oktober 2011

  • Fietser gewond bij verkeersongeval

    Een 47-jarige fietser uit Veendam is maandagmiddag gewond geraakt bij een verkeersongeval. De Veendammer fietste op de Kerkstraat. Toen hij een 12-jarige fietser uit Muntendam wilde inhalen, sloeg deze plotseling linksaf. Het slachtoffer kwam door een stuurcorrectie ten val. De Veendammer werd met heupletsel overgebracht naar het ziekenhuis. De 12-jarige fietser bleef ongedeerd.

  • Aandacht voor de botten van vrouwen

    Op 6 en 13 oktober a.s. organiseert Ledenvereniging Meander preventieve consulten voor vrouwen van 45 jaar en ouder in het Medisch Centrum De Venen in Stadskanaal.

    Eén op de drie vrouwen krijgt tijdens of na de overgang botontkalking. Hierdoor worden hun botten broos en hierdoor hebben zij meer kans op botbreuken. Ledenvereniging Meander organiseert in samenwerking met Overgangspraktijk Women’s Life preventieve consulten.

  • Hopsa Case/Steiger Meubel

    In 1999 is Marcel Rijkens vanuit huis begonnen met het vervaardigen van flightcases. Hoewel deze transportkoffers van origine gebruikt werden in de muziekindustrie, zijn ze voor vele doeleinden te gebruiken. Een flightcase is sterk, solide, schokbestendig en stapelbaar. “Vaak spendeert men veel geld aan bijv. apparatuur  en derhalve is het logisch dat er aandacht wordt besteed aan de wijze waarop het product wordt getransporteerd”, aldus Rijkens.

  • “Superhelden” op CBS de Wegwijzer

    Op de Wegwijzer is de Kinderboekenweek begonnen met leerkrachten die verkleed zijn als Boekenheld: Robin Hood, Hylke en Sietze met de Kameleon, Superjuffie, Mathilde, Ronja de Roverdochter, Spekkie en Sproet, de Bruine Beer, Pippi Langkous, Floddertje en zelfs één van de drie Musketiers kwamen het project “Superhelden” openen.
    Wegwijzer Zuidbroek

  • Zonnige pompoenmarkt in Meeden

    Zaterdag 1 oktober jl. werd op het plein van OBS De Mieden, in de stralende zon, de pompoenmarkt gehouden. Naast de verkoop van pompoenen en mooie stukjes, gemaakt door ouders, kon men even zitten om iets te eten en/ of te drinken. Ook kon gratis pompoensoep worden geproefd.
    En om 15.30 uur was er de prijsuitreiking, door mevr. A. de Haan, voorzitster van de ouderraad.
    De bekers en medailles voor de eerste, tweede en derde prijs, waren mogelijk gemaakt door Van Ringh Optiek, Veendam.

  • Sponsoren Boodschappenplusbus in het zonnetje

    Op een zeer zonnige vrijdag 30 september, werden de sponsoren van de Boodschappenplusbus in Menterwolde getrakteerd op een uitstapje met de bus in de vorm van een Promotour. De aftrap was bij Stichting Welzijn Menterwolde in de Gilde te Muntendam waar een fles champagne van 4 meter hoog werd ontkurkt waarna honderden ballonnen de lucht in vlogen.
    Boodschappenplusbus Menterwolde

  • Protestantse Gemeente Zuidbroek

    Op 9 oktober a.s. is er een aangepaste kindernevendienst. De kerkdienst begint om 11.00 uur. De kinderen gaan dan, na kort in de kerk geweest te zijn, gezamenlijk naar de Kerkhörn. Op deze ochtend wordt onder het genot van een hapje en drankje, een leuke film bekeken. In deze kindvriendelijke film wordt een link gelegd met een verhaal uit de bijbel. De kinderen kunnen na afloop van de kerkdienst opgehaald worden uit de Kerkhörn.

  • Kom zwemmen bij ‘De Pinquin’!

    Vakantiekilo’s kwijt? Betere conditie? Kom eens zwemmen bij zwemvereniging De Pinquin!
    - Heeft uw kind net zijn/haar diploma gehaald, en wilt u graag dat uw kind goed blijft zwemmen?
    - Heeft u moeite om te beginnen met meer bewegen? Voor bijvoorbeeld een betere conditie of om wat kilo’s af te vallen?
    - Wilt u graag in een gezellige groep samen sporten?
    - Wilt u graag een blessurevrije sport, waarbij u al uw spieren gebruikt, beoefenen?

    De Pinquin traint iedere avond in het net opgeknapte zwembad in Zuidbroek. (Bij van der Valk).

  • Open week peuterspeelzaal

    De deuren van de peuterspeelzalen van Stichting Welzijn Menterwolde gaan voor een aantal dagdelen open. Alle peuters van 1 tot 4 jaar kunnen samen met u een kijkje nemen tijdens de speelzaaluren zodat u de sfeer en de gezelligheid kunt proeven.
    Op de peuterspeelzaal kunnen peuters twee (soms meer) dagdelen per week spelen, spelen en nog eens spelen. Spelen is het middel voor kinderen om zich te ontwikkelen. In het spel komen alle facetten van de ontwikkeling aan de orde. Denk aan taal, motorische en sociale ontwikkeling.

  • Nieuw programma Omroep Menterwolde

    Vanaf woensdag 5 oktober a.s. zal de woensdagavond van omroep Menterwolde weer gevuld gaan worden. Dan zal Peter Pijper tussen 18.00 en 22.00 uur te beluisteren zijn met De Waar8tig Pr8tig, Puur Peter en Keerslicht.
    Op woensdagavond zal Peter eerst de wekelijkse Nederlandse producties in één lijst voegen waaruit u wekelijks kunt gaan stemmen om zo dan wekelijks een eigen lijst met favorieten samen te stellen.
    Daarna zullen zoveel mogelijk de regionale en Nederlandstalige artiesten hun opwachting gaan maken in de studio en door Peter aan de tand gevoeld worden.

  • Donateurs- en Vriendenconcert

    Op zaterdagavond 8 oktober a.s. geeft Chr. Brassband ‘Elad’ o.l.v. dirigent Lubertus Leutscher een concert voor donateurs en
    vrienden. Deze avond zullen er diverse brassbandwerken en hymnes worden uitgevoerd, die zeker het beluisteren meer dan waard zijn. Het concert vindt plaats in de Herv. Kerk te Muntendam. De toegangsprijs voor donateurs is gratis (op vertoon van uitnodiging). Voor overige bezoekers is entree verschuldigd. In de pauze wordt u een consumptie aangeboden. U bent allen van harte uitgenodigd.

  • GAV SOS zoekt senioren

    “Hallo inwoners van Menterwolde, wij zoeken mannen en vrouwen van 55+ om samen leuk te bewegen. Dit alles onder leiding van een leuke gymnastiek leraar, die ons heel gevarieerd een uurtje les geeft en rekening houdt met onze mogelijkheden. Kom je ook eens kijken? Welkom!”

    Nieuwsgierig geworden? Bekijk de advertentie elders in dit blad. Blief fit, dou mit!

  • Fotografie met passie

    “Als fotografe heb ik de opleiding vakfotografie gevolgd aan de Fotovakschool te Apeldoorn. In mijn werk gebruik ik professionele apparatuur wat tevens mobiel is. Ik kom hierdoor veel op locatie, bijv. om pasfoto’s in instellingen te maken of portretten. Ik lever fotografie op maat, strak, modern of klassiek! Zo ook de bruidsfotografie. Het geheel wordt besproken in een vrijblijvend gesprek waarin ik mijn werkwijze uitleg en een aantal albums laat zien.”
    De trouwdag is immers een bijzondere dag voor het bruidspaar en als fotograaf ben je er op speciale momenten bij.

  • Het Rakkertje bezoekt dierenwinkel Vertigo

    De school werkt met themaweken en dit keer ging het over dieren. Ze gaan er over werken, lezen, praten en zingen.
    Rakkertje Muntendam
    Doordat de kinderen zo leuk bezig zijn met het thema had Juf Blaauw besloten om bij de dieren winkel Vertigo een kijkje te nemen met de kinderen. Wat ze ook prachtig en interessant vonden.
    Op school hadden ze een asiel gebouwd met blokken en met zelf gemaakte poezen leek het ook echt.

  • 2e Hands speelgoed- en kinderkledingbeurs

    Vrijdagavond 14 oktober a.s. is het weer zover. Dan wordt er voor de twaalfde keer een tweedehands speelgoed- en kinderkledingbeurs georganiseerd in het dorpscentrum de Broeckhof te Zuidbroek. Er is kleding in allerlei maten. Op de beurs wordt tweedehands speelgoed en kinderkleding van eigenaar gewisseld. Behalve spullen kopen kunt u ook uw spullen verkopen. Meer info: www.kinderkledingbeurs.nl

  • Klaverjas marathon Noordbroek

    De klaverjas marathon die voor de twaalfde keer in Noordbroek werd gehouden was weer een doorslaand succes. De 76 deelnemers maakten er een spannend, maar bovenal gezellige dag van. De eerste prijs, een winkelwagen vol boodschappen t.w.v. € 100,- werd gewonnen door de heer de Koe; de tweede prijs, een vleespakket ging naar de heer Ploeger en de derde prijs, eveneens een vleespakket werd gewonnen door Jannie ter Veer. Alle deelnemers ontvingen een vleesprijs. Tijdens de middagpauze werd een verloting gehouden.

  • Zeemans Vrouwenkoor viert 15-jarig bestaan

    Op vrijdag 23 september jl. vierde het ‘Zeemans Vrouwenkoor’ hun 15 jarige bestaan met een succesvolle feestavond. Voor een volle zaal bracht het koor hun prachtige liedjes, die ook op hun tweede cd staan, ten gehore. Met groot applaus werden zij keer op keer beloond voor hun optreden. Het duo ‘De Sara’s’ brachten een leuk repertoire vanaf de tijd van de kleuterschool tot je vijftigste. En in die tijd kan er heel wat gebeuren. Met een verloting met prachtige prijzen werd de avond besloten.

  • Vlamingen, Waterlanders en Zwitsers

    Lezing over de geschiedenis van de doopsgezinden in Sappemeer
    Op zondag 9 oktober a.s. houdt Bert Dop, oud inwoner van deze gemeente, een lezing over de geschiedenis van de doopsgezinden in Sappemeer onder de titel: ‘Vlamingen, Waterlanders en Zwitsers’.
    Vanaf het ontstaan van de veenkoloniën Hoogezand en Sappemeer trokken vele doopsgezinden, o.a. uit Friesland, hierheen om hun brood te verdienen in de turfwinning en later in de landbouw of anderszins.

  • Symfonieorkest Musica Viva

    De concerten van Musica Viva zijn al jarenlang een begrip in Noord-Oost Groningen. Het Symfonieorkest en het kleinere ensemble Las Niñas, beiden onderdeel van Musica Viva, hebben de afgelopen jaren met heel veel regelmaat en succes acte de presence gegeven bij diverse evenementen, zowel in de provincie als daarbuiten tot zelfs in Duitsland.

  • 55+ Activiteiten Zuidbroek

    Dinsdag 27 september jl. was er een gezellige middag georganiseerd voor de 55+ers in Zuidbroek. Hiervoor hadden zich 79 personen opgegeven. Er werden twee groepen gevormd; de ene groep werd in de Broeckhof ontvangen en onder het genot van een kopje koffie met koek kon gekeken worden naar een dia presentatie door de heer Jur Engels.
    55+ Zuidbroek

  • Kinderboekenweek

    De 57e Kinderboekenweek vindt plaats van woensdag 5 t/m zaterdag 15 oktober 2011. Heldenmoed staat centraal in de Kinderboekenweek 2011. Dit onder het motto: Superhelden! - Over dapper durven zijn. In het kader van de Kinderboekenweek hebben de bibliotheken van Menterwolde, Pekela en Veendam een Mijn Held verkiezing uitgeschreven onder de basisschoolgroepen 3 t/m 8. De feestelijke prijsuitreiking is woensdag 12 oktober a.s. van 14.00 – 16.00 uur.

    Mijn Held verkiezing

  • Poppentheather Meneer Beer

    Stichting Welzijn Menterwolde organiseert in het kader van de week van de opvoeding: Poppentheater Meneer Beer. Het Poppentheater biedt een nieuwe vorm van financiële educatie voor het basisonderwijs. Meneer Beer en zijn vriendjes komen echt tot leven in en rond de sfeervolle poppenkast. In de voorstelling leert Meneer Beer kinderen op de basisschool meer over omgaan met geld. De voorstelling wordt uitgevoerd door Poppentheater Binky Babbelkous.

  • Uitnodiging tentoonstelling

    Maandag 25 september jl. startte het project Helden in de Kinderboekenweek op CBS Sjaloom, OBS de Mieden en Peuterspeelzaal ’t Grutstee. Tijdens dit project bezochten alle kinderen een voorstelling. En zijn er op beide basisscholen workshops gegeven, door Groninger kunstenaars. Dit alles wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Groningen.

    Ter afsluiting van het project is er, op vrijdag 14 oktober, een tentoonstelling, in de bibliotheek, te Meeden.

  • Doorgaand verkeer Zuidbroek gedurende 2 weken gestremd!

    In verband met de herinrichting van de Spoorstraat is de route voor doorgaand verkeer door Zuidbroek van maandag 10 tot maandag 24 oktober 2011 gestremd. Voor (brom)fietsers en voetgangers geldt een uitzondering. Voor hen blijft de doorgaande route beschikbaar. Alle overige verkeer wordt middels borden omgeleid.

    In het kader van de realisatie van het centrumplan Zuidbroek wordt de Spoorstraat e.o. opnieuw ingericht. Deze werkzaamheden worden gefaseerd uitgevoerd. De komende 2 weken wordt het gebied in de nabijheid van de brug over het Winschoterdiep van nieuwe bestrating voorzien. Dit heeft bovengenoemde stremming tot gevolg.

  • Duo aangehouden na geweld tegen agenten

    Zuidbroek/Winschoten. De politie heeft donderdagmiddag op de Blijhamsterweg in Winschoten een 32-jarige man uit Oude Pekela en een 19-jarige man uit Wildervank aangehouden voor bedreiging, belediging en verzet tegen politieagenten. Het duo bevond zich in een groepje personen op het station in Zuidbroek. De politie reageerde op een melding dat deze personen zich op het station vervelend zouden gedragen. Agenten troffen even later het groepje aan. De mannen verkeerden onder invloed van alcohol en zij gedroegen zich bovendien vervelend. Er werden echter geen overtredingen geconstateerd. Eén van de personen gaf in een gesprek met de agenten aan dat ze naar Winschoten gingen om daar verhaal te halen bij een iemand. Hierop stapte het groepje in de trein naar Winschoten. De dienders besloten naar het station in Winschoten te rijden om zo het groepje in de gaten te houden.

  • Fysiotherapie Menterwolde

    Sporten is leuk, uitdagend en ook nog eens goed voor de gezondheid! Maar het brengt ook risico's met zich mee. De kans op blessures is bij (top)sporters altijd aanwezig. Als u last heeft van een blessure, is het belangrijk zo snel mogelijk een goede diagnose te laten stellen. Fysiotherapie Menterwolde kan u daarbij helpen. Vanaf 17 oktober 2011 kunt u zich laten onderzoeken op het diagnostisch spreekuur.

  • Zorg voor je voeten

    Ingegroeide of verdikte teennagels, eelt, likdoorns en voetschimmels. Veel voorkomende klachten, waar mensen onnodig mee doorlopen. Pedicure Ineke Braam uit Muntendam is een gespecialiseerde pedicure met aantekening voor de diabetische- en reumatische voet.
    Pedicure Ineke Menterwolde
  • Dallinga fruit en kado

    Soms ook geen idee wat u kado moet geven bij een verjaardag of jubilea? Wat dacht u van een leuke mand of schaal gevuld met Groninger streekproducten? Uniek, lekker, helemaal van deze tijd en ook nog uit eigen provincie. Onze eigen provincie heeft veel te bieden, zoals jam’s sappen, kaas, worst, wijn, bier, zeep, koekjes, snoep etc. Een kado geven met deze heerlijke producten is dus echt een uitpakker! Dallinga Fruit & Kado in Zuidbroek, net even anders.

  • Strating Caravans viert 10-jarig jubileum

    Het is al weer tien jaar geleden dat Strating Caravans zich vestigde op industrieterrein de Gouden Driehoek in Zuidbroek. Het is zelfs dubbel feest want onlangs is de nieuwe hal naast de bestaande showroom geopend. In de loop der jaren is het aantal verkochte caravans flink gestegen. En daarmee ook het aantal onderhoudsbeurten en reparaties. Deze nieuwe hal is dan ook speciaal ingericht voor het repareren, onderhouden en lever- ingsklaar maken van nieuwe en gebruikte caravans. Deze ruimte is vier keer zo groot als de bestaande werkplaats en is voorzien van drie moderne hefbruggen.
    Strating caravans Zuidbroek
  • Julian Grave kampioen

    Zaterdag 8 oktober jl. hebben zes judoka’s van Judo Ryu Muntendam met coach Ricardo Grave gestreden om het eremetaal in Hardenberg. 
    Judo Ryu Muntendam
    Het 1e blok waren Julian Grave en Rowen van der Heide aan de beurt. Julian zat in een zeer grote poule maar wist door goed judo een prachtige eerste prijs mee naar huis te slepen.
  • Verstandelijke gehandicapten proefen aan de duiksport

    Afgelopen week verzorgde een aantal PADI duikinstructeurs van Snorkel & Duiksportcentrum Kontiki Diving een kennismakingsles snorkelen en duiken voor cliënten van ’s Heerenloo uit Bedum. ’s Heerenloo, zorgcentrum voor mensen met een verstandelijke beperking, benaderde Snorkel en Duiksportcentrum Kontiki Diving met de vraag of ze eens op locatie konden komen, om hun cliënten kennis te laten maken met de willens en wetens van snorkelen en duiken.

  • Reactie op orgelconcert

    18 September jl. werden daar Franse werken gespeeld op het orgel van Zuidbroek (Schnitger/Freytag orgel)door de bekende organist Henk de Vries uit Zuidbroek. Zoals bekend is (was) zijn deze orgels nogal Duits georiënteerd en zouden niet de karakteristieke klank(en) hebben die de Franse orgels hebben.
    Maar niets is minder waar als je deze organist gehoord hebt die de Franse literatuur op dit orgel heeft gespeeld en vertolkt in het spelen en registratie.
    Het was werkelijk uniek en geweldig,
    ik heb genoten van zijn spel.

  • Op 3 november stopt de strippenkaart ook in Groningen en Drenthe

    Eurokaartjes en Sterabonnementen blijven bestaan. Vanaf 24 oktober 2011 is er geen strippenkaart meer te koop, vanaf 3 november 2011 worden ze niet meer geaccepteerd op de bus in Groningen en Drenthe. Hiermee is de geldigheid in heel Nederland vanaf 3 november verleden tijd. Voor de rest wijzigt er niets in de kaartsoorten voor het reizen met de bus vanaf 3 november. “Eerst willen we goed inzicht hebben in het gebruik van kaartsoorten door onze reizigers na het uitzetten van de strippenkaart”, aldus Mark Boumans, voorzitter van het Dagelijks Bestuur OV-bureau Groningen Drenthe. 
  • ‘De Lijwiekstee’ nadert zijn voltooiing!

    Doormiddel van een Open Huis op zaterdag 29 oktober willen de initiatiefnemers iedereen de gelegenheid geven om rond te kijken in het gebouw alvorens de eerste mensen er komen wonen.
    Aan de Hoofdweg in Noordbroek wordt op dit moment de laatste hand gelegd aan een uniek zorgproject. Hoewel zorg voor mensen met Dementie centraal staat, zijn er ook voor andere doelgroepen/zorgvragen mogelijkheden. Door de volledig gescheiden afdelingen en verschillende aangepaste kamers kunnen ze in principe alle zorgvragen honoreren. Om de continuïteit te waarborgen en om zowel zorg in Natura (AWBZ) als in PGB te kunnen leveren is er een samenwerkingsovereenkomst aangegaan met Fivelland (Zonnehuis groep Noord). Ook van de diensten van Fivelfirst kan gebruik worden gemaakt.

  • Uitreiking prijzen Jongerenpeiling en ‘Opa en Oma verkiezing’

    Op maandag 10 oktober jl. ging de eerste landelijke ‘Week van de Opvoeding’ van start. Een initiatief van gemeenten/Centra voor Jeugd en Gezin, ouderorganisaties, het Trimbos-instituut, het Nederlands Jeugd Instituut en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Tijdens deze week worden door heel het land diverse activiteiten georganiseerd rond opvoeden en opgroeien. 
    De ‘Week van de Opvoeding’ draait om ontmoeting en uitwisseling tussen ouders, medeopvoeders, kinderen en jongeren en duurt van 10 tot en met 16 oktober.