september 2014

 • Introductie brugklassers Ubbo Emmius

  De kop is eraf, het schooljaar is definitief begonnen voor iedereen in de provincie Groningen. Op maandag 18 augustus kwamen de nieuwe brugklassers van Ubbo Emmius Veendam naar school voor de echte kennismaking met de nieuwe school. Het was de dag van de boeken. Licht bepakt kwamen de leerlingen allemaal op school, om ‘s middags met een zware tas, vol te kaften boeken, weer naar huis te gaan. Tevens was er de voorbereiding op de mini-survival bij accommodatie Breeland in Annen. 
 • Winst voor Klaas Brouwer

  Klaas Brouwer van de SV Veendam Atletiek is tijdens de minimarathon van Ten Boer, de 4de wedstrijd van het BuurContact Loopcircuit 2014, als eerste geëindigd in de categorie van de mannen 40. De atleet uit Zuidbroek legde de afstand van 10 km af in een tijd van 38 minuten precies. Zijn clubgenoten Erik Grave en Frits Faber pakten het zilver en brons in deze categorie. Na vier van de zes wedstrijden voert Klaas Brouwer het algemeen klassement aan.

 • Muziekschool Menterwolde houdt van nieuwe ideeën

  lessen op de savonet. Muziekschool Menterwolde is alweer volop actief in het nieuwe seizoen. Vele leerlingen krijgen met veel enthousiasme les van gediplomeerde docenten. De Muziekschool houdt van nieuwe ideeën. Binnenkort wordt er gestart met lessen op de saxonett. Dit is een instrument dat nog maar een paar jaar op de markt is. 
 • Oost Groninger Tennisbond

  Unieke afsluiting 90-jarig jubileumjaar. Jacco Eltingh en Paul Haarhuis verzorgen op zaterdag 6 en zondag 7 september op de accommodaties van vier Oost Groninger verenigingen voor jong en oud vier tennisclinics. Op de banen van Bellingwolde, Scheemda, Beerta en Harkstede worden maar liefst 250 Jeugd- en seniorleden van 24 OGTB verenigingen onder handen genomen door deze twee voormalige wereldtoppers. Het is het slotevenement van de geslaagde Abiant/OGTB jubileumactiviteiten.

  Tijdens de clinics worden demonstratiewedstrijden gespeeld en is er een foto/ handtekeningen sessie.

 • Middeleeuws Ter Apel

  Stichting Middeleeuws Ter Apel heeft weer heel wat moois in petto in het eerste weekend van september. Ook dit jaar mag de stichting zich weer verheugen op een groot aantal deelnemende groepen, ambachtslieden en marktmensen. Voorafgaand aan het evenement is er een prijsvraag geweest waarin mensen konden meedingen naar ‘een weekend als middeleeuwer’. De familie Hofman uit Muntendam is hier als winnaar uit naar voren gekomen.

 • Eerste jeu de bouleskampioen

  Geert Jan Strijker is de eerste jeu de bouleskampioen van Meeden. Strijker toonde zich zaterdagmiddag op de baan op de hoek BV-straat/Beneden Veensloot de beste speler van de 26 deelnemers. Veertien mannen en twaalf vrouwen deden mee. Hanneke Schipper was de beste vrouwelijke deelnemer. In een rechtstreeks duel met Strijker, met als inzet het algehele kampioenschap, kwam Schipper net te kort.
 • Vrijwilligerswerk in de schijnwerpers

  De provincie reikt ook dit jaar weer de Provinciale Vrijwilligersprijs uit in de categorieën zorg, leefbaarheid en jeugd. Per categorie is een prijs te winnen van 3000 euro. Een organisatie aanmelden kan tot 1 oktober 2014 via het aanmeld-formulier op de site van de provincie. Met de Provinciale Vrijwilligersprijs wil de provincie haar waardering uitspreken voor het vrijwilligerswerk. Vrijwilligers zijn van onschatbare waarde voor de samenleving!

 • Praat mee bij de ‘Stamtoafel’ Muntendam

  In de Menterne kunnen mannen op vrijdagochtend terecht voor een bakje koffie en een gezellig gesprek met elkaar. “Mannen, maar ook vrouwen natuurlijk, dat maakt niet uit”, zegt Dick van Vuuren. “Het gaat erom dat mensen de deur even uitkomen en elkaar gezellig treffen en onder het genot van een kopje koffie of thee lekker kletsen over van alles en nog wat.”

 • Tuinconcert singer/songwriter Harry Niehof

  Harry Niehof geeft zondag 7 september een tuinconcert in de tuin van De Vlinderij in Muntendam. Niehof is een Groninger liedjesschrijver, zanger en gitarist die zijn draai helemaal gevonden heeft sinds hij in het Gronings is gaan schrijven. Zijn liedjes werden er persoonlijker en intiemer van, en Niehof lijkt ook alle kanten op te kunnen in zijn moerstaal. De zanger zingt ontspannen, met een licht hese stem, een beetje als een Groninger JJ Cale.

 • Windhandel

  INGEZONDEN: De inwoners van Meeden verzetten zich tegen de komst van een windmolenpark met turbines van bijna 200 meter hoog, waarvan sommigen op slechts 500 meter van het dorp komen te staan. Gelijk hebben ze in Meeden! Ik zou zo’n turbine ook niet zo dicht bij huis willen hebben. Maar toch, olie, gas en kolen raken een keer op, vormen bovendien een gevaar voor ons klimaat en maken ons afhankelijk van onbetrouwbare landen. Kernenergie willen velen van ons ook niet.
 • Gewijzigde uitzendtijden

  Omroep Menterwolde gaat per 1 september 24 uur in de lucht en op de kabel. Met een uitgebreider programmering willen de vrijwilligers de luisteraars het nog meer naar de zin maken. Er zal meer Nederlands- en Duitstalig muziek te beluisteren zijn. Ook shanty-, country- en oldie-liefhebbers komen ze- ker aan hun trekken. U als luisteraar zal nieuwe programma’s kunnen beluisteren maar de vaste programma’s zoals b.v. radiobingo, de platenkoffer, polderpop, sport en nog en- kele programma’s zullen blijven bestaan. Ben jij ook geïnteresseerd in radio maken? Bel of kom eens langs.

 • Digicafé is weer open!

  Op elke dinsdag van 14.00 tot 16.00 uur zitten de vrijwilligers van het Digicafé weer klaar om u te helpen bij kleine computerprobleempjes. Ook als u beter wilt leren omgaan met uw tablet of smartphone, kunt u terecht voor hulp en advies. “We zijn met vier man beschikbaar en kunnen mensen helpen met verschillende soorten problemen op computergebied”, zegt Ruud Haan. “Mensen ko-men bijvoorbeeld voor hulp bij het instellen van de e-mail op de tablet, of het instellen van een wifi verbinding.

 • Verwen- en Proeverij middag

  Op vrijdag 3 oktober organiseert Menterne Actief een Verwen- en Proeverij middag voor de ouderen in dorpshuis De Menterne. Een gezellige middag met een verwennerij voor lichaam en geest. Een aantrekkelijk programma met allerlei gratis behandelingen. Tevens is er een Rad van Fortuin met vele leuke prijzen. Maar er is natuurlijk ook ruimte voor gezelligheid, een bakje koffie, een proeverij en een praatje. Zowel entree, behandelingen als proeverij zijn gratis.

 • Bevingen gevoeld bij Froombosch

  In de omgeving van Hoogezand/Froombosch zijn maandagochtend 1 september 2014 twee aardbevingen gevoeld. Volgens het KNMI had de eerste beving om 09.17 uur een kracht van 2,6 op de schaal van Richter. Vooral de eerste beving is door veel inwoners gevoeld. Ze deelden hun ervaringen op Twitter. Ook bij het KNMI kwamen veel meldingen binnen. De beving, die wordt veroorzaakt door gaswinning, zou vooraf zijn gegaan door een knal. Froombosch ligt ongeveer 15 kilometer van de stad Groningen, waar de aardbevingen ook gevoeld zijn.

 • Weekendafsluiting N33

  Rijkswaterstaat sluit van vrijdag 5 september 19.00 uur tot maandag 8 september 6.00 uur de N33 tussen N366 Veendam en A7 Zuidbroek af. Gedurende deze periode is dit wegdeel in beide richtingen afgesloten voor alle verkeer.

  Het verkeer wordt met behulp van gele borden omgeleid. Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers rekening te houden met een langere reistijd.
  De werkzaamheden bestaan uit het testen en uitvoeren van herstelwerkzaamheden aan de bruggen over het Winschoterdiep.

 • Ik voel de spanning in de zaal...

  Inwoners van Meeden halen fel uit naar gedeputeerde Moorlag. De zesde variant heeft de voorkeur van de Provincie. 1019 Woningen zullen hinder ondervinden van de windturbines. William Moorlag (PvdA) was afgelopen dinsdag 26 augustus naar Meeden gekomen om de de uitkomst van het onderzoek naar een Windpark ten noorden van Meeden (N33) bekend te maken.
 • Culturele Raad organiseert fietstocht

  De tocht gaat richting Haren, Paterswolde en Zuidlaren. De lengte van de tocht is ongeveer 55 km. Onderweg kan men een aantal keren de benen strekken onder het genot van een consumptie. De start is bij De Menterne te Muntendam. Vóór 5 uur moet men zich afmelden. Bij terugkomst in de Menterne wordt een heerlijke kop snert geserveerd. De kosten zijn inclusief een kop snert.
  U hoeft zich niet aan te melden voor de fietstocht, maar kunt ter plaatse de bijdrage betalen en op de fiets stappen.

 • Tentoonstelling van Stichting Weefcentrum

  Op vrijdag 5 september en zaterdag 6 september 2014 houdt Stichting Weefcentrum Wildervank weer haar jaarlijkse tentoonstelling in de ‘De Broeckhof’ te Zuidbroek. Het werk van cursisten van het afgelopen seizoen is dan te zien en het programma voor het komende seizoen met cursussen en workshops wordt gepresenteerd. Verder zijn er demonstraties en is er de mogelijkheid om materiaal te kopen. Tevens kunt u terecht voor advies bij aankoop van de materialen, zoals garens, maar ook bij de aanschaf van b.v. een weefgetouw of spinnenwiel. De toegang is gratis.

 • Hoe adem jij?

  Rustmetingen, inspanningstesten en loopgroepen. Woensdagavond 17 september a.s. geeft Koen de Jong, in samenwerking met Bé Schmaal van Gezondheidscentrum Provitaal in Meeden en Sport Impuls (Sportdorp Meeden), een lezing over het nut van een rustige ademhaling in het algemeen en de relatie tussen sporten en een juiste ademhaling. De lezing wordt gegeven in het Dorpshuis in Meeden.
 • Ruitershorntocht

  Op zaterdag 13 september wordt de jaarlijkse Ruitershorntocht gehouden. De afstanden zijn: 5, 10, 15 en 25 km. De tocht gaat onder andere door De Heemtuin, een prachtig natuurgebied en door de wijde omgeving. Er zijn kosten aan verbonden. De start is zaterdagmorgen bij sportcentrum Ruitershorn in Muntendam.

 • Buurtactief Meeden

  Buurtactief Meeden, onderdeel van de dorpsraadcoöperatie, gaat medio oktober weer beginnen met diverse cursussen en excursies.
  De computerlessen, brei-instuif, bloemschikken en paddenstoelen zoeken zullen zeker weer op de agenda staan. We proberen nog wat extra’s te organiseren zoals b.v. een inloopmiddag voor iPad of tablets. Snoeien in de winter en papier vouwen. Alle cursisten die al eens met ons meegedaan hebben krijgen automatisch bericht wanneer welke cursus aanvangt.

 • Open Startmiddag

  Voor alle 55+ inwoners van Zuidbroek. Op donderdag 25 september a.s. organiseert de Commissie 55+ Activiteiten Zuidbroek wederom een gezellige middag voor u in De Broeckhof. Wekelijks organiseert de Commissie meerdere activiteiten voor onze 55+ers in Zuidbroek, zoals biljarten, klaverjassen, sjoelen, volksdansen, gymnastiek, schilderen, computersoos, jeu de boules, Nordic Walking, koersbal (1x per 2 weken), kaartjes maken (1 x per 2 weken) en een koffie-ochtend voor 75+ers en een koffie-ochtend voor 55+ers.

 • Jeroen, race en ATB

  Snelle racefietsen en krachtige mountainbikes… Ontstaan uit passie en ervaring in de wielersport opent Jeroen Keizer uit Muntendam binnenkort een fietsenspeciaalzaak. En de mogelijkheden zijn groot; van snelle racefietsen tot stoere ATB. Jeroen gaat samen met u op zoek naar de perfecte fiets en biedt natuurlijk de mogelijkheid om deze uit te proberen.
 • Toe aan een nieuwe passie?

  Kom met ons zingen. Het gemengd koor ‘The Mieden Company’ organiseert 22 maart 2015 een concert in de gerestaureerde kerk in de Kerkstraat in Meeden. Voor dit (project) concert is het koor op zoek naar versterking, dus als u van zingen houdt kom dan op een dinsdagavond naar de repetitie, die wordt gehouden in gebouw Eltheto aan de Hereweg te Meeden.
  Voor eventuele vragen of opgave kunt u contact opnemen met Ammy Zuidema uit Meeden of Jenny Damveld uit Muntendam. U mag altijd vrijblijvend langskomen op een repetitieavond.

 • Bewegen, goed voor jong en oud

  Karateclub Muntendam kan nog nieuwe leden gebruiken. De Karateclubclub in Muntendam telt momenteel 11 karateka’s in de leeftijd van 35 jaar en ouder. De club is voornamelijk bezig om de verdedigings- en vechtsport op een creatieve manier te beoefenen. In het karate zijn de voorgeschreven technieken om goede aanvallen en verdedigingen te maken voor jong en oud hetzelfde.
 • Oudste monument geopend!

  De Petruskerk te Zuidbroek met haar wereldberoemd orgel uit 1795 en de losstaande toren met zijn gevangeniscellen worden a.s. zaterdag weer opengesteld in het kader van de Open Monumentendag. De Romano-Gotisch gebouwde kerk is omstreeks 1270 als Roomse kerk in Zuidbroek ontstaan op een verhoogd deel in het landschap. De muren aan de buitenkant laten in hun schoonheid de vakmanschap zien van de kerkenbouwers van die tijd. Met name bij de Petruskerk is dit bij uitstek te zien. Binnen in de kerk laat het oostdeel, het koorgedeelte, meerdere fresco’s en inwijdingskruizen zien.

 • Heemtuin wordt spook gebied

  Jeugdwerkgroep Muntendam en De Heemtuin in Muntendam hebben hun handen ineen geslagen en gaan dit jaar voor het eerst een halloweenspooktocht organiseren. En wel op zaterdag 1 november. Het spook gebied is in de omgeving van de Heemtuin. De spooktocht zal niet alleen voor kinderen zijn maar iedereen in de gemeente Menterwolde en omstreken is van harte welkom! “Iedereen die zin heeft om te griezelen kan meedoen”, zegt Anja van Duren. (Maximaal 25 groepen van 8 personen).

 • Weekendafsluiting N33 


  Rijkswaterstaat sluit van vrijdag 12 september 19.00 uur tot maandag 15 september 06.00 uur de N33 tussen N366 Veendam en A7 Zuidbroek af. Gedurende deze periode is dit wegdeel in beide richtingen afgesloten voor alle verkeer.
  Het verkeer wordt met behulp van gele borden omgeleid. Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers rekening te houden met een langere reistijd.
  De werkzaamheden bestaan uit het testen en uitvoeren van herstelwerkzaamheden aan de bruggen over het Winschoterdiep.

 • Tafeltennisvereniging Meteoor

  Tafeltennisvereniging Meteoor, die al sinds 1978 actief is in de gemeente Muntendam, zal waarschijnlijk binnenkort ophouden te bestaan. Reden hiervan is het politieke besluit van de gemeenteraad om de huurprijzen van de sportaccommodaties binnen de gemeente fors te verhogen en meer in overeenstemming te brengen met de huurprijzen die betaald worden in de omliggende gemeenten. 
 • Mindfulness in Zuidbroek

  Op 2 en op 6 oktober gaat in Trainingcentrum TOT de Kern aan het Westeind in Zuidbroek de Mindfulnesstraing van start. Mindfulness is een combinatie van oosterse meditatietechnieken met westerse psychologische inzichten d.m.v. ervaringsgerichte aandachtstraining. Mindfulness wordt inmiddels in de westelijke wereld algemeen erkend en gewaardeerd om zijn positieve effecten en verbetering van de levenskwaliteit van mensen met en zonder klachten.
 • Laat niemand in eenzaamheid sterven

  Stichting Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg Oost-Groningen (VPTZ). Sterven hoort - net als geboren worden - bij het leven. Dat is gemakkelijk gezegd, maar wanneer iemand te horen heeft gekregen dat het einde nabij is, valt dat zwaar. Diegene wil alles wat mogelijk is uit die laatste periode halen.
  Palliatieve zorg is erop gericht om de kwaliteit van leven te verbeteren in de laatste levensfase van mensen die ongeneeslijk ziek zijn.