oktober 2014

 • Sponsors verrassen Muntendam 2

  De voetballers van v.v. Muntendam 2, uitkomend in de 3e klasse E van het zondagvoetbal, zijn onlangs verrast door een aantal sponsors. 
  Stichting Pinksterfeesten Muntendam trak-teerde het team op nieuwe tenues en trainingspakken. A. Kok Kunststof Dakwerken uit Muntendam stelde de warming up-shirts beschikbaar, terwijl GDG Infra uit Groningen nieuwe voetbaltassen heeft geschonken. Branny Hoving en Theo Schothorst zijn de leiders van deze ploeg.
 • Spetterende Zwemestafette

  Op vrijdagavond 31 oktober 2014 organiseert zwemvereniging de Pinquin een gezellige zwemestafette voor jong en oud uit de gemeente Menterwolde. Het idee is om in een half uur met een team van minimaal 6 en maximaal 10 personen zo snel mogelijk banen heen en weer te zwemmen. Elke baan heeft bijzondere hindernissen waar de deelnemers overheen en soms onderdoor moeten zwemmen.

 • Expositie Mina Hoiting

  Mina Hoiting exposeert tot het einde van dit jaar in het gemeentehuis van Menterwolde. Na het volgen van diverse cursussen en het werken met verschillende technieken heeft ze een zeer eigen stijl ontwikkeld. De werken van Mina zijn abstract in prachtige natuurtinten. Zeker de moeite waard om te bekijken.
  De expositie is tijdens de openingstijden van het gemeentehuis te bezichtigen. U bent van harte welkom!
 • Nieuwkomer in stationsgebouw

  In het voormalige stationsgebouw in Zuidbroek komt vanaf oktober, naast het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum, ook Terbijhe. Een organisatie die kleinschalige dagopvang, woonbegeleiding en bewindvoering aanbiedt. De organisatie ondersteunt zowel cliënten in Zuidbroek als in de rest van de provincie. De nieuwe locatie ligt centraal in de provincie en is zowel met de auto als met het openbaar vervoer goed bereikbaar.

 • Lang zal je lezen op ‘De Tandem’!

  Woensdagochtend 1 oktober werd de Kinderboekenweek 2014 op OBS ‘De Tandem’ feestelijk ingeluid. De 60e editie van de Kinderboekenweek heeft als thema ‘Feest’ meegekregen. En feest was het zeker! Christiaan Hulsebos, bekend van het legendarische duo ‘De Gangmakers’ zorg-de in alle vroegte met nummers zoals: het kinderboekenweeklied ‘Feest’, ‘Het Vliegerlied’ en ‘Tsjoe Tsjoe Wa’ voor een vrolijke feeststemming. Na dit dansfestijn kregen alle groepen als cadeau een nieuw leesboek.

 • Klaverjasmarathon Noordbroek

  Op zaterdag 4 oktober jl. werd er voor de 16e keer de jaarlijkse klaverjasmarathon gehouden in het dorpshuis ‘De Klipheerd’. De organanisatie kon in totaal 52 deelnemers welkom heten; de kaarters kwamen niet alleen uit Noord- en Zuidbroek, maar ook uit de wijde omgeving.
  De eerste prijs, een winkelwagen vol boodschappen t.w.v. 100 euro werd gewonnen door dhr. De Koe uit Siddeburen. Tweede werd dhr. Haack uit Oldehove. Hij mocht een vleespakket t.w.v. 50 euro in ontvangst nemen.

 • Buurtactief Meeden

  21 September is de herfst op de kalender begonnen. Maar de zomer is nu echt voorbij, de bomen beginnen alweer te kleuren en de paddenstoelen schieten spreekwoordelijk weer uit de grond. Buurtactief wil graag 11 oktober a.s met u in samenwerking met Klaas Steenbergen (K.N.V. V en vrienden van de Heemtuin) paddenstoelen zoeken. We proberen de paddenstoelen te benoemen en dat valt nog altijd lang niet mee, want ze zijn wel met 4000 soorten in ons landje. Ze hebben tegenwoordig ook allen een Nederlandse naam.

 • Snippergroen gaat in de verkoop

  Er liggen al 40 verzoeken van inwoners die een stuk(je) grond van de gemeente willen kopen, dat bijvoorbeeld aangrenzend aan hun tuin ligt. Verkoop van snippergroen geeft voordelen voor zowel de koper als de gemeente.
  Voor de koper betekent het een vergroting van het woongenot en levert het veelal een waardevermeerdering van de totale onroerende zaak op. De gemeen-te hoeft geen onderhoud meer te plegen aan het verkochte stuk grond en heeft eenmalig extra inkomsten.
  De volgende criteria zijn door de gemeente opgenomen voor verkoop van snippergroen:

 • Spelen met Taal

  Peuters in de bieb! Woensdagmorgen 15 oktober wordt in Bibliotheek Veendam wederom Spelen met Taal georganiseerd. Graag nodigen zij alle peuters uit voor een gezellige
  ochtend met voorlezen, zingen en bewegen. Papa’s, mama’s, opa’s en oma’s zijn natuurlijk ook van harte welkom.
  Spelen met Taal is hét voorleesfeestje van Bibliotheek Veendam. Deze terugkerende activiteit wordt georganiseerd om kinderen in een vroeg stadium kennis te laten maken met (voor-)lezen, boeken en de Bibliotheek. Op een speel-se manier worden de kinderen betrokken bij het verhaal.

 • Exploitatie Burgemeester Venemastraat

  Er wordt niet veel verkocht aan de Burgemeester Venemastraat te Muntendam. Toch zijn er wel mensen die een kavel willen kopen. Waarom wordt er dan niet verkocht is de vraag.
  Wellicht is de kavelprijs niet markt conform en moet deze omlaag. Ook moet meer benadrukt worden dat dit gebied nadrukkelijk ook bedoeld is voor beginnende ondernemers.
  Een ander punt wat in het college besproken gaat worden is dat het aangelegde pad aan deze straat wordt kapot gereden door ruiters. Het is geen ruiterpad.
  Wat gaat er gebeuren om dit in de toekomst te voorkomen?

 • Bibliotheek Noordbroek zoekt u!

  De mooiste romans, de spannendste detectives en thrillers, de grappigste kinderboeken en nog veel meer vindt u in de Bibliotheek van Noordbroek. En u zou de helpende hand kunnen bieden, want zonder vrijwilligers functioneert de Bibliotheek minder! Zij zijn op zoek naar vrijwilligers die affiniteit hebben met boeken en een klantgerichte instelling kunnen waarderen.
  Werkt u graag met mensen en met boeken? Bent u een dagdeel per week of meer beschikbaar als vrijwilliger? Dan is Bibliotheek Noordbroek op zoek naar u.

 • ‘Gezond en lekker koken’

  Vanaf woensdag 1 oktober a.s. organiseert het MAC in samenwerking met de Heemtuin en het B.O.S.-team een workshop van zes lessen ‘Gezond en lekker koken’ voor basisschoolleerlingen van groep 5 t/m 8 uit de gemeente Menterwolde. Deze workshop gaat tweewekelijks plaatsvinden op de woensdag van 14.00-16.00 uur in de Heemtuin. Niets is gezonder en lekkerder dan een zelf gekookte maaltijd met verse producten. Koken met seizoensproducten en variëren met verschillende kookstijlen. Maar hoe krijg je dat voor elkaar?

 • Spooktocht Meeden

  Zaterdag 25 oktober wordt weer de jaarlijkse spooktocht van Jeugdsoos Malgré Tout te Meeden georganiseerd. Ben je 10 jaar of ouder en hou je van griezelen, meld je dan aan via de flyers die bij Tankstation Eden te Meeden verkrijgbaar zijn. Opgeven kan individueel of in een groep van maximaal 6 personen. Wegens grote belangstelling opgave voor maandag 20 oktober, vol = vol.
  Als je durft... zien we je dan!

 • Muziektalentenfestival Menterwolde

  Op 4 oktober vond de eerste editie plaats van het Muziektalentenfestival Menterwolde in het verenigingsgebouw van Muziekvereniging Oosterbroek. De 15 solisten en ensembles van zeer divers pluimage lieten voor het massaal toe- gestroomde publiek horen wat ze in huis hadden. Het festival was het resultaat van een eerste samenwerking tussen Muziekvereniging Oosterbroek, brassband Elad uit Menterwolde en GMG Muziekscholen Menterwolde. Belangrijkste doel: het stimuleren van de cultuur in Menterwolde door het bieden van een podium aan (jong) talent.
 • Opening museum 10 oktober

  Op 10 oktober 2014 opent staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum (NNTTM) aan de Stationsstraat in Zuidbroek.
  Het museum is gevestigd in het oude station van Zuidbroek, dat in 1865 werd gebouwd. Sinds 2001 spannen vele tientallen vrijwilligers zich in om het station in haar oude glorie te herstellen. Op dit moment leggen zij de laatste hand aan de restauratie.

 • Stichting Menterheem doet schenking

  De stichting Menterheem schenkt een deel van haar goederen aan het treinmuseum in Zuidbroek, het NNTTM. Omdat het museum ook trouwlocatie is vond Stichting Menterheem het leuk het trouwbankje te schenken. Verder bestaan de goederen o.a uit een espressomachine, verrijdbare kapstokken, een lessenaar en een beamer. Het NNTTM is erg blij met deze schenking, want ze kan de spullen goed gebruiken.

 • Start Brei-instuif

  Buurtactief, onderdeel van de DRC Meeden, organiseert 9 oktober, in samenwerking met de bibliotheek van Meeden weer een brei-instuif. Elke donderdagavond bent u weer van harte welkom. Ook als u gewoon even wilt komen kijken hoe het daar gaat. Afgelopen seizoen hebben een aantal dames deelgenomen aan deze avonden. Zij maakten verschillende dingen. Zo wa-ren er dames die wilden leren hoe men een hak moet breien in sokken. Of sokken leren breien in het algemeen. Andere dames leerden rond breien, dit is met één ronde naald.

 • Activiteiten Oktobermaand

  Kindermaand ook voor kinderen met een beperking. Oktobermaand Kindermaand is de leukste maand van het jaar met veel interessante en boeiende activiteiten voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Voor het eerst kunnen dove en slechthorende kinderen in de provincie Groningen volop meedoen aan Oktobermaand Kindermaand. Dit jaar zijn er namelijk speciaal voor hen activiteiten waar een doventolk bij aanwezig is. Ook voor kinderen met een lichamelijke 
en/of verstandelijke beperking is er van alles te doen.
 • Modeshow bij Kledingbank Maxima

  Op vrijdag 17 oktober a.s. van 14.00 - 15.00 uur organiseert Kledingbank Maxima een modeshow voor al haar klanten uit de gemeentes Veendam en Menterwolde. Iedereen met een minimum inkomen (tot 110% van bijstandsniveau) is van harte welkom deze modeshow te bezoeken, ook als u nog niet bij Maxima gewinkeld heeft. De winkel is deze middag vanaf 12.30 uur gesloten voor het uitzoeken van kleding. Dinsdag 21 oktober kan er weer gewinkeld worden.

 • Landelijke Natuurwerkdag

  Leef je zaterdag 1 november uit op de landelijke Natuurwerkdag! Zaterdag 1 november 2014 organiseert Landschapsbeheer Nederland weer de Natuurwerkdag, de grootste vrijwilligersactie in het groen. Vorige jaar deden er maar liefst ruim 14.000 mensen mee, en ook dit jaar worden er weer duizenden mensen verwacht die hun handen uit de mouwen steken om het landschap een opknapbeurt te geven.
 • Praktijkschool wandelt voor Dance4life

  Op 10 september kreeg de praktijkschool van Winkler Prins bezoek van het tourteam van Dance4life, om voorlichting te geven over HIV en aids. Dance4life werkt samen met jongeren aan een wereld zonder aids. De leerlingen van de praktijkschool doen mee aan deze landelijke actie van Dance4life. Om mee te mogen naar het grote slotevenement in de Heineken Music Hall op 1 december, moet elke leerling zelf iets gedaan hebben, dat 50 euro oplevert. Als schoolbrede actie is gekozen voor een wandeltocht vanuit Assen of Gieten.
 • Kinderboekenfeest

  Op donderdagavond 9 oktober was het een drukte van belang op de Wegwijzer in Zuidbroek. De kinderen waren feestelijk verkleed en met maskers op lieten ze hun (groot-) ouders zien wat ze tijdens het project van Kinderboekenweek op school gedaan hebben. Er zijn veel boeken gelezen, verhalen bedacht en voorgelezen, gezongen, maskers en nog meer creatieve werkjes gemaakt. Op het boekenbal werden feestelijke hapjes verkocht. De opbrengst is bestemd voor het aanschaffen van nieuwe kinderboeken. Ook werd er een boekenruilbeurs gehouden, waar veelvuldig gebruik van gemaakt werd.

 • Verhuizing Inspecteur Amerikaschool

  Er is de laatste weken hard gewerkt om alles te verhuizen naar het nieuwe MFC in Noordbroek. Na de herfstvakantie is het dan echt zover; de leerlingen van de Inspecteur Amerikaschool krijgen les in de prachtige nieuwe leeromgeving. De laatste schooldag in het oude schoolgebouw mochten de kinderen de wanden en ramen beschilderen. Dat was natuurlijk één groot feest. Het is een kleurrijk resultaat geworden. De oude school zal op zaterdag 25 oktober nog eenmaal het decor zijn van een grote rommelmarkt.  
 • Ingezonden: Aan het woord is…

  Kanovereniging ‘De Futen’. Kanovereniging ‘De Futen’ heeft het Zuidlaardermeer als thuisbasis. Vanuit clubhuis ‘Het Futennest’ aan de Meerweg in Kropswolde wordt er elke woensdagavond een rondje gevaren op dit prachtige meer. Naast deze vaste clubavond organiseert de vereniging in de weekenden kanotoertochten in het hele noordelijke deel van het land (Groningen, Friesland, Dren-the, Overijssel), met zo nu en dan een uitstapje over de grens. Ook wordt regelmatig gevaren op rivieren als de IJssel en de Ems, op het IJsselmeer, de Waddenzee en op de Dollard.

 • Bibliotheek op School

  Donderdag 9 oktober werd op OBS Europaschool in Muntendam een nieuwe schoolbibliotheek geopend. Met de Bibliotheek op school willen gemeente, Bibliotheek en de Europaschool het (voor)lezen stimuleren.
  Wethouder Jan Batelaan opent donderdagavond 9 oktober officieel de Bibliotheek op school en het daarbij horende project Lezen is leuk!.
 • Daverend succes

  meer dan 400 bezoekers op 1e WERKMARKT. Honderden mensen bezochten afgelopen donderdag 9 oktober de 1e WERKMARKT in de Heemtuin te Muntendam. “De belangstelling was boven verwachting.” zegt Remco Klomp. “Het is geweldig hoeveel mensen hier op af gekomen zijn. Alle standhouders waren zeer tevreden met de belangstelling en hopelijk levert het voor velen ook een baan op.” “Of een leuke vrijwilligerswerkplek!”