april 2011

 • Veranderingen V.G.- Diving

  Het zal je maar gebeuren. Heb je een duikvereniging, waar ongeveer 145 leden zijn en die allemaal gebruik maken van zwembaden om hun hobbyvaardigheden aan te leren en te verbeteren. Om dat allemaal te regelen kost erg veel tijd.
  Alles liep als een trein totdat wij plotseling, via TV Noord nota bene, moesten vernemen dat het zwembad van Van der Valk in Zuidbroek van de ene op de andere dag werd gesloten. Niet heel erg netjes om dat via anderen te moeten horen!
  Voor ons bestuur brak een zeer hectische week om alle duikers en snorkelaars, op zeer korte termijn, elders onder te brengen.

 • Een waardige herinnering

  ‘Denk nog eens aan mij’ is gevestigd aan de Beneden Veensloot in Meeden. Ze zijn al weer een aantal jaren werkzaam in de gedenkbranche. Er dienen na een overlijden van een dierbare een aantal zaken geregeld te worden. Zo zal niet alleen een uitvaart, maar ook over een grafmonument nagedacht moeten worden. Bij ‘Denk nog eens aan mij’ hebben ze hun werkzaamheden uitgebreid.

 • Berg(en) Energie

  Terwijl op dit moment in onze provincie de discussie over windmolens langs de N33 in volle gang is, heeft boer Martin Berg uit Meeden zijn eigen plan getrokken. Het dak van zijn schuur achter de boerderij wordt bedekt met 400m2 zonnepanelen. De schuur ligt onder ideale omstandigheden, waardoor een maximale opbrengst uit zonne-energie mogelijk is. Martin Berg begon circa twee jaar geleden met zijn plan. Bewust geworden van het feit dan zonne-energie in de toekomst een steeds grotere rol gaat spelen, ging hij zich verdiepen in de toepassingen hiervoor.

 • Verbouwing Schildersbedrijf/Drogisterij Wierenga

  Onze winkel in Noordbroek is weer aan een opfrisbeurt toe. Wij zijn daarom van plan om van maandag 18 t/m woensdag 20 april onze winkel te sluiten en daarna op donderdag 21 april vernieuwd te openen.
  Na een periode van 27 jaar is de tijd gekomen dat we afscheid moeten nemen van onze verfproducten in de winkel. De mogelijkheden voor het bestellen van glas, behang en verf blijft natuurlijk bestaan, daar ons Schildersbedrijf nog gewoon op volle toeren doordraait.

  We hebben voor deze vrijgekomen ruimte een leuke invulling gevonden in de vorm van een uitgebreide speelgoedafdeling.

 • 2e hands speelgoed- en kinderkledingbeurs

  Vrijdagavond 8 april organiseren we voor de 11e keer een gezellige tweede hands speelgoed - en kinderkledingbeurs te Zuidbroek. We moesten noodgedwongen op zoek naar een andere locatie. De beurs wordt nu gehouden in het muziekgebouw “Sound of Music” te Zuidbroek.
  Kledingbeurs Zuidbroek
  Er is zoals altijd kleding in allerlei maten. De beurs wordt goed bezocht, zelfs dames uit Duitsland weten ons al jaren te vinden.

 • VVD wil onderste steen boven

  Ingezonden: De VVD heeft het college van burgemeester en wethouders verzocht om de contracten met v/d Valk over het zwembad en de sporthal door een externe advocaat te laten onderzoeken. De huisadvocaat van de gemeente gaf onlangs aan dat deze weinig ruimte bieden om v/d Valk te dwingen het zwembad open te houden. De liberalen zetten bovendien grote vraagtekens bij de manier waarop de gemeente in 1993 het zwembad gefinancierd heeft. Afgelopen week bleek dat de afschrijving ervan nog 25 jaar voortduurt, een periode die ruimschoots de normale levensduur van het zwembad overschrijdt. Volgens de VVD is op deze manier de rekening bij latere generaties neergelegd. De partij zal hierover vragen stellen aan de verantwoordelijke portefeuillehouder.

 • WeerDoorEenDeur-Mediation

  Henriëtte Kemper uit Zuidbroek heeft uit interesse een opleiding gevolgd tot conflictbemiddelaar (mediator) en is hierdoor een geregistreerd NMI-mediator. Graag wil zij haar kennis in praktijk brengen en mensen hulp bieden die in een conflictsituatie verkeren. Daarom is zij begonnen met WeerDoorEenDeur-Mediation (WDED-Mediation).
  “Vanuit zowel werk- als privé-ervaringen weet ik dat conflicten enorm veel energie en stress kosten. Wanneer een conflict langer duurt lijken de problemen steeds groter te worden. Energie en tolerantie nemen af. Als mediator kan ik u onafhankelijkheid, neutraliteit en geheimhouding garanderen. Doordat u samen met mij in gesprek gaat is de kans groot dat een langlopende procedure bij de rechtbank voorkomen kan worden.”
  Waar mensen samenleven of werken verschillen mensen van inzicht. Dat is heel normaal. Meningsverschillen kunnen tot nieuwe, creatieve oplossingen leiden. Soms ook niet en dan groeien deze uit tot een conflict.

 • Inloopmiddag Het Apenstaartje

  Op 13 april a.s. organiseert Kindercentrum Het Apenstaartje op de buitenschoolse opvang in Meeden, een inloopmiddag. U kunt geheel vrijblijvend een kijkje komen nemen op deze buitenschoolse opvang!
  De buitenschoolse opvang van Het Apenstaartje is toegankelijk voor alle schoolgaande kinderen in Meeden! Tijdens hun verblijf op de BSO worden de kinderen begeleidt door een gediplomeerde pedagogisch medewerkster. Tijdens uw bezoek aan de mooi ingerichte, gezellige en sfeervolle buitenschoolse opvang kunt u misschien vragen hebben. De medewerk(st)ers beantwoorden, onder het genot van een kopje koffie of thee, uw vragen met veel plezier.

 • Start bouw jongerencentrum Noordbroek

  Het heeft een hele tijd geduurd, maar eindelijk is het dan zover! Er wordt gestart met de bouw van een nieuw jongerencentrum in Noordbroek. Het gebouw, dat zal voldoen aan alle eisen als het gaat om hygiëne, kwaliteit, toegankelijkheid en geluid zal worden gebouwd aan de Scheemderstraat (voormalige locatie).
  Het bestuur en de vrijwilligers zijn blij dit te mogen melden en kunnen niet wachten tot de deuren zullen worden geopend. Wij hopen, samen met de gemeente Menterwolde en de aannemer de deuren voor alle kinderen/jongeren in Noordbroek na de zomervakantie te kunnen openen.

 • 75 jaar Dijkhuis Tweewielers

  Gedwongen door een reorganisatie bij de NS verhuisden in 1936 oud-smidsknecht Jan Dijkhuis (21-9-1906) en zijn vrouw Hillie van Amsterdam, waar in 1934 hun zoon Thies werd geboren, terug naar het noorden. Zijn oude baas wees hem op een smederij die in Zuidbroek te koop stond en hielp het stel bovendien met de financiering. Met een combinatie van hard werken en erg zuinig leven bouwden ze in Zuidbroek een bestaan op.

 • 1 april stunt

  Donderdag avond 31 maart is er in (bijna) heel Zuidbroek en bij de Gemeenteraadsvergadering in Muntendam de volgende flyer uitgedeeld: Gemeente Menterwolde heeft onverwacht toch knopen doorgehakt. De gemeente erkent dat een zwembad voor het dorp Zuidbroek van essentieel belang is. Wethouder Annelien de Winter geeft aan dat de gemeente middels onder andere het BOS-project al jaren het sporten bevordert in de dorpen Muntendam, Meeden, Noordbroek en Zuidbroek.

  Pinguin Menterwolde

 • SOS Muntendam naar Marathon Rotterdam

  Vijf leden van de loopgroep SOSMuntendam zullen zondag aanstaande hun eerste marathon (42.195 meter) lopen. Dit alles zal gebeuren tijdens de marathon van Rotterdam. Ineke, Okko, Annemieke, Gert en Tina hopen dan, dat drie maanden extra training hun aan de meet zal brengen in de mooiste marathon van Nederland.
  SOS Muntendam
  Volgende week laten ze u weten of deze dappere strijd maar vooral uitdaging gelukt is.

 • Werkzaamheden spoorbrug Zuidbroek

  Doorgaand verkeer gestremd!
  In opdracht van ProRail worden komend weekend werkzaamheden verricht aan de spoorwegovergang en de spoorbrug in Zuidbroek. De werkzaamheden beginnen op zaterdag 9 april om 01.00 uur en eindigen op maandag 10 april om 05.00 uur: De doorgang onder de spoorbrug (Achter de Wal) is gestremd van zaterdag 9 april, 01.00 uur tot zondag 10 april, 05.00 uur. De spoorwegovergang (Muntendammerweg) is gestremd van zaterdag 9 april, 01.00 uur tot maandag 11 april, 05.00 uur.

 • Zwembad De Kolck in Meeden gaat eerder open

  Openluchtbad De Kolck in Meeden gaat twee weken eerder open. Op 16 april in plaats van op 30 april. Ook de openingstijden zijn aangepast. Het bad gaat voor bezoekers ’s avonds om 19.00 uur dicht in plaats van om 20.00 uur. Burgemeester en wethouders van Menterwolde hebben hiertoe besloten om zwemvereniging De Pinquin in staat te stellen haar les- en trainingsprogramma te kunnen blijven uitvoeren. Zoals bekend is De Pinquin ernstig gedupeerd door de sluiting van het zwembad bij Van der Valk in Zuidbroek.

 • Politiecontroles Hereweg Meeden succesvol

  Aantal snelheidsovertredingen Hereweg Meeden flink gedaald.
  Gemeente Menterwolde en Regiopolitie Groningen hebben succes bij hun inspanningen om het aantal snelheidsovertredingen op de Hereweg in Meeden te verminderen. Sinds de start van het gezamenlijke project Subjectieve Verkeersonveiligheid is het aantal overtredingen gedaald van 70 naar 11 procent. Gemeente en politie spelen hiermee in op de klachten van bewoners in Meeden over de verkeersveiligheid op de Hereweg.

 • Bang voor de Tandarts

  Ben je bang voor de tandarts? Je bent niet de enige! Naar schatting zijn er 2,5 miljoen Nederlanders bang voor de tandarts, daarvan zijn ongeveer 0,5 miljoen extreem angstig. Het ontstaan van angst voor de tandheelkundige behandeling kan verschillende oorzaken hebben. Een trauma- tische ervaring uit het verleden kan ervoor zorgen dat iemand het vertrouwen in de tandheelkundige behandeling verliest. Associatie van bijvoorbeeld het geluid van de boor, of de geur van de praktijk met de nare ervaring, kan dan in het vervolg op zichzelf een gevoel van angst oproepen. Angst kan ook worden ‘aangeleerd’ en als het ware worden overgedragen van ouder op kind. Dit hoeft echter niet altijd zo te zijn. Naast deze verschillende oorzaken kan angst bestaan als onderdeel van een andere psychische stoornis.

 • Opstaptoernooi Noordbroek

  Judo Ryu was vandaag ook weer aanwezig in Noordbroek bij het opstaptoernooi voor beginnende judoka's. Deze dag was verdeeld in 4 blokken en in totaal deden er zo'n 139 kinderen mee.
  Blok 1 daar mochten Twan Duimering en Badi Aazami hun kunnen laten zien.
  Twan begon goed en liet zien ondanks dat hij wel heel jong is toch wel iets in zijn mars heeft, hij ging met een 3e prijs naar huis.

 • Hoe vrij is aflossingsvrij?

  Meer dan de helft van de Nederlandse huizenbezitters heeft een aflossingsvrije hypotheek. De kans is dus groot dat u er ook een heeft. Destijds was dat een goed idee. Want een aflossingsvrije hypotheek betekent lage maandlasten en maximale renteaftrek. Maar de wereld is veranderd: huizenprijzen dalen, pensioenen worden minder waard en de hypotheekrenteaftrek is een terugkerend onderwerp van discussie. RegioBank wil mensen graag informeren. Weet wat een aflossingsvrije hypotheek kan betekenen!

 • Collecte ZOA-Vluchtelingenzorg

  De collecte van ZOA in 2011 is een succes geworden. Dankzij de geweldige inzet van 31 collectanten is in Noordbroek een bedrag van € 195,58 en in Zuidbroek een bedrag van € 1004,20 opgehaald voor het werk van ZOA onder de vluchtelingen in Afrika en Azië.
  Eenmaal per jaar, in het voorjaar, vindt de landelijke huis-aan-huis collecte plaats. ZOA ontvangt veel financiële steun van particulieren. Deze giften vormen de basis van de activiteiten. Hierdoor komt ZOA ook in aanmerking voor institutionele fondsen om programma’s en projecten in de landen te financieren.

 • Kampioenen bij VKM

  Het beloofde een spannende avond te worden voor heren 1 en dames 3 van VKM. Als er deze avond voldoende sets gewonnen werden, waren ze kampioen! Al deze week was echter bekend dat heren 1 kampioen was geworden, de nummer 2 van de poule in de 2e klasse, NeVoBo competitie had punten laten liggen.
  VKM heren Muntendam
  Dus waren de heren al kampioen voor de wedstrijd begon, met nog 3 wedstrijden te gaan, niet meer in te halen door de concurrentie.

 • Voetbalplaatjesactie bij Supercoop

  Bij Supercoop Swarts is een nieuwe, heel bijzondere, spaaractie gestart. Klanten kunnen tot en met zaterdag 28 mei a.s. voetbalplaatjes sparen van de helden van voetbalvereniging Muntendam. Er zijn 310 plaatjes beschikbaar voor iedereen die graag het verzamelalbum vol wil sparen. Het album telt maar liefts vijfenveertig pagina’s.
  Op deze plaatjes staan alle spelers van de VV Muntendam afgebeeld. De jeugdspelers allemaal individueel en samen op een team- of elftalfoto.

 • Pasen komt er weer aan!

  Pasen staat weer voor de deur; de leukste paasideeën vind je bij Elsiena’s Bloemenhuis in Muntendam. Afgelopen donderdag, vrijdag en zaterdag was er een voorjaarsshow met verschillende demonstraties bloemschikken, eieren schilderen, creatief met textiel, aardewerk kunst, stokbreien en wenskaarten maken.
  Bij Elsiena’s bloemenhuis kunt u allerlei leuke ideeën opdoen voor een paasdecoratie. Paasstukjes voor op tafel, aan de muur of voor buiten. De gele kleur past natuurlijk helemaal bij Pasen. Gele bloemen als tulpen en narcissen kunnen uw paasstukje helemaal opfleuren.

 • Demonstratie/workshop portrettekenen en schilderen

  Op zondag 17 april 2011 wordt in Galerie ‘Het Wapen van Noordbroek’ een korte demonstratie portrettekenen en schilderen gegeven door de kunstenares Adri Wolters. Over een snel geschilderde ondergrond wordt met verf en pastelkrijt een schets gemaakt.
  Om 15.30 uur is er gelegenheid een workshop te volgen, onder de deskundige leiding van Adri. Zelf aan de slag gaan, een portret schetsen met houtskool en pastel op papier, materiaal is aanwezig, zo ook een levend model. Ervaring is niet nodig.

 • Bouwen in de Middeleeuwen en de Kerkhörn

  Is de Kerkhörn gebouwd in de Middeleeuwen? Nee. Waarschijnlijk net erna. De oudste gebinten in het gebouw zijn van rond 1650. Als woning en boerderij van de predikant van de Petruskerk, weem genaamd, is het ontstaan. De kerk is wel uit de Middeleeuwen. Zoals toen gebruikelijk zijn de bakstenen of kloostermoppen ter plekke op vorm en grootte gebakken van Groninger klei.

 • Voorjaarsmarkt!

  Het voorjaar is weer begonnen en het is weer tijd om lekker bezig te zijn in de tuin of om er op uit te trekken en te genieten van het buiten zijn. De bloemknoppen in De Heemtuin en Natuurpark Tussen de Venen staan op knappen. Genoeg reden om het voorjaarsgevoel te vieren met een bezoek aan de voorjaarsmarkt. Op zondag 17 april a.s. is er volop activiteit in en rondom de Heemtuin en het Natuurpark in Muntendam.

 • Fietstocht richting Slochteren

  Op zondag 17 april 2011 organiseert de Culturele Raad Muntendam een fietstocht. De tocht gaat richting Slochteren. Onderweg kunt u een aantal keren de benen strekken onder het genot van een kop koffie of thee. De start is ’s ochtends bij de Menterne, Julianaplein 1 in Muntendam.
  Vóór 17.00 uur moet men zich afmelden. Bij terugkomst in de Menterne wordt een heerlijke kop snert geserveerd.
  De kosten zijn incl. deze kop snert.

 • Ricardo Grave 3e van Nederland

  Ricardo Grave van Judo Ryu Muntendam wist in Tilburg een derde plaats te bemachtigen op de Nederlandse kampioenschappen tot 17 jaar. De pas 14 jarige wist op de district kampioenschappen zeer gemakkelijk te winnen. Hierdoor werd deelname aan het Nederlands kampioenschap veilig gesteld. Met de zwaarste loting wat hij kon treffen, werd als eerste tegen de favoriet gestreden. Jammer want op papier de twee sterkste judoka’s van het veld.

 • Auto van de weg

  Donderdagavond is een 22-jarige automobilist uit Veendam op de Oosterweg door onbekende oorzaak van de weg geraakt. Ter plekke trof de politie een personenauto midden op de rijbaan aan. Het voertuig had rondom schade. De bestuurder was zelf uit het voertuig gestapt, maar werd per ambulance naar het UMC te Groningen overgebracht. De auto reed in de richting van Veendam.

 • Europa Kinderhulp zoekt gastouders

  2011 Is al weer een paar maanden oud. De zomervakantie nadert en er worden plannen gemaakt. Hebt u er wel eens aan gedacht de komende vakantie in eigen omgeving door te brengen en te ervaren hoe mooi uw eigen provincie is? Nodig eens een ‘kwetsbaar’ kind uit en laat deze met u mee genieten. Wordt gastouder voor ruim 2 weken in de zomervakantie.

 • Schoolvoetbal Menterwolde

  In het kader van het BOS-project stond woensdag 13 april jl. Menterwolde in het teken van het jaarlijkse schoolvoetbal. Op de velden van vv Muntendam bonden de acht Menterwolmer basisscholen de strijd met elkaar aan om het kampioenschap van de gemeente. Goede voetbal(st)ers, prima scheidsrechters en spannende wedstrijden was een middag vol sport en spanning in Muntendam. Bij zowel de meisjes als bij de jongens waren er negen deelnemende teams die streden om de felbegeerde titel. Wethouder de Winter kon na afloop van een geslaagd toernooi de prijzen uitreiken.

 • Judo Ryu behaald prijzen op Bartje Toernooi

  Zaterdag 17 april jl. wisten de judoka’s van Judo Ryu Muntendam weer een aantal prijzen te pakken. Ditmaal een internationaal toernooi in Assen met meer dan 600 judoka’s. Met zeer gevarieerd judo wist Aniek Norder al haar partijen te winnen. Ook Ricardo Grave liet zien met speels gemak partijen op zijn naam te kunnen schrijven. Isa Heideveld liet duidelijk merken dat ook zij in haar klasse de sterkste te zijn.
  Judo Ryo Muntendam