augustus 2012

  • Het belang van werk

    Deze keer in het drieluik iets over het belang van werken. Daarover gingen ze in gesprek met Hans de Jonge, vrijwillige coördinator bij de Vrijwillige Hulpdienst in Zuidbroek.
    Hans: ‘Wat doe jij voor de kost?’ is een vraag die mensen vaak stellen bij een eerste kennismaking. Als je dan zegt dat je thuis zit, wordt er toch anders naar je gekeken. Je geeft liever een antwoord als “ik ben timmerman en ik werk daar en daar”, dan “ik ben vader van twee kinderen en ik zit alle dagen thuis.” Je bent wat je doet. Pas met een betaalde baan wordt je gerespecteerd.

  • Kinderspelweek Noordbroek

    Vanaf 27 augustus a.s. kunnen de kinderen in Noordbroek zich een week lang vermaken op Noordbroeks eigen camping. ‘Op de camping’ is namelijk het thema van de kinderspelweek die plaatsvindt in de laatste week van de zomervakantie. Ook dit jaar staat er weer een vol programma klaar voor de kinderen.

    De kinderen kunnen weer volop hutten bouwen, meedoen aan de viswedstrijd, de spooktocht en de zeskamp. Maandagavond mogen de vier- tot zevenjarige kinderen blijven eten en slapen en dinsdag is het de beurt aan de kinderen vanaf acht jaar om te eten en te slapen.

  • Edwin Jongedijk in ‘De Vlinderij’

    Afgelopen zondag 5 augustus was er weer een uniek sfeervol tuinconcert georganiseerd door Theeschenkerij ‘De Vlinderij’ in Muntendam. Er was veel belangstelling voor dit openluchtconcert; er waren ongeveer 80 toeschouwers aanwezig om naar Edwin Jongedijk te luisteren. Het is één van de activiteiten die plaatsvinden in het kader van de MenterAweken.

  • Echinacea- en prairietuin-dagen bij Tuingoed Foltz

    Op 18 en 19 augustus organiseert Tuingoed Foltz in Meeden de Echinacea- en prairietuindagen. Tuingoed Foltz beheert de Nederlandse Planten Collectie Echinacea en toont 80 variëteiten van de zonnehoed in de speciaal aangelegde Echinacea- en prairietuin. Daarnaast staan siergrassen en andere prairieplanten extra in de schijnwerpers.

    Foltz Meeden

  • Automobiliste op de bon voor keren op A7

    De politie heeft vrijdagavond 10 augustus jl. een 74-jarige automobiliste uit Vriescheloo op de bon geslingerd voor gevaarlijk rijgedrag. Een surveillerende agent reed in het kader van het “project A7 Veilig” nabij de oprit van Zuidbroek. Hij zag dat een automobiliste langzaam over de vluchtstrook reed. De agent zag dat de bestuurster de auto op de A7 keerde en terugreed naar de oprit Zuidbroek. Op het industrieterrein de Gouden Driehoek kon de agent de vrouw aanspreken op haar gevaarlijk rijgedrag.

  • Assistent van de brandweerman

    Er wordt vaak gezegd dat achter elke man een sterke vrouw staat. Voor brandweermannen (en -vrouwen) is dit gegeven van het grootste belang. Na een uitruk moeten zij stoom afblazen en hun verhaal kwijt kunnen. Dan komt de partner of ‘assistent’ aan bod. Tijdens het 25-jarig jubileum van haar man bij de brandweer, wist Ida Iden deze dankbare taak prachtig te verwoorden:

    Brandweerman Menterwolde

  • Angelique Paauw in finale van Lay’s chipswedstrijd

    Angelique Paauw uit Muntendam is doorgedrongen tot de finale van Lay’s Maak de Smaak-wedstrijd. Angelique is opgegroeid in Zeeland en woont tegenwoordig in Muntendam. Haar favoriete dipsausje is Whiskey Cocktail. “Ik eet graag naturel chips met Whiskey Cocktail saus. Ik zond dus als smaak Whiskey Cocktail in. Ik had ook maar één smaak ingezonden.

    Lays chips Menterwolde

  • MenterArtdag

    Tijdens de MenterArtdag is er een gezellige sfeer. Diverse mensen laten hun kunst- en hobbywerk zien, Wilma Arnoldus van Ravenhorst, van schildersgroep Sellingen Acryl maakt schilderijen met voornamelijk dieren, Greta Abee (Muntendam) beelden en objecten in diverse technieken en Carin Prins exposeert met glaskunst, sieraden en tiffany.

    Verder geeft Nies Vlieg een demonstratie met keramiek, exposeert Ida Ploeger met olieverf schilderijen op canvas en Alida Ekelhoff van Anthi Art maakt kunst- en karakterpoppen.

  • Kinderspelweek Zuidbroek

    Maandag 27 Augustus is het weer zover! De kinderspelweek in Zuidbroek gaat weer van start. Traditiegetrouw begint de spelweek met het oplaten van ballonnen en de burgemeester zal hierbij aanwezig zijn. Daarna gaan de kinderen hutten bouwen! Dinsdag gaan ze vissen en knutselen en ’s avonds zal er een hele spannende spooktocht zijn! Woensdag gaan alle kinderen wat leuks maken bij De Vier Keien en ’s middags kunnen ze zich vermaken met attributen van Fun World. Donderdag gaan ze op reis richting Duitsland. Namelijk naar Schloss Dankern.

  • Noordbroekster moet rijbewijs inleveren

    Een 50-jarige man uit Noordbroek heeft woensdagmiddag op de Ooster Zandenweg zijn rijbewijs in moeten leveren. Een motoragent in burger zag de man met hoge snelheid rijden en besloot hem te achtervolgen. Onderweg voerde de Noordbroekster de snelheid meer en meer op. Na correctie klokte de agent zijn snelheid op 122 km per uur, waar 60 km per uur is toegestaan. Omdat de man 62 km te hard reed is zijn rijbewijs ingevorderd. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

  • Olie op de weg

    Afgelopen zaterdag heeft er iemand een grote hoeveelheid olie verloren op de Heiligelaan en de Galgeweg. Door het nieuwe grit op de Heiligelaan bleef daar de schade beperkt. Maar op de Galgeweg werd het spekglad, wat vooral voor fietsers gevaarlijk was.

    Olie op de weg Menterwolde

  • Dru Yoga nu ook in Zuidbroek!

    Yoga bestaat al eeuwenlang en komt oorspronkelijk uit India. Aan het einde van de 19e eeuw is het ook door de westerse wereld ontdekt en nu wordt het over de hele wereld door miljoenen mensen beoefend. In de laatste decennia jaren hebben zich verschillende vormen van yoga ontwikkeld en Dru Yoga is daar één van.

  • Schnitgerorgel in de Kerk

    Op zaterdag 25 augustus geeft Klaas Stok een concert op het Schnitgerorgel van de middeleeuwse kerk van Noordbroek. Het zeventiende eeuwse Noordbroekster Schnitgerorgel is het enige orgel in zijn soort welke nog nooit een restauratie heeft ondergaan.
    Vanuit Japan tot de Verenigde Staten komen organisten om het orgel te bespelen en mensen om naar de klanken van het orgel te luisteren.

  • Zomers Orgelconcert Zuidbroek

    Op zondagmiddag 26 augustus speelt organist Pieter Pilon uit Groningen een concert op het beroemde Schnitger/Freytag-orgel van de Petruskerk in Zuidbroek. Hij zal werken spelen van o.a. J.S. Bach (Preludium en Fuga A-dur BWV 536), A. Marcello (het door J.S.Bach bewerkte concerto in d-moll), J.G. Vierling (“Für das Volle Werk”) en van J.L. Krebs (Praeludium in D-dur).
    Pieter Pilon kreeg orgellessen van Piet Wiersma en studeerde vervolgens orgel aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen bij Wim van Beek en piano bij Jan Marisse Huizing.

  • Kinderspelweek

    Kinderen uit de gemeente Menterwolde hoeven zich de laatste week van de vakantie niet te vervelen. Er worden in de hele gemeente verschillende activiteiten georganiseerd. Deze week wordt gehouden van maandag 27 augustus t/m vrijdag 31 augustus 2012 en is bestemd voor de basisschooljeugd van 4 t/m 12 jaar.

  • Ambassadeur voor de Heemtuin

    Erwin de Vries - Heemtuin MenterwoldeDe Groningse zanger/tekstschrijver/gitarist Erwin de Vries uit Meeden is ambassadeur geworden van de Heemtuin & Natuurpark Tussen de Venen in Muntendam.

    Manager Marie-José Maarsingh vertelt dat de zanger zonder aarzelen direct “ja” heeft gezegd toen zij hem vroegen om ambassadeur te worden. “Erwin en de Heemtuin vinden we bij elkaar passen: puurheid, Groningstalig en muziek die in zijn variaties past bij de diversiteit van de Heemtuin. De Heemtuin inspireert hem”, vertelt Marie-José. “Erwin de Vries zal op 9 september tijdens de picknickdag als troubadour voor de muzikale omlijsting zorgen.

  • “De dag van mijn leven”

    Dinsdag 14 augustus jl. is mevrouw Altje Wieringa-Broekema 100 jaar geworden. Burgemeester Eduard van Zuijlen kwam bij haar langs in Zonnehuis Gockingaheem te Noorbroek om haar namens alle Menterwolmers te feliciteren met haar 100ste verjaardag. Het was een prachtige warme dag. Iedereen kon weer lekker naar buiten. Bij Zonnehuis Gockingaheem zitten een aantal bewoners te genieten op het terras.

    100-jarige Menterwolde

  • Zwaar gewond bij tractorongeluk

    Een 18-jarige inwoonster van Sappemeer liep dinsdagavond tegen twintig over zes zeer ernstig letsel op bij een ongeluk met een landbouwtractor met aanhanger op de Pastorieweg in Noordbroek.
    De jonge vrouw reed in de cabine mee van de tractor die werd bestuurd door haar 18-jarige vriend uit de gemeente Tynaarlo. Het voertuig sloeg door nog onduidelijke oorzaak op een gegeven moment om waarbij de Sappemeerster onder het gevaarte bekneld raakte. Ze kon na ongeveer een half uur door de brandweer onder de tractor vandaan worden gehaald en naar een ziekenhuis in Groningen worden vervoerd. De bestuurder liep geen verwondingen op.

  • Bonnenregen bij verkeerscontroles

    Bij een verkeerscontrole heeft de politie zaterdag 21 bekeuringen uitgeschreven voor diverse overtredingen.De controle werd uitgevoerd door een onopvallend politievoertuig.De politie deelde bekeuringen uit voor onder meer: 7 x overschrijding van de maximum snelheid (hoogste 180 km/u), 1 x rechts inhalen, 1 x verlopen rijbewijs, 1 x kleven met 130 km/u, 1 x onnodig links blijven rijden, 1x niet handsfree telefoneren, 1x verlopen APK, 1x gevaarlijk inhalen, doorgetrokken streep N33, 1x keren autoweg N366, 1x aanhangwagen niet voorzien van eigen kenteken en lading onvoldoende gezekerd, 1x meer

  • Collecteweek KWF

    De collectant van KWF Kankerbestrijding, afdeling Muntendam, komt in de week van 3 tot en met 8 september weer aan de deur. Met het geld dat de collectanten ieder jaar ophalen, kan er meer wetenschappelijk onderzoek mogelijk worden gemaakt.
    Wie de collectant mist, kan een gift overmaken op giro 26000, ten name van KWF Kankerbestrijding.

  • Yoga Noordbroek

    Dinsdag 18 september 2012 start het nieuwe yogaseizoen in het Leerkerkje.

    Hatha yoga.
    Deze vorm van yoga richt zich op het ontwikkelen van een ontspannen, soepel en energiek lichaam en een ontspannen, open geest.

  • Klaverjassen in Noordbroek

    Kaartclub Noordbroek begint weer met de maandelijkse klaverjasavond in dorpshuis ”De Klipheerd”. De eerste dinsdag van elke maand wordt er weer gezellig gekaart in ”De Klipheerd”. Iedereen is van harte welkom op deze avond waar:
    - jong en oud meedoet
    - iedereen met een prijs naar huis gaat
    - ook deelnemers uit andere dorpen meedoen
    - gezelligheid voorop staat
    - u geen lid hoeft te zijn
    De eerste kaartavond is op dinsdag 4 september a.s. U komt toch ook?

  • Open dag Atelier Westeind

    Tijdens de open dag in Zuidbroek op zaterdag 1 september laten cursisten beeldhouwwerk en keramiek zien. Ook is er een diashow over het werken in het atelier en informatie over de beeldhouw- en boetseercursussen die 17 september weer in Atelier Westeind beginnen.

    Atelier Westeind Zuidbroek

    Belangstellenden kunnen het werken met zachte steen zelf uitproberen. Voor liefhebbers is er koffie of thee met taart.

  • Permanente Make-Up

    Elke moderne vrouw wil er graag op elk moment van de dag perfect verzorgd uit zien. Bij Beautysalon Erica bent u voor advies en huidverzorging aan het juiste adres. Maar ook voor permanente make-up kunt u bij Beautysalon Erica terecht. Permanente Make-Up voor de vrouw van nu!

    Erica Muntendam

  • Slakken uit Noordbroek

    Escargots uut Grunnen? In Menterwolde zeggen we ‘slakken’. Je hoeft niet meer helemaal naar Frankrijk voor het eten van escargots. Dit culinair symbool wordt namelijk in Noordbroek gekweekt. Mieke Bos-Carabain, tevens VVD-raadslid, heeft sinds 2008 haar eigen slakkenboerderij; Boerenslak. Specialiteiten van Grunneger bodem.

    Slakken uit Noordbroek

  • Braderie en rommelmarkt

    Op zaterdag 8 september a.s. is het weer zover. Na een jaar van afwezigheid wordt dan weer rondom de Baptisten kerk in Muntendam een braderie en rommelmarkt gehouden.
    De rommelmarkt rondom de kerk, is al jaren lang een trekpleister voor scharrelaars die op zoek zijn naar dat ene prulletje wat nog net aan de verzameling ontbreekt, of dat ene ding wat men nog net kan gebruiken.
    Evenals voorgaande jaren hebben we ook nu weer zo’n 20 standhouders bereid gevonden hun waar te verkopen.

  • Wandelen, rennen, ontspannen en cultuur

    Het laatste weekend van de MenterAweken is er weer heel veel te beleven. Ga mee met de wandeltocht in de Heemtuin en beleef de natuur eens heel anders, volg een workshop Tai Chi Tao in de Witte Wolk, bezoek de open dag van Atelier Westeind of ga lekker een rondje hardlopen door de Heemtuin. De laatste activiteit is op 12 september met een wandeling van de Historische Kring Menterwolde rond Botjeszandgat.

  • Jongens door het lint

    De politie heeft woensdagavond twee 17-jarige jongens uit Muntendam aangehouden voor vernieling. De politie kreeg een melding dat jongens door het lint gingen aan de Driemolenslaan te Muntendam. Ter plekke werd duidelijk dat de knapen gezamenlijk een bank en een deur hadden vernield. De eigenaar heeft aangifte gedaan. De jongens zijn ingesloten in het cellencomplex in Groningen voor verhoor. De politie maakt proces-verbaal op.

  • Zoon rijdt in op vader

    De politie hield woensdagmiddag op de Nieuweweg in Muntendam een 34-jarige man uit Muntendam aan, omdat hij met een auto op zijn vader was ingereden. De man had ruzie gekregen met zijn 57-jarige vader. Vervolgens was hij bij de ouderlijke woning met zijn auto ingereden op zijn vader. De verdachte raakte zijn vader niet, omdat de auto te breed was om tussen twee garages door te rijden. Na het incident had de verdachte de benen genomen. Politieagenten zagen de 34-jarige korte tijd later op de Nieuweweg lopen.