januari 2012

  • Diplomazwemmen

    Op woensdag 28 december jl. hebben 62 kinderen hun uiterste best gedaan om hun felbegeerde zwemdiploma te behalen. Onder toeziend oog van ouders, opa’s en oma’s en de zwemonderwijzers Janine Ploeger, Hennie Mulder en Trijntje Wiering, kregen de volgende personen hun diploma uitgereikt.
  • Meer bewegen in 2012?

    Als kind bewogen we allemaal spontaan en veel. Later neemt die behoefte om veel te bewegen wat af en zijn er zoveel meer belangrijke dingen te doen dan sporten en bewegen voor de lol.
    Zo verlies je wel conditie en dat is goed merkbaar bij fietsen tegen een heuveltje op of bij meer dan één zuchtje wind tegen. Zomaar naar een sportclub gaan, is dan een brug te ver. En afspreken met een groepje? Lukt dat wel? Iedereen die een tijd te weinig gesport heeft, kent het wel: “Hoe maak ik weer een begin?”.

  • Jeugd Zuvoc zeer succesvol

    De jeugdteams (mini) van volleybalvereniging Zuvoc hebben de eerste helft van de competitie prima afgesloten. Team Zuvoc 3 werd overtuigend kampioen in hun poule. Teams Zuvoc 1 en 2 streden, met ondersteuning van vele supporters, tot en met de laatste competitiedag om het kampioenschap.
    Na telling van de punten en setstanden werd team Zuvoc 2 als kampioen gehuldigd. Ook de andere jeugd-teams van Zuvoc hebben het uitstekend gedaan door allemaal een 2e plaats in hun poule te veroveren.

  • ‘Win een wens’ in 2012

    Misschien wilt u graag een opknapbeurt van uw clubhuis of een goede boekhouder die u helpt met de jaarrekening van 2011? Of misschien kan uw organisatie een leuke PR stunt gebruiken, of zou u als vrijwilligersorganisatie uw vrijwilligers graag een leuke cursus aanbieden? Heeft u of uw organisatie, club of vereniging andere wensen? Bedenkt u het maar, de vrijwilligerscentrale gaat kijken of het lukt om uw wens in te willigen.

  • Yoga Noordbroek

    Dinsdag 10 januari 2012 beginnen weer de yogalessen in het Leerkerkje te Noordbroek.
    Hatha yoga.
    Deze vorm van yoga richt zich op het ontwikkelen van een ontspannen, soepel en energiek lichaam en een ontspannen, open geest. Hatha yoga leert je bewust te worden van lichaam en geest m.b.v. lichaamshoudingen, adem-, concentratie/meditatie- en ontspanningsoefeningen.
  • Reisinformatie op maat bij Qbuzz

    Vanaf 8 januari 2012 rijden de bussen van Qbuzz volgens een nieuwe dienstregeling. U bent gewend een aantal weken van te voren een nieuw busboekje aan te kunnen schaffen. Dit jaar verschijnt er echter geen busboekje, maar is er iets nieuws: Reisinformatie op maat. Dit is een persoonlijk busboekje, digitaal of geprint. Praktisch en duurzaam.

  • Brandalarm en vernieling bij de Kluft

    Vorige week woensdagavond was er een brandalarm bij Kinderdagcentrum De Kluft aan de Middenweg in Muntendam. Er was rook bij één van de nooduitgangen. Waarschijnlijk hebben onbekenden bij een rooster naast deze deur vuurwerk neergelegd. Bovendien werd er een raam vernield aan de zijkant van het pand, waardoor het inbraakalarm afging. De politie wil graag in contact komen met mensen die iets gezien of gehoord hebben. U kunt bellen met de politie, tel. 0900-8844 (lokaal tarief) of Meld Misdaad anoniem 0800-7000.

  • Meeden dit jaar muziekdorp?

    Een aantal mensen van diverse pluimage hebben het idee opgevat om Meeden via de muziek weer op de kaart te zetten. Hieraan werken o.a mee: de voetbalkantine, de jeugdsoos en het dorpshuis.
    Het ligt in de bedoeling om zo vaak mogelijk live muziek te hebben, daar waar het kan of hoeveel behoefte er aan is. De aftrap is aanstaande zaterdagavond met een band uit Italië,
    die donderdag aankomt in Meeden.
    Ze hebben een zeer kleurrijk muziek pallet, ze spelen van Beatles tot The Stones, maar ook Pink Floyd en Deep Purple. Iedereen is van harte welkom.

  • Jubileumavond Indoor Veendam zorgt voor spektakel

    Met een spektaculaire Jubileumshowavond is het 50ste Indoor Concours Hippique Veendam gevierd. Het publiek, dat in zeer grote getale aanwezig was, genoot van een gevarieerd programma van show, sport en muziek. De avond begon met een authentieke keuring van het Groninger paard onder leiding van spreekstalmeester Jaap Nienhuis. Aansluitend was er een klassieke dressuurles met rijders van het eerste uur. Deelnemers hieraan waren Siebrand Nijhof, Pieter Bentum, Herman Becker, Jan Duursema, Jan Tijdens, Siem Kasemier en Reint Lingbeek. Sommige van deze rijders hadden al jaren niet op een paard gezeten.
    Indoor Veendam - Zuidbroek
  • Werken aan de toekomst van ‘kwetsbare’ kinderen

    Beleef een vakantie in eigen omgeving. Ervaar hoe mooi en gezellig een vakantie thuis kan zijn. Nodig een ‘kwetsbaar’ kind voor ruim twee weken uit in de komende zomervakantie. Een kind dat niet weet wat vakantie is, die leeft in een situatie die je geen kind toewenst. Een kind dat, door wat voor omstandigheden dan ook, leeft in een situatie, die niet vergelijkbaar is met de leefsituatie zoals die zou moeten zijn. In Europa, ja zelfs in Nederland, wonen kinderen in gezinnen met een grote achterstand. Dit is zowel sociaal als financieel of zelfs allebei.
  • Aanraken met Aandacht

    Niet zó maar een gewone massagecursus, maar één waar het accent ligt op de aandacht waarmee aangeraakt wordt. Het effect van aanraking met aandacht is zeer groot. Spieren en weefsels kunnen hun spanning en verkramping loslaten, waardoor de oorzaak van veel fysieke klachten (hoofdpijn, pijn aan schouders of rug) aan het licht komt.
    Aanraken met aandacht gaat verder dan alleen het lichaam. Je hele wezen wordt aangeraakt, je voelt meer ruimte en je komt beter in je vel te zitten.
    In februari en maart wordt wederom op centrum Farmhaase te Siddeburen op

  • Bijbelstudie over Daniël

    In de maanden januari t/m april 2012 zullen in de Baptistengemeente te Muntendam vier Bijbelstudies over Daniël gegeven worden door de zeer bekende Bijbelleraar en schrijver van vele boeken W.J. Ouweneel.
    Willem Johannes Ouweneel is afgestudeerd als bioloog en meervoudig gepromoveerd in de biologie, theologie en de filosofie.

  • ‘A tribute to Elvis’

    m.m.v. de Basin Street BigBand uit Zuidbroek
    Afgelopen zaterdagavond is er een daverend concert gegevens door het project ‘A tribute to Elvis’ in de goed gevulde theaterzaal van VanBeresteyn te Veendam. Dit was één dag voor zijn geboortedag 77 jaar geleden. Elvis heeft meer dan 800 liederen geproduceerd en hiervan zijn iets meer dan 2% ten gehore gebracht. Na de pauze werd het publiek door enthousiasme uitzinnig.
  • Computerinloop Muntendam

    Vanaf 18 februari a.s. kunt u weer om de week op een woensdagochtend binnenlopen voor de Computersoos bij de Gilde aan de Domela Nieuwenhuisweg in Muntendam.
    Vanaf 10.00 uur staan vrijwilligers voor u klaar om u te helpen bij vragen die u heeft over het gebruik van de computer. Ook kunt u gewoon voor de gezelligheid binnen lopen om uw mail te checken of iets anders via de computer te regelen.
    Er wordt een kleine bijdrage gevraagd voor de koffie.

    Wilt u meer informatie? Dan kunt u contact opnemen met de balie van Stichting Welzijn Menterwolde, tel. 0598-669200.

  • Albert Zoer winnaar Grote Prijs Indoor Veendam

    Sensationele wedstrijd met Drentse winnaar
    Albert Zoer met Woklahoma is de winnaar van de Grote Prijs tijdens Indoor Veendam. In een spannende barrage wist hij Sam Polleunis met Bariano van Het Westleven en Alexander Hinz met Can Fly voor te blijven. Oud-Olympische kampioen Jeroen Dubbeldam met Bmc Quality Time Tn werd vierde.
     
  • Brand verwoest instrumenten Politie Steelband

    De Nederlandse Politie Steelband o.l.v. het voorzitterschap van Henk Habing is een Caribische band die o.a. veelvuldig heeft opgetreden in Zuidbroek. De bandleden voelen zich dan ook heel goed thuis in Zuidbroek. Vorig jaar hebben ze samen nog een prachtig feest gevierd bij van der Valk in samenwerking met Jacob Molema en de Sisters Feelgood.
    Politiesteelband Menterwolde
  • Alpha-cursus

    Waarom hebben wereldwijd meer dan elf miljoen mensen de Alpha-cursus gevolgd? In 2010 alleen al waren ruim 45.000 cursussen gegeven, waarvan ruim 1500 in Nederland. Waarom ontdekken steeds meer mensen de Alpha-cursus? Waarom organiseert de Baptisten gemeente al voor de 9e keer een Alpha-cursus? Kom naar de open avond op dinsdag 24 januari en ontdek het zelf! Jong of oud, gelovig of niet-gelovig, vragen of twijfels, u bent allen van harte uitgenodigd!

    Onze ervaring is dat het heel gezellig is en u veel nieuwe vriendschappen sluit. U eet samen én u maakt kennis met het christelijke geloof!

  • Kerstwandeling Historische Kring Menterwolde

    Plaats van vertrek tuingoed Foltz in Meeden. Ontvangst van de deelnemers met gekruide warme appelsap. De groep ging op stap onder leiding van Rienus Zwaneveld, Meedenaar en deskundige op gebied van de historie van Meeden. Onderwerp is de historie van de Oostelijke grens van het dorp Meeden ter hoogte van de Siepsloot. De grens tussen het oude Oldambt en het Reiderland.
    Kerstwandeling HKM Menterwolde
  • Touwslager

    In de oorlog werden enkele Duitse auto’s die over de Heiligelaan reden beschoten door geallieerde vliegtuigen. Geertruida Knapper, geboren 24-02-1901, zag het vuurgevecht en wilde vlug haar man Egbert roepen in de touwslagerij achter hun huis aan de Heiligelaan 52. Net buiten de deur werd ze dodelijk getroffen door de rondvliegende granaatscherven.  
    Touwslager Zuidbroek
  • ‘Win een wens’ in 2012

    Misschien wilt u graag een opknapbeurt van uw clubhuis of een goede boekhouder die u helpt met de jaarrekening van 2011? Of misschien kan uw organisatie een leuke PR stunt gebruiken, of zou u als vrijwilligersorganisatie uw vrijwilligers graag een leuke cursus aanbieden? Heeft u of uw organisatie, club of vereniging andere wensen? Bedenkt u het maar, de vrijwilligerscentrale gaat kijken of het lukt om uw wens in te willigen.

  • Helpen in Kenia

    Op 1 februari a.s. is het dan zo ver, Vera Folkersma en Roxana van Duren uit Muntendam vertrekken naar Kenia om daar voor drie maanden lang te gaan helpen in een weeshuis. Het weeshuis ligt in de omgeving bij Mombasa en bestaat uit ongeveer 30 kinderen variërend tussen een leeftijd van 4 tot 14 jaar oud. Het weeshuis is opgericht door Maria Mainka.
    Kenia Menterwolde
  • Henk Oosterwold vertrekt bij Meeden

    Trainer Henk Oosterwold uit Veendam vertrekt aan het einde van het voetbalseizoen bij voetbalvereniging Meeden. Henk Oosterwold is aan zijn tweede seizoen bezig bij de zaterdag-afdeling van de withemden.
    Bij de zaterdag-selectie is dan ook een vacature ontstaan voor een trainer/ coach, om vanaf het seizoen 2012 - 2013 met een jonge enthousiaste, ambitieuze groep te gaan werken.

  • Wateroverlast

    Afgelopen week stond het leven in onze provincie in het teken van de wateroverlast. Ook in onze gemeente bleef de wateroverlast toenemen. Het bleef maar regenen en er werd nog steeds meer neerslag verwacht. In de noordelijke provincies heeft het waterpeil in veertien jaar tijd niet zo hoog gestaan. Doordat de grond is verzadigd, bleef het waterpeil in sloten en kanalen stijgen.
    Wildervanckkanaal Menterwolde
  • Een dier in nood: bel 144

    144 is een nieuw landelijk meldnummer dat u kunt bellen als u een dier in nood ziet. Het nummer 144 is zeven dagen per week en 24 uur per dag te bereiken tegen lokaal tarief. Uw telefoontje wordt beantwoord door iemand van de politie. Aan de hand van uw beschrijving wordt vervolgens bepaald hoe en door wie het dier het beste geholpen kan worden; de dierenpolitie, een dierenambulance of bijvoorbeeld een inspecteur van de Dierenbescherming.

  • Eens brak de dood de draad des levens

    Zo maar een dichtregel van een gedicht waargenomen op een grafsteen op één van de oude begraafplaatsen in Menterwolde. Grafpoëzie. In vroegere tijden werd niet zelden naast het “rust zacht” een gedicht op de grafsteen aangebracht. Deze gedichtsels roepen bij ons een mix van gevoelens op. Nu eens zijn we ontroerd, dan weer verwonderd over de bewonderenswaardige berusting die onze voorouders konden opbrengen; sommige teksten vertederen en andere geven aanleiding tot hilariteit, maar meestal is een milde glimlach hun deel.
    Je zou deze oude gedichten kunnen vergelijken met de gedich- ten in overlijdensadvertenties in onze tijd.
    Grafpoèzie Menterwolde
  • Gewonde na kopstaartbotsing

    Bij een kopstaartbotsing op de N33 bij Noordbroek is woensdagavond een 19-jarige vrouw uit Nieuwe Pekela gewond geraakt. Een 65-jarige automobilist uit Vledderveen moest afremmen voor het verkeer voor hem. Hij deed zijn alarmlichten aan. Twee auto’s achter de bestuurder uit Vledderveen reed een 86-jarige automobilist uit Winschoten. Die bestuurder had te laat door dat het verkeer voor hem was afgeremd en reed tegen zijn voorligger, een 47-jarige automobilist uit Nieuwe Pekela. De Pekelder botste vervolgens tegen de auto van de 65-jarige man uit Vledderveen.

  • ICW wedstrijden Borgerswold

    De wedstrijd commissie van de Wielervereniging Stormvogels kan zich gelukkig prijzen. De  InterClub Wedstrijden die afgelopen zondag georganiseerd werden vonden plaats onder een strak blauwe lucht. Dat was afgelopen week wel anders. Door de natte omstandigheden van de afgelopen horrorwinter was het parkoers hier en daar best wel nat maar over het algemeen was het goed te doen volgens de renners.
    Stormvogels Menterwolde
  • Weekend met winst en verlies

    Afgelopen weekend was het voor de badmintonvereniging Dropshot’74 uit Muntendam één van winst en verlies. De heren jeugd (4e klasse A) heeft een glansrijke overwinning behaald tegen DEVO’68 uit Roden de wedstrijd werd uiteindelijk met 8-0 gewonnen. Hierdoor blijft het team aan de leiding in de competitie en met nog 1 wedstrijd te spelen is het team nu al verzekerd dat zij als eerste eindigen in de poule.
  • Regiomanifestatie vrijwilligerswerk

    Aankondiging Regiomanifestatie Zuid-Oost Groningen op 26 januari a.s. in Veendam. Vrijwilligerswerk: ‘Veelzijdig en voor iedereen’.
    Voor iedereen die zich betrokken voelt of geïnteresseerd is in (het doen van) vrijwilligerswerk opgelet! Op 26 januari vindt in Veendam de Regiomanifestatie ‘Vrijwilligerswerk veelzijdig en voor iedereen’ plaats. De manifestatie heeft als doel vrijwilligerswerk te promoten en te stimuleren en voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk te maken.
  • Vlaaispecialiteiten smakelijk en veelzijdig

    Johanna Wiendels uit Noordbroek is vanaf vorige week donderdag de trotse eigenaar van Limburgia in Veendam. Limburgia Vlaaispecialiteiten is een specialist op het gebied van vlaaien. De Vlaaispecialiteitenzaak gevestigd aan de Veenlustplein in Veendam is helemaal verbouwd en heeft dan ook een complete metamorfose ondergaan. “Ik heb er heel veel zin in om een nieuwe uitdaging aan te gaan in Veendam”, vertelt Johanna.
  • Nationale Voorleesdagen

    Van 18 tot en met 28 januari staan de bibliotheken Menterwolde, Pekela en Veendam in het teken van voorlezen. Dan vinden namelijk de Nationale Voorleesdagen plaats. Zowel voor kinderen als (groot)ouders, leerkrachten, leidsters peuterspeelzalen en medewerkers kinderopvang heeft de bibliotheek van alles in petto. 
  • Informatiegids Menterwolde 2012

    Ook dit jaar zal Grafisch bedrijf de Bruin als vanouds weer haar informatiegids uitgeven vol met informatie over uw eigen gemeente. 
    Natuurlijk willen wij graag dat alle gegevens up-to-date zijn. Wilt u daarom controleren of uw gegevens nog kloppen? Dit kan in de huidige gids van 2011 of op www.menterinfo.nl. Heeft u een wijziging of aanvulling dan kunt u deze doorgeven via onderstaand formulier of u kunt mailen naar beheer@menterinfo.nl of tussenklappen@drukkerijdebruin.nl
     
  • Gerrit Lok

    In elk dorp zijn veel prachtige verhaaltjes van een dorpsgemeenschap. Persoonlijke mededelingen en oude dorpsvertelsels van hoe de mensen waren en wat ze deden. Vandaag in de schijnwerper een man die zo onlosmakelijk, meer dan een halve eeuw lang met Menterwolde en de wijde omgeving verbonden is geweest. Gerrit Lok, bekend met zijn bedrijf in Tuin- en Parkmachines op de Gouden Driehoek en wijd en zijd bekend onder de naam Gerlok.
    Gerrit Lok Zuidbroek
  • Brandstofdief aangehouden

    De politie heeft dinsdagnacht een 32-jarige man uit Zuidlaren aangehouden op verdenking van brandstofdiefstal. Surveillerende agenten zagen hoe de een automobilist van een parkeerterrein aan de Burgemeester Omtaweg in Zuidbroek wegreed. Bij controle troffen agenten jerrycans met brandstof in zijn auto aan. De man kon de agenten geen duidelijke verklaring geven over de herkomst van de brandstof. Hij moest mee naar het politiebureau. Omdat de man nog boetes had openstaan werd hij ingesloten in het cellencomplex aan de Hooghoudtstraat.

  • Vervelende broers aangehouden

    VEENDAM – De politie heeft zondagmorgen op de Beneden Westerdiep in Veendam twee broers (15 en 19 jaar) uit Muntendam aangehouden. Agenten zagen dat de 15-jarige Muntendammer zich agressief en vervelend gedroeg. Agenten vroegen de jongen weg te gaan. Toen hij dit weigerde moest hij mee naar het politiebureau. Zijn oudere broer was het er niet mee eens en begon zich ermee te bemoeien. Zijn 19-jarige broer probeerde zijn broertje te ontzetten. De agenten vonden dat de maat vol was en namen beide amokmakers mee naar het politiebureau. Beiden werd ingesloten en zullen vandaag worden gehoord.

  • Collecteer voor de Hersenstichting

    Wilt u in het nieuwe jaar ook meer bewegen? Trek uw wandelschoenen dan aan en collecteer in uw eigen buurt voor de Hersenstichting. Al is het maar een uurtje in uw eigen buurtje. U helpt uw medemens ermee!
    De Hersenstichting wil hersenaandoeningen voorkomen en genezen. Verder zorgt de Hersenstichting ervoor dat er binnen de samenleving meer kennis over hersenen en hersenaandoeningen komt, en meer begrip voor hersenpatiënten. Meer informatie, kijk op www.hersenstichting.nl

  • WorkshopsRegiomanifestatie vrijwilligerswerk

    Op 26 januari a.s. vindt in cultuurcentrum van Beresteyn te Veendam een regiomanifestatie vrijwilligerswerk plaats onder het motto ‘Vrijwilligerswerk veelzijdig en voor iedereen’. Een initiatief van de Vrijwilligerscentrales, Steunpunten Vrijwilligerswerk uit Zuidoost Groningen en CMO Groningen. Er zullen ’s middags en ’s avonds workshops worden gegeven.

  • Informatiemarkt kleine kinderen

    Op de informatiemarkt in bibliotheek Veendam op 28 januari a.s. ’s middags is voor ouders en opvoeders van kinderen van 0 - 6 jaar allerlei informatie te verkrijgen over opvoeding in het algemeen, taalontwikkeling en (voor)lezen. Er worden presentaties en workshops gegeven. Aanwezig zijn onder andere: peuterspeelzalen, de GGD, de CJG, babymassage/babyconsulent, verloskundigenpraktijk, kindertherapie, kinderop- vang, mondverzorging, yoga, logopediepraktijk, Humanitas en kraamzorg.