januari 2013

  • Alcomobilist zonder rijbewijs

    De politie heeft zondagnacht een 21-jarige automobilist uit Veendam betrapt op het rijden onder invloed. Surveillerende agenten zagen de automobilist nogal slingerend over de Westerbouwte in Muntendam reed. Bij controle werd de Veendammer gevraagd naar zijn rijbewijs. De bestuurder vertelde de agenten dat hij niet in het bezit was van het roze document. Uit een blaastest bleek dat hij onder invloed van alcohol achter het stuur zat. In zijn bloed zat 645 ug/l (ruim 1,5 promille) alcohol. De politie heeft proces-verbaal opgemaakt. De politie maakt proces-verbaal op.

  • Nieuwjaarsbijeenkomst gemeente Menterwolde

    Op zaterdag 5 januari 2013 vindt de Nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente Menterwolde plaats. Iedereen (inwoners, organisaties, verenigingen/stichtingen, ondernemers) zijn van harte welkom hierbij aanwezig te zijn. Het gemeentebestuur hoopt u te mogen begroeten en samen met u een toost uit te brengen op het nieuwe jaar!

    Naast een toespraak van burgemeester Van Zuijlen, zijn er optredens van:

    • Shantykoor De Scheepsjoagers
    • Chr. Brassband ‘Elad’
    • Chr. Theater Teamworks

    Zij blikken graag op bijzondere wijze met u terug op 2012!

  • Yoga Noordbroek

    Vanaf 15 januari 2013 begint het nieuwe yogaseizoen in het Leerkerkje. Hatha yoga, deze vorm van yoga richt zich op het ontwikkelen van een ontspannen, soepel en energiek lichaam en een ontspannen, open geest. Hatha yoga leert je bewust te worden van lichaam en geest d.m.v. lichaamshoudingen, adem-, concentratie/meditatie- en ontspanningsoefeningen. De lichaamshou- dingen (staand, zittend en liggend) kunnen zacht of vloeiend zijn, gericht op de doorstroming van energie en meer souplesse maar ook stevig, meer gericht op het vergroten van kracht, balans en uithoudingsvermogen.

  • Diplomazwemmen

    Zaterdag 29 december 2012 hebben 60 kinderen hun uiterste best gedaan om hun felbegeerde diploma te behalen. Onder toeziend oog van ouders, opa’s en oma’s en de zwemonderwijzers Janine Ploeger, Hennie Mulder en Trijntje Wiering, kregen de volgende personen hun diploma uitgereikt.

  • Fysiotherapie Menterwolde

    Hoe maak ik weer een begin met (meer) bewegen in 2013? Als kind bewogen we allemaal spontaan en veel. Later neemt die behoefte veel te bewegen wat af en zijn er zoveel meer belangrijke dingen te doen dan sporten en bewegen voor de lol. Zo verlies je wel conditie en dat is goed merkbaar bij fietsen tegen een heuveltje op of bij meer dan één zuchtje wind tegen. Zomaar naar een sportclub gaan, is dan een brug te ver. En afspreken met een groepje? Lukt dat wel? Iedereen die een tijd te weinig gesport heeft, kent het wel: “Hoe maak ik weer een begin?”.

  • Kerstdiner ouderen groot succes

    Dinsdag 18 december jl. werd er door het Nationaal Ouderen Fonds en hotel Van der Valk in Zuidbroek aan ouderen uit de regio Oldambt een kerstdiner aangeboden. Deelnemers van de BoodschappenPluBus mochten hiervoor worden uitgenodigd.
    Niet alleen deelnemers van de BoodschappenPlusBus Oldambt namen er deel aan, maar ook de BoodschappenPlusBus in de gemeenten Odoorn, Om- men, Appingedam en Groningen. Er hebben 156 mensen aan dit prachtige, overheerlijke kerstdiner deelgenomen.

  • Alpha-cursus

    Waarom hebben wereldwijd meer dan elf miljoen mensen de Alpha-cursus gevolgd? In 2010 alleen al waren ruim 45.000 cursussen gegeven, waarvan ruim 1500 in Nederland. Waarom ontdekken steeds meer mensen de Alpha-cursus? Waarom organiseert de Baptisten gemeente al voor de 10e keer een Alpha-cursus? Kom naar de open avond op dinsdag 22 januari en ontdek het zelf! Jong of oud, gelovig of niet-gelovig, vragen of twijfels, u bent van harte uitgenodigd! (Minimale leeftijd 15 jaar)

  • Oliebollenactie OBS de Mieden

    Op maandag 31 december jl. was het weer zover; de oliebollenactie van OBS de Mieden. Al vroeg in de ochtend konden we de oliebollen bij bakkerij Geertsma ophalen. De kinderen hadden voor de kerstvakantie de bestellingen opgenomen en mensen die geen kinderen aan de deur hadden gehad konden via een oliebollen emailadres en telefoonnummer hun bestelling doorgeven.

    Negen kinderen van groep 8 kwamen deze vakantiedag vroeg uit de veren om te helpen met het bezorgen van de oliebollen. Ook het proeven van de bollen ging hun goed af. Het ging in een razend tempo en voor de middag waren we klaar met het bezorgen. Ook aan de kraam liep het erg goed. En waren we snel uitverkocht.
    Dankzij alle oliebolleneters heeft de actie ongeveer € 650,00 opgeleverd voor de school.

  • Peutergym

    Het nieuwe jaar is begonnen en zoals we al op de tv hebben kunnen zien zou iedereen aan sport moeten doen. Wanneer zou je hier het beste mee kunnen beginnen, natuurlijk als je nog klein bent.

    GAV “SOS” biedt jullie deze mogelijkheid. Vanaf 2½ jaar kunnen de peuters al bij de vereniging terecht. Voor de motoriek is het goed, maar vooral ook het bewegen.
    Vanaf maandag 14 januari a.s. kunnen wij weer nieuwe peuters toelaten. De lessen staan onder deskundige leiding en vinden plaats in de sporthal ‘de Menterne’ te Muntendam en wel op maandagmiddag.

  • Rob Ruggenberg bezoekt De Mieden

    Eind vorig jaar zag Anouk Hulsebosch, leerlinge uit groep 7 van OBS De Mieden, haar grote idool in het echt: journalist en kinderboekenschrijver Rob Ruggenberg. Ze had hem vertelt via Hyves dat ze  graag schrijfster wilde worden. Kon hij haar helpen? Zou hij op school willen komen om over zijn werk te vertellen? Dat wilde hij graag. En zo stapte Dhr. Ruggenberg, vergezeld door zijn echtgenote om kwart over tien de klas van Anouk en juf Kamphuis binnen.

  • Training en scholing vrijwilligers Jeugdsoos

    De gemeente Menterwolde heeft in elke kern een jeugdsoos. Elk weekend en vaak ook doordeweeks zijn er verschillende vrijwilligers werkzaam in deze jeugdcentra. Het werken als vrijwilliger in een jeugdsoos vraagt om specifieke kennis en vaardigheden. De gemeente vindt dat deze vrijwilligers daarom ook ondersteund moeten worden. Onder andere door trainingen aan te bieden over, ‘hoe om te gaan met jongeren, hoe motiveer ik jongeren, hoe te handelen in verschillende situaties of scholing over wetten en rechten.

  • Zwemgala om de Ranomicup 2012

    Als slotactiviteit van de Kring Groningen van de KNZB, die per 1 januari 2013 wordt opgeheven, is voor alle geledingen van het wedstrijdzwemmen zowel in het Van der Valkbad in Zuidbroek als in het zwembad Dubbelslag in Delfzijl een zwemgala om de Ranomicup, georganiseerd. Hoewel het lange tijd onzeker was of Ranomi zelf aanwezig zou zijn kon haar aanwezigheid niet lang verborgen blijven.

  • Straatprijs valt in Muntendam!

    Aan de Herman Gorterweg in Muntendam is vrijdag 4 januari jl. de Straatprijs van de Nationale Postcode Loterij uitgereikt. De winnende postcode is 9649 DA.
    De elf deelnemers met deze postcode ontvingen in totaal € 387.500,--. Bij elkaar hadden zij 18 loten, elk goed voor €12.500,-- tot € 25.000,--. Eén van de Muntendammers won bovendien een BMW uit de 1-serie.
    De uitreiking is komende zaterdag 12 januari te zien in het RTL4-programma Wat Vindt Nederland?

  • Eerste stenen MFC Noordbroek gelegd?

    Bezoekers aan dorpshuis de Klipheerd werden vrijdagochtend 4 januari jl. verrast door twee grote zwerfkeien die daar donderdagnacht waren geplaatst. Bij de zwerfkeien waren op twee borden de teksten “Over het besluit gingen jaren heen en daarom nu alvast de eerste steen!!!” geplaatst.

    Wie verantwoordelijk is voor deze ludieke actie is onbekend.

  • 50 Jaar Europaschool

    Maandag 7 januari, de eerste schooldag van het nieuwe kalenderjaar, werd door de leerlingen van de Europaschool in Muntendam op feestelijke wijze gevierd. De school bestond deze dag exact 50 jaar. Op 7 januari 1963 werd de nieuwe school geopend door de toenmalige burgemeester Tjaberings. Hij kreeg de sleutel van het nieuwe gebouw overhandigd door de jongste leerling van de school toen, Harry Wiechers.

  • De vakantie van je leven

    Europa Kinderhulp zoekt vakantie gastouders voor ruim 2 weken in de zomervakantie. De feestdagen zijn achter de rug. We denken nog even terug aan de gezellige dagen aan het einde van het jaar.
    Voor veel ‘kwetsbare’ kinderen is het helemaal geen feest geweest. Kinderen uit Europese steden, in grauwe flatgebouwen en in een haveloze omgeving proberen zij te overleven, iedere dag weer geconfronteerd worden met armoede en ellende. Wat zou het mooi zijn als ook zij eens - al was het maar voor even - een onbezorgde en gezellige tijd meemaken.

  • Zwemmers Pinquin in vorm

    In het weekend van 12 en 13 januari vond er in Winschoten het jaarlijkse Groninger Winter Club Kampioenschap plaats (WCK). Bij deze wedstrijd worden alle sprintnummers gezwommen, de 50 meter rugcrawl, schoolslag, vlinderslag en vrije slag en de 100 meter wisselslag. Alle tijden van de zwemmers worden opgeteld en de club met de minste seconden wint. Als je in een bepaald programma geen zwemmer hebt krijg je een vervangende tijd. Deze wedstrijd wordt altijd in twee poules gezwommen.

  • Jeugd Zuvoc in het nieuw

    De Zuidbroekster volleybalvereniging Zuvoc groeit en groeit qua jeugdleden. Momenteel kent Zuvoc maar liefst 70 jeugdleden van niveau 4 tot en met de A jeugd.  Het bestuur van Zuvoc ziet de toekomst met veel vertrouwen tegemoet en biedt de jeugdleden inmiddels meer trainingsfaciliteiten. Met de komst van een nieuwe sportlocatie in Noordbroek ziet de toekomst er al helemaal rooskleurig uit. Wie weet wat er in de toekomst staat te gebeuren.

  • Workshop tiltechnieken

    Iets kunnen betekenen voor een ander geeft een prettig gevoel, maar soms is mantelzorg ook zwaar. Dat kan psychisch zijn of lichamelijk. Voor  veel handelingen bestaan handige hulpmiddelen die de zorg - letterlijk en figuurlijk - een stuk lichter maken. Denk ook aan de juiste tiltechnieken. Het gevolg? Mantelzorg wordt lichter en u houdt het langer vol.

  • Auto’s en Beauty op De Gouden Driehoek

    Op het bedrijventerrein De Gouden Driehoek in Zuidbroek is sinds kort Autoservice Niesteg en een Pedicure en wellnessmassage salon geopend. De bedrijven zijn gevestigd op een prachtige locatie aan de Beneluxweg in Zuidbroek. Ondernemers Dick Nieboer en zijn echtgenote Ytje Nieboer hopen u hier binnenkort te mogen ontvangen.

  • Het Kleilokaal opent haar deuren

    Altijd al willen leren keramieken? Dan bent u bij Clementine Rooijakkers aan het juiste adres. Naast het maken van eigen werk geeft zij keramieklessen en creatieve dagbesteding in haar atelier op Westeind in Zuidbroek. Voorheen was het  atelier gevestigd in de oude LTS in Winschoten, maar na een flinke verbouwing  is het nu aan huis gevestigd in Zuidbroek.

  • Duurzaam Menterwolde

    De werkgroep duurzaam Menterwolde is een initiatief van een groep burgers van Menterwolde om het gebruik van duurzame energie en het gebruik van zonnepanelen te stimuleren en promoten.

    Wij willen het voor een grote groep inwoners van Menterwolde aantrekkelijk maken om gebruik te gaan maken van zonne-energie. Dat doen we door gezamenlijke inkoop van zonnepanelen te stimuleren en op die manier een kwalitatief goed product tegen een lage prijs te kunnen aanbieden.

  • Nieuwjaarsconcert Elad

    Op 26 januari 2013 geeft Elad een nieuwjaarsconcert in de Grote Kerk te Wildervank. De Groninger brassband brengt een gevarieerd programma ten gehore, variërend van prachtige gedragen werken als Demelza van Huge Nash tot het technisch indrukwekkende meesterwerk Three Extraordinary Journeys van Philip Sparke. Het orkest staat onder leiding van dirigent Lubertus Leutscher.
    Al 90 jaar

  • Toveroos is er weer klaar voor

    Na maanden repeteren is toneelvereniging Toveroos weer klaar voor hun jaarlijkse uitvoeringen. Onder het motto ‘Je moet de uitdaging aan durven gaan’ wordt het dit jaar anders dan anders. Het stuk dat gebracht wordt wijkt niet zozeer af van hetgeen men van Toveroos gewend is.
    Wel zal de uitvoering anders zijn dan anders. Ook de verdere invulling zal anders zijn.
    Collega’s die nieuwsgierig een kijkje kwamen nemen op een repetitie waren aangenaam verrast.
    Volgens Toveroos moet je een keer van het vaste stramien af durven wijken en men voegt dit jaar de daad bij het woord.

  • Voorverkoop “EdKo” loopt als een trein

    De voorverkoop van toneelvereniging “EdKo” voor de opvoering van het blijspel “Iesvereniging Kris Kras” op zaterdag 2 februari 2013 in het dorpshuis te Meeden, loopt als een trein. De laatste puntjes worden door de leden op de “I” gezet en dan kan het zaterdag 2 februari los gaan.
    Het adrenaline gehalte van de acteurs en actrices van “EdKo” zal weer tot grote hoogte stijgen en zij zullen er alles aan doen om u een spetterende voorstelling voor te schotelen. Zoals gebruikelijk zullen zij weer worden ondersteund door Jenny Beishuizen als souffleuse en Janny Tuin die de grime doet.

  • Lekker bezig zijn?

    Spreekt de kop van het artikel u aan en bent u Noordbroekster en 55, 62 of 93+, kortom senior, lees dan nog even verder. Natuurlijk bent u zo oud als u zich voelt en spelen de getallen hiervoor geen absolute rol. Misschien bent u bijvoorbeeld 50 en voelt u zich toch aangetrokken tot deze seniorenactiviteiten. Neem dan ook gerust contact op.

  • 55-Jarig huwelijk in Muntendam

    Het was afgelopen vrijdag 11 januari precies vijfenvijftig jaar geleden dat de heer en mevrouw Keizer-Beerta elkaar het ja-woord gaven. Ze zijn beide geboren en getogen in Muntendam en dus rasechte Muntendammers. “En daar ben ik trots op”, zegt mevrouw Keizer. “Ze krijgen ons Muntendam niet uit”, vertelt ze lachend.

  • Harvin gaat ervoor!

    Sinds 1 januari 2013 is Harvin Haan de nieuwe pachter van het MFC te Meeden. Hij is de zoon van Harry en Harma Haan, pachters van De Menterne in Muntendam. Harvin Haan gaat graag de uitdaging aan. “Ik krijg nu de kans en ga er keihard mijn best voor doen om er iets moois van te maken”, aldus Haan.

  • Spannende zwemwedstrijd

    Afgelopen zaterdag vond in Zuidbroek het derde deel plaats van de Nationale Verenigings Competitie. Deze competitie bestaat uit vijf delen. Zwemvereniging De Pinquin stond na twee delen zwemmen op een 7e positie in het klassement, zouden ze nog een aantal plaatsjes kunnen stijgen? Op dit moment is de stand in het klassement nog niet bekend, dus hier kan nog geen uitspraak over gedaan worden.

  • Kinderhulp zoekt extra collectanten

    De landelijke collecte van het Nationaal Fonds Kinderhulp wordt in 2013 gehouden in de week van 21 tot en met 27 april. Vrijwel overal in Nederland is nog dringend behoefte aan extra vrijwilligers voor deze collecte. Daarom doet Kinderhulp een oproep aan iedereen die een paar uurtjes vrij kan maken voor kinderen met minder kansen, om zich aan te melden als collectant. 

  • Judo Ryu op het Wintertoernooi

    Judo Ryu begon dit nieuwe jaar gelijk goed op het 34e wintertoernooi in Dedemsvaart. Ze waren afgereisd met zeven van hun wedstrijd judoka’s.  Deze dag begon met blok 1 van 4 totaal. Luna Arends mocht de spits afbijten van het seizoen, dit jonge talent zat in een poule van 12 judoka’s en deed het heel goed. Ze haalde de finale met mooi en goed technisch judo. Pas in de finale ging ze echt los, ze maakte geen fouten en de 1e plek was binnen. Als tweede in het volgende blok moest Diano Jolman zijn kunnen tonen en dat kun je aan hem wel overlaten.

  • EHBO afdeling Noordbr

    17 Januari 2013 zijn er drie leden van de EHBO afdeling gehuldigd. Mevrouw A. Jansen-Gagenus,  40 jaar lid, mevrouw G. Haaima-de Vries, 25 jaar lid en de heer J. ter Veer, 25 jaar lid. De uitreiking werd gedaan door ons erelid en oud docent L.A. Muller. Mevr. G. Haayma-de Vries ontbreekt op de foto.