februari 2012

  • Goede prestaties zwemmers de Pinquin

    Het was zover, op zaterdag 21 januari 2012 stond het derde deel van de verenigingscompetitie op het programma. Zwemvereniging De Kikker organiseerde dit deel, wat betekende dat de Pinquin dit keer naar Emmen moest. Voor velen van hen was het de eerste keer in het zwembad van Emmen en het is toch altijd leuk om in een ‘nieuw’ bad te zwemmen.

  • Examens Judo Ryu Muntendam

    In de dojo van Judo Ryu Muntendam zijn de halfjaarlijkse judo-examens weer afgenomen. De examens werden afgenomen door de trainers Elwin Johannes en Koos Scholtens met medewerking van Siska Johannes en Gerard de Vries.
    Judo Ryu examens - Menterwolde
    De volgende slippen of banden werden behaald:
    Wit met gele slip: Daniël Hulzebos en Kyan Daniëls
    Wit met oranje slip: Melvin Musch en Colin v/d Poel

  • Nieuwe loopjasjes

    De recreatieve marathonlopers van SOS Muntendam die in april de marathon van Rotterdam willen gaan lopen zijn door Prins elektrotechniek en Milano Nederland, beide installatiebedrijven uit Veendam, van loopjasjes voorzien. Deze geste werd door de dravers dan ook dankbaar aanvaard.
    SOS Muntendam

  • Maaltijd na nieuwjaarsloop

    Veel mensen luiden het nieuwe jaar in op een feestelijke manier. En worden tradities in ere gehouden. Het afsteken van vuurwerk of het nemen van een nieuwjaarsduik, zijn er twee van. Ook bij de Gym- en atletiekvereniging SOS Mun- tendam houden ze tradities graag in ere. En wel in de vorm van een sportieve Nieuwjaarsloop. Deze loop van 16 kilometer lang vond zaterdag 21 januari 2012 plaats. Na afloop ontving men geen medaille, maar wel een heerlijke maaltijd als beloning.

  • Hoe zet je een bibliotheek op in Kenia?

    Wia Huisman-Smeenk uit Siddeburen (specialist educatie en cultuur bibliotheken Menterwolde, Pekela en Veendam) en collega Wil de Jong-Vermeegen uit Zuidbroek gaan op 5 februari a.s. een maand lang naar Nyang’oma ( Kenia) om een jeugdbibliotheek op te zetten. Wia en Wil doen dat als vrijwilligers voor Biblionef Nederland. Ze nemen daarvoor vier weken vakantie op en betalen hun reis en verblijf daar zelf. Ze hebben al ervaring, want vorig jaar zijn ze een maand lang in Adawso en Okorase (Ghana) geweest om daar twee jeugdbibliotheken op te zetten.

  • Kunstroute Noorder7

    Wij willen het volgende nog eens onder uw aandacht brengen: De kunstenaarsgroep Noorder7 organiseert maandelijk, op de eerste zondag van de maand, een kunstroute in Oost Groningen, eerstvolgende 5 februari 2012.
    Deze kunstroute, in magistrale panden, onderscheidt zich van andere Atelierroutes omdat u daar een schat aan kunstwerken kunt bekijken. Ook in 2012 komen wij met fraaie tentoonstellingen die vaak thematisch zijn en gemakkelijk toegankelijk. Volg onze berichten in de pers of op internet; www.noorder7.nl

  • Zwemmen voor “jonge” ouderen vanaf 50 jaar

    Al vele jaren is in het D.G. van den Noort zwembad een zwemgroep actief. Twee keer per week (op dinsdag- en vrijdagmiddag) wordt de mogelijkheid tot zwemmen geboden. In dit uur wordt ook een kwartier water gymnastiek gegeven. Het voordeel van deze manier van bewegen is, dat oefeningen in het water veel gemakkelijker gaan dan op de grond. Spierpijn zal hierdoor ook minder snel op treden.
    Voor jonge mensen is het meestal geen probleem om een vereniging te vinden die bij de behoefte past. Maar veel ouderen vallen vaak tussen wal en schip.

  • Voorleesontbijt

    Afgelopen week hebben alle peuters van de peuterspeelzalen in Menterwolde kunnen genieten van het voorleesontbijt. De meesten kwamen gezellig in hun pyjama op de speelzaal. Het boekje ‘Mama kwijt’ werd voorgelezen door o.a. leerkrachten van de basisschool, terwijl de peuters heerlijk samen met de leidsters gingen ontbijten.
    Voorleesontbijt Menterwolde

  • Minder afval in Menterwolde

    In onze samenleving wordt veel afval geproduceerd. Het verwerken van afval is een kostbare zaak en bovendien slecht voor het milieu. Het gemeentebestuur van Menterwolde gaat samen met haar inwoners de afvalberg te lijf. Daartoe is de ‘Werkgroep Afval’ samengesteld.
    Deze werkgroep onderzoekt afvalmaatregelen die de afvalprestatie verbeteren. Menterwolmers worden niet alleen via:
    www.menterwolde.nl en het huis-aan-huis blad ‘Tussenklappen’ geïnformeerd en betrokken, maar ook via facebook en een online afvalenquête.

  • Jongerencentrum ‘Wortelhok’ wijzigt naam!

    Het nieuwe moderne jongerencentrum in Noordbroek krijgt een nieuwe naam. Voortaan zal ‘Wortelhok’ worden vervangen door Jongerencentrum ‘Heartbeat’. Deze naam is gekozen uit de ruim 40 inzendingen die binnenkwamen na de oproep aan alle inwoners van Noordbroek om mee te denken over een nieuwe naam voor het jongerencentrum.

  • Touwslager Knapper

    Als je een artikel schrijft krijg je geheid reacties en daar zijn we erg blij mee. Van Jacob van der Woude kwam een aanvulling waarvan ik de lezers graag deelgenoot wil maken. Jacob is in de oorlogsjaren opgegroeid te Zuidbroek op Uiterburen waar zijn ouders Jan en Ida van der Woude een schoenmakerswinkel hadden. 
    Touwslagers Menterwolde

  • Menterwolmers in het zonnetje gezet

    Op dinsdag 24 januari jl. startte de huis-aan-huis textielinzameling in de gemeente Menterwolde. Wedeka haalt maandelijks het oude textiel op. Deze nieuwe vorm van textielinzameling kan alleen slagen als onze inwoners mee doen en een vuilniszak met textiel aan de weg zetten. Wedeka en de gemeente Menterwolde belonen daarom deelnemende inwoners van Menterwolde tijdens de eerste inzamelronde.
    Textiel inzameling Menterwolde

  • Zaterdag en zondag schaatsen in de Heemtuin

    De handschoenen weer aan en de muts weer op. Het is deze week flink koud in ons land. In Heemtuin & Natuurpark Tussen de Venen willen we hier gebruik van maken. De verwachtingen zijn dat het kwik deze week onder het vriespunt zal blijven hangen en wij gaan er daarom van uit dat de vijver naast onze kleine kas dit weekend dichtgevroren is.

  • Winkler Prins Praktijkschool eigen ijsbaan

    Leerlingen morgen op privé ijsbaan!
    Vanuit een grote tankwagen van Loonbedrijf van Oosten uit Meeden wordt op dit moment 30.000 liter water gespoten op het plein achter de Praktijkschool van Winkler Prins aan het Jan Salwaplein in Veendam. Er kan morgen voor en na schooltijd gegarandeerd worden geschaatst door leerlingen en medewerkers op de 27 x 27 meter grote ijsbaan. Uiteraard wordt de baan ook tijdens de gymlessen gebruikt.

  • Rijbewijs automobilist ingevorderd

    Dinsdagmiddag hield de politie op de N33 bij Noordbroek een snelheidscontrole met gebruik van de laser. Een 70-jarige automobilist afkomstig uit Delfzijl passeerde de laser waarbij een snelheid van 157 km per uur werd gemeten. Ter plaatse is 100 km per uur de maximumsnelheid. De Delfzijlster werd gecontroleerd en kon het politiebureau verlaten nadat zijn rijbewijs was ingevorderd en hij een proces-verbaal in ontvangst had genomen.

  • Opening ijsbanen Menterwolde

    Onderstaand een overzicht welke ijsbanen waneer geopend zijn in Menterwolde.
    De ijsbaan in Muntendam, donderdag 2 februari 19.00 uur
    De ijsbaan in Noordbroek, donderdag 2 februari 15.00 uur
    De ijsbaan in Zuidbroek, donderdag 2 februari 13.30 uur
    De Ijsbaan van Meeden is sinds zaterdag 4 februari is geopend

  • 14-jarige aangehouden wegens mishandeling op school

    Een 14-jarige jongen uit de gemeente Menterwolde werd aangehouden op het Winkler Prins college in Veendam. De jongen deelde klappen en trappen uit aan een 15-jarige Veendammer. De mishandeling was te zien op beelden van de beveiligingscamera. De 14-jarige verdachte is aangehouden. Het slachtoffer is ter controle naar de dokter geweest. De politie doet onderzoek.

  • Collecte Amnesty International

    12 t/m 18 februari 2012. Met de slogan ‘Geef om vrijheid’ wil Amnesty duidelijk maken dat vrijheid niet in alle landen vanzelfsprekend is en dat er geld nodig is om de vrijheid van mensen te waarborgen.
    Amnesty zet zich in voor vrijlating van gewetensgevangenen, eerlijke processen voor alle politieke gevangenen, afschaffing van de doodstraf en beëindiging van marteling, politieke moorden en ‘verdwijningen’.
    Ook vrij zijn van discriminatie is een mensenrecht waar Amnesty voor strijdt.
  • Open Huis Aletta

    Start jouw toekomst dichtbij thuis?
    Het dr. Aletta Jacobs College opent op dinsdagavond 14 februari haar deuren voor alle leerlingen die in augustus a.s. starten in leerjaar 1. Ze zijn samen met hun ouders vanaf 18.30 uur welkom in het gebouw aan de Laan v.d. Sport 4 in Hoogezand.
    Op deze locatie wordt onderwijs aangeboden op vmbo-, havo-, atheneum- en gymasiumniveau. De locatie voor praktijkonderwijs is gevestigd aan de Van Heemskerckstraat 119a. 
  • Wijziging verkoopadres radio bingokaarten

    De bingokaarten van Omroep Menterwolde waren jarenlang te koop bij Bloemenhuis Fleur in Muntendam.
    In verband met verkoop van het pand stopt de Familie Pronk met verkoop van de kaarten. De omroep dankt de Fam. Pronk voor hun inzet.
    De verkoop van bingokaarten worden voortgezet door ‘Cafetaria Muntendam’ (Nije Horn).
    De bingokaart verkoop bij Slagerij Bos blijft gewoon doorgaan.

  • Koning winter ontwaakt; schaatsen!

    We hebben er lang op moeten wachten, maar eindelijk is het zover! Na twee maanden kwakkelen slaat de winter nu eindelijk keihard toe. 
    De kou is ook in Menterwolde aangekomen. De temperatuur daalt zelfs tot min 17 graden. Schaatsliefhebbers hebben de ijzers uit het vet gehaald. En dat betekent ijspret met warme chocolademelk en erwtensoep met worst. De eerste echte sneeuwval bedekte afgelopen vrijdag het ijs, maar dit mocht de pret niet drukken.
  • Zwerfvuilactie 17 maart a.s.

    Op 17 maart a.s. is de jaarlijkse Zwerfvuilactiedag in het kader van de Landelijke Opschoondag van NL Schoon. De Vrijwilligerscentrale van de Stichting Welzijn Menterwolde neemt, in nauwe samenwerking met de gemeente Menterwolde, dit jaar de organisatie voor haar rekening. Alle verenigingen en clubs in de dorpen kunnen hier aan meedoen.
    Zwerfvuil Menterwolde

  • Musical LEEF!

    Leuke eigentijdse musical met moderne muziek
    Binnenkort brengen 20 leerlingen van Christelijk Theater Teamworks een nieuwe musical op de planken. Musical LEEF is naar een idee van Johan Scholtens ex-voorganger van de Baptisten Gemeente in Muntendam. In maart worden er twee voorstellingen gegeven; in Veendam en Stadskanaal.
    Musical Leef Menterwolde
  • Verenigingen let op voor spooknota’s

    Onlangs ontving o.a. St. Jeugdwerkgroep uit Muntendam een spooknota van Centrale Bedrijfs Registratie (CBR, Postbus 2103, 6826 LB Arnhem). In de nota stond vermeld dat de stichting in een bedrijfsgids stond en dat de advertentie daarvan € 300 zou kosten. Deze gegevens zouden ze gehaald hebben uit het register van de Kamer van Koophandel. Hierop heeft de stichting telefonisch contact opgenomen met de K.v.K. en zij kregen gelijk te horen dat het om een spooknota zou gaan en dat deze zeker niet betaald moest worden.
  • Designer Outlet Noord-Nederland in Zuidbroek?

    Een groep mode- en vastgoedondernemers heeft plannen voor de bouw van een Designer Outlet op het industrieterrein de Gouden Driehoek in Zuidbroek. Gelegen bij de kruising van de A7 en de te verdubbelen N33. Hiermee ook goed bereikbaar voor kopers uit Duitsland. 
    Outlet Zuidbroek
    De plannnen gaan uit van een oud-Hollands vestingstadje, waar geen auto’s mogen komen. Een flinke parkeerplaats komt buiten de poort. Het gaat om een investering van ca. € 30 miljoen en een werkgelegenheid van ca. 600 fte’s (een klein gedeelte full-time, maar meest part- time.) Ons gemeentebestuur zet zich er hard voor in. “Wij zien kansen.
  • Dieren hebben het moeilijk door de kou

    Nu het kwik ver onder het nulpunt is gedaald en de kou voorlopig nog wel even aanhoudt, waarschuwt de Dierenbescherming Afdeling Groningen voor de consequenties van kou voor zowel huisdieren als wilde dieren. Door bevriezing van grond en water is het voor veel dieren moeilijk om voldoende voedsel en water te vinden, waardoor het lastiger wordt om te overleven.
    Dieren winter Menterwolde

  • 16-Jarig meisje overleden en drie gewonden

    Bij een ernstig ongeval op de A7 bij Scheemda is afgelopen woensdagmiddag een 16-jarige meisje uit Veendam verongelukt. Twee andere meisje van 15 en 17 jaar uit de gemeente Menterwolde en Veendam zijn gelukkig buiten levensgevaar. De 20-jarige bestuurder van de auto heeft geen rijbewijs. De auto raakte de vangrail waardoor het voertuig over de kop sloeg en vervolgens in de sloot belandde. Alle gewonden zijn naar het ziekenhuis overgebracht. Bent u getuige geweest, neem dan a.u.b. contact op met de politie, tel. 0900-8844.

  • Auto in sloot

    Bij een eenzijdig ongeval op de Scheemderweg in Noordbroek zijn vrijdagmiddag twee personen gewond geraakt. Een 27-jarige automobilist uit Veendam moest naar eigen zeggen uitwijken voor een overstekend dier. Hierbij verloor hij de controle over de auto, belandde in de berm en kwam na een stuurcorrectie in de bevroren sloot tot stilstand. De bestuurder en een 22-jarige passagier konden zelf uit de auto komen. Beide slachtoffers werd met rug- en nekklachten overgebracht naar het ziekenhuis. De zwaar beschadigde auto werd door een bergingsbedrijf afgesleept.

  • Uitvoering Toveroos groot succes

    Na de succesvolle uitvoering in de Broeckhof van een week geleden, was nu de Klipheerd aan de beurt. Ook hier sloeg het gebrachte goed aan en moest men geregeld even stil zijn omdat er veel en vaak gelachen werd. De ruim 160 bezoekers beloonden de spelers grotendeels met een staande ovatie.
    Toveroos Menterwolde
    Voldaan gingen de leden van Toveroos en de bezoekers na een geslaagde avond naar huis
  • Trouwe leden Vrouwen van Nu

    De dames Pentenga-Bloem en Engels-Boukema werden in de jaarvergadering gehuldigd. Mevr Pentenga is 65 jaar lid en mevr Engels 60 jaar. Een gebeurtenis die niet ongemerkt voorbij mag gaan. Een oorkonde, kado en bloemen werden hun aangeboden.
    Vrouwen van Nu Menterwolde
    De leden werden getrakteerd op gebak met het logo van de Plattelandsvrouwen bij de koffie. 
  • Handdoeken Actie

    De kinderen van OBS de Tandem verzamelen oude handdoeken voor de zeehondencreche in Pieterburen. Hier liggen de zeehonden op die daar komen als ze ziek zijn. Op dit moment zijn er erg veel zeehonden, dus zijn er ook veel handdoeken nodig. Heeft u oude hand- doeken over en wilt u ook helpen, breng ze dan naar school. Dit kan nog t/m vrijdag 17 februari a.s. Leni ‘t Hart komt de handdoeken op dinsdag 21 februari a.s. zelf ophalen. Namens de kinder van OBS de Tandem alvast heel erg bedankt.

  • 1e en 3e plaats voor Dropshot’74

    Afgelopen zondag hebben beide teams van Dropshot’74 hun laatste wedstrijd gespeeld in de 4e klasse met een dubbele overwinning. De heren jeugd heeft met 8-0 gewonnen van Devo’68 uit Roden, de dames jeugd heeft Bahosa uit Hoogezand met 6-2 verslagen.  Met deze uitslagen zijn de heren jeugd eerste geworden in de poule van de 4e klasse A en de dames jeugd zijn geëindigd op de derde plek van de 4e klasse B.
  • ‘n Opa um in te liesten’

    Toneelvereniging ‘De Deurdouwers’ zal weer een blijspel in drie bedrijven aan u tonen. Dit jaar gaat het om het stuk ‘n Opa um in te liesten’ geschreven door Bernd Gombold. Het stuk zal in het Groninger dialect aan u opgevoerd worden. Het stuk gaat over het leven van Jan Stokvis. Zijn leven is geen lolletje... Hij is één van de bewoners van bejaardenhuis ‘De Zonnestraal’, maar volgens Jan kunnen ze het beter “De Donderbui” noemen. De directrice Amalia is er alleen maar op uit om zoveel mogelijk geld te verdienen. Jan heeft veel steun aan zijn kleindochter Sjoukje.

  • Aswoensdag vesper in Kerk Noordbroek

    Op woensdag 22 februari a.s., Aswoensdag, wordt in de middeleeuwse kerk van Noordbroek het begin van de veertigdagentijd voorafgaand aan Pasen gemarkeerd met een korte vesper om 19.30 uur. Stilte, inkeer en bezinning zijn hierin de rode draad. De vesper staat nadrukkelijk open voor alle geïnteresseerden. Voorganger is ds. Jan Hommes. Organist is Peter Westerbrink.
    Kerk Noordbroek
  • Concert Muntendam

    Zondagmiddag 19 februari a.s. organiseert St. v. Oeckelenorgel in de NH Kerk te Muntendam een concert voor het behoud van het orgel. De concertgevers zijn de Cantorij van het Groninger Studentenpastoraat o.l.v. Gerrit Jan Niemeijer uit Haren en organist Eeuwe Zijlstra uit Groningen, die ook het koor begeleid. Er zullen werken uitgevoerd worden van Willem Vogel, Charles Stanford, Bach en Gerrit Jan Niemeijer.

  • Schaats vierdaagse Zuidbroek

    Meer dan honderd jonge kinderen t/m 12 jaar hebben de afgelopen week meegedaan aan de schaats vierdaagse op de ijsbaan te Zuidbroek. Het bestuur van ijsvereniging de IJsglijers is dan ook meer dan tevreden. Het mooie aan het organiseren van een schaats vierdaagse voor de jongste kinderen is, je ziet kinderen die de eerste dag nog moeite hebben met het schaatsen, er zijn zelfs kinderen die voor de eerste keer op schaatsen staan. Met vallen en opstaan schaatsen ze wel allemaal hun rondjes. En op de vierde dag zie je veel kinderen die letterlijk en figuurlijk de slag te pakken hebben.

  • Kinderopvang niet altijd duurder

    Tros Radar schetst incompleet beeld.
    Volledig kostenplaatje
    Het afgelopen half jaar is er veel onrust geweest over ontwikkelingen in en prijzen van de Kinderopvang. In Tros Radar van maandag 6 februari jl. werd hieraan aandacht besteed, omdat ouders inmiddels bericht hebben ontvangen van de belastingdienst over de toelage die zij in 2012 zullen ontvangen.