september 2012

  • Motorrijder rijdt 115 km/uur te hard

    De politie klokte zaterdagmiddag op de Rijksweg N33 bij Muntendam een 24-jarige motorrijder uit Westerlee met een snelheid van 215 km/uur. Op dat weggedeelte geldt een snelheidslimiet van 100 km/uur. Een dag later werd de motorrijder met een bezoekje vereerd. De agenten namen vervolgens het rijbewijs van de man in. De politie maakt proces-verbaal op.

  • Dronken man uit water gevist

    Een 68-jarige man uit Muntendam werd zondagavond door een passant uit het water gehaald. De man liep over Het Loeg in zijn woonplaats langs het water. Op enig moment raakte hij te water. De Muntendammer was niet in staat zelf uit het water te komen. Met hulp van een omstander kon hij op het droge komen. De man bleek onder invloed van alcohol. Hij is voor onderzoek naar het ziekenhuis gebracht.

  • Diplomazwemmen de Kolck

    Het leszwemmen van dit zomerseizoen in het openluchtbad ‘de Kolck’ te Meeden is, traditioneel, afgesloten met het diplomazwemmen. Dit gebeurde onder grote belangstelling van vaders, moeders, opa’s, oma’s, broertjes en zusjes.
    De examencommissie bestond uit de zwemonderwijzers H. Mulder, M. Luppes en A. de Jonge. Alle kandidaten zijn geslaagd.
    De volgende cursisten behaalden het felbegeerde diploma:

    Diploma B: Wouter Luttjeboer, Sem Erol Hokkelman en Wart-Jan Kampen.

    Diploma C: Rebekka Bos, Femke Moonen, Tristan Alkema en Thijs Koelewijn.

  • Het 24e Open TCM-Toernooi

    Afgelopen week werd het 24e  jaarlijks Open TCM-toernooi georganiseerd bij de Tennisclub Muntendam. Met 152 deelnemers en 151 wedstrijden was het een zeer geslaagd toernooi.
    Vanwege de vele wedstrijden werd ook al op zondag 26 augustus gespeeld. Alle wedstrijden werden in poules gespeeld. Het weer was fantastisch, de hele week, zodat het terras vol zal met enthousiaste toeschouwers. Na de finales volgde de prijsuitreiking.

  • Nieuw seozoen Dropshot '74

    De vereniging is na een vakantieperiode van 6 weken weer begonnen aan de trainingen voor het nieuwe seizoen.
    Vorig jaar zijn twee teams actief bezig geweest in de 4e klasse regio Noord en heeft deze met goed resultaat afgesloten. Naar aanleiding van de goede resultaten heeft de vereniging de heren jeugd en dames jeugd aangemeld voor de 3e klasse voor de regio Noord 2012-2013. De eerste wedstrijden zullen starten halverwege de maand september.

  • Mogelijk volle bussen vanaf deze week

    Start scholen en andere onderwijsinstellingen
    Deze week beginnen scholieren en studenten aan hun nieuwe studiejaar. Ook forenzen reizen weer volop naar hun werk. Het OV-bureau voorziet vanaf deze week weer direct een groot aantal busreizigers, met name op de verbindingen naar het Zernike.
    De verwachte september drukte hangt samen met de toename van het aantal eerstejaarsstudenten, meer studenten die langer thuis blijven wonen, en studenten die nog geen kamer hebben en tijdelijk met het openbaar vervoer reizen.

    Inzet extra bussen

  • Hartenwens in vervulling

    Oldtimershow in Breehorn en Verpleeghuis Meander
    Op de vraag ‘Wat is uw hartenwens?’ heeft de heer van de Kamp, cliënt in Verpleeghuis Meander, beantwoord met een ritje in een zijspan van een oldtimer motor. Deze wens heeft de activiteitenbegeleiding van Verpleeghuis Meander afgelopen zaterdag in vervulling laten gaan. Zaterdag waren tweeëntwintig oldtimers te bezichtigen bij MFC De Breehorn en Verpleeghuis Meander. Cliënten konden alle oldtimers bezichtigen en ermee op de foto’s gaan.

  • Expositie en gravenproject Petruskerk

    Zaterdag 8 september a.s. is het weer Open Monumentendag. Ook de Petruskerk zet dit jaar op de tweede zaterdag in september van 10.00 tot 17.00 uur haar deuren weer open. In het koor zijn dan weer standjes ingericht voor koffie/thee en voor de verkoop van kaarten en informatiemateriaal. Gelukkig zijn er weer heel veel vrijwilligers die de gasten gaan ontvangen en uitleg willen geven.
    Evenals vorig jaar zal de toren te bezichtigen zijn met zijn gevangeniscellen en luidklokken.

  • Assortiment Spar Kroon breidt uit

    Vanaf maandag 27 augustus jl. is het assortiment wederom uitgebreid bij de Spar Kroon te Noordbroek. Diverse biologische, glutenvrije en suikervrije produkten zijn opgenomen in het assortiment. Vooral de suikervrije produkten zijn echt vernieuwend omdat deze worden gezoet met Tagatose, een natuurlijk ingrediënt zonder E-nummer. Een informatieboekje is in de winkel verkrijgbaar.

    Spar Noordbroek

  • FIT FOR 2

    Tijdens de zwangerschap gebeurt er van alles met je lichaam. Er groeit een kindje in je, je wordt zwaarder, je conditie en kracht gaan achteruit en er kunnen eventueel zwangerschapsklachten (zoals rug- en bekkenklachten) ontstaan. Er zijn veel dames die tijdens de zwangerschap daarom stoppen met het beoefenen van hun sport, terwijl verantwoord sporten tijdens de zwangerschap juist veel voordelen biedt. Door bewust te sporten krijg je meer inzicht en controle over je lichaam.

  • Trikers in Noordbroek

    Het begint al een aardige traditie te worden, want komend weekend organiseert De Wit Trikes het 15de internationale Trike Treffen in Noordbroek. Vanaf donderdag 6 september zullen de Trikers weer neerstrijken achter Boerderijcafé Mausel in Noordbroek om daar hun tenten en caravans op te slaan voor een gezellig lang weekend. Het treffen is een internationaal gebeuren want ze komen zowel uit Nederland, Duitsland als België.

  • Spar Kroon deelt prijs uit

    Afgelopen maandag pas is het Fanta spellenpakket officieel uitgereikt. In de bouwvak konden de klanten bij aanschaf van een Fanta product, kans maken op een Spellenpakket t.w.v. €150. Martin Kroon: “Na aloop van de aktie heb ik de prijswinnaar diverse keren gebeld, maar bleek achteraf met vakantie naar het buitenland.’’ De prijs is zeer goed terechtgekomen omdat de broers Jens en Ruben Rijkens veel van gezelschapspelletjes houden’’.

    Spar Kroon Noordbroek

  • Op de camping

    Noordbroek was vorige week massaal op de camping, maar wel op het veld naast de Klipheerd. De Kinderspelweek had dit namelijk uitgekozen als thema. Voor de opening op maandag kwam Martin Kroon, de eigenaar van de plaatselijke supermarkt. Hij gaf het startsein om de ballonnen op te laten. Na een tocht door het dorp mochten de kinderen hutten bouwen, maar ook een caravan schilderen. ’s Avonds mochten de kinderen tot acht jaar komen barbecuen en slapen.
    Op dinsdag stond de zeskamp op het programma.

  • Spelweek Muntendam

    Vorige week maandag werd om 11.00 uur ’s morgens de opening van de spelweek verricht door loco-burgemeester dhr. Batelaan. Door op een quad plaats te nemen moest hij proberen met een stok de spandoek uit een koker te trekken.

    Spelweek Muntendam

  • Open dag Westerse molen

    Vanuit Noordbroek richting Nieuw Scheemda is dit monument goed te zien. Langs de oude spoordijk vanaf gemaal De Roode Til is deze te bereiken. Als onderdeel van de MenterAroute is de onder andere de mentermolenroute hier langs uitgestippeld.

    Westerse molen Noordbroek

    Het 150 jarig bestaan wordt gevierd dit jaar door extra openingstijden en exposities over de molen met zowel oude en nieuwe foto’s.

  • 40-Jarig Jubileumfeest gaat door!

    Zaterdag 13 oktober a.s. is er feest in het Dorpshuis ‘De Menterne’ in Muntendam. Het Dorpshuis bestaat dan 40 jaar en dat gaat groots gevierd worden. Het feest was aanvankelijk gepland op zaterdag 8 september, maar is nu vijf weken opgeschoven. “We hebben het toch maar naar een maand later verplaatst, want in september is het vaak nog mooi weer en zijn er nog veel mensen op vakantie. In oktober is het verenigingsleven weer volop bezig.

    Menterne Muntendam

  • Wandelen met de Historische Kring Menterwolde

    De MenterAweken 2012 worden afgesloten met een ‘historische’ avondwandeling rond Botjeszandgat op 12 september a.s. Een goede manier om kennis te maken met de geschiedenis van dit gebied. Van Drostenborg tot Vredenburg, wandeling rond Botjeszandgat. De wandeling loopt over de zandhoogten van Noord- en Zuidbroek. Over het voormalige bezit van de burchtheer Gockinga, met rechts langs de weg de Dollard klei uit het begin van de 16 de eeuw en links van ons de akkers op de zandgronden.

  • Onderzoek reisgedrag verkeer op N33

     
    Rijkswaterstaat voert op dinsdag 11 september aanstaande gelijktijdig in Assen Zuid op de Haarweg en op de hoofdrijbaan op de N33 in de richting van Zuidbroek onderzoek uit naar het reisgedrag van voorbijkomende voertuigen. Daarnaast wordt op maandag 10 september aanstaande vanaf 19.00 uur tot dinsdag 11 september 19.00 uur al het passerende verkeer op alle op- en afritten op de N33 vanaf Assen Zuid tot en met Zuidbroek, in beide richtingen, geteld.

  • Picknickdag in de Heemtuin

    De weersvoorspellingen zien er goed uit, dus lekker nazomeren in de Heemtuin.  Zondag 9 septembert, midden in de natuur met een picknickmand op het gras. Eet een eenvoudig meegebracht broodje of laat u verwennen door een voor u gevulde mand met eten en drinken. U kunt via onze Website of telefonisch tot en met a.s. vrijdag een picknickmand bij ons bestellen. Natuurlijk kunt u ook gewoon in onze horeca terecht om iets te drinken en te eten.

    Speelt u muziek, neem dan rustig u instrument mee. Kinderen kunnen volop spelen in de tuin of op onze kindernatuurspeelplaats.
    Onze speciale gast is Erwin de Vries. Als troubadour omlijst hij dit evenement met zijn liederen om 14 uur.  Toegang: gratis

  • Ongeluk Tussenklappen

    Gisterenmiddag heeft er een botsing tussen twee personenauto's plaatsgevonden op de Tussenklappen tussen Muntendam en Zuidbroek. Eén auto belandde in het Muntendammerdiep en de andere auto in de sloot naast de akker aan de andere zijde van de weg.

    Ongeluk Tussenklappen

    In beide auto's zat alleen een bestuurder.Beiden zijn in een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Zowel de brandweer, de politie als twee takelwagens zijn ingezet. Tussenklappen was hierdoor enige tijd afgezet en het verkeer werd omgeleid via de N33.

  • Gewelddadige huisgenoot in Muntendam aangehouden

    Een 28-jarige man uit de Kerkstraat in Muntendam belde woensdagavond de politie. Hij werd geslagen door zijn 24-jarige huisgenoot. Toen de politie het huis binnenkwam lag de 24-jarige man zwaar onder invloed op de grond. De 28-jarige wilde geen aangifte doen. Toen de agenten de 24-jarige naar zijn kamer wilde brengen zodat hij zijn roes uit kon slapen werkte hij niet mee. De agenten werden uitgescholden, bedreigd en de dronken man probeerde hen te slaan. Een van de agenten kreeg een klap maar raakte niet gewond. Hierop werd de 24-jarige Muntendammer aangehouden.

  • Zilvervloot terug bij RegioBank

    Zilvervloot Sparen is per 6 september terug bij RegioBank. Bij dit jeugdspaarproduct ontvangen spaarders naast de jaarlijkse rente een premie van maximaal 10%. Zilvervloot Sparen was vanaf 1958 enorm populair tot de overheid in 1992 de regeling stopte. Het populaire spaarproduct is nu weer verkrijgbaar bij Huis Verzekeringen en Hypotheken, Zelfstandig Adviseur van RegioBank aan de Kerkstraat in Zuidbroek.

  • Klaverjasmarathon in Noordbroek

    Op zaterdag 6 oktober a.s. organiseert de Kaartclub Noordbroek voor de dertiende keer het jaarlijks terugkerend klaverjastoernooi in dorpshuis “de Klipheerd”. Het toernooi begint in de ochtend.
    Dit toernooi wordt al jaren gekenmerkt door de gezelligheid die er heerst, de prachtige prijzen die beschikbaar worden gesteld en de ongedwongen sfeer waarin er wordt gespeeld.
    De organisatie stelt ook dit jaar weer prachtige prijzen beschikbaar:

  • School Zwem Kampioenschap 2012

    Op woensdagmiddag 3 oktober 2012 organiseert zwemvereniging De Pinquin weer het School Zwem Kampioenschap van Menterwolde in het zwembad in het Van der Valkcomplex te Zuidbroek.

    Tijdens het kampioenschap, zwemmen de leerlingen van de 8 basisscholen in de gemeente tegen elkaar om voor hun school de Grote Wisselbeker te winnen. Iedere leerling met een zwemdiploma mag meedoen, de deelname is gratis. De leerlingen kunnen tijdens de wedstrijd 1 baan rugslag, 1 baan schoolslag en 1 baan borstcrawl zwemmen. Aan het einde van de wedstrijd wordt nog een 8 x 25 m schoolslag estafette gezwommen.

  • Haarboetiek Petra

    Petra heeft ruim 10 jaar in een salon in  Zuidbroek en Sappemeer gewerkt. In Sappemeer is ze doorgegroeid tot allround haarstylist waar ze zowel kinderen, mannen en dames heeft geknipt. Na een paar jaar geleden ook een visagie opleiding te hebben volbracht heeft ze zich ook bekwaamd in bruidskapsels met bijbehorend make-up.

    Haarboetiek Petra Muntendam

  • Orgelconcert Zuidbroek

    Op zondagmiddag 16 september speelt organist Peter Westerbrink uit Noordbroek om 15.00 uur een concert op het beroemde Schnitger/Freytag-orgel van de Petruskerk in Zuidbroek. Hij zal werken spelen van J.S. Bach (Triosonate in c, BWV 526), G.D. Leyding (koraalvoorspel en Preludium) J.G. Walther (Concerto del Sigt Torelli), F.W. Marpburg (koraalvoorspelen en een Sonate) en van J.L. Krebs (Toccata en Fuga in E).

  • Informatie avond over zonnepanelen

    Op woensdagavond 19 september is er in dorphuis de Menterne in Muntendam een informatie avond over zonnepanelen bij huur- en koopwoningen. GroenLinks organiseert deze avond om de voordelen van deze vorm van energieopwekking aan de orde te stellen.

    Het gebruik van zonnepanelen wordt steeds aantrekkelijker. Het is een schone manier om elektriciteit op te wekken en de panelen worden steeds goedkoper. Over het algemeen zijn de panelen na 8 jaar terugverdiend.

  • Klassieke Motorrace in Zuidbroek

    Voor het vierde achtereenvolgende jaar organiseert de Historische Motorsport Vereniging, ter afsluiting van haar seizoen, een demonstratie race met klassieke motoren op de Gouden Driehoek in Zuidbroek.
    Uit alle windstreken, zowel uit Nederland als ook uit Duitsland, komen de coureurs zondag 16 september naar Zuidbroek, om hun motoren en hun behendigheid hiermee te demonstreren.
    In verschillende klasses, 50cc, 125cc, 250cc, 350cc en 500cc verschijnen de rijders aan de start. Ook de zijspannen laten hun kunnen weer graag zien op dit circuit.

  • Fietstocht Culturele Raad Muntendam

    Op zondag 23 september 2012 organiseert de Culturele Raad Muntendam een fietstocht. De tocht gaat richting Stadskanaal-Onstwedde en Oude Pekela. De fietstocht gaat langs een aantal dorpen richting Onstwedde. Onderweg zijn er enkele koffiestops en wordt een museum bezocht. De lengte van de tocht is ongeveer 55 km.
    De start is de Menterne in Muntendam.
    Vóór 17.00 uur moet men zich afmelden. Bij terugkomst in de Menterne wordt een heerlijk kop snert geserveerd.

  • Criminelen maken gebruik van babbeltrucs

    Het gevaar van de rappe babbelaar
    Bijna elke week verschijnt er wel een bericht in de krant van criminelen die met een smoesje een huis weten binnen te komen. Ze doen zich voor als medewerker van een energiebedrijf, zorginstantie of pakketdienst. Eenmaal binnen speuren ze de kamers af en nemen mee wat ze te pakken kunnen krijgen. Meestal is dat geld, een portemonnee of sieraden.

  • Twee licht gewonden N33

    Woensdagavond raakte een 35-jarige vrouw uit Gieten en haar zoontje licht gewond bij een eenzijdig verkeersongeval. Op de N33, nabij Muntendam, was de vrouw door nog onbekende oorzaak de controle over haar voertuig kwijtgeraakt. Zij reed met haar auto een naastgelegen sloot in. Moeder en kind konden zelf uit het voertuig komen. Beiden werden voor onderzoek naar een ziekenhuis gebracht. De auto raakte zwaar beschadigd en werd door een bergingsbedrijf afgesleept. De verkeersongevallenanalyse deed onderzoek naar de toedracht van het ongeval.

  • P.v.d.A nog steeds grootste partij in Menterwolde

    Vorige week woensdag heeft 73,7% van de stemgerechtigden in onze gemeente hun stem uitgebracht. Dit kon in zeven stembureau’s in onze gemeente. Noordbroek en Meeden hadden er een, Zuidbroek twee en Muntendam drie.

    Bij de Broeckhof in Zuidbroek stond al iemand die om 7.00 uur wilde stemmen, echter het stembureau ging niet eerder open dan 07.30 uur. De opkomst was hier goed en vooral tussen 18.00 en 19.00 uur stonden er zelfs rijen mensen. Ook een tiental passanten die in de haven lagen hebben hier gestemd. Dit hebben zij van tevoren aangemeld en aangevraagd.

  • Politie houdt overvallers op heterdaad aan

    Alerte getuigen noteren kenteken en signalementen
    De politie heeft zaterdagmiddag, met behulp van alerte getuigen, twee overvallers uit Muntendam op heterdaad aangehouden. Beide overvallers (39 en 44 jaar) hadden kort daarvoor een slijterij aan de Beneden Oosterdiep in Veendam overvallen.

    Wat was er gebeurd?
    Zaterdagmiddag, omstreeks 15.40 uur, kwam een overvaller de slijterij binnen en bedreigde de 69-jarige eigenaar met een steekwapen. Hij eiste direct geld. Op dat moment waren er geen klanten in de winkel aanwezig. Toen de overvaller geld had gekregen ging hij er, samen met een tweede overvaller, vandoor in een gereedstaande vluchtauto.