november 2011

  • Pinquiners zwemmen goed in laatste oktober weekend!

    Er stonden in het laatste oktober weekend twee wedstrijden op het programma voor de zwemmers van zwemvereniging De Pinquin. Vijf toppers van De Pinquin waren uitgenodigd om het Groningse team te vertegenwoordigen bij de districswedstrijd in Delfzijl. Hier zwommen zij tegen een ploeg uit Friesland en het Drentse team. Deze zwemmers waren: Vivianne Dortmond, Iris Hartman, Denise Gall, Matthijs Sijbring en Maarten Moorman. Het was een super spannende wedstrijd en er werd ook goed gezwommen. Iris Hartman wist nog een tweede plaats te halen op de 100 meter schoolslag.

  • Tweede en derde prijs voor Judo Ryu

    Zaterdag 29 oktober deed Judo Ryu Muntendam mee aan een groot toernooi in Hengelo. Ruim 450 judoka’s namen deel aan het JPT toernooi in Twente.
    Van Judo Ryu deden 2 judoka’s mee. Beide wisten een prijs te bemachtigen.
    Isa Heideveld wist in de klasse -12 jaar een tweede prijs te bemachtigen, terwijl Aniek Norder in de klasse -15 jaar een derde prijs behaalde.

  • Collectes

    Opbrengst collecte Brandwondenstichting. Dankzij de inzet van vele vrijwilligers en de gulle gevers van Muntendam, heeft de jaarlijkse collecte van de brandwondenstichting in de week van 9 t/m 15 oktober € 598,66 opgebracht.

    Collecte Nierstichting. In Zuidbroek is tijdens de collecte voor de nierstichting €1389 door de inwoners geschonken. Voor het volgend jaar hebben we nog enkele vrijwilligers nodig die voor dit doel willen collecteren. Opgave aan O.F. van der Poel, tel. 453039.

  • Kennismaken met de dode hoek

    Op dinsdag 25 oktober 2011 hebben leerlingen van diverse basisscholen in Muntendam en Zuidbroek kennis kunnen maken met  de dode hoek van een vrachtwagen. In deze tijd worden kinderen steeds vaker geconfronteerd met meer verkeer en zeker met meer vrachtauto’s en bussen.
    Dode hoek Menterwolde
    Om de kinderen er op te wijzen dat het zicht van de bestuurders van deze voertuigen beperkt is werd dit project georganiseerd.

  • Start computerlessen

    Voor de derde maal op rij organiseert Buurtactief Meeden een computercursus in het Steunpunt van Meeden. Hebt u een beginnerscursus gevolgd en hebt u het idee dat u door kunt stromen naar een vervolgcursus, dan kunt u op 9 november weer herstarten.
    Mensen die al een vervolgcursus hebben gehad kunnen naar de zogenaamde gevorderden groep. Ook voor hen met een beetje computer ervaring, leren tijdens deze lessen nog wel wat feitjes en foefjes .
    Marc Streuper heeft de leiding, Hij heeft de afgelopen keren assistentie gehad van heren Leo van der Ham en Harm Maathuis uit Meeden.

  • Carbidschieten

    Carbidschieten tijdens Oud & Nieuw is populair. De carbiddreunen zijn op het platteland tot ver in de omliggende dorpen te horen. In Menterwolde gelden er regels en heeft u in bepaalde gevallen een ontheffing nodig.
    Carbidschieten is uitsluitend toegestaan op 31 december tussen 10.00 uur en 1 januari 02.00 uur:
    1. met een bus met een inhoud van maximaal 1 liter, mits de veiligheid voor mens en milieu is gewaarborgd;
    2. met een bus met een inhoud van maximaal 60 liter is alleen toegestaan op het erf van een woning buiten de bebouwde kom als:

  • Succesvol woensdagmiddagactiviteit BOS

    Woensdag 26 oktober j.l. heeft het BOS-team een succesvol woensdagmiddagactiviteit georganiseerd in sportcentrum Ruitershorn in Muntendam. Circa 140 kinderen namen deel aan tafeltennis, basketbal, tag-rugby, judo, pannavoetbal en hiphop & breakdance.
    Indrukwekkend was het basketbal door de lange mannen van Gasterra Flames. Door twee spelers van de basketbalvereniging werd de jeugd de fijne kneepjes van het basketbal aangeleerd. Ook wethouder De Winter mocht aanleggen voor enkele worpen.

  • Nacht van de nacht in de Heemtuin

    De nacht van de nacht in de Heemtuin was druk bezocht en zeer geslaagd: er waren zeker 60 belangstellenden, waaronder veel kinderen, die in groepjes door een donkere Heemtuin geleid werden. Het was natuurlijk ook een bijzondere nacht: nog nooit was het zo helder en zacht. Wat een sterrenhemel! Bijzonder was ook dat dit jaar de verhalen verteld werden door kinderen. De resultaten waren zeer verrassend. Een zelf gemaakt gedicht en een quiz, een tot nacht van de nacht verhaal omgetoverd over de Kleine Prins, een verhaal met veel vuurwerk en geknal.

  • Lezing in de Heemtuin

    De provincie Groningen heeft meerdere landschapstypen. Van heel open tot heel besloten. Bepaalde streken bezitten nog eeuwenoude kenmerken.
    Het boerenland heeft zo zijn eigen natuur. Deze natuur is afhankelijk van akkers en grasland en van aanwezige elementen als boerderijen, kikkerpoelen, houtsingels, waterlopen, bermen, dijken, bosjes, erfbeplantingen e.a. Vogelsoorten van het boerenland zijn o.a. Kievit, Grutto, Gele kwikstaart, Veldleeuwerik, Kerkuil, Steenuil en Boerenzwaluw.

  • Een ijsje eten op het ‘Gelato Plaza’

    Bakkerij-IJssalon Geertsema in Muntendam had afgelopen zomer alle inwoners van Menterwolde opgeroepen om een originele naam te verzinnen voor het plein naast de winkel. Vrijdag 28 oktober werd de winnaar bekend gemaakt. Tijdens een gezellige bijeenkomst met onthulling van de naam van het plein door wethouder Matty Siersema kregen de winnaars Pieter en Mina Lemain een ijstaart overhandigd door Wiert Geertsema.

  • Verkeershinder N33 Assen Zuid - Zuidbroek

    Rijkswaterstaat voert op zaterdag 5 november en zaterdag 12 november asfalteringswerkzaamheden uit aan de N33 in drie fases. 
    Fase 1: Zaterdag 5 november (tussen 05.00 uur en 12.00 uur) Afsluiting voor verkeer vanaf Gieten richting Assen-Zuid (inclusief oprit Rolde richting Assen- Zuid).
    Fase 2: Zaterdag 5 november (tussen 07.00 uur en 19.00 uur) Afsluiting N33 gedeelte Veendam- Zuidbroek v.v. (inclusief aansluiting Meeden).

  • Noordbroek kiest voor leefbaarheid en kwaliteit

    Noordbroek is een prachtig dorp, een dorp waar het goed toeven is. Nog wel! Want Noordbroek is ook aan het veranderen. Net als in veel dorpen in Oost-Groningen slaat ook hier de krimp toe. Dit kan gevolgen hebben voor allerlei voorzieningen: de supermarkt, de basisschool, de kinderopvang, de bibliotheek, de sportaccommodaties, verenigingen… al deze voorzieningen krijgen te maken met minder mensen en vergrijzing. Meestal gaat dat gepaard met minder draagvlak, maar niet in Noordbroek, waar de saamhorigheid nog altijd hoogtij viert.

  • Windmolenpark langs de N33

    Zes jaar na de weigering van de gemeente Menterwolde om mee te werken gaat een zogenaamde MER- procedure toch van start. Dinsdagavond 25 oktober jl. is er een inloopavond georganiseerd in de Menterne te Muntendam. De avond werd georganiseerd door de ministers van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) in samenwerking met de initiatiefnemers voor het bouwen van een windmolenpark langs de N33. De initiatiefnemers voor dat park zijn Blaaswind BV en KDE energy BV.

  • Feestelijke heropening Spoorstraat

    Na het gereedkomen van de bestrating gaat de Spoorstraat feestelijk heropend worden. Op 19 november zal Zuidbroek bol staan van de activiteiten. Een feest ‘letterlijk’ voor jong en oud, we beginnen de dag met een Sinterklaas-braderie.
    Op de braderie zal de grote RADIO CONTINU truck met podiumtrailer staan opgesteld. Een 4 uur durende ‘ROAD SHOW’ met o.a. DJ Stefan Leur, Bouke, René Becker en Evert Baptist zullen deze dag tot een onvergetelijke dag maken.

  • Woninginbreker aangehouden

    De politie heeft vrijdagnacht een 20-jarige man uit Muntendam aangehouden. Agenten reageerden op een melding van inbraak in een woning aan de Kerkstraat in Muntendam. Toen de bewoners thuis kwamen zagen zij dat er iemand in de woning was geweest. Zij zagen de 20-jarige Muntendammer in de tuin lopen. Toen zij de man wilden aanspreken ging hij er vandoor. Op aanwijzen kon de 20-jarige even later in zijn woning worden aangehouden. De verdachte is ingesloten. Aan het politiebureau bleek de Muntendammer nog voor bijna 2800 euro aan boetes of 43 dagen hechtenis open had staan.

  • Scooter botst tegen auto

    Bij een eenzijdig verkeersongeval op de Hereweg in Meeden is zaterdagavond een inwoonster van Veendam (leeftijd onbekend) gewond geraakt. Door nog onbekende oorzaak botste de vrouw met haar scooter achterop een stilstaande auto. De vrouw werd voor onderzoek naar een ziekenhuis gebracht. De beschadigde scooter werd bij buurtbewoners gestald. De politie maakt een analyse van het verkeersongeval.

  • Praktijk voor Energetische en Natuurgeneeswijzen

    Onder de naam Klavertje Drie opent Oomke Bos samen met Alma Westers binnenkort in Zoutkamp hun praktijk aan de Julianastraat.
    Tot 2003 was zijn praktijk gevestigd in Zuidbroek aan Uiterburen. Oomke verleent tevens reeds geruime tijd Paranormale Hulp als paragnost. In Zuidbroek wordt zitting gehouden in het dorpshuis de Broeckhof, met als titel ‘De Mens als Energetisch Wezen’.

  • Voorlichtingsavond prostaatkanker

    Op initiatief van de Stichting Contactgroep Prostaatkanker vindt op dinsdagavond 22 november een voorlichting over prostaatkanker plaats in het Refaja ziekenhuis te Stadskanaal. Er zal onder meer aandacht zijn voor de nieuwste behandelingsmogelijkheden en -methoden en de invloed van prostaatkanker op de (seksuele) relatie. Daarnaast biedt de bijeenkomst de mogelijkheid contact te leggen met lotgenoten.
    De avond is bedoeld voor prostaatkankerpatiënten en hun partners, maar ook andere naasten en geïnteresseerden zijn van harte welkom.

    Sprekers

  • Weer medailles voor ‘De Pinquin’

    Op de eerste zaterdag van november waren de zwemmers van ‘De Pinquin’ afgereisd naar Winschoten. Hier werd het tweede deel van de 100 meter wedstrijden georganiseerd. Op de eerste vier programma’s waren medailles te halen. Een aantal zwemmers van De Pinquin is dit gelukt, van harte gefeliciteerd met jullie medailles! Ook in de programma’s hierna ging het erg goed. Er werden veel nieuwe persoonlijke records gezwommen.

  • Nationaal Schoolontbijt op De Tandem

    Donderdag 3 november jl. was het zover, OBS De Tandem was gelukkig weer ingeloot voor het nationaal schoolontbijt. Meedoen betekent veel voorpret, een lekker ontbijt en lessen over een goed ontbijt met brood. Dit ontbijt wordt georganiseerd door het voorlichtingsbureau Brood. Dit bureau wil dat kinderen en ook ouders zich bewust worden dat ontbijt broodnodig is.
    Tandem Zuidbroek
  • Bakkerij Geertsema verzorgt schoolontbijt

    De leerlingen van CBS de Parel hebben woensdagochtend 2 november jl.  genoten van Het Nationaal Schoolontbijt. De leerlingen en leerkrachten hebben op school gezamenlijk ontbeten met vers brood, divers beleg en verse melk, verzorgt door bakker Wiert Geertsema.
    CBS de Parel deed mee aan Het Nationaal Schoolontbijt, omdat goed ontbijten belangrijk is voor de basisschool- leerlingen.
    De Parel Muntendam
  • Kaarten om ‘De Broeckhof’ bokaal

    Op Vrijdag 28 Oktober jl. werd er gekaart om ‘De Broeckhof’ bokaal (klaverjassen) Helaas gaven weinig mensen gehoor aan de oproep om te komen kaarten. Afgelopen vrijdag waren er twintig personen aanwezig, eigenlijk te weinig... Als winnaar kwam uit de bus, Andries Mol, hij vergaarde 7124 punten, hij kreeg de wisselbeker en een aandenken uitgereikt door de beheerder van ‘De Broeckhof’ Rene Stok. De tweede plaats was voor W. Schuiling met 7110 punten en de derde plaats was voor H. Bloeming met 6990 punten. De eerste tien personen mochten een vleesprijs uitzoeken.

  • Kniepertjes bakken

    Iedere dinsdag komen er een aantal enthousiaste vrijwilligers bij elkaar in het verenigingsgebouw van de Herv. Gemeente in Muntendam. Van ’s morgens 9.00 uur tot 12.00 uur en s’middags vanaf 13.00 uur bakken ze kniepertjes.
    Kniepertjes Muntendam
    Vanaf begin oktober tot eind december (dus zo’n tien keer) verbakken deze mensen deeg tot knapperige koekjes.
  • Trips Rock

    Op zaterdag 12 november is de eerste editie van TripsRock. Tripsrock wordt samen met Lawaaihok, provider van oefenruimtes voor beginnende bands, georganiseerd en is eigenlijk bedoeld als feestje voor de bands. Maar wat is een band zonder publiek?! Iedereen is 's avonds welkom in Dorpshuis Nooitgedacht in Tripscompagnie. De entree prijs is zeer bescheiden gehouden.

    De volgende bands verzorgen een optreden:
    Satyr (Grunge Metal). De meeste bandleden hebben hun roots liggen in Navelpluis. Na een nieuwe doorstart zijn ze weer hard op weg om op festivals hun nummers te spelen.

  • Peuters en kleuters in de bieb

    Zingen, dansen, voorlezen en bewegen!
    Op dinsdag 15, woensdag 16 en donderdag 17 november organiseren Bibliotheken Menterwolde, Pekela en Veendam ‘Peuters en kleuters in de bieb.’ Graag nodigen zij alle peuters en kleuters uit voor een gezellige middag met voorlezen, zingen, bewegen en vooral doen. Papa’s, mama’s, opa’s en oma’s zijn natuurlijk ook van harte welkom!

  • Isolatiepakket bij 50 woningen

    Aan de Vondelsingel, W.A. Scholtensweg en J. Catsstraat in Zuidbroek is in opdracht van Woonstichting Groninger Huis onlangs gestart met het uitvoeren van isolerende maatregelen bij 50 woningen.
    Door o.a. gebruik te maken van een Europese subsidie biedt Groninger Huis een omvangrijk isolatiepakket, tegen een geringe huurverhoging van €­­ 25,00 per maand aan.

  • Historische kring Menterwolde

    Doe kwamen te ’s koninks hove
    Alle die diere groot ende klene,
    Zonder Vos Reynaert allene:
    Hij hadde te hove zo vele mesdaan,
    Dat hij ‘re niet dorste gaan.
    Enkele regels uit het eerste letterkundig gedicht wat bekend is. Geschreven door één of twee Vlaamse dichters omstreeks 1200. Grote namen volgen als Bredero en Hugo de Groot. Bordewijk en Maarten 
    ’t Hart. De Nederlandse literatuur.
  • Hobbybeurs ‘De Broeckhof’

    Zaterdag 12 november 2011 vindt al weer de 20e editie van de hobbybeurs plaats in multifunctioneel dorpscentrum ‘De Broeckhof’ in Zuidbroek.
    Standhouders uit alle hoeken van de provincie Groningen maken u graag deel- genoot van hun favoriete bezigheid en presenteren het resultaat. Van déco- patch, sieraden, scrapbooking en kaarten tot ambachtelijke jam en chutneys. Van houten speelgoed tot stenen sieraad.
    Van huis- en tuindecoraties tot vliegerluchtfotografie, u kunt het allemaal beleven!

  • Circus Renz naar Zuidbroek

    Het beroemde circus Renz uit Berlijn, met een circustraditie van meer dan 100 jaar, bezoekt binnenkort, na een succesvolle show in Hoogezand, Zuidbroek met een spectaculaire en geheel vernieuwde circusshow. De grootste circustent van Nederland zal worden opgebouwd op de Gouden Driehoek aan de Europaweg, waar van 10 t/m 13 november a.s. voorstellingen zullen worden verzorgd.
    Circus Renz Zuidbroek