mei 2012

  • De grote rekendag

    Woensdag kregen de kinderen van CBS De Wegwijzer de kans om te laten zien wat hun lievelingsdier is. Door op het plein bij een foto van een dier te gaan staan lieten de kinderen duidelijk zien dat bijvoorbeeld de koekoek niet zo vaak, maar de poes juist wel een lievelingsdier was. Daarvoor waren we dit project begonnen met veel rekenwerk rond de pony van Desirée uit groep 1. Hoeveel oren heeft de pony en het aantal benen. En hoeveel voer moet je inslaan als je weet wat de pony elke dag eet. In de klas onderzochten de leerlingen de dierenwereld.

  • Gebeitelde poëzie

    Komende zaterdag 5 mei zal er in en rondom de oude middeleeuwse kerk te Noordbroek veel aandacht worden gegeven aan de daar aanwezige grafpoëzie. De emoties en de vele vragen rond dood en leven zijn een bron van inspiratie door de eeuwen heen.
    Door goed onderhoud van het kerkhof door vele vrijwilligers rond de kerk van Noordbroek is daar veel te zien en te lezen wat ook ooit bedoeld is gelezen te worden!

  • Fietstocht voor het hele gezin

    Er staat alweer een nieuwe activiteit op het programma van Stichting Jeugdwerkgroep Muntendam, namelijk een fietstocht voor het hele gezin, dus voor iedereen. Dit vindt plaats op zondag 6 mei a.s.
    De start is om 14.00 uur vanaf de Ruitershornhal in Muntendam. Men moet om 16.30 uur weer binnen zijn. Er wordt een kleine bijdrage gevraagd.
    De tocht gaat langs prachtige plekjes en is +/- 15 km lang. Voor de kinderen is dit dus ook makkelijk op de fiets te doen.

  • Recreatieloop en wielerronde

    Zondag 10 juni a.s. vindt de jaarlijkse wielerronde plaats in Muntendam. Dit jaar is er, behalve wielrennen, ook een trim-/recreatieloop. Hieraan kan iedereen deelnemen.

    De starttijden zijn:
    - 10.30 uur: leeftijdsgroep t/m 11 jaar
    - 10.35 uur: leeftijdsgroep 12 t/m 15 jaar
    - 11.00 uur: start 16+.
    Door het invoeren van verschillende starttijden, heeft iedereen de ruimte op het parcours. Iedere ronde is 1,2 km.

  • 75-jaar V.O.L.O.!

    Op vrijdag 30 maart en zaterdag 31 maart j.l. werd in Meeden het 75-jarig jubileum van gymnastiekvereniging V.O.L.O. gevierd met de leden en een aantal oud leden.VOLO Meeden
    De vrijdagavond was er een volleybalwedstrijd georganiseerd met leden en oud-leden van de volleybalclub. Het werd een hele gezellige en sportieve avond, die uiteindelijk ook weer nieuwe leden heeft opgeleverd.

  • 4 Mei

    Elk jaar doen wij het weer, dit herdenken. Toch voelt het  steeds weer anders, want door de dingen die in de wereld gebeuren is ons voelen en denken veranderd. Zo vredig als ons land anno 2012 toch is, zo afschuwelijk zijn de beelden die wij, ook anno 2012 binnenkrijgen over het geweld dat elders in de wereld woedt.
     4 Mei Menterwolde

  • Vroege vogels spotten

    Heeft u zin om op bevrijdingsdag eens vroeg op te staan en met ons mee te gaan op excursie? Op zaterdag 5 mei 2012 organiseert de Vereniging van Vrienden van de Heemtuin een vroege-vogeltocht naar het Adriaan Tripbos . Onze gids G. Schalk herkent bijna elke roep, zang en vogelvlucht. Er valt veel te zien, te horen en te leren. Vroeg in de ochtend zijn de vogels op hun best. Ze zingen dat het een lieve lust is. Bovendien zijn ze vaak ook nog zichtbaar, nu het blad nog niet aan de bomen zit.

  • 5 Mei: de vlag uit

    Dit gebeurt niet alleen vanwege onze bevrijdingsdag, maar ook omdat het zaterdag 5 mei weer de eerste zaterdag van de maand is. Dat betekent dat de Petruskerk in Zuidbroek weer open is van 13.00 uur tot 17.00 uur voor belangstellenden om het oudste gebouw van onze gemeente te komen bewonderen.

  • Koninklijke Onderscheiding Menterwolde

    Vrijdagochtend 27 april jl. is mevrouw Jantje Klaassens-Pannekoek vanuit Noordbroek onder valse voorwensels naar het Gemeentehuis gelokt. Hier wachtte haar een complete verrassing.
    “Ze is stil!” klonk het van diverse kanten uit de zaal toen zij binnenkwam. Logisch want de raadzaal zat vol met familie en vrienden omdat zij geheel terecht was voorgedragen voor een Koninklijke Onderscheiding.
    Koninklijke onderscheiding Menterwolde

  • Grootmeestergeeft Seminar Sandokai

    Grootmeester (Hanshi) Leonardo Voinescu uit Duitsland, 8ste Dan Kyokushin Karate heeft zondag 6 mei een seminar gegeven bij Karateschool Sandokai. De Seminar vond plaats in de Ruitershorn in Muntendam. Verdere leraren die bij de Seminar aanwezig waren, Shi-Han Jan Norder (7de Dan uit Groningen), Sensei Jan Schreiber (3de Dan uit Duitsland), Sensei Donny van Lee (3de Dan uit Tilburg) en Sensei Mark Dol (2de Dan, Karateschool Sandokai).Sandokai Menterwolde

  • Judo Ryu

    Het combinatieteam van Judo Ryu Muntendam en Judo Winschoten wat bestond uit Huub van Kammen, Ravan Strijker, Julian Grave, Jasper Elderman en Rik Fissering, wist in Assen op het districtsteamtoernooi een keurige 3e plaats te bemachtigen.Judo Ryu Muntendam
    Hieraan deden vele grote clubs met een combinatieteam mee o.a. Judoschool Groningen, Poelstra, Anbergen, Tan-Ren-Jutsu, en combinatieteams Veendam/ Hoogezand, Zempo/ Vos, Akkermans/Veenwouden.

  • Diplomazwemmen

    Zaterdag 28 april jl. hebben 71 kinderen hun uiterste best gedaan om hun felbegeerde diploma te behalen. Onder toeziend oog van ouders, opa’s en oma’s en de zwemonderwijzers Janine Ploeger, Hennie Mulder en Trijntje Wiering, kregen de volgende personen hun diploma uitgereikt.

  • Stukadoorsbedrijf EB

    Ervaren, vakbekwaam, gedreven, professioneel en flexibel. Heldere offertes, betrouwbare afspraken en vakwerk. Dat is wat Stucadoorsbedrijf EB uit Meeden u kan bieden. Bij eigenaar Eddy Bettenbroek bent u te allen tijde verzekerd van vakmanschap, gebaseerd op jarenlange ervaring, tegen zeer concurrerende prijzen.
    EB Stucadoor Menterwolde

  • Eigen CD opnemen in Wildervank

    Van 11 t/m 23 juni 2012 organiseert AE audio productions uit Muntendam de Open Opnameweken voor akoestische muziek. Tijdens deze weken kun je opnames laten maken voor je eigen CD. Producer Arnoud van der Laan wil hiermee solisten, koren en ensembles de kans bieden om tegen een laag tarief hoogwaardige opnames te maken. Vorig jaar werd dit evenement voor het eerst georganiseerd. Dit was een groot succes; er deden meer dan 30 solisten en groepen mee en er waren zelfs deelnemers uit Amsterdam.

  • Eerste Bootshow Groningen

    De eerste Bootshow Groningen staat op het punt te beginnen. Met meer dan 20 deelnemende organisaties en bedrijven uit de provincie én de support van de Gemeente Groningen en een aantal landelijke toeleveranciers uit de watersportbranche, is de organisatie erg tevreden over het getoonde enthousiasme op dit initiatief. Bootshow Groningen, welke op 12 en 13 mei in de Oosterhaven wordt gehouden, laat zien wat de Groningse jachtwerven bouwen en hoe men in Groningen van de watersport genieten kan.

  • Lid van Verdienste van de KNZB

    Op de Algemene Ledenvergadering 2012 van de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) in Nieuwegein is Albert Bergman uit Zuidbroek, in zijn functie als  voorzitter van de Kring Groningen van de KNZB, bestuurslid voor District 1 en bestuurslid Adviesraad Kringzaken van de KNZB,  benoemd tot Lid van Verdienste van de Zwembond.
    Bergman Menterwolde

  • Tuin & Kunst Tiendaagse

    Van 15 t/m 24 juni kunt u de mooiste tuinen en kunst van de provincie Groningen bezoeken tijdens de jaarlijkse Tuin & Kunst Tiendaagse.
    Ook in de Heemtuin in Muntendam is dit jaar weer genoeg te doen. Zo is er een kunstmarkt en zijn er verschillende muzikale activiteiten. Verder zijn er door de Gelukscompagnie literaire middagen rondom Tsjechov georganiseerd. De Gelukscompagnie brengt ‘Geluk, Tsjechov in de Veenkoloniën’, een cultureel evenement met een gevarieerd programma rondom het leven en werk van Anton Tsjechov.

  • Verhalen en foto’s gezocht!

    40-jarig bestaan Dorpshuis ‘De Menterne’. Oproep: stuur foto’s, video’s, verhalen en herinneringen. Het dorpshuisbestuur van ‘De Menterne’ is gestart met de voorbereidingen van het 40-jarig jubileum. Dit zal groots gevierd worden.

    Menterne Muntendam

    Zaterdag 8 september a.s. is er feest in het Dorpshuis ‘De Menterne’ in Muntendam. “Het Dorpshuis bestaat dan 40 jaar en dat gaan we vieren”, aldus Ineke Meijer en Matty Siersema. Het bestuur van ‘De Menterne’, bestaande uit voornoemde dames Ineke en Matty met Jan Hidding

  • Wim Oorburg WMO-begeleider Menterwolde

    Met ingang van 10 mei 2012 kunnen leden van de FNV in de gemeente Menterwolde hulp en ondersteuning krijgen als zij te maken krijgen met de Wet Maatschappelijk Ondersteuning (WMO).
    De WMO-begeleider is een vrijwilliger die speciaal opgeleid is om leden van de FNV te begeleiden als zij te maken krijgen met de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). In Menterwolde is Wim Oorburg gestart als WMO-begeleider.

  • Wegpiraat rijbewijs kwijt

    De politie heeft dinsdagmiddag een weggebruikers op de bon geslingerd. De bestuurder moest ook zijn rijbewijs inleveren. Een 24-jarige automobilist uit Westerlee maakte het wel erg bont. Een verkeerssurveillant zag de man rijden op de A7 nabij Sappemeer. Het viel de agent op dat deze bestuurder er wel een heel sportieve rijstijl op na hield. In de richting van Zuidbroek werd de bestuurder betrapt met een overschrijding van de snelheid van 74 km/uuur. Tijdens een korte achtervolging op de A7 zag de agent dat de bestuurder zijn snelheid verhoogde.

  • Man bedreigt dorpsgenoot met zeis

    De politie heeft op maandagnacht een 53-jarige inwoner van Zuidbroek aangehouden voor bedreiging en vernieling. Agenten reageerden op een melding van een ruzie aan het Siemenspark in Zuidbroek. Een 22-jarige bewoner had het om nog onbekende reden aan de stok gekregen met zijn 53-jarige dorpsgenoot. Hierbij bedreigde de verdachte de 22-jarige met een handzeis. Ook vernielde hij de voordeur van zijn woning. Agenten konden de amokmaker in de omgeving aanhouden en hij werd ingesloten in cellencomplex aan de Hooghoudtstraat. De zeis werd in beslaggenomen.

  • ‘Feest van de Geest’

    Op woensdag 16 mei a.s. om 19.30 uur zal wethouder Adrie Scheidema van de gemeente Slochteren de tentoonstellingsmanifestie ‘Feest van de Geest’ in Slochteren en omgeving openen in de Hervormde kerk van Slochteren.

    Voor het Feest van de Geest hebben lokale beeldend kunstenaars zich laten inspireren door de kerkgebouwen en het feest van Pinksteren.
    Tussen Hemelvaartsdag en Tweede Pinksterdag exposeren zij in de kerken van Kolham, Noordbroek, Schildwolde, Siddeburen en Slochteren.

  • SVO opnieuw succesvol

    Zondag 13 mei a.s. was de Eexterhal in Scheemda het decor voor de laatste voorronde van het NK Streetdance van de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie. Dit grootste dansevenement van het noorden werd georganiseerd door dansstudio Da Funky Feet uit Winschoten.SVO Menterwolde

  • Kaboutervoetbal is een goed begin

    De KNVB en v.v. Muntendam vinden het belangrijk om jonge kinderen zo vroeg mogelijk kennis te laten maken met voetbal en ze te laten ervaren hoe leuk voetbal is.
    Muntendam en ook andere amateurverenigingen zijn dan ook samen met de KNVB en ING en progamma gestart om extra aandacht aan de 4, 5 en 6 jarigen te faciliteren.
    Met een speciaal materialen pakket gaan zij aan de slag met Kaboutervoetbal (welpenvoetbal). Hierbij ontdekken kinderen al op jonge leeftijd het voetbal.

  • Blues uit Zweden in Meeden

    Jan Gerfast, gitarist, zanger en componist behoort al lange tijd tot de internationale blues en rock scene. Hij ontwikkelde in de loop der tijd een eigen stijl en sound met gitaar improvisaties en blues riffs. Dit maakt Jan Gerfast tot een geliefd artiest. Hij maakte o.a. tours met uncle Joh Turner, Big Joe Turner, Angela Brown, Willie The Touch, Junior Wells en nog vele anderen.
    Meer dan 2000 optredens in Europa: Blues Festival Luten, Heidelberg, Dresden, Hamburg, Big Barrel Blues (Blues aan zee) Oosterhout blues, maar ook in vele kroegen is Jan Gerfast een graag geziene artiest.

  • Trimloop Muntendam

    Zondag 10 juni a.s. organiseert loopvereniging SOS te Muntendam in samenwerking met de gemeente Menterwolde een trimloop voorafgaande aan de wielerronde. Iedereen kan en mag hieraan meedoen van jong tot oud. Sport is plezier voor iedereen!

    De trimloop wordt gehouden in verschillende categorieën, te weten:
    Jeugd t/m 11 jaar loopt 1 ronde van 1,2 km
    Aanvang 10.30 uur - Inschrijfgeld € 1,-
    Jeugd 12 t/m 15 jaar lopen 2 ronden van 1,2 km
    Aanvang 10.35 uur - Inschrijfgeld € 1,-
    16 Jaar en ouder lopen min. 2 ronden en max. 10 km
    Aanvang 11.00 uur - Inschrijfgeld € 3,-

  • 7 Tegen 7 toernooi voor 35+/45+ mannen

    Evenals in 2010 en 2011 zal een commissie binnen de V.V. Meeden ook in 2012 weer een 7 tegen 7 voetbaltoernooi organiseren op sportpark “De Bouwte”. Dit jaar is er gekozen voor zaterdag 19 mei, de zaterdag na Hemelvaart.
    Reeds twee keer eerder werd dit toernooi georganiseerd en kunnen stellen dat hier belangstelling voor is en voor de voetbalvereniging één op meerdere fronten een positieve uitstraling.

  • Jeugdsozen zijn heel gezellig

    Alle dorpen in ons Menterwolde hebben een jeugdsoos. Jongeren vanaf groep 7 zijn van harte welkom! De laatste tijd is er gelukkig geen overlast meer van hangjeugd op de terreinen van de jeugdsozen. Integendeel, er wordt veel georganiseerd voor de jongeren. Want contact met leeftijdsgenoten is heel belangrijk. Natuurlijk kan de jeugd tijdens openingstijden terecht.
    Maar er gebeurt meer. Zo was er op bevrijdingsdag groot feest voor jong en oud in jeugdsoos Heartbeat te Noordbroek.

  • 5-Jarig Jubilieum

    Ja, 5 jaar bestaan is een lustrum, Erik en Boukje Raven en Hendrik en Mena Tinge, de ondernemers van de moderne Groente- en Fruitzaak en Slagerij in Muntendam hebben dit volbracht!
    Ze hebben allemaal ruim 17 jaar ervaring in het vak, dus ze weten waarover ze praten en wat ze u voor lekkere en gezonde producten verkopen.Groene Hoek - Slagerij Bos Muntendam

  • 16-jarige met boksbeugel aangehouden

    De politie heeft vrijdagavond een 16-jarige jongen uit Sappemeer aangehouden voor verboden wapenbezit. In de Scheemderstraat in Noordbroek zag een getuige dat de jongen een boksbeugel bij zich had. De getuige belde de politie. Gewaarschuwde agenten spraken de jongen aan. Bij fouillering werd bij de boksbeugel bij hem aangetroffen. Hij moest mee naar het politiebureau. Na verhoor werd hij overgedragen aan zijn ouders. Het verboden wapen werd in beslaggenomen. De politie maakt proces-verbaal op.

  • Goede prestaties op Groninger kampioenschap

    Afgelopen twee weekenden vond in Delfzijl het Provinciaal Groninger Zwem Kampioenschap (PGZK) plaats. Een groot aantal zwemmers van De Pinquin had zich hier voor weten te kwalificeren.  Uitblinker was Vivianne Dortmond die zich op maar liefst 6 onderdelen Groninger Kampioen mag noemen. Verder werd ze 3 keer tweede en 1 keer derde. 
    Pinquin Menterwolde