousen keurig bij.

  • Jij hebt toch ook de liefste moeder van de hele wereld???

    Voor iedereen die vindt dat zijn of haar moeder de liefste of de leukste van de wereld is organiseren wij, van drogisterij en kadoshop Wierenga, dit jaar voor Moederdag een echte kinderkoopavond en wel op vrijdag 8 mei van 17.00 uur tot 20.00 uur. Speciaal voor onze jonge gasten hebben we deze avond leuke presentjes en aanbiedingen in huis gehaald en voor iedereen hebben we wat lekkers en iets te drinken, ook voor de papa’s die mee komen is er een kopje koffie.

  • ‘Akkoord van Westerlee’

    Een commissie onder leiding van oud-PvdA kamerlid Jan van Zijl deed onderzoek naar de economische mogelijkheden in Oost-Groningen. Ook werd gekeken naar een fusie van Wedeka en Synergon. Het eindverslag werd in Westerlee ondertekend door de gemeenten Menterwolde, Stadskanaal, Veendam, Vlagt-wedde, Borger/Odoorn (Wedeka), Oldambt, Bellingwedde, Pekela (Synergon), het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de provincie Groningen en de sociale partners. Hoewel er een akkoord ligt, is er nog veel onduidelijk over de financiële en juridische consequenties.

  • Het winkelcentrum in Meeden weer open

    Op zaterdag 9 mei is in Meeden het ‘winkelcentrum’ tijdelijk geopend. De buurtvereniging BV Meeden West organiseert dan haar jaarlijkse straatrommelmarkt. De Burgemeester Venemastraat is afgesloten voor verkeer en er staan dan allerlei kraampjes met allerhande spullen. Kom dus langs om leuke spullen te kopen. Wilt u zelf met een kraampje staan? Dat kan natuurlijk ook. Vorig jaar is de straatrommelmarkt voor de eerste keer georganiseerd en het was een succes. Mensen kwamen uit de hele regio kijken en vooral kopen. Mensen verkochten hun spullen langs de kant van de weg in hun kraampjes.

  • Geslaagd schoolvoetbaltoernooi

    In het kader van het BOS-project stond woensdag 29 april Menterwolde in het teken van het jaarlijkse schoolvoetbal. Op sportpark de Bouwte in Meeden bonden de acht Menterwolmer basisscholen de strijd met elkaar aan om het kampioenschap van de gemeente. Goede voetbal(st)ers, prima scheidsrechters en spannende wedstrijden was een middag vol sport en spanning. Bij de jongens wist de Burg. Verkruisenschool de felbegeerde wisselbokaal te bemachtigen (er waren acht deelnemende teams) en bij de meisjes was de Tandem de beste (hier waren tien deelnemende teams).

  • Ontroering op het oude kerkhof

    Houten graftekens werden vroeger veel gebruikt. Minder draagkrachtige families plaatsten deze omdat zij een stenen zerk te duur vonden en toch een geliefd familielid eervol wilden gedenken. Deze houten stèhles ( graftekens) zijn op de oude kerkhoven haast niet meer te vinden. Ze vroegen heel veel onderhoud. Vele zijn dan ook verrot en verdwenen.

  • VKM Heren 1 in nieuwe shirts

    Afgelopen seizoen is het eerste herenteam van VKM begonnen met een compleet nieuw team. Van het vorige team, wat jarenlang een vast team was, zijn spelers vertrokken en gestopt met volleybal. Om die reden is het  eerste team aangevuld en compleet gemaakt met het recreantenteam dat 20 jaar in Nieuw-Buinen de recreanten-competitie speelde. 
  • Margriet Pasma in topvorm op NK masters

    Drie dagen lang streed Margriet Pasma om eremetaal in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion in Eindhoven tijdens het Nederlands Kampioenschap voor Masters. De zwemster van De Pinquin kwam uit in de leeftijdscategorie 60-65 jaar. Margriet Pasma kwam zes keer aan de start en behaalde ook zes medailles. Tevens wist Margriet Pasma het Nederlands record op de 200m rugcrawl aan te scherpen voor haar leeftijdscategorie. Ze deed dit in een tijd van 3.16.52.

  • Sterke bezetting toernooi Blauwe stad

    Matig resultaat op het sterk bezette Blauwe stad toernooi van tan ren jutsu voor de judoka’s van Judo Ryu Muntendam. Met maar liefst 18 judoka’s aan de start, wisten maar 5 judoka’s het podium te bereiken. Rik Fissering wist in een sterke poule alles met vol punt te winnen, een eerste prijs tot gevolg. Nieuwkomer Charlena Beumer verloor alleen haar laatste partij en mocht een 2e prijs in ontvangst te nemen.

  • Op zoek naar bijzondere verzamelingen

    Bibliotheek Veendam zoekt inwoners van Veendam en omgeving die een bijzondere verzameling hebben en deze willen tentoonstellen in de vitrines van de Bibliotheek. In maart is de vitrinetentoonstelling in Bibliotheek Veendam gestart met een tentoonstelling van Mo(o)i in Veendam. De Bibliotheek is nu op zoek naar inwoners, jong en oud, met bijzondere verzamelingen.

  • Van eenjarig tot eeuwenoud

    Een sterker contrast is haast niet denkbaar: prille, bloeiende eenjarigen naast verweerde, soms eeuwenoude ornamenten en brocante. Beide staan centraal op de Eenjarigen- en Brocantedagen die Tuingoed Foltz in Meeden op zaterdag 16 en zondag 17 mei organiseert. Oude tuinbanken, bistrosets, hekwerken en oude en nieuwe potterie geven het terras een aangename Franse sfeer. In die entourage komen de honderdeneenjarigen, Dahlia’s en kruiden prachtig tot hun recht.

  • JOS pakt uit op Culturele Open Dag

    Op donderdag 14 mei doet Jos Beeres voor het eerst mee aan de Culturele Open Dag Noordbroek. Sinds november vorig najaar is de Groningse wijnkoperij gevestigd in het actieve dorp, en Anouschka en Wietze Snaak doen met hun team van harte mee aan het jaarlijkse evenement. Immers, voor de ruimte verkasten zij hun bedrijf naar Noordbroek, dus volop plaats voor feestelijkheden.

  • MenterAloop in nieuw jasje

    Voor het zesde jaar op rij organiseert Lijda Bijma van SOS Muntendam de MenterAloop. Traditiegetrouw op de eerste woensdag van september. Ook dit keer zal de loop weer door het prachtige natuurgebied gaan van de Heemtuin&natuurpark ´Tussen de Venen in Muntendam, maar deze keer geheel in een uitdagend nieuw jasje gestoken.
    Hardlopers, nordic walkers maar ook wandelaars van alle leeftijden zijn van harte uitgenodigd om mee te lopen, deelname is gratis.
  • Menterheem Challenge in Muntendam

    Op 29 augustus 2015 organiseert WS Running & Bootcamp de allereerste Menterheem Challenge. Dit is een groot en sportief evenement voor recreatieve hardlopers, wandelaars en canicrossers (hardlopen met aangelijnde hond). Kortom een sportief en buitengewoon gezellig evenement voor de hele familie. Iedereen kan en mag meedoen! 3.5, 7 of 10,5 km rennen, wandelen of canicrossen door de prachtige natuurgebieden ‘Heemtuin’ en ‘Tussen de Venen’. De start is vanaf Sporthal Ruitershorn in Muntendam. Voor de liefhebber zijn er enkele challenges te trotseren, maar dit is uiteraard niet verplicht.

  • 4 Mei-herdenking Noordbroek

    Noordbroek heeft weer op passende wijze stilgestaan bij de 4 mei-herdenking. Het 4 mei-comité had een afwisselend programma met invulling uit diverse geledingen. Om 19.00 uur werd in de kerk begonnen met herdenkingswoorden van wethouder Lian Veenstra.Een voormalig  leerling van groep 8 van de Insp. Amerikaschool  las haar  verhaal voor  over het  bezoek aan kamp Westerbork in 2014.
  • ‘Wie de ogen sluit voor het verleden, is blind voor de toekomst’

    “Tijdens de Nationale Herdenking herdenken wij de Nederlandse oorlogsslachtoffers. Allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, en daarna in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.”
  • Evaluatie activiteiten 4/5 mei 2015 in Zuidbroek

    Zoals bekend hebben een aantal medebewoners zich gedurende de laatste maanden druk gemaakt 4 en 5 mei weer vorm te geven in Zuidbroek. Zo werd de gebruikelijke 4 mei herdenking weer opgestart bij het dorpshuis De Broeckhof en deze keer onder begeleiding van twee tamboers van het Nederlands politieorkest in een stille tocht naar het gedenkteken.
    In totaal waren er ruim tweehonderd aanwezigen bij de herdenking. Na afloop werd een twee-akter uitgevoerd door “Jong Toveroos” in De Broeckhof binnen een thema van Anne Frank.

  • Tempo Team bij Werkcafé

    Uitzendbureau Tempo Team is op maandagochtend 18 mei a.s. te gast bij het Werkcafé, W.I.M. Bezoekers worden geïnformeerd over de werkwijze van een uitzendbureau en over de daadwerkelijke sollicitatieprocedure via Tempo Team en hoe zij daarin assisteren richting een toekomstige werkgever. “Het is niet van tevoren te zeggen of er ook daadwerkelijk veel vacatures zullen zijn omdat dat nogal wisselen kan, maar het belooft wel een hele nuttige ochtend te worden voor werkzoekenden.” vertelt Sandra Pappot, vrijwilliger bij het Werkcafé.

  • Bijeenkomst over inkoop Wmo

    Op maandag 18 mei organiseren de gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde een kick-off bijeenkomst over de inkoop Wmo van 10.00 – 12.00 uur in Hotel Faber (Meint Veningastraat 123, 9601 KE) te Hoogezand. Deze bijeenkomst is bedoeld voor zorgaanbieders. Voor het jaar 2015 hebben 22 gemeenten in de provincie Groningen gezamenlijk de hulp en ondersteuning in het kader van de nieuwe Wmo ingekocht. Deze contracten zijn voor de duur van

  • Dagactiviteit nu ook op donderdag

    Misschien is de dagactiviteit voor ouderen dan iets voor u? De dagactiviteitgroep voor ouderen in De Menterne breidt zich, naast de dinsdagen, uit naar de donderdag. De dagactiviteit start voor het eerst op de 21 mei. De dagactiviteit is de ideale plek om op een leuke manier sociale contacten op te doen en andere mensen te ontmoeten. Het is een plek voor ouderen die verminderd zelfstandig zijn, in een sociaal isolement dreigen te komen en niet meer aan de reguliere activiteiten kunnen of willen deelnemen. Ook zijn overbelaste mantelzorgers en/of hun partner van harte welkom!

  • Sprookjestocht

    Vrijdag 22 mei organiseert De Schrijvershoek een sprookjestocht. Dit jaar is het thema Disney.
    De start is om 18.30 uur in de Broeckhof. Er is een route uitgezet in de Schrijvershoek. Iedereen kan mee doen aan deze tocht. Voor de leden van de Schrijvershoek is het gratis, niet-leden betalen een bijdrage van € 2,00. Aanvang 18.30 uur.
    Wist u trouwens dat iedereen in Zuidbroek lid kan worden van de Schrijvershoek? Het lidmaatschap voor een gezin kost € 15,00 per jaar.

  • Oh gut oh grut gaat zich opsplitsen

    Vanaf de zomervakantie gaan we met de BSO kinderen (vanaf groep 3) naar het MFC gebouw in Noordbroek. De jongere kinderen blijven op de locatie aan de Noorderstraat 14, in Noordbroek (0-6 jaar). Dit biedt voor de BSO kinderen meer ruimte voor hun eigen spel, de mogelijkheid om te gaan sporten, meedoen aan activiteiten die georganiseerd gaan worden in het MFC.

  • Voorlopig geen inning ouderbijdrage Jeugdwet

    De gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde innen voorlopig geen ouderbijdrage Jeugdwet voor kinderen die hulp ontvangen via dagbehandeling of 24-uurszorg. De gemeenten hebben dit besloten omdat er nog veel onduidelijk is rondom deze ouderbijdrage voor jeugdzorg. Het Kabinet gaat onderzoek doen naar deze ouderbijdrage. Daarnaast werkt het financiële inningssysteem van het CAK (Centraal Administratiekantoor) nog niet naar behoren.

  • Sieraden met een verhaal

    Het is bijna weer zover de Culturele open dag in Noordbroek. Dit jaar zijn er weer veel kunstenaars en bedrijven die hun deuren openzetten tijdens Hemelvaartsdag op donderdag 14 mei aanstaande. Uiteraard zal Goudsmid Margriet haar werkzaamheden tijdens deze dag laten zien aan het grote publiek.
  • Plan van Aanpak Herindeling

    Inmiddels hebben de raadsleden van Hoogezand/Sappemeer, Slochteren en Menterwolde al enkele keren gezamenlijk vergaderd en worden enige taken al samen uitgevoerd. De fractie-voorzitters vormen, voorlopig, gezamenlijk een klankbordgroep. Uiteindelijk wordt dat een kleiner gezelschap. Gewezen werd op goede communicatie naar de bevolking en ook de ondernemers. 
  • Ondernemingsraad Menterwolde stapt op!

    Tijdens een constructieve bijeenkomst met het personeel, heeft de OR besloten terug te treden om ruimte te maken voor verkiezingen. Na de rumoerige tijd van afgelopen weken en de positie van de OR daarin, voelt niet iedereen zich gesteund door de OR. Hiervoor heeft de OR alle begrip. Uit het onderzoek blijkt dat een ruim aantal collega’s een angstcultuur ervaart. Net als iedereen is ook de OR erg geschrokken van deze uitkomst.

  • ...Glitter-Kletter-Glamour-party 2015...

    Nog een paar weken te gaan, om precies te zijn van 17 tot en met 21 juni, en dan is het weer een week van feest, kermis, zang, muziek, ontspanning, inspanning; kortom de feestweek van Zuidbroek. Zoals we reeds eerder hadden aangekondigd hebben we dit jaar een aantal wijzigingen doorgevoerd waarmee we willen bereiken dat het programma nog aantrekkelijker wordt. 
  • Diplomazwemmen DG van den Noortbad

    Zaterdag 2 mei jl. hebben 58 kandidaten in het D.G. van den Noortbad te Muntendam afgezwommen voor de diploma’s A, B en C. Dit gebeurde onder grote belangstelling van vaders, moeders, opa’s, oma’s, broertjes en zusjes. De examencommissie bestond uit de zwemonderwijzeressen J.K. Ploeger, T. Wiering-Oosterhuis en H. Mulder. Alle kandidaten zijn geslaagd. 

  • Hoe & wat: babymassage

    30 mei, 13 en 27 juni in Noordbroek. Je baby een massage geven, is de perfecte manier om je kind te laten ontspannen. Maar het is niet alleen lekker ontspannend, de massage helpt de spierontwikkeling, de doorbloeding van de huid en stimuleert je baby’s zintuigen. Daarnaast versterkt het ook nog de band tussen jou en je baby, elkaar echt even zien. Het is een andere benadering van baby’s die o.a. veel huilen, allergie hebben, te vroeg geboren zijn, geen huidstimulatie hebben gekregen bij een keizersnede, KISS-syndroom hebben of overstrekt zijn.

  • Gesprekstechnieken

    Het thema van het Netwerkcafé, Jan Salwaplein 1 te Veendam, van aanstaande dinsdagmorgen 26 mei is: Gesprekstechnieken! Goed voorbereid naar een sollicitatiegesprek; doordat we zelf sollicitatiegesprek-ken gaan voeren, leren we van elkaar en ervaren we de valkuilen! Graag een vaca-ture waarop je wilt solliciteren en je CV meenemen. Tenslotte is er gelegenheid om onderling te netwerken en actuele vacatures van uitzendbureaus te bekijken.

  • Vogels spotten met Buurtactief

    De vogels beginnen het seizoen. Buurtactief Meeden eindigt de activiteiten van het seizoen op 30 mei met een laatste excursie. Ze gaan weer op pad om vogels te spotten. Vertrek om 8.00 uur ‘s morgens vanaf het Dorpshuis in Meeden. “Dit doen we weer in samenwerking met de DRC en Jaap Tonkes van de K.N.N.V. Verleden jaar hoorden we de nachtegaal op de Beneden Veensloot en zagen we leeuweriken over de akkers vliegen. Misschien zien we dit jaar de bruine of grauwe kiekendief, putters, tapuiten of