september 2013

 • BloedGrijs in Nieuw Scheemda

  BloedGrijs bijt dit nieuwe muziekseizoen het spits af in het kerkje van Nieuw Scheemda. De formatie bestaat uit het trio Peter Fokkema: bas, gitaar en zang; Jos Buitink: piano, accordeon; Herman van Tongerloo: saxofoons en zang.
  De heren leggen zich toe op het Nederlandstalige luisterlied en spelen alleen eigen werk. Het zijn mooie melodieën en de vaak poëtische teksten ontroeren het publiek. Bloedgrijs treedt regelmatig op onder andere voor de uitreiking van de Nederlandse Poëzieprijs, de Culturele Zondagen in Utrecht en op podia waar het publiek het luisterlied weet te waarderen.

 • Start met een spelmiddag

  De baptisten gemeente Muntendam begint het nieuwe seizoen op zaterdagmiddag 7 september met een gezellige spelmiddag en nodigt iedereen in de omgeving van Muntendam uit om hierbij aanwezig te zijn.
  Het is een middag voor jong en oud. De activiteiten worden gehouden nabij het eigen terrein (Kerkstraat 120).
  Wanneer u wilt, kunt u zich met een team van maximaal 6 personen aanmelden, maar als u geen team heeft, is dat absoluut geen belemmering om te komen (deelname is gratis). De kinderen kunnen zich tevens uitleven op een luchtkussen en zich laten schminken.

 • Dubbelexpositie in gemeentehuis

  Tot en met oktober 2013 exposeren Renée da Silva en Hans Boers in het gemeentehuis van Muntendam.
  Renée da Silva - schilderijen. De drang om iets beeldends, iets creatiefs, te doen is bij Renée da Silva altijd aanwezig geweest. Renée: “Schilderen geeft mij enorm veel energie en door het werken met verschillende technieken blijft het altijd spannend. Met het weglaten of juist toevoegen van details streef ik er steeds naar om mijn werk ‘mana’, zeggingskracht, te geven.”
   
 • Henriëtte Sijsling nieuw gezicht

  Mantelzorgconsulent en ouderenadviseur. ‘Zorg eerst goed voor jezelf’, pas dan kun je er voor een ander zijn!! Sinds 1 augustus 2013 ben ik werkzaam bij de gemeente Menterwolde als mantelzorgconsulent en ouderenadviseur. Ik heb ontzettend veel zin in het werk en hoop dat ik u goed kan ondersteunen bij problemen en/of vragen. Als  mantel-zorgconsulent en ouderenadviseur maak ik ook deel uit van het sociaal team dat sinds kort in Menterwolde werkt.
   
 • Zuidbroekster kweker in de prijzen

  Het is Snijhortensia Kwekerij van der Zwet opnieuw gelukt in de prijzen te vallen met een door haar gekweekte snijhortensia. In 2010 en 2011 behaalde de kwekerij al eens een 1e prijs met de snijhortensia You and Me Together op de Nationale Zomerbloemententoonstelling in Naaldwijk.
   
   
  Afgelopen week werd opnieuw een 1e prijs behaald, maar nu met de prachtige roze en dubbelbloemige snijhortensia Papillon.
 • Open Startmiddag 55+

  Op donderdag 19 september a.s. organiseert de Commissie 55+ Activiteiten Zuidbroek wederom een gezellige middag voor u in de Broeckhof. Wekelijks organiseert de Commissie meerdere activiteiten voor de 55+ers in Zuidbroek, zoals biljarten, klaverjassen, sjoelen, volksdansen, gymnastiek, schilderen, computersoos, jeu des boules, Nordic Walking, koersbal (1x per 2 weken) en een koffie-ochtend voor 75+ers.

  Ook wordt er jaarlijks een Startmiddag en een Slotmiddag georganiseerd voor alle 55+ers van Zuidbroek.

 • Nieuws voor 55+ Noordbroek

  Na alle mooie zomerse dagen is het weer tijd voor actie en elkaar ontmoeten, zij het creatief dan wel sportief. Deze week beginnen nl. de 55+ activiteiten in Noordbroek: knutselen, klaverjassen en gym in de Klipheerd (nu geves- tigd aan de Clinge). Voor wie zich sportief nog wat meer wil inspannen is er de BOS-groep in de gymzaal. Spieroefening, spel en bij goed weer naar buiten: wandelen, klootschieten enz.
  Kom vrijblijvend eens langs, want er is vast iets voor u bij.

 • Picknick in Heemtuin

  Op 8 zondag september opent de Heemtuin haar tuin weer voor iedereen die nog even het vakantiegevoel wil vasthouden. Neem een picknickmand mee naar de Heemtuin, spreid een kleedje uit en geniet van alles wat u ziet.
  Als het regent hebben we altijd een gigantisch grote paraplu in de vorm van onze kas. In dat geval picknicken we verder in de kas. Wilt u extra verwend worden? Bestel dan een goed gevulde picknickmand tot uiterlijk vrijdag 6 september bij de Heemtuin.

 • Fietstocht

  Op zondag 15 september 2013 organiseert de Culturele Raad Muntendam een fietstocht. De tocht gaat richting Winschoten, Beerta en Finsterwolde. Onderweg kunt u een aantal keren de benen strekken onder het genot van een consumptie. De start is tussen 10.00 en 11.00 uur bij de Menterne Julianaplein 1 te Muntendam. Vóór 17.00 uur moet men zich afmelden. Bij terugkomst in de Menterne wordt een heerlijke kop snert geserveerd. De kosten zijn inclusief een kop snert.

 • Historische motorrace Zuidbroek

  Alweer voor de 5e keer een Historisch Motorsport gebeuren in Zuidbroek op het bedrijvenpark “De Gouden Driehoek”, georganiseerd door de Historische Motorsport Vereniging (HMV). Zondag 8 september zullen veel motorcoureurs uit het hele land en zelfs een aantal Duitse en Engelse coureurs aan de start verschijnen om een impressie te geven van wegraces van weleer.
   
   
 • Opening Vrijwilligerscentrale

  Op 29 augustus jl. vierde de Vrijwilligerscentrale Menterwolde op feestelijke wijze haar opening op de nieuwe locatie in Dorpshuis de Menterne te Muntendam. Een levensgrote champagnefles werd ontkurkt door wethouder ter Steege en nadat zij het publiek vertelde over de verscheidenheid en het plezier van vrijwilligerswerk, vlogen honderden ballonnen de lucht in. De gasten werden getrakteerd op een hapje en drankje en het feest werd opgeluisterd door Mark Dontje op gitaar.
   
 • Slot MenterAweken

  Met Italiaanse kookworkshop in de Heemtuin. Na een lange mooie zomer met heel veel verschillende activiteiten sluiten we de MenterAweken af in Italiaanse sfeer op de Heemtuin. U kunt onder leiding van Zia Maria de heerlijkste gerechten maken en proeven. Wel aanmelden. Want vol=vol: maximaal 15 personen.
   
  Italiaans koken met Zia Maria
 • Weekendafsluiting N33 Gieten – Veendam geannuleerd

  De geplande wegafsluiting van de N33 tussen Gieten en Veendam gaat komend weekend niet door. De werkzaamheden stonden gepland van vrijdag 6 september 19.00 uur tot maandag 9 september 06.00 uur. De N33 tussen Gieten en Veendam is dit weekend dus gewoon open voor het verkeer. De werkzaamheden worden verplaatst naar het weekend van vrijdag 4 oktober 19.00 uur tot en met maandag 7 oktober 06.00 uur. Gedurende deze periode is de N33 tussen Gieten en Veendam afgesloten voor het verkeer.

 • Rennen voor Voedselbank Oldambt

  Een groep die zich Running with a Mission (met lopers uit Menterwolde) noemt doet mee aan de Run van Winschoten. Deze groep neemt deel aan de estafetteloop 10 x 10 km. Deze mensen lopen graag hard en ze willen met hun hobby ook graag iets goeds doen voor een ander. Dit willen ze in de toekomst op verschillende manieren doen. Ze gaan beginnen tijdens de Run. De lopers gaan dan voedsel inzamelen, donateurs en vrijwilligers werven voor de Voedselbank Oldambt in Winschoten.

 • Provitaal op Demodag

  ‘Hoe kan ik er voor zorgen dat mijn pijnklachten of blessures niet steeds terugkomen?”; “Is er ook een fysiotherapeut die verstand heeft van mijn specifieke klachten?”; “Ik voel me niet thuis in de sportschool, maar wil wel graag fitnessen”; “Kan ik tijdens en na de behandeling van kanker ook trainen of behandeld worden zodat ik me snel beter voel?”; “Zou stress een rol kunnen spelen bij mijn pijnklachten?”; “Ik voel me gejaagd, kan een fysiotherapeut mij helpen?”; “Kan ik mij beter gaan voelen door anders te eten?”; “Mijn baby huilt bijna continu, wie kan ons helpen?”.

 • Petruskerk: MACHT en PRACHT

  Open Monumentendag 2013. Op 14 september a.s. wordt er weer meegedaan aan de OMD. Onze Petruskerk in Zuidbroek is dan vanaf 10.00 uur open. Het thema is dit jaar Macht en Pracht. Een mooi onderwerp voor onze kerk in dubbele zin.
  Op diezelfde dag wordt namelijk de info-zuil die bij ons in het koor staat, officieel, op afstand, in gebruik genomen. In het kader van het project ’Verplaatste Kerken’ hebben namelijk 3 kerken aan de (vroegere) rand van de Dollard een uniek info-attribuut gekregen: de middeleeuwse kerken te Noord- en Zuidbroek en de 17e eeuw-se kerk te Nieuw Scheemda.

 • Oktobermaand Kindermaand

  Oktobermaand Kindermaand is een kunst-, media- en erfgoedproject dat kinderen van vier tot en met twaalf jaar de kans biedt gratis kennis te maken met culturele instellingen en culturele activiteiten.
  Op vastgestelde data in de weekenden van oktober openen deelnemende kunst-, cultuur- en erfgoedinstellingen hun deuren en organiseren daarbij een bijzondere activiteit voor de kinderen.

 • Startweekend Protestantse Gemeente

  Zaterdag 14 en zondag 15 september a.s. is weer het startweekend van de Protestantse Gemeente in Zuidbroek. Dit weekend geldt voor de jeugdclubs, JOP, gespreksgroepen, etc als aftrap van een nieuw seizoen vol activiteiten. Dit jaar is het thema ‘BOUWEN’. Dit sluit aan bij de renovatie van de Kerkhörn, die momenteel aan de gang is.

 • Bingo in de Broeckhof

  De vrijwilligers van de dagvoorziening van het Sociaal Team organiseren op donderdagochtend 12 september vanaf 10.00 uur een Bingo voor ouderen in de Broeckhof te Zuidbroek. Omdat deze Bingo de kennismaking met de dagvoorziening is, is de entree en koffie gratis!
  Ouderen zijn van harte welkom en als vervoer een probleem is kunt u dit melden bij het Sociaal Team tel. 06-43923211.

 • Energieke samenwerking

  Na de succesvolle campagne eerder dit jaar om zonnepanelen op de Menterwolmer daken te krijgen is het nu tijd voor een vervolgstap. De initiatiefgroep Duurzaam Menterwolde wordt een Coöperatieve vereniging. Als u lid wordt van deze coöperatie heeft dat twee voordelen: u betaalt een eerlijke (meestal lagere) prijs voor uw energie (gas en stroom) en via Duurzaam Menterwolde investeert u ook nog eens in duurzame projecten in Menterwolde. Dat kan bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen op scholen en/of zwembad zijn. Het betreft duurzame projecten die wij als coöperatie voorfinancieren en door de jaarlijkse besparingen terugvloeien in kas en weer in nieuwe projecten worden geïnvesteerd.
 • Gezelligste straat van Nederland...

  ...de Vijverlaan in Meeden. Van Appingedam tot Hardenberg… van Bad Nieuweschans tot Drachten. Alle plaatsen in dit gebied hebben mee kunnen doen aan de door Radio SIMONE FM georganiseerde strijd om de felbegeerde titel ‘GEZELLIGSTE STRAAT’.
  Vanzelfsprekend vindt een ieder zijn/ haar woonwijk de meest gezellige straat in de plaats, waarin men woont. Zo ook denken de bewoners van de Vijverlaan in Meeden hierover, en hierop wordt met grote regelmaat de aandacht gevestigd.

 • Het KLEIlokaal

  is een KERAMIEKWERKPLAATS voor kunst, cursussen en  DAGBESTEDING. Je creativiteit ontwikkelen is belangrijk voor iedereen. Het Kleilokaal biedt ook aan mensen met een handicap de mogelijkheid hun creatieve vaardigheden te ontwikkelen. Wil je in het Kleilokaal met klei en glazuur komen werken, kom dan eens langs om kennis te maken!
   
  Kleinschalig en Persoonlijk
 • Excursie naar het Fochteloërveen

  Dichtbij Appelscha ligt het Fochteloërveen. In februari organiseerde de Vereniging Vrienden van Heemtuin een lezing over dit gebied, maar nu gaan ze er zater-dag 14 september echt naartoe. Het Fochteloërveen is een van de laatste hoogveengebieden van Europa. Dit hoge veen is ongeveer 3000 jaar geleden ontstaan. Regenwater bleef staan op de bodem en er groeide veenmos, dat uiteindelijk een dik pakket werd, samengedrukt tot turf. Veenmos leeft alleen van regenwater, dat maar heel weinig voedingsstoffen heeft. Daarom groeien er dan ook zeldzame planten, zoals zonnedauw.

 • Modderborden bij de weg

  “Wie boeren zetten modderborden bie de weg. En joe kieken oet. Kloar?”
  Het is weer oogsttied mensen! Wellicht is hij de bekendste boer van Groningen: Derk Bosscher. Jarenlang presenteerde hij het weer op RTV Noord. Boer en weerman. Dus dé aangewezen persoon om een radiospot in te spreken die weggebruikers waarschuwt  voor modder op de weg tijdens de oogst van aardappelen en bieten.
   
   
 • ‘Instrumentenparade’!

  Muziekschool Menterwolde gaat weer een instrumentenparade organiseren en wel op vrijdag 13 september in ‘de Broeckhof’ te Zuidbroek. “Het betreft hier een gratis toegankelijke activiteit! Wij proberen op deze wijze jong en oud te laten zien welke instrumenten er zijn en wat er mogelijk is op de diverse muziekinstrumenten”, aldus docent Alfons Weges.
 • Schulden of andere problemen?

  Hulp Online Noord helpt. Inwoners die problemen hebben met schulden of ergens anders mee zitten, kunnen terecht bij de gemeente en maatschappelijk werk. Maar, wat als de deur op slot is, of als je liever anoniem je verhaal bij iemand wil doen?
  In dat geval is Hulp Online Noord een goed alternatief. Via de website www.hulponline-noord.nl kan iedereen, anoniem of niet, rechtstreeks chatten of berichten uitwisselen met hulpverleners en maatschappelijk werkers.

 • Het einde van een prachtig seizoen…

  Het zit erop. De woensdagavondcompetitie van de Hengelclub Zuidbroek. 4 September jl. visten we onze laatste wedstrijd.
  Aangezien de avonden qua daglicht al flink inboeten, werd gekozen voor een plek dicht bij huis. Zo konden we bijna een half uur eerder starten en bleef er een dik 3 uur vissen over.
  Overigens, een prachtige avond. Wat kan de zon mooi ondergaan als je zo heerlijk op je stoeltje aan de waterkant zit.

 • Koopavondoptredens najaar 2013

  De donderdagavonden van oktober, november en januari van dit jaar staan weer in het teken van de “Koopavondoptredens”
  Elke donderdagavond kan het publiek in de foyer van vanBeresteyn weer genieten van muzikaal talent uit de regio.

  Donderdag 3 oktober: Operette vereniging OVW o.l.v.André Cats. met selecties uit diverse operettes
  Donderdag 10 oktober: Musica Son met Cas Straatman en Co. Melodieën en cabaret.
  Donderdag 17 oktober: Marten Grupstra vertelt, Hink Uil zingt en Chris Kleine begeleid

 • Kinderspelweek in Zuidbroek

  De kinderen zijn alweer een aantal weken naar school, het is dan wel even leuk om terug te kijken op de kinderspelweek van Zuidbroek. Deze vond plaats van 14 tot en met 19 augustus.
  Op maandag 14 augustus begon de week als vanouds met hutten bouwen, de kinderen werden in groepen verdeeld en konden aan de slag met de pallets. Dit werd ook met veel enthousiasme gedaan.
   
   
 • Klaverjasmarathon

  Op zaterdag 5 oktober a.s. organiseert de Kaartclub Noordbroek voor de veertiende keer het jaarlijks terugkerend klaverjastoernooi. I.v.m. vernieuwing van het dorpshuis wordt het toernooi gehouden in het gebouw van kindercentrum “Poko Loko” aan De Clinge in Noordbroek.
  Dit toernooi wordt al jaren gekenmerkt door de gezelligheid, de prachtige prijzen die beschikbaar worden gesteld en de ongedwongen sfeer waarin wordt gespeeld.
  De organisatie stelt ook dit jaar weer prachtige prijzen beschikbaar:
  1e Prijs - een winkelwagen vol boodschappen t.w.v. € 100,-