augustus 2013

  • De Rijdende Popschool

    De Rijdende Popschool gaat na de zomervakantie van start in Noordbroek. Tijdens de kinderspelweek komt de Rijdende Popschool naar Noordbroek. Op dinsdag 12 augustus kunnen kinderen en jongeren van 8 tot 18 jaar die het leuk zouden vinden om muziekles te volgen in een bandje, komen uitproberen hoe dat is. Je hoeft geen instrument te kunnen bespelen!

  • Muziekmarathon voor KIKA

    Het weekend van 26 t/m 28 juli stond in het teken van de Muziekmarathon van Noordbroek. De organisatie genaamd “Firma Wortelkop’n”, bestaande uit een aantal Noordbroekse jongeren, heeft een 50 uur durende non-stop muziekuitzending verzorgd ergens op een weiland in Noordbroek.
     
     
  • Jubilerend Byzantijnskoor

    Leens - In de Petruskerk te Leens geeft het Byzantijnskoor Drenthe op 14 september een kort middagconcert. Het samenvallen van de Open Monumentendag en de start van het jubileumjaar van het Byzantijnskoor was mede aanleiding om dit concert gratis te geven en zo voor iedereen toegankelijk te maken. 
     
     
  • Belevenissen in de Heemtuin

    Er was weer een ‘beleeftocht’ in de Heemtuin. Elk seizoen neemt een gids een groep mensen mee om met alle zintuigen én de verbeelding de natuur en de geschiedenis van het gebied te beleven. Een groepje mensen, volwassenen en kinderen, staat aan de waterkant. Wat doen ze daar? Ze luisteren aandachtig naar wat je op een zonovergoten zondagmiddag kunt horen: gezoem van insecten, een vogel, een brommer die langskomt, de wind door het riet. Kort daarvoor waren ze nog in de ‘kleine-beestjes-tuin’; erg leuk voor kinderen. 
     
  • Echtpaar Velt viert 55-jarig huwelijk

    Het echtpaar G.G. Velt-Prins en J. Velt was afgelopen vrijdag 2 augustus 55 jaar getrouwd. Dat werd gevierd met kinderen, kleinkinderen en naaste familieleden. Wethouder Annelien de Winter ging, namens het college, persoonlijk bij het echtpaar langs om hen te feliciteren. 
    Namens het gemeentebestuur van Menterwolde wenst mevrouw De Winter het echtpaar van harte geluk met hun 55-jarig huwelijksjubileum. Ze had een prachtig bloemstuk meegenomen.
     
  • Hutten bouwen en zwemmen

    De laatste week van de zomervakantie is bijna begonnen en dus is het tijd voor de traditionele zomerspelweken en zomerspeldagen. Het doel van die spelactiviteiten is simpel: kinderen een leuke tijd bezorgen. 
    Op 12 t/m 16 augustus gaat het weer gebeuren! In Menterwolde worden er weer allerlei spelweken gehouden aan het einde van de vakantie. 
     
  • Creatieve middag in de Menterne

    Gezellig breien, haken of een andere vorm van handwerken, het kan iedere dinsdagmiddag vanaf half twee in MFC de Menterne.
    Vrijwilligers van Menterne Actief hebben het initiatief genomen meer nieuwe activiteiten in de Menterne te organiseren en daar is het breien er één van. Dineke Molema en Zehlia Oçak zijn gevraagd te helpen en zij kunnen de deelnemers bepaalde technieken bijbrengen.
     
     
  • MenterAweekend

    Fietsen en wandelen in de MenterAweek
    U kunt dit weekend fietsen in Kiel Windeweer met de Veengidsen. U kunt ook een workshop volgen over knooppuntenfietsroutes en hoe  u die zelf kunt samenstellen en daarna op de fiets over de zeebodem rijden. Later in de week kunt een wandeling maken met de Historische Kring Menterwolde langs 1000 jaar geschiedenis Noordbroek.
  • Toveroos verhuist naar de Broeckhof

    Door de sloop van de Klipheerd is Toneelvereniging Toveroos gedwongen om Noordbroek als repetitieplaats te verlaten. Als je er meer dan dertig jaar hebt gerepeteerd dan beschouw je het als onderdeel van je vereniging en doet het pijn om daar weg te gaan. Naast de faciliteiten om optimaal te kunnen repeteren zal Toveroos bovenal de warmte en gastvrijheid van de beheerders echtpaar Henk en Magriet Nieborg gaan missen.

  • Braziliaanse dansmuziek in Noordbroek

    Op zaterdag 24 augustus geeft Domitila Ballesteros uit Rio de Janeiro een concert op het Arp Schnitgerorgel (1696) in Noordbroek. 
    Ballesteros is een van de meest vooraanstaande representanten van de Braziliaanse orgelcultuur. Ze heeft dan ook een uitgebreide internationale concertagenda met concerten in de meeste Europese landen en ook in Nederland is ze een graag geziene gast. Domitila Ballesteros publiceerde over Jeanne Demessieux  (‘Six Études and the Piano Technique’) en nam een CD op in de Oude Kerk te Amsterdam. Op het programma staan enkele topstukken van Nicolaus Bruhns, Girolamo Frescobaldi en Georg Böhm.
  • Start Harmonieorkest Voorwaarts

    Sommige mensen genieten nog van een welverdiende vakantie, maar voor de muzikanten van Harmonieorkest Voorwaarts Veendam begint het nieuwe seizoen alweer. Percussion Band ‘Beat2Beat’, een onderdeel van de vereniging, heeft zelfs al twee optredens achter de rug. De muzikanten van Dweilorkest Wakker Worden! hoeven in september pas weer aan de bak.
     
     
  • Echinacea- en prairietuindagen

    Op 17 en 18 augustus organiseert Tuingoed Foltz in Meeden de Echinacea- en prairietuindagen. Tuingoed Foltz beheert de Nederlandse Planten Collectie Echinacea en toont 85 variëteiten van de zonnehoed in de speciaal aangelegde Echinacea- en prairietuin. Tijdens het weekend worden ook nieuwe kruisingen gepresenteerd. Maar er is meer: rondleidingen, tuinadvies, een beeldenexpo-sitie, teas & scones etc. etc. Kortom alle ingrediënten voor een heerlijk tuinweekend. 
     
  • Kunst op de Deel

    In de serie kamermuziek concerten Kunst op de Deel is zondag 18 augustus een bijzondere dag. De initiatiefnemer, Robert Hemmen, is namelijk ook lid van de vereniging Groei & Bloei en doet in die hoedanigheid mee aan de open tuinen dag op 18 augustus.
     
     
  • Omroep Menterwolde start met...

    Tijdens de vakantiestop hebben enkele medewerkers van de omroep de studio een metamorfose gegeven. Door o.a. de verfkwast ter hand te ne-men en er is druk gewerkt aan de automatisering.
    Vanaf maandag 12 augustus is uw lokale omroep Menterwolde weer van start gegaan. Begin september zal de programmering worden gewijzigd door aanvulling van enkele nieuwe programma’s.
    De radiobingo start weer op zondag 18 augustus. Op Vrijdag 16 augustus zal de ZOMERSE 50 van 2013 worden uitgezonden.

  • Jeu-de-boules workshop

    Vrijdag 16 augustus wordt er voor de liefhebbers in de Heemtuin een jeu-de-boules workshop gegeven. Sinds september vorig jaar ligt er een prachtige jeu-de-boulesbaan in de voortuin van de Heemtuin.
    De jeu-de-boules club uit Muntendam is buitengewoon blij met deze baan. Iedere vrijdag, weer of geen weer, wordt er enthousiast gespeeld. Wilt u ook een keer een balletje gooien, dan bent u van harte welkom. Zij leren u graag de fijne kneepjes van het spel.

  • Patrijs en veldleeuwerik terug op de akkers

    Fietsers en wandelaars ontdekken in de zomer de zogenoemde ‘Akkerranden’, oa langs de Daaleweg,  Eendrachtsweg en Lege Weg. Ook zijn in het gebied ‘Wintervoedselveldjes’ ingezaaid. De bedoeling van deze ‘natuurakkers’ is om een aantal zeldzaam geworden akkervogels (waaronder patrijs en veldleeuwerik, 95% afname in 40 jaar) voor een verdere  achteruitgang te behoeden. 
     
     
  • Joodse begraafplaats opgeknapt

    Een week geleden was het druk op de Joodse begraafplaats aan de Botjesweg in Zuidbroek. Een grote groep vrijwilligers heeft de zerken weer prachtig opgeknapt. Ze werden schoongemaakt, gerepareerd en opnieuw beschilderd. Een precisiewerkje met kleine kwastjes. De werkgroep onderhoud aan Joodse begraafplaatsen is vele jaren geleden opgericht  en vanaf 1984 ook actief in Nederland. 
     
     
  • Grandioze opening kinderspelweek Noordbroek

    Afgelopen maandag, 12 augustus,  is de kinderspelweek weer begonnen. De spelweek staat dit jaar in het teken van FANTASY.
    Om de week te openen zijn Harry Potter, Hermelien en Ron Wemel uitgenodigd. Zij werden begeleid door professor Anderling en Hagrid.  
    Rond tien uur kwamen zij aan op een prachtig versierde wagen. Hagrid reed er achter op zijn motor.
     
     
  • Aniek Norder 5e op WK

    Aniek Norder uit Muntendam, van Judo Groningen, heeft op de wereldkampioenschappen tot 18 jaar de strijd om brons verloren van de Braziliaanse Juliana Rodrigues. De lichtgewicht en waarschijnlijk jongste deelneemster had zich met overwinningen op de Bulgaarse Elena Kostadinova en Pamela Quizhpi uit Ecuador bij de laatste vier geschaard. Beide partijen werden met ippon gewonnen. In de halve finale moest Aniek het tegen de regerend Europees kampioen Leyla Aliyeva uit Azerbeidzjan opnemen. Deze partij werd met een wazari verloren.

  • MenterAweekend

    Jeu-de-boules, zonnehoedjes en Afrikaanse sferen
    Dit weekend kunt u een workshop jeu-de-boules volgen in de Heemtuin, bij Tuingoed Foltz kunt u heel veel soorten zonnehoedjes bewonderen, en in de Vlinderij is de MenterArtdag met o.a. een workshop Afrikaans dansen
  • Scheve Klap

    En de vakantie is weer voorbij. Joepie! Dit betekent dat we weer verder gaan met onze viscompetitie. Nog een paar wedstrijden en seizoen 2013 van de HC Zuidbroek is weer voorbij.
    Dit keer werd er gevist aan de Scheve Klap in het Termunterzijldiep. Oorspronkelijk zouden we naar het Oosterhorn kanaal gaan maar de meerderheid van vissers vond dit een minder geschikte plek. Achteraf bleek deze keuze minder goed uit te pakken qua vangst.

  • Start sporttalentontwikkeling

    In het nieuwe schooljaar krijgen talentvolle jonge sporters op Winkler Prins, openbare school voor voortgezet onderwijs in Veendam, de mogelijkheid om extra trainingen te doen. Aansluitend op de regu-liere lestijden van de school worden voor leerlingen die dat willen én perspectief hebben op een topsportcarrière extra trainingen verzorgd door gespecialiseerde docenten in dienst van de school.

  • Yoga Noordbroek

    Op 10/12 september 2013 begint het nieuwe yogaseizoen in het Leerkerkje. Hatha yoga. Deze vorm van yoga richt zich op het ontwikkelen van een ontspannen, soepel en energiek lichaam en een ontspannen, open geest.
    Hatha yoga leert je bewust te worden van lichaam en geest d.m.v. lichaamshoudingen, adem-, concentratie/meditatie- en ontspanningsoefeningen.
    De lichaamshoudingen (staand, zittend en liggend) kunnen zacht of vloeiend zijn, gericht op de doorstroming van energie en meer souplesse, maar ook stevig, meer gericht op het vergroten van kracht, balans en uit- houdingsvermogen.

  • Fantasy

    Ondertussen zitten de Noordbroekster basisschool kinderen alweer op school, maar vorige week mochten ze zich nog uitleven bij de kinderspelweek. Het thema was dit jaar Fantasy en speciaal daarvoor kwamen voor de opening Harry Potter, Hermelien, Ron Wemel, Professor Anderling en Hagrid op bezoek.
     
     
  • Vrij vormen met Klei

    Wil je creatief zijn met klei? Of wil je je eigen potten bakken? Dan kan je je opgeven bij Nirad Verbeek-Heemskerk in Nieuw Scheemda. Het hele jaar geeft ze les op de donderdag. Als beginneling en als gevorderde ben je welkom, want de lessen zijn individueel gericht. Je kunt leren potten draaien op de draaischijf en ook vrij vormen met klei.
     
     
  • MenterAweken

    Jeu-de-boules, Tai Chi en Ikebana op herhaling
    Dit weekend kunt in de herkansing voor een sportieve workshop jeu-de-boules in de Heemtuin, een meditatieve workshop Tai Chi Tao in de Witte Wolk of een creatieve workshop Ikebana in het Veenkoloniaal museum. Heeft u ze de vorige keer gemist, dan heeft u nu een 2de en laatste kans.
     
    Jeu-de-boules workshop
    Informatie bij  Mevr. Martens, tel. 0598 636 275.
  • Feestelijk opening Vrijwilligers-centrale

    Op 29 augustus viert de Vrijwilligerscentrale Menterwolde met een feestelijke opening de doorstart op de nieuwe locatie in de Menterne te Muntendam. Wethouder Gherie ter Steege zal de openingshandeling verrichten en genodigden worden getrakteerd op een hapje en een drankje. De Vrijwilligerscentrale valt, na beëindiging van de Stichting Welzijn Menterwolde, onder de gemeente en heeft een ruimte in de Menterne waar bezoekers terecht kunnen.
    Meer informatie op de website www.vrijwilligersgroningen.nl

  • Zuidbroekster sleepbedrijf bestaat 75 jaar

    ”Ken jij het bedrijf Bijma?” vroeg ik aan een kennis in Zuidbroek. ”Bijma?  O, van die sleepboten die je wel eens ziet varen op het Winschoterdiep....”  Dat dit boeiende bedrijf niet bekender is in ons eigen dorp wordt mogelijk veroorzaakt door de bescheidenheid van de Bijma’s.
     
     
    Feitelijk heeft het familiebedrijf Bijma 3 bedrijven.:
  • Vrouw beroofd van horloge

    Een 93-jarige inwoonster van Zuidbroek is maandagmiddag in haar woning aan de Achter de Wal van haar gouden horloge beroofd. De bewoonster kreeg tegen 12.30 uur een onbekende man aan de deur die vroeg of ze nog gouden voorwerpen te koop had. Nadat hij nul op rekest had gekregen, vroeg de onbekende of hij het horloge van de vrouw mocht wegen. Hij bood haar vervolgens honderd euro voor het uurwerk maar ging er vervolgens met het horloge vandoor. Een buurtonderzoek van de politie leverde vooralsnog niets op.

  • ‘Concert op de Dam” in Veendam

    Voor de 2e keer is er een concert op de Dam aan de Blankensteinkade te Veendam. Op zaterdagavond 31 augustus zullen er live optredens zijn van diverse artiesten.
    In 2012 was het een vol programma met verschillende soorten gospel muziek. Ook dit jaar zijn ze er weer in geslaagd een programma van allure samen te stellen. Dit jaar treden op Musicalfriends, Gert Visscher en Band en De Rechtstaat. In verschillende samenstelling zullen zij een aantal grote theater musical stukken zingen. Ervaren musical vrienden zingen grote muziekstukken uit een breed scala van musicals.

  • In actie tegen spierziekten

    De spierweek van het Prinses Beatrix Spierfonds. De tweede week van september is door het Prinses Beatrix Spierfonds uitgeroepen tot spierweek. De week dat heel Nederland in actie komt tegen spierziekten! Zo gaan ruim 31.000 vrijwilligers van 8 t/m 14 september langs de deuren en starten mensen een actie om geld in te zamelen voor wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten.

  • Grootste collecte ooit blijft nodig

    KWF start collecteweek op 2 september 2013. Op maandag 2 september gaat de grootste collecte van Nederland weer van start. In deze week staan 100.000 vrijwilligers op tegen kanker om zoveel mogelijk geld op te halen. Een enorme operatie die van levensbelang is. Immers hoe meer collectanten geld inzamelen, hoe groter de opbrengst is en hoe meer geld er is voor onderzoek en meer genezing.

  • Trouwlocatie Hotel Van der Valk

    Vanaf 1 september a.s. is het mogelijk om een huwelijk te laten voltrekken of een partnerschap te laten registreren in Hotel Van der Valk in Zuidbroek.Hotel Van der Valk heeft verschillende zalen hiervoor beschikbaar al naar gelang de grootte van het gezelschap dat mee komt om de plechtigheid bij te wonen.
    De kosten voor het gebruik van deze locatie bedraagt € 180,-. Dit bedrag wordt geheven naast de gebruikelijke gemeentelijke leges voor een huwelijksvoltrekking of partnerschapsregistratie.

  • 40 Jaar lid FNV Bondgenoten

    De heer Haan uit Noordbroek is 40 jaar geleden lid geworden van FNV Bondgenoten. Hij werd bezocht door de bestuursleden van de Woonafdeling Menterwolde Selma Lamens en Henk Koerts.
    Na zijn LTS opleiding had hij een paar baantjes bij verschillende bedrijven waaronder Mölnlycke in Hoogezand. Hij is nu heftruck-chauffeur en is binnenkort alweer 30 jaar in dienst bij Eska Graphic Board in Sappemeer. 
     
     
  • Yoga Noordbroek

    Op 10/12 september 2013 begint het nieuwe yogaseizoen in het Leerkerkje. Hatha yoga. Deze vorm van yoga richt zich op het ontwikkelen van een ontspannen, soepel en energiek lichaam en een ontspannen, open geest.
    Hatha yoga leert je bewust te worden van lichaam en geest d.m.v. lichaamshoudingen, adem-, concentratie/meditatie- en ontspanningsoefeningen.
    De lichaamshoudingen (staand, zittend en liggend) kunnen zacht of vloeiend zijn, gericht op de doorstroming van energie en meer souplesse, maar ook stevig, meer gericht op het vergroten van kracht, balans en uit- houdingsvermogen.

  • Klaverjassen in Noordbroek

    Kaartclub Noordbroek start op dinsdag 3 september weer met de maandelijkse klaverjas-avond. I.v.m. vernieuwing van ‘De Klip-heerd’ maken we het komend seizoen gebruik van ‘Poko Loko’, de voormalige kinderopvang aan De Clinge 33 in Noordbroek.
    Het klaverjassen in Noordbroek kenmerkt zich door gezelligheid, kleine inleg, betaalbare consumpties en leuke prijzen voor alle deelnemers.
    U hoeft geen lid te zijn of te worden om mee te kunnen doen.
    De eerste kaartavond is op dinsdag 3 september a.s.

  • Start! het Kleilokaal

    Het nieuwe najaarsprogramma is klaar. Uiteenlopende cursussen en workshops voor beginners en gevorderden bieden de mogelijkheid om op talloze verschillende manieren de mogelijkheden van klei te onderzoeken.
     
     
    Geïnteresseerden kunnen kiezen uit een cursus basisvaardigheden keramiek, decoratietech-nieken of, nieuw dit jaar,