januari 2014

  • Springconcours pony’s sluit 2013 af

    Op de laatste dag van 2013 werden de wedstrijden in de klasse L, M, Z en ZZ van het springconcours pony’s gereden. In de klasse Z was Arnoud Slik met Korporaal het meest succesvol door 2 rubrieken te winnen. Henrica Bakker met Flugel won ook 2 rubrieken in de klasse L categorie A/B en C. In de klasse M categorie C was Rianne van der Tuin met Switch tweemaal succesvol, net als Arjanne Brinkhoff met Dexter in de klasse M categorie D/E
    De volledige uitslagen zijn te vinden op www.iichgroningen.nl.

    Shows

  • Willianne Vos beste zwemster

    Op 4 januari deden de zwemmers en zwemsters van De Pinquin mee aan de ‘Neujahrsschwim’ in Meppen. Al voor dag en dauw gingen ze de grens over om op tijd te komen voor deze mooie wedstrijd. Dit zorgde er in elk geval voor dat de zwemmers goed wakker waren en dit resulteerde in mooie resultaten.
    Zo werd Willianne Vos de beste zwemster van het toernooi. Haar tijd zat namelijk het dichtste bij het wereldrecord. Hiervoor kreeg ze een mooie beker. Haar beste vriendin Ellen Altena werd derde in dit klassement.

  • Parkinson Café Groningen

    Met frisse start begint het eerste Parkinson Café Groningen van het nieuwe jaar op woensdagmiddag 8 januari 2014. U bent van harte welkom in het Grand Café van Maartenshof van Zorggroep Groningen. We beginnen het jaar met het een gezellige Nieuwjaarsborrel met een open podium. Enkele leden laten hun ‘eigen kunnen’ zien en horen, waaronder Erica van Laar, parkinsonpatiënt. Zij heeft haar ervaringen over haar ziekte van Parkinson bijgehouden. Gaandeweg ontstonden ook gedichten waarvan ze een dichtbundel heeft gemaakt, die onlangs is uitgekomen.

  • Albert Zoer wint Grote Prijs

    Publiek in volle Eurohal ziet zinderende barrage. Albert Zoer met Abra Kadabra is de winnaar van de Grote Prijs tijdens Indoor Groningen. In de spannende barrage wist hij Maikel van der Vleuten met Vdl Groep Zimba en Jur Vrieling met Flashdance voor te blijven. De spannende finale zorgde ervoor dat het publiek in de volle Eurohal op het puntje van de stoel zat.
  • Sfeervolle kerstsamenzang

    Helaas waren de weersomstandigheden op kerstavond zo slecht dat het dorpsplein geen optie was. Gelukkig was het bestuur van het Noord Nederlands Trein en Tram Museum (NNTTM) bereid het station Zuidbroek ter beschikking te stellen, zodat deze ruimte ‘s middags door leden van Dorpsraad Zuidbroek, vrijwilligers uit het dorp en maatschappelijke stage leerlingen van de Winkler Prins gezellig aangekleed kon worden.

  • Diplomazwemmen DG van den Noortbad

    Zaterdag 28 december j.l. hebben 60 kandidaten in het D.G. van den Noortbad te Muntendam afgezwommen voor de diploma’s A, B en C. Dit gebeurde onder grote belangstelling van vaders, moeders, opa’s, oma’s, broertjes en zusjes. De examencommissie bestond uit de zwemonderwijzeressen J.K. Ploeger, T. Wiering-Oosterhuis en H. Mulder. Alle kandidaten zijn geslaagd.
    Diploma A

  • Hatha yoga in Noordbroek

    Deze vorm van yoga richt zich op het ontwikkelen van een ontspannen, soepel en energiek lichaam en een ontspannen, open geest. Hatha yoga leert je bewust te worden van lichaam en geest d.m.v. lichaamshoudingen, adem-, concentratie/ meditatie- en ontspanningsoefeningen.
    De lichaamshoudingen (staand, zittend en liggend) kunnen zacht of vloeiend zijn, gericht op de doorstroming van energie en meer souplesse maar ook stevig, meer gericht op het vergroten van kracht, balans en uithoudingsvermogen.

  • Jongerencentrum Heartbeat

    Van knutselclub, jaarwisseling en darten tot een spectaculaire ‘Verkeersdag’ “Dat was weer een geweldig feest” was een veel gehoorde zin na een super gezellig feest tijdens de jaarwisseling in Jongerencentrum Heartbeat in Noordbroek. Ruim 65 jongeren & volwassenen kwamen een bezoekje brengen aan het jongerencentrum en gingen met de voetjes van de vloer op de klanken van de DJ. Een drukke maar vooral zeer gezellige avond, op naar volgend jaar! 
     
  • College verkwanselt Heemtuin

    De Vrienden van de Heemtuin zijn geschrokken door het opstappen van het stichtingsbestuur. Wij zijn van mening dat het gemeentebestuur het stichtingsbestuur een jaar lang aan het lijntje heeft gehouden. Hierdoor is het stichtingsbestuur belemmerd en opgehouden in het ontwikkelen van toekomstplannen om financieel zelfstandig te worden. Nu heeft het college het stichtingsbestuur weer een half jaar nodig heeft om een bedrijfsplan te maken, maar wil daar niet voldoende voor betalen en wil zelfs niet de onkosten van de re-integranten vergoeden.

  • Rustige jaarwisseling

    De jaarwisseling in Menterwolde is zonder grote incidenten verlopen. Voor de hulpverleners was alles beheersbaar. De overlast bleef zover bekend beperkt tot wat kleine brandjes en kleine vernielingen. In Zuidbroek zette een lichtkogel een woning in brand. 
     
     
  • Informatiegids Menterwolde

    Uitgegeven door Grafisch bedrijf de Bruin. Over een paar maanden zal Grafisch bedrijf de Bruin als vanouds haar informatiegids uitgeven vol met informatie over uw eigen gemeente. Op 19 maart 2014 vinden er weer gemeenteraadsverkiezingen plaats. Hierna wordt de volgende gids uitgegeven; de gids is dan weer helemaal actueel.

  • Papieren buskaartjes blijven

    Bijna drie jaar na de introductie van de OV-chipkaart blijven nog steeds veel reizigers met Eurokaartjes reizen. Daarom handhaaft het OV-bureau ook in 2014 deze buskaartjes die bij de chauffeur te koop zijn. Ook blijven de Eurokaartjes gelijk in prijs.
    Steeds meer reizigers die op werkdagen na 9 uur en in het weekend en tijdens vakanties op pad willen, ont- dekken de voordelige Dal-Dagkaart.
     
    Kinderen gratis mee
  • Aanrijding tussen personen auto en scooter

    Een 19-jarige bestuurder van een scooter uit Sappemeer raakte donderdagavond gewond aan zijn been bij een aanrijding op de Hoofdstraat in Noordbroek.
    Een 62-jarige bestuurster van een personenauto uit Kropswolde reed op de Hoofdstraat. Bij het optrekken hoorde ze een enorme knal. Toen ze uitstapte, zag ze de scooterrijder liggen. Het is nog niet duidelijk waar de scooterrijder vandaan kwam en hoe het ongeval heeft kunnen gebeuren. De politie doet nader onderzoek. De jongen uit Sappemeer is onder meer met beenletsel naar een ziekenhuis gebracht.

  • Een Positief 2014 gewenst

    Ingezonden: Niet “uit het oog, uit het hart”. Na zoveel jaren met veel plezier gewerkt te hebben in Menterwolde, denk ik in dit jaar na mijn afscheid nog vaak: “ Hoe zou het gaan met... ”. Met mij gaat het goed. In 2013 heb ik een nieuwe stap gezet door een nieuwe praktijk te starten: Positieve Fysiotherapie. 
  • Europa Kinderhulp

    De Stichting Europa Kinderhulp is een landelijke organisatie zonder winstoogmerk en bestaat geheel uit vrijwilligers. Er zijn geen betaalde krachten. De Stichting is in 1961 opgericht en is sinds 1973 actief in de noordelijke provincies. Vanaf 1974 is Groningen een zelfstandige regio; regio Groningen bestaat dit jaar 40 jaar.
    In de afgelopen jaren hebben veel “kwetsbare” kinderen kunnen genieten van een zomervakantie bij gastouders in onze provincie, een ervaring die hen niet kan worden afgenomen.
  • Bezoek Bas Eickhout (GroenLinks)

    Op vrijdag 17 januari a.s. brengt Europarlementariër en lijsttrekker voor GroenLinks Bas Eickhout een bezoek aan de provincie Groningen. De sluiting van Aldel en de aardschokken bewijzen: we moeten anders omgaan met onze energie, ook op Europees niveau.
    ‘s Middags worden per bus, met GroenLinksers uit stad, Staten en omliggende gemeenten enkele door aardschokken getroffen locaties bekeken. Daarna vervolgen ze hun weg naar de Eemshaven.
    ’s Avonds vindt in het Heerenhuis in Groningen een debat plaats over de energietransitie. vanuit mondiaal, Europees, provinciaal en lokaal perspectief.

  • Zwemdisco D.G. van den Noortbad

    Op 3 januari was er een soort van Nieuwjaarsduik in het D.G van den Noortbad in Muntendam Er kwamen iets meer dan 100 kinderen een avondje gezellig disco zwemmen! Ook pappa's en mamma;s namen een heerlijk duik in het zwembad.
    Dj Jurrie Hofman draaide weer muziek die de kinderen zelf mooi vonden en menig verzoekje kwam dan ook voorbij wat resulteerde in veel dansen langs het zwembad!
    Natuurlijk krijg je dorst van al dat zwemmen en er was ook gezorgd voor de innerlijke mens. De kinderen kregen allemaal een pakje drinken en natuurlijk met nieuwjaar ook een borrelhapje!

  • Stop met diëten, eet bewust!

    Afvallen als gezond voornemen voor 2014? Gewichtsconsulente Sandra ter Veer helpt u daarbij. Stop met diëten, ga bewuster (gezond) eten! Kijk bewust naar uw eten en leer luisteren naar uw lichaam, zodat u het kan geven waar het behoefte aan heeft. Leer variëren zodat u eigenlijk alles kunt eten. 
    Sinds een jaar heeft Zuidbroek een gewichtsconsulente: Sandra ter Veer. Dat is iets anders dan een diëtiste. “Een gewichtsconsulente werkt meer preventief. Mensen die overgewicht hebben, en daar iets aan kunnen doen, begeleiden.”
  • Je eigen school op één verdieping

    Carien Achterop (13) Gieten, Iris Westerdiep (12) Zuidbroek, Joyce van Dijk (12) Meeden, Nick Wildeboer (bijna 13) Eexterveen, Robin Westerhof (14) Zuidbroek en Vanessa Tomcaniova (12) Veendam hebben één ding gemeen. Ze verwisselden vorig jaar hun vertrouwde basisschool voor een van de brugklassen gymnasium, atheneum, havo, mavo, kader of basis op Winkler Prins Veendam.
     
     
  • Autorama in het gelijk gesteld

    De rechtbank Noord-Nederland heeft op 20 december Bun Vastgoed, eigenaar van Winkelcentrum Autorama, in het gelijk gesteld omtrent de aanvraag voor de vergroting van de tweede supermarkt in winkelcentrum Autorama. De gemeente Veendam had deze aanvraag eerder geweigerd en dient nu binnen twaalf weken alsnog de omgevingsvergunning te verlenen, zodat de verbouwing aan kan vangen.
  • Heemtuin weer open

    De gemeente Menterwolde zet de exploitatie van de Heemtuin in Muntendam voort, nadat de Stichting Menterheem de samenwerking met de gemeente heeft opgezegd.
    In principe vindt er een volledige doorstart plaats. Alle reïntegranten zijn per 6 januari 2014 weer aan de slag gegaan en blijven zorgen voor het open houden van de Heemtuin.
    Activiteiten in het kader van Natuur- en Milieu Educatie (NME) worden de komende tijd hervat.
    Voor bezoekers is het horecapaviljoen weer dagelijks open, evenals de winkel.

  • Menterne Actief

    Organiseert weer leuke activiteiten. Let op de advertentie in dit blad en knip hem uit! Ook in 2014 is Menterne Actief weer lekker bezig in de Menterne in Muntendam. Om de week op dinsdagmiddag zijn wij daar aanwezig.

  • ‘Meer SP in Menterwolde’

    De leden van de SP in Menterwolde hebben het verkiezingsprogramma en de kandidatenlijst vastgesteld. Lijsttrekker is Lian Veenstra. De partij gaat voor meer zorg, meer voorzieningen, maar vooral minder armoede.
    ‘Wij hebben veel vertrouwen in een mooie uitslag op 19 maart. Na vier jaar rechts beleid is het tijd voor een stevige linkse agenda en dat moet toch echt van ons komen’, stelt Lian Veenstra.

  • Nieuw mentorenproject

    “Ik zou best graag vrijwilligerswerk gaan doen, maar hoe pak ik dat aan?” Niet voor iedereen is het gemakkelijk zomaar te beginnen aan vrijwilligerswerk of een activiteit buitenshuis. Er kunnen bepaalde persoonlijke omstandigheden spelen die het aangaan van nieuwe dingen kunnen bemoeilijken maar ook kan het zijn dat de gezondheid te wensen over laat.

  • Bezoek aan zigeunerdorp in Roemenië

    Het was gewoon een andere dag in Silindru, een klein dorpje op de grens van Hongaije en Roemenië.  Het dorp is vergelijkbaar met vele andere plaatsen in dit gebied. Deze plaats wordt wel het einde van de aarde genoemd. De temperatuur bereikte een piek van meer dan 40 graden wanneer een groep dit dorp bezoekt om hulp te brengen aan een aantal huishoudens in het dorp.  We werden door blaffende honden begroet. We hadden meer dan 6 kilometer over  een onverharde weg afgelegd. Het woordt ‘weg’ vereist hier een nieuwe/andere definitie dan de gangbare.Langs de kant van de weg staan mensen uit een ander dorp die zijn gekomen om oude kleren te verkopen. Anderen staan met uitgestrekte handen en smeken om hulp in welke vorm dan ook.

  • Goede prestaties de Pinquin

    In het weekend van 11 en 12 januari jl. was zwemvereniging De Pinquin van de partij bij de Provinciale Winter Kampioenschappen. Bij deze wedstrijd strijden de zwemmers uit Groningen tegen elkaar om de titel: snelste Groninger zwemmer of zwemster. Door het nieuwe concept van de KNZB viel het aantal opgaves echter tegen.