mei 2014

  • Onverwacht kampioenschap Heren 4

    Heren 4 van de golfclub Veendam heeft de competitie afgesloten met een kampioenschap in de 5e klasse. De laatste wedstrijd werd 4 mei gespeeld op Golfclub Flevoland. Tegenstander was de koploper, Zwolle. Deze waande zich al een beetje kampioen op voorhand. Vooral hun speelsterkte was op papier beduidend beter dan de Compagniesters, maar met de speelsoort, matchplay, kan het soms alle kanten uit.

  • Een goed begin…

    En we zijn weer gestart! De leden van de Hengelclub Zuidbroek konden hun hengels uit het vet halen, de leefnetten kunnen worden afgestoft, de maden gekweekt en het voer gemengd.
    De eerste wedstrijd voor 2014 stond dit keer niet gepland voor Schaaphok, maar we gingen naar de Groeve, bij Zuidlaren.  De opkomst was klein, 8 leden hadden op tijd hun materiaal in orde voor de eerste zenuwslopende woensdagavondwedstrijd.

  • Zomerexpositie

    Cultuur- & Congrescentrum vanBeresteyn in Veendam nodigt regelmatig (amateur-) kunstenaars om te exposeren in de foyer. Het is nooit een probleem om kunstenaars te vinden en elke periode is er weer een verrassende expositie.
    We weten dat er veel meer liefhebbers zijn die kunst maken. Soms hebben ze niet genoeg schilderijen of tekeningen voor een volledige tentoonstelling. Of ze durven het nog niet aan.
    Die amateurkunstenaars bieden we de kans om te exposeren! Van

  • Het rijke leven in en rond de poel

    Landschapsbeheer organiseert lezing over amfibieën en reptielen
    Ze zijn glad, glibberig en koudbloedig. Toch fascineren ze ons mateloos: reptielen en amfibieën. Voor wie meer wil weten over de knoflookpad, de ringslang en andere amfibieën organiseert Landschapsbeheer Groningen op 9 mei een boeiend lezing over het leven van deze dieren in en rond de poel.

  • Molenverhalen gezocht

    Tocht om de Noord dit jaar in het teken van de Groninger molen. De negende editie van het bekende wandelevenement Tocht om de Noord heeft dit jaar het thema ‘Ontdek de ziel van de Groninger molen! Tijdens de Tocht om de Noord zullen de wandelaars veel molens letterlijk aan den lijve ontdekken en zelfs worden geconfronteerd met verdwenen molens.
    Tijdens de tocht, in het laatste weekend van september, worden overal langs de route molenverhalen verbeeld door toneelspelers, verhalenvertellers, musici en kunstenaars.
    Daarnaast krijgen de verhalen een plek op de site www.groningermolens.nl.

  • Daar kunt u op bouwen

    Bouwbedrijf Mulder is gevestigd in Nieuwolda. Het bouwbedrijf heeft jarenlange ervaring met het uitvoeren van grote en kleine opdrachten voor zowel particulieren, bedrijven en ontwikkelaars. Het richt zich met name op nieuwbouw, verbouw, onderhoud, renovatie, restauratie, bevingschade, utiliteitsbouw, speciale projecten en houtbouw. Het leveren van hoge kwaliteit en een goede samenwerking met hun opdrachtgevers vindt het bedrijf belangrijk.

  • Regionale Sprint Club Kampioenschap

    Zwemvereniging De Pinquin organiseert op zaterdag 10 mei de Regionale Sprint Club Kampioenschap in het zwembad Zuidbroek. Uit de drie noordelijke provincies gaan ongeveer 200 zwemmers en ruim 10 verschillende zwemclubs met elkaar de strijd aan op de zwemafstanden 50 meter en 100 meter. Het is de eerste keer dat de zwemmers naar Zuidbroek komen. De wedstrijd start om 13.00 uur en iedereen is van harte welkom om te komen kijken.

  • Actie in de wind

    Zaterdag 10 en/of zondag 11 mei is er weer volop gelegenheid om de molens van dichtbij te verkennen. In dit weekend draaien bijna alle molens van Nederland en zijn ruim 950 molens open voor bezoek. Het thema voor dit jaar is ‘Ontdek je molen’ waarbij activiteiten voor kinderen centraal staan.
    Molens kunnen heel veel zoals meel malen, water pompen, olie persen of hout zagen. Nationale Molendag is een mooie gelegenheid om te ontdekken hoe dit in zijn werk gaat.

  • Plechtige dodenherdenking Noordbroek

    Menterwolde heeft zondagavond 4 mei de doden herdacht. In Muntendam, Noordbroek, Meeden en Zuidbroek vond een herdenking plaats. Het thema was ‘Vrijheid geef je door’. Om 20.00 uur was het twee minuten stil voor de burgers en militairen die om het leven zijn gekomen sinds de Tweede Wereldoorlog, zowel in oorlogssituaties als bij vredesoperaties.

  • Negendaagse afsluiting N33 Gieten - Assen

    Rijkswaterstaat sluit van vrijdag 2 mei 19.00 uur tot maandag 12 mei 6.00 uur de N33 tussen Gieten en Assen af. Tijdens de twee weekenden is de N33 van vrijdagavond 19.00 uur tot maandagochtend 06.00 uur afgesloten in beide richtingen. Op werkdagen is de N33 eenzijdig afgesloten van Gieten naar Assen. Verkeer kan dus doordeweeks wel van Assen naar Gieten en ook van en naar de A28 vanuit Assen. Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers rekening te houden met extra reistijd.

  • Het aftellen is begonnen…

    Nog 6 weken te gaan en dan is het weer feest in Zuidbroek. De V.v.V. Zuidbroek bestaat 115 jaar, reden om groots uit te pakken tijdens de V.v.V. feestweek. Van 18 tot en met 22 juni is het weer genieten voor jong en oud. Direct na Pinksteren gaat een stel enthousiaste mensen aan de gang om de ijsbaan te veranderen in het festivalterrein van Zuidbroek. Voeg daarbij een geweldige kermis in en rond de Vondelsingel en het feest kan beginnen.
    Het startschot zal op de woensdag om ca 13.30 uur zijn als de jeugd gaat vissen in de jachthaven van Zuidbroek.

  • Stremming Spoorstraat Zuidbroek

    Vanaf maandag 12 mei 2014 tot en met maandag 26 mei 2014 wordt de huidige klinkerbestrating in de Spoorstraat in Zuidbroek vervangen door asfalt. Tegelijkertijd worden verkeersremmende maatregelen uitgevoerd. Gedurende de werkzaamheden wordt het doorgaande verkeer met behulp van borden omgeleid. Fietsers en voetgangers kunnen gebruik maken van het voetpad.

  • ‘Beestenboel’ in vanBeresteyn

    Cultuur- en congrescentrum vanBeresteyn wil (amateur)kunstenaars de gelegenheid bieden om hun kunst te laten zien. Van 16 mei tot 30 juni 2014 is er weer een nieuwe expositie in de foyer van vanBeresteyn. Deze keer zijn het schilderijen van Piet de Raad. De tentoonstelling is te bezichtigen tijdens de openingstijden van het cultuurcentrum.
     
     
  • Vierde plaats voor Klaas Brouwer

    Klaas Brouwer van de SV Veendam Atletiek is tijdens de Stemer Omloop in Stedum, de tweede wedstrijd van het BuurContact Loopcircuit 2014, als vierde geëindigd in de categorie van de mannen 40.
    De atleet uit Zuidbroek legde de 10 km af in een tijd van 38.19 minuten. In het klassement na 2 wedstrijden staat Klaas Brouwer voorlopig als derde genoteerd.

  • N33 Assen en Gieten verdubbeld

    Sinds maandagmorgen 12 mei uur rijdt het verkeer tussen Assen en Gieten over een verdubbelde N33. Ondanks de slechte weersomstandigheden is het aannemerscombinatie Poort van Noord gelukt om dit te realiseren.
    Weggebruikers zijn in hun nopjes. “Ik rij net voor het eerst over de verdubbelde N33 van Assen naar Gieten van @RWS_N33. Prachtige weg. En bizar: alsof het nooit anders is geweest”, aldus RidderdeVries op Twitter.

    De 9-daagse afsluiting Assen - Gieten is goed verlopen. Er hebben zich geen incidenten of doorstromingsproblemen voorgedaan.

  • Witteveen "dicht"

    Zondag 1 juni presenteert beeldhouwer Mark Witteveen in zijn galerie de eerste editie van zijn dichtbundel ‘BEVROREN IJZER’.
    Dit is een bijzondere uitgave van gedichten over kunstwerken en mensen. Het boekje is geprint bij Grafisch bedrijf de Bruin in Zuidbroek en ingebonden in linnen door Betsy Hijlkema uit Slochterren. De eerste uitgave is beperkt tot enkele tientallen exemplaren. Het boek-je is te verkrijgen bij intekening.

  • Vakkundig advies en tips

    Bent u op zoek naar een schildersbedrijf dat duurzaam onderhoud en professioneel vakwerk levert? Dan is ‘de Schilder’, Ruud Kuiper, uw ideale partner. Kuiper weet waar hij over praat en levert vakwerk. Het is een professioneel bedrijf dat werkt in opdracht van particulieren en bedrijven. U kunt hier terecht voor alle soorten binnen- en buitenschilderwerk, maar zij doen meer dan vakkundig schilderen.
     
     
  • Afsluiting op- en afritten Scheemda A7

    Van maandagmorgen 12 mei 06.00 uur tot maandagmorgen 23 juni 06.00 uur zijn de op- en afritten Scheemda (nr. 45) op de A7 in alle richtingen afgesloten voor het verkeer. Dit is nodig in verband met werkzaamheden van de provincie Groningen aan de N362. Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers rekening te houden met een extra reistijd van circa vijf minuten.
  • Negendaagse afsluiting N33 Gieten - Veendam

    Rijkswaterstaat sluit van vrijdag 16 mei 19.00 uur tot maandag 26 mei 6.00 uur de N33 tussen Gieten en Veendam af. Gedurende deze periode is dit wegdeel in beide richtingen afgesloten voor alle verkeer. Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers rekening te houden met extra reistijd.
    Na de weekafsluiting op maandag 26 mei rijdt het verkeer al over de nieuwe, verdubbelde N33 tussen Gieten en Veendam. Het traject tussen Veendam en Zuidbroek volgt later, daarvoor is nog een aantal weekendafsluitingen ingepland.
     
  • Zwem4daagse in Muntendam

    Het is al een tijd geleden dat er een zwemvierdaagse in het D.G. van de Noortbad is geweest. Het badpersoneel, Z.C.M.’86 en de Stichting Jeugdwerkgroep uit Muntendam hebben de draad weer opgepakt.
    Ja, u leest het goed, er zal in het D.G. van den Noortbad te Muntendam van
    maandag 19 mei t/m vrijdag 23 mei 2014 een zwemvierdaagse worden gehouden. Er kan ‘s avonds worden gezwommen en het is voor iedereen, zowel groot als klein. De ouderen die

  • Opstappers SOS zijn er klaar voor!

    Het einde van de opstapcursus is in zicht. Inmiddels zijn er 10 weken voorbij en zijn er nog 2 te gaan. De afgelopen 10 weken zijn voorbij gevlogen. We hebben niet altijd prachtig weer gehad maar ondanks, soms, harde wind en regen werd er altijd getraind.
     
     
    De lopers zelf zijn ook erg enthousiast en dit willen ze  graag delen. Hieronder enkele spontane uitspraken van een aantal opstappers: 
  • Jubileum Avondvierdaagse Noordbroek

    Op 20, 21, 22 en 23 mei wordt er voor de 15e keer de Avondvierdaagse in Noordbroek georganiseerd. De organisatie is druk bezig om alles weer goed te laten verlopen. Er is dit jaar een jubileum en dat gaan ze vieren!
    U kunt als school, vereniging of individueel meedoen. Ook de hond mag mee; mits aangelijnd. De inschrijving is op dinsdag 20 mei tussen 17.30 en 18.00 uur in het tijdelijke dorpshuis Klipheerd aan de Clinge 33 te Noordbroek. Er zijn routes van 5 en 10 km.

  • 1916 hoort erop!

    In het centrum van Zuidbroek is nog een fraai oud bruggetje te vinden naast de jachthaven. Het biedt een schilderachtig kijkje over het water naar een herenhuis gelegen aan het Winschoterdiep.
     
     
    Terecht is het een tijdje terug weer mooi gerestaureerd. Verdwenen is echter het jaartal, dat er hoog bovenop stond, 1916! 
  • Afsluiting op- en afritten A7 Foxhol – Winschoten

    Rijkswaterstaat voert van woensdag 21 mei 18.00 uur tot donderdag 22 mei 07.00 uur asfaltwerkzaamheden uit aan de A7 op verschillende locaties tussen Foxhol en Winschoten richting Duitsland. Voor het verkeer is dan ter plaatste van de werkzaamheden één rijstrook beschikbaar. Op bepaalde tijden is een aantal op- en afritten afgesloten. Het verkeer wordt met behulp van gele borden omgeleid via de eerstvolgende op- en afrit.
     

  • Duurzaam idee?

    Maak kans op € 5.000! Een goed idee om je dorp of buurt duurzamer en leefbaarder te maken? Doe mee aan de Duurzame Dorpen Verkiezing. Nog tot 1 juni kunnen inwoners van Groningen deelnemen en kans maken op € 5.000,- en professionele coaching om hun plan uit te voeren.

  • Actie voor snelle trein naar Bremen

    Maandag 12 mei voerde GroenLinks Europarlementariër Judith Sargentini in Groningen actie voor een snelle treinverbinding van Groningen naar Bremen. Sargentini bracht haar standpunt op het Groninger hoofdstation onder de aandacht van de reizigers. Dat deed zij samen met Nienke Homan die fractievoorzitter is van GroenLinks in de Groninger Provinciale Staten. 
     
     
  • In actie voor beroepschauffeurs

    Ingezonden: De Oost-Groningse SP afdelingen Menterwolde, Oldambt, Pekela en Veendam hebben zondagavond 18 mei gehaktballen uitgedeeld op de parkeerplaats ‘De Meedenertol’ te Scheemda aan vrachtwagenchauffeurs. Daarmee willen de SP’ers waardering uitspreken voor deze harde werkers en aandacht vragen voor de moeilijke situatie van chauffeurs.