maart 2011

  • Scooterrijder botst tegen fietser

    Een 17-jarige scooterrijdster uit Sappemeer is dinsdagmiddag tegen een tegemoetkomende fietser gebotst op de W.A. Scholtenweg in Zuidbroek. De tiener reed op een fietspad twee jonge fietsers tegemoet. Het tweetal (10 en 11 jaar) fietste met zo’n ruimte tussen elkaar dat de 17-jarige tussen het tweetal door wilde gaan. De 10-jarige jongen uit Zuidbroek wilde op dat moment weer keurig naast zijn bijrijder fietsen, waardoor er geen ruimte meer was voor de scooter om tussendoor te passeren. Hierdoor reed ze frontaal tegen de 10-jarige.

  • Toorn & Boer Consultancy

    Specialist in de belastingaangifte. April nadert en daarmee de termijn voor het indienen van de belastingaangifte. Elk jaar is dit voor velen een lastig te nemen obstakel en door alle jaarlijkse veranderingen besteden steeds meer mensen het uit. Toorn & Boer is gespecialiseerd in belastingen en daarmee een uitkomst voor velen.
    Toorn en Boer -Muntendam

  • Diplomazwemmen

    Zaterdag 26 februari jl. hebben 55 kandidaten in het D.G. van den Noortbad te Muntendam afgezwommen voor de diploma’s A, B en C. Dit gebeurde onder grote belangstelling van vaders, moeders, opa’s, oma’s, broertjes en zusjes. De examencommissie bestond uit de zwemonderwijzeressen J.K. Ploeger, T. Wiering en H. Mulder. Alle kandidaten zijn geslaagd.

  • Goed prestaties op District kampioenschappen

    Judoka’s van Judo Ryu Muntendam wisten een bijna 100% score te behalen. In de leeftijdsklasse tot 15 jr. deden 3 judoka’s mee. Aniek Norder moest als eerste tegen haar eeuwige rivaal, wat eigenlijk ook direct de beslissing zou geven wie later kampioen zou worden. De nummers 2 en 3 van het Nederlands kampioenschap van vorig jaar maken elkaar steeds weer het leven zuur door om en om van elkaar te winnen. Dit keer was het haar rivale die na een gelijkspel als eerste een punt scoorde bij de golden score. De rest van de partijen werden gewonnen en een tweede plaats werd veilig gesteld.

  • Jubileum Toneelvoorstelling

    Op 5 maart a.s. speelt Toneelvereniging Opwierde II uit Appingedam hun 15e toneelstuk in Dorpscentrum de Broeckhof in Zuidbroek. Deze uitvoering is voor iedereen die van een lekker ontspannen avondje uit houdt. De 4 heren en 7 dames spelen een Gronings toneelstuk van Johan E.G. Ruiter genaamd: Wat n boudel op Schier.

  • Massagecursus

    Naar aanleiding van veel belangstelling voor de informatieavonden ‘het belang van voelen’ op Farmhaase kwam van diverse kanten de vraag naar een cursus om dit zelf te kunnen leren. Vandaar dat in april en mei op zes maandagavonden de tweede ‘Aanraken met Aandacht’ van start gaat. Niet zomaar een massagecursus, maar één waar het accent ligt op aanwezigheid. Hierdoor kunnen spanningen en verkrampingen in het lichaam los gelaten worden, waardoor fysieke en niet-fysieke klachten afnemen.

  • Succes voor ‘De Deurdouwers’

    ‘De Deurdouwers’ hebben weer drie gezellige toneelavonden verzorgd. Ze brachten een klucht ten tonele ‘Kwekerij Drenthina’. Men heeft genoten van begin tot het einde. De lach salvo’s klonken keer op keer door de zaal. Het was een goede keuze.  Toneelvereniging ‘De Deurdouwers’ kan terug kijken op een goed toneelseizoen en kijkt alweer uit naar het volgend jaar.

  • Carnavals Disco

    Zaterdag 5 maart 2011 is er een Carnavals Disco in de Ruitershornhal voor de leerlingen van
    de basisschool. Dit jaar gaan we weer een optocht houden, Je moet om 18.30 uur bij het dorpshuis de Menterne zijn. Daarna gaan we gezamenlijk naar de Ruitershornhal. Neem dus vooral dingen mee waar veel lawaai mee kan worden gemaakt.

  • Een ander Den Haag voor een beter Groningen

    Maandag 21 februari jl. organiseerde de PvdA in Menterwolde een verkiezingsdebat over “Krimp & Leefbaarheid dorpen”. Zo’n 60 belangstellenden waren gekomen om in gesprek te gaan met William Moorlag (PvdA lijsttrekker bij de PS), Jannie Vlietstra (PvdA kandidaat voor de Eerste Kamer) en Tjeerd van Dekken (Tweede Kamerlid voor de PvdA). Onder de aanwezigen waren er ook een viertal PvdA kandidaten voor de Provinciale Statenverkiezingen.

  • Open ochtend CBS de Parel

    Op dinsdag 15 maart a.s. staan vanaf 10.30 uur de deuren van de Christelijke basisschool “de Parel” in Muntendam voor u open. Misschien wordt uw kind binnenkort 4 jaar, of bent u hier net komen wonen en zoekt u een vertrouwd plekje voor uw kind? Ouders die op zoek zijn naar een school voor hun kind zijn van harte welkom om vrijblijvend in de klassen te komen kijken, de school te bekijken, de sfeer te proeven en kennis te maken met het personeel.

  • Van mens tot mens

    Veel ongeneeslijk zieke mensen willen de laatste fase van hun leven doorbrengen in de eigen vertrouwde omgeving, verzorgd door partner, kinderen, familieleden of vrienden. De Stichting Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg Oost-Groningen (VPTZ ) biedt  ernstig zieke mensen de mogelijkheid om thuis te sterven. Met de inzet van vrijwilligers kunnen zij mantelzorgers ondersteunen, waardoor de zorg hen lichter valt.
    Mens tot mens - Menterwolde

  • AED in Menterwolde

    Op diverse plaatsen in onze gemeente is een Automatische Externe Defibrillator (AED) aanwezig. Een AED is een apparaat waarmee, met het toedienen van een elektrische schok, het stilstaande hart van een bewusteloze patiënt soms weer op gang kan helpen. Dit lukt alleen als de patiënt inderdaad bewusteloos is ten gevolge van bepaalde ritmestoornissen. Bij een normaal kloppend hart kan het effect averechts zijn!

  • Voorrondes Nationale Voorleeswedstrijd

    Op donderdag 3 maart aanstaande vindt in het vanBeresteyn Cultuurcentrum Veendam de regionale voorrondes plaats van De Nationale Voorleeswedstrijd 2011. Tijdens deze voorrondes lezen de beste voorlezers van 17 basisscholen een fragment voor uit een boek dat ze zelf hebben gekozen. De presentatie is in handen van Wia Huisman. De jury van de ochtendvoorronde bestaat uit wethouder mevr. A. Duit, wethouder mevr. G.G. ter Steege en Ina Norder. De jury van de middagvoorronde bestaat uit wethouder dhr. B. Wierenga, wethouder dhr. H. Hemmes en wethouder mevr. A.C.M. de Winter-Wijffels.

  • Roemer in Noordbroek

    ‘Oog voor het ommeland’. SP fractievoorzitter Emile Roemer was vandaag in Groningen om de campagne voor de verkiezingen van woensdag te steunen. Samen met lijsttrekker Lian Veenstra onthulde hij in Noordbroek een wegwijzer waarin het falende politieke krimpbeleid van de provincie aan de kaak werd gesteld.
    SP Noordbroek

  • De geschiedenis van station Zuidbroek

    Het Noord Nederlands Trein en Trammuseum heeft een boek laten drukken over de spoorweggeschiedenis van het station Zuidbroek. De titel hiervan is 'Over Historisch Spoor - deel 1: Geschiedenis van het station Zuidbroek. In vogelvlucht wordt de bijna 150-jarige geschiedenis van het gebouw, de spoorlijn en het materieel aan de hand van vele foto's verteld. Een aantal afbeeldingen werd nog niet eerder gepubliceerd.
    NNTTM - Zuidbroek

  • De Scheepsjoagers bestaan 20 jaar

    Het jaar 2011 zal voor de Scheepsjoagers helemaal in het teken staan van het 20-jarig bestaan. Zo zal het donateurconcert van 2 april a.s. als Jubileumconcert de publiciteit ingaan. Een rondreis door de Veenkoloniale- en provinciale wateren zal als uitgaanspunt dienen voor dit concert. Ook is op dezelfde datum een overzichtstentoonstelling van het wel en wee van de Scheepsjoagers in de Menterne. Verder zullen er in de loop van het jaar buitenlandse koren uitgenodigd worden om o.a. tijdens de zomermarkt in Muntendam (4 juni) en het Shantyfestival in Veendam (10 september) samen met De Scheepsjoagers op te treden.

  • Irene Louwrier stapt na jaar uit gemeenteraad

    Louwrier MenterwoldeFractievoorzitter van GroenLinks Irene Louwrier uit Noordbroek gaat niet verder als raadslid in Menterwolde.
    Karsten Schuur uit Tripscompagnie neemt donderdag 3 maart haar plaats in de gemeenteraad van Menterwolde over. Jolanda Jongedijk  schuift door als fractievoorzitter.

    Irene Louwrier stapt uit de politiek omdat ze haar reguliere werkzaamheden moeilijk kan combineren met haar vertegenwoordigende activiteiten. Dit vanwege o.a. belangenverstrengelingen op een aantal terreinen.

  • Twee gewonden bij ongeval

    Bij een verkeersongeval op de A7 bij Zuidbroek zijn dinsdagavond twee personen gewond geraakt. De 19-jarige bestuurster uit Hoogezand raakte door onbekende oorzaak van de weg. De auto kwam via een boom in de naastgelegen sloot tot stilstand. Zowel de bestuurster als de 20-jarige bijrijder uit Drachten raakten gewond en zijn overgebracht naar het ziekenhuis. De auto is afgesleept en kan als total-loss worden beschouwd. De politie maakt een rapportage van het ongeval.

  • Goede prestatie beginners Judo Ryu

    Zaterdag heeft Judo Ryu Muntendam deelgenomen aan het 12 de Paul Dijkstra Toernooi in Norg. Deze dag streden ongeveer 450 judoka's om het eremetaal, waarvan 8 deelnemers van Judo Ryu. De uitslagen waren als volgt: Een uitstekende eerste prijs voor Linde Wierenga. Cheyenne Doddema, Jasper Elderman, Daan Heideveld en Roy Smit mochten met een tweede prijs huiswaarts keren. Hugo Sinnema, Rick Smit en Twan Duimering vielen helaas buiten de prijzen.
    Judo Ryu Menterwolde

  • Uitslag provinciale verkiezingen 2011 in Menterwolde

    Onderstaand de uitslagen van de verkiezingen voor de Provinciale Staten in de gemeente Menterwolde.

    Partij 2007 % 2011 %
    Pvda 1.519 31,3 1.498 27,8
    CDA 644 13,3 465 8,6
    SP 1.062 21,9 914 17,0
    VVD 515 10,6 710 13,2
    Christen Unie 229 6,2 218 4,1
    Groen Links 257 5,3 397 7,4
    PvhN 317 6,5 159 3,0
    D66 80 1,7 253 4,7
    PvdD 130 2,7 95 1,8
    50Plus - - 103 1,9
    PVV - - 576 10,7
    NCPN 35 0,7 - -
    Geldige stemmen 4.858   5.388  
    Blanco stemmen 7   4  
    Aantal uitgevrachte stemmen 4.865   5.392  
    Aantal opgeroepen stemmers 9.740   9.732  
    Opkomstpercentage   50   50,4

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

  • Veteranen Noord-Nederland

    Op 8 maart 2011 om 11:00 uur wordt ten kantore van Notarissen Holland & van der Woude, Meidoornlaan 29 te Roden de Stichting Veteranen Noord-Nederland officieel bevestigd. Veteranen Noord-Nederland is in het leven geroepen om een thuisplek te gaan bieden voor alle Veteranen in Noord-Nederland, maar in het bijzonder de Veteranen vanaf Libanon tot heden. In Brabant en Limburg zijn prachtige gebouwen hiervoor beschikbaar gesteld door provincie en/of gemeente.

  • Zorg bij leven en daarna

    Zijn uw gelden veilig? Veel senioren worden op den duur hulpbehoevender. Ze worden bijgestaan door familieleden, kennissen of andere hulpverleners voor hun persoonlijke verzorging en andere hand- en spandiensten. In de meeste gevallen gaat dat uitstekend, maar...

    “Ook voor het beheer van hun financiële zaken, waaronder het ophalen van leefgeld, worden steeds meer oudere mensen afhankelijk van derden”, aldus Ivette Rolf-Meijer van Meijer Zorgbeheer.

  • Aswoensdag in de kerk van Noordbroek

    Vandaag, woensdag 9 maart, wordt het begin van de veertigdagentijd naar Pasen gemarkeerd met een korte vesper om 19.30 uur in de kerk van Noordbroek. De naam Aswoensdag komt uit de rooms-katholieke traditie. Op Aswoensdag krijgen de kerkgangers in de rooms-katholieke kerk een askruisje op het voorhoofd van de as van de verbrande ‘palm’- takken (eigenlijk buxus) die op palmzondag in het voorgaande jaar de kerk werden binnengedragen.
    Aswoensdag markeert het einde van de carnaval en het begin van de vastentijd.

  • Carnavals Disco

    Zaterdag jl. vertrok men met veel lawaai in optocht vanaf de Menterne richting de Ruitershornhal. Onze wethouder mevrouw de Winter was gevraagd of zij in de jury wilde zitten. Dit was een heel karwei, want de kinderen die wel verkleed waren gekomen, hadden allemaal hun best gedaan. Het carnaval is mevrouw de Winter niet vreemd.

  • Dag van de Leerplicht

    Op donderdag 17 maart 2011 is het de Dag van de Leerplicht. Het thema is: School? Bekijk ’t eens anders! Tijdens de Dag van de Leerplicht staan leerlingen, ouders en leerkrachten stil bij het feit dat kinderen in Nederland het recht hebben om zich te ontwikkelen en een diploma te halen. Naar school gaan is niet alleen een plicht maar vooral ook een recht. Om zoveel mogelijk leerlingen en ouders hiervan bewust te maken organiseren gemeenten en scholen allerlei acties.

  • Het circus van BOS

    Het circus in Meeden werd georganiseerd door het BOS-team van de gemeente Menterwolde en Stichting Welzijn Menterwolde  afgelopen woensdag 2 maart. Als echte artiesten bewoog men zich voort op een skateboard, hingen in de trapeze, waren bezig met acrogym op de matten, met jongleerballen en Chinese bordjes.
    Bos circus Menterwolde

  • Dropshot’74 Jubileum

    Tijdens de ledenvergadering van Dropshot’74 die op 25 januari jl. gehouden werd mochten de leden Joop Veen feliciteren met zijn 25 jarig lidmaatschap. In 5 jaar tijd is Joop Veen de 7e die al 25 jaar lid is van de badmintonvereniging. Hij kreeg een bos bloemen, een VVV-bon en een pet met inscriptie.

  • Sandra’s Hairstudio sponsor ZCM’86

    De zwemclub ZCM’86 uit Muntendam heeft een nieuwe sponsor gevonden in Sandra’s Hairstudio uit Veendam.
    ZCM Menterwolde
    Nieuwe tassen voor de wedstrijdzwemmers zijn het gevolg van dit nieuwe sponsor contract. Op maandag 28 februari jl. werden deze tassen, in de clubkleuren, aan de wedstrijdzwemmers gepresenteerd en uitgereikt. De leden waren zeer te spreken over dit resultaat.

  • Uitvoering toneelgroep “De Menterne”

    Toneelgroep ‘De Menterne’ uit Muntendam verzorgt op zaterdag 26 maart en 9 april a.s. uitvoeringen van het blijspel ‘Een gekkenhuis in 't ziekenhuis’ van Wilma Renes-Leertouwer.
    In het ziekenhuis heerst chaos. Wegens plaatsgebrek t.g.v. een verbouwing wordt zaal 13 in gebruik genomen. Een zeer verouderd hok met geen faciliteiten. De een na de andere verpleegkundige meldt zich ziek, uit nood worden 2 interieurverzorgsters ingezet als verpleegster wat de nodige hilariteit veroorzaakt.

  • Tennis in Meeden

    Tennis in Meeden kan bij Tennisclub TIOLO. Tijdens het Openingstoernooi op zaterdag 12 maart a.s. van 11.00 -13.00 uur (jeugd) en van 14.00 - 16.00 uur (volwassenen) zijn ook niet-leden van harte welkom om kennis te maken met de vereniging. Tennisclub TIOLO in Meeden bestaat al meer dan 100 jaar en beschikt over 3 all-weather Gravelty banen en een prachtig clubhuis aan de Beukenlaan 9 in Meeden. Het hele jaar door worden er verschillende club-activiteiten georganiseerd en doen leden mee aan verschillende competitievormen en toernooien.

  • Open dag op CBS de Wegwijzer

    Op woensdag 16 maart 2011 van 8.30 tot 12.15 uur houdt CBS de Wegwijzer te Zuidbroek haar open dag. Ouders of verzorgers, met kinderen die het komende schooljaar voor het eerst naar de basisschool gaan, zijn van harte welkom. Ook kunnen die dag de ouders van de kinderen die al op de Wegwijzer zitten en andere belangstellenden een kijkje komen nemen in de klassen. Het onderwijs op CBS de Wegwijzer kenmerkt zich door het zelfstandig werken, het samenwerkend leren en het gebruik van digitale schoolborden.

  • Wie vangt de Mol in Meeden?

    Lezing over hoe een mol te vangen. Prachtige beestjes, maar niet in uw tuin. U kent dat gevoel wel : heb je net weer een strak gazonnetje, komt er weer zo'n hoopje zand tevoorschijn. Dan heb je een mol in de tuin!
    Buurtactief organiseert sa-men met Hans Joling een lezing mollen vangen.
    Hans geeft eerst een korte presentatie over wat mollen zijn en hoe ze zich gedragen. Daarna laat hij in de praktijk zien hoe je op de juiste manier een klem zet.

  • Workshop Begeleiding Maatschappelijke stage

    Bent u vrijwilliger of coördinator en houdt u zich bezig met het begeleiden van jongeren tijdens de maatschappelijke stage? Dan is deze gratis workshop iets voor u! Leon leren en ontwikkelen geeft in samenwerking met  CMO Groningen, de Vrijwilligerscentrale Menterwolde van SWM, Compaen en de Badde een workshop over het begeleiden van jongeren tijdens hun maatschappelijke stage. Wat mag je van een jongere verwachten? Wat betekent de komst van jongeren in je organisatie? Wat verbindt de jongeren aan je organisatie en wat motiveert hen?

  • Een jaar gezondheidscentrum De Rotonde

    Alweer bijna een jaar geleden opende het gezondheidscentrum in Zuidbroek haar deuren voor het publiek. Was er in de voorgaande 5 jaar al hard gewerkt vanachter de schermen en vanaf de praatstoel, in de eerste 2 maanden van 2010 moeten vooral de handen uit de mouwen. Medewerkers van het gezondheidscentrum dragen enthousiast hun steentje bij. Zo wordt er getimmerd, geschroefd, gedweild, gepoetst en ondertussen ook nog regelmatig sneeuw geruimd, totdat alles er stralend bij ligt. De opening op 17 april 2010 was voor iedereen dan ook een fantastisch hoogtepunt.

  • Dorpsraad geeft zwembad niet op

    Dorpsraad Zuidbroek is erg geschrokken van het feit dat de directie van het Van der Valk hotel het zwembad en de sporthal heeft gesloten. Afgelopen week heeft de Dorpsraad gesproken met gemeente, betrokken clubs en provincie. De Dorpsraad wil zich niet neerleggen bij een snelle sluiting van het zwembad en de  sporthal. De negatieve gevolgen voor de leefbaarheid van ons dorp zijn té groot. Dorpsraad Zuidbroek onderzoekt daarom welke acties opgezet kunnen worden om te voorkomen dat dit soort plannen doorgang vinden. Wanneer u ideeën heeft of wilt helpen bij concrete activiteiten dan kunt u zich melden via: info@dorpsraadzuidbroek.nl of u zet uw naam op de lijst die bij het postkantoor ligt. Samen zijn we sterk, dit laten we niet gebeuren!

  • Inloopmarkt over verdubbeling N33

    Rijkswaterstaat organiseert op 7 tot en met 10 maart van 16.00 tot 21.00 uur inloopmarkten waar belangstellenden worden geïnformeerd over het Ontwerp-Tracébesluit voor de verdubbeling van de N33 tussen Assen en Zuidbroek. Hierin staat omschreven hoe de verdubbelde weg er uit komt te zien, welke gevolgen dit heeft voor de omgeving en hoe de procedure verloopt. Belangstellenden kunnen hier ook mondeling inspreken op het Ontwerp Tracébesluit.

  • Viaduct over Galgeweg toch weg, betrokken landbouwers Menterwolde gedupeerd

    Dinsdag 8 maart vond in de Broeckhof te Zuidbroek de presentatie plaats van de plannen voor de verbreding van de N33. Hier werd ook de botonde op de kruising N33 en A7 (dubbele rotonde onder de A7) gepresenteerd. De botonde is gekozen in plaats van het klaverblad welke eerst gepland stond op deze locatie maar vanwege de hoge kosten voorlopig uit het plan is geschrapt. Tot ontsteltenis van enige aanwezige landbouw ondernemers die hun gronden ten oosten van de N33 hebben is in de plannen het viaduct over de N33 verdwenen.