mei 2013

  • HC Zuidbroek

    Afgelopen woensdag avond, de 24 april, hield de Hengelclub Zuidbroek haar eerste woensdagavondcompetitiewedstrijd. Een eerste in een reeks van velen, temeer omdat we als vereniging besloten hebben ook na de Bouwvakvakantie door te gaan.
    10 Leden kwamen opdagen, onder verdraagzame weersomstandigheden.
    Verdraagzaam omdat in Schaaphok, bij Slochteren, altijd wel een plekje te vinden is waar je redelijk uit de wind kunt zitten.

  • VKM dames 1 kampioen

    Zaterdag 20 april is VKM dames 1 kampioen geworden in eigen huis. De dames hadden aan één set overwinning genoeg om het welverdiende kampioenschap te gaan vieren. Met maar liefst een totaal aantal punten van 93 is VKM dames 1 overtuigend kampioen geworden in de 2e klasse E.

  • Wecycle-actie na Koninginnedag

    Menterwolde wil samen met Wecycle haar inwoners stimuleren om na Koninginnedag elektrische apparaten in te leveren bij het Brengstation in Muntendam. Daarom ligt er vanaf 2 mei voor de eerste honderd inleveraars van een elektrisch apparaat of spaarlamp een unieke ‘bag to the future’-tas klaar! Ook worden er 500 kanskaarten uitgedeeld voor een leuk uitjevoor het hele gezin.

  • Koningsspelen de Wegwijzer

    Op vrijdagmorgen 26 april gaf burgemeester van Zuijlen het startsein voor de Koningsspelen op de Wegwijzer in Zuidbroek.

    Geheel onverwacht gaven het toekomstige koningspaar ‘Wil- lem-Alexander en Maxima’  (inclusief zware beveiliging) acte de présence. Het paar werd toegezongen door alle kinderen en aanwezige ouders. Na de spelletjes gebruikten de kinderen een lunch die aangeboden was door de gemeente Menterwolde. Het was een onvergetelijke gebeurtenis!

  • Welkom in de Petruskerk te Zuidbroek

    Het is zaterdag 4 mei weer de eerste zaterdag van de maand. Dat betekent dat de Petruskerk weer op zaterdagmiddag geopend is. Belangstellenden kunnen dan het oudste gebouw van onze gemeente komen bewonderen.
    Het gebouw is omstreeks 1280 gebouwd als Rooms Katholiek gebedshuis. Ruim drie eeuwen later, in 1594, hebben de toenmalige gebruikers zich aangesloten bij de reformatie. Nu wordt het nog elke week gebruikt door de Protestantse Gemeente Zuidbroek.

  • Koningslindes in Menterwolde

    Ter gelegenheid van de inhuldiging van Prins Willem-Alexander tot Koning werden op vier plaatsen in de gemeente Koningslindes geplant. Tijdens de Koningsspelen op vrijdag 26 april 2013 werd, in samenwerking met de schoolkinderen, bij elke boom een gedenkteken onthuld. Bij de Brede School Het Kwartet onthulde wethouder Annelien de Winter de plaquette.

  • Kring Cultureel Noordbroek

    Dit jaar organiseert de Kring Cultureel Noordbroek op Hemelvaartsdag voor de 27e keer de Culturele Open Dag. De bedoeling van deze open dag is om zoveel mogelijk culturele bezienswaardigheden tegelijk voor het publiek open te stellen. Zo zijn onder andere diverse ateliers van kunstenaars, verschillende verzamelingen, historische gebouwen en agri-culturele bedrijven te bezichtigen.

  • Gastvrij ontvangst

    Burgemeester Eduard van Zuijlen en wethouder Jan Batelaan hebben afgelopen woensdag 24 april een bezoek gebracht aan de kas van Adriaan en Marijke van Baak in Zuidbroek. “Met veel plezier hebben wij beide heren rondgeleid en toelichting gegeven wat hier allemaal gebeurd bij ons in de kas”, aldus Adriaan.

  • Windmolens langs de N33?

    Vorige week donderdagavond presenteerden de initiatiefnemers van Windpark N33 (Blaaswind BV en KDE Energy BV) hun plannen in De Menterne te Muntendam. Vele geïnteresseerden kwamen een kijkje nemen. Zij werden muzikaal onthaald door actiegroep Tegenwind N33 met o.a. het lied ‘Ga weg met die molens’. Dit weerhield de initiatiefnemers er niet van om hun vijf opstellingsvarianten van windmolens te presenteren. Dit gebeurde o.a. door fotovisualisaties.

  • Culturele Open Dag Noordbroek

    Voor de 27e keer wordt dit jaar weer, op Hemelvaartsdag 9 mei a.s., een Open Dag in Noordbroek georganiseerd. Deze dag staat weer bol van activiteiten en bezienswaardigheden. Er zijn 24 deelnemers, waaronder twee nieuwe, die hun huis, monument of bedrijf openstellen voor bezichtiging en meer. Er is een grote variatie in aanbod: (agri) -cultuur, kunst en aardewerk. Voldoende om hier een dagje uit van te maken.

  • ANBO leden Menterwolde op reis

    Heeft u zin om er eens lekker een dagje uit te gaan? Ga dan met ons op stap! ANBO Menterwolde heeft een mooi reisje gepland op 29 mei 2013. We vertrekken om 9.15 uur met de klassieke Waterliner bus vanaf De Menterne in Muntendam en vanuit Zuidbroek (parkeerplaats Aldi) om 9.30 uur.
    Het eerste reisdoel is Delfzijl waar we gaan genieten van een lekkere “Koffietijd” in restaurant Grand Café ‘t Lokaal aan de Singel.
    Via een toeristische route rijden we naar het mooie Noordpolderzijl met zijn bekende haventje. Daar kunnen we ons te goed doen aan een heerlijke lunch in ‘t Zielhoes.

  • Eigen CD opnemen in Wildervank

    Van 10 t/m 22 juni a.s. organiseert AE audio productions uit Muntendam de Open Opnameweken voor akoestische muziek. Tijdens deze weken kun je opnames laten maken voor je eigen CD. Producer Arnoud van der Laan wil hiermee solisten, koren en ensembles de kans bieden om tegen een laag tarief hoogwaardige opnames te maken. 
    De Opnameweken vinden plaats in de Grote Kerk in Wildervank. Deze kerk heeft een fantastische akoestiek en Van der Laan nam er al veel CD’s op. 
  • Geslaagd schoolvoetbaltoernooi

    In het kader van het BOS-project stond woensdag 24 april Menterwolde in het teken van het jaarlijkse schoolvoetbal. Op het sportpark van vv ZNC in Zuidbroek bonden de acht Menterwolmer basisscholen de strijd met elkaar aan om het kampioenschap van de gemeente.
    Goede voetbal(st)ers, prima scheidsrechters en spannende wedstrijden was een middag vol sport en spanning in Muntendam.

    Bij zowel de jongens als bij de meisjes streden acht teams om de felbegeerde wisselbokaal.
    Wethouder De Winter kon na afloop van een geslaagd toernooi de prijzen uitreiken.

    Uitslagen:
    Meisjes – poule A

  • Op zoek naar mensen met vakkennis

    Techniek voor basisschool leerlingen. Samen met de basisscholen is Winkler Prins Veendam op zoek naar vrijwilligers die mee kunnen helpen tijdens technieklessen aan basisschoolleerlingen. Bent u in de VUT, met pensioen of heeft u tijd over en wilt u uw vakkennis overdragen aan de jeugd?  Dan nodigen wij u van harte uit voor een informatiebijeenkomst op dinsdag 14 mei in het gebouw van de Winklerprins aan de Raadsgildenlaan in Veendam. 
     
    Waar gaat het om?
  • OpenBloesem-Dag

    Op donderdag 9 mei, Hemelvaartsdag, bent u welkom in de boomgaard van Fruitbedrijf Bosschaart om de bloeiende fruitbomen te bekijken.
    Al wandelende of rijdend vertellen zij over de werkzaamheden in en om de boomgaard aan de Pastorieweg in Noordbroek.
    Deze dag is een onderdeel van de Culturele Open Dag Noordbroek.
    Maak daarnaast kennis met de Plattelandswinkel, neem een kijkje in de verwerkingskeuken van Grunneger Heerlyckheid, de boerderijcam- ping De Fruitgaard en bezoek het Rustpunt.
    NLTO is aanwezig om u te informeren over landbouw en natuur.

  • Nationale Molendag 2013

    De Nationale Molendag wordt in 2013 gehouden op zaterdag 11 en/of zondag 12 mei. Dit jaar heeft de Nationale Molendag als motto: ‘Bezoek de molenaar’. De vrijwilligers, die bij het wel en wee van de molens betrokken zijn, worden dit jaar dus extra in het zonnetje gezet.

  • Historische Kring Menterwolde

    De zoektocht van drs. Greddy Huisman naar het leven van jonge vrouwen in de geschiedenis brengt haar naar het Hof van Friesland. In de dossiers van babymoorden komt ze ook een 2 eeuwen bewaard koordje tegen, waarmee een baby is vermoord. Tastbaar bewijsmateriaal, dat je raakt. Uit de dossiers van 200 á 300 jaar geleden blijkt dat meest dienstbodes babymoordenaars zijn. Het was natuurlijk het meest voorkomende beroep. Maar de jonge meisjes moesten een vlekkeloze reputatie hebben voor het krijgen en behouden van hun werk en voor het aanzien van de familie.

  • Feestweek Zuidbroek!

    Vrijdag 21 juni 2013 gaat het ‘GoudFout’ in de feesttent van de V.v.V. in Zuidbroek. Op deze datum wordt deze feesttent the place to be, als je in bent voor het mooiste ‘foute’ feest van het Noorden. Waarbij wij wel graag opmerken dat Fout helemaal Goed is en staat voor herkenning, meezingen en vooral feest vieren! Een aantal voorbeelden van Foute hits zijn onder andere: Anita Meyer - Why tell me why en Los del Rio met de Macarena. Onder het motto ‘GoudFout’ zal de tent op zijn kop worden gezet door DJ Arnoud en DJ Peter Bolt.
     
  • Man met teveel alcohol op in de sloot

    Dinsdagavond raakte een 69-jarige inwoner van Westerlee met zijn auto van de weg in een sloot langs de Beneden Veensloot. De man had teveel alcohol genuttigd.
    Na een melding troffen agenten de verdachte nog in de auto aan nadat hij met de auto in een bocht van de weg rechtdoor de sloot was ingereden. Toen zij de man aanspraken gaf hij aan niet gewond te zijn, maar wel roken de agenten alcohol.

  • Nieuwe shirts voor Meeden E1

    Transportbedrijf Remmers uit Muntendam is de nieuwe shirtsponsor van Meeden E1.

     
     
    Bovenste rij van links naar rechts: Robin Remmers (zoon sponsor), Mark Slim, Mathijs Dontje, Musee Scheper, Collin Lukkien, Bram Cannegieter, Rik Remmers (zoon sponsor).
    Onderste rij: Joost Kamphuis, Wout Cannegieter, Anton Alkema, Noah Schurink, Niek Uiterwijk. 
  • Pinquiners winnen 7 medailles

    Op 3, 4 en 5 mei vond in hét zwemstadion van Nederland, het Pieter v/d Hoogenbandstadion in Eindhoven het Nederlands Kampioenschap voor masters plaats. Masters zijn zwemmers van 25 jaar en ouder. Namens zwemvereniging De Pinquin kwamen er drie zwemmers aan de start die samen goed waren voor tien starts. Van de tien starts werden er zeven beloond met een medaille: vijf van zilver en twee van brons.

  • De Friese Masters

    Zaterdag 20 april was het al vroeg dag voor de judoka’s van Judo Ryu.
    Om 6.30 uur vertrokken ze uit Muntendam om in het hoge Noorden van Friesland (Stiens) als eersten te mogen starten. De vroege vogels van die dag waren Luna Arends en Julian Grave die mochten beginnen.

  • HC Zuidbroek

    Een 25 kilometer lang kanaal wat zijn naam dankt aan het vroegere transport over water van zuivel. Even dat u het weet. En voor deze ene avond het toneel voor de derde wedstrijd van de HC Zuidbroek.
    De avond begon dreigend. Een stevige regenbui beloofde niet veel goeds. Echter, klokslag zes uur hield het op en veranderde de dreigende lucht in een mooie lente avond. We waren deze avond met een record aantal leden, 13 stuks! De redactie van het Guiness Boek is inmiddels op de hoogte gebracht. Mooi om te zien hoe de leden in de clubkleding aantreden. Zie je niet vaak bij een hengelclub…

  • Oranje Disco groot succes!

    Veel kinderen kwamen in het oranje verkleed naar de Ruitershornhal en dit viel het bestuur beslist niet tegen. Onze DJ Jurjen deed ontzettend zijn best om met de muziekkeuze aan de eisen van de kinderen te voldoen.Totaal waren er 100 kinderen en ook de ouders konden het niet laten om even een kijkje te komen nemen. De allerkleinsten kropen er ook vrolijk tussen. Zoals men zegt “jong geleerd is oud gedaan”. Bij de eerste groep wilden sommige kinderen niet weer naar huis. De Oranje Disco was dus een “SUCCES”. De laatste zwemdisco is in juni a.s.

  • Nieuw boek Johan van Rhijn

    Woensdag 8 mei verscheen het boek  ‘Darwins Dating Show - Wie kies je als partner en wie zorgt er voor het kroost?’. De auteur is Johan van Rhijn uit Noordbroek. Het boek is geschreven voor een breed publiek en maakt deel uit van de Wetenschappelijke Bibliotheek uitgegeven door Veen Media. Uitgangspunt voor dit boek is eigen gedragsonderzoek aan kemphanen en meeuwen in Groningen, Friesland en Drenthe tussen 1964 en 1986. 
  • 40 Jaar lid van FNV vakbond

    Deze maand is de heer H. v.d. Woude 40 jaar lid van FNV Bondgenoten. Daarom kreeg hij bezoek van de bestuursleden Selma Lamens en Henk Koerts.
     
     
    Dhr. v.d. Woude is al 40 jaar werkzaam als operator bij papier-kartonfabriek Eska Gra phic Board in Sappemeer.  Maar hij gaat binnenkort met pre-pensioen. Ook is hij dit jaar 40 jaar getrouwd en hij woont dan ook al 40 jaar in de Jacob Catsstraat in Zuidbroek.