november 2010

 • Lezing euthanasie Bibliotheek Veendam

  In samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor een vrijwillig levenseinde organiseren de bibliotheken van Menterwolde, Pekela en Veendam een lezing over euthanasie en het zelfgekozen levenseinde in Nederland. Op dinsdagavond 9 november a.s. van 19.30 tot ca. 21.30 uur is iedereen van harte welkom in de bibliotheek Veendam, Museumplein 5e om te luisteren naar en te praten met de heer Anne Verdam van de NVVE.

  Heeft u interesse of vragen, dan kunt u terecht bij Marjan van Delden via m.v.delden@mijneigenbibliotheek.nl of tel. 0598 - 69 77 16.

  Nederland Leest

 • Opbrengst collecte

  Dankzij de inzet van vele vrijwilligers en de gulle gevers, heeft de jaarlijkse collecte van de Brandwonden Stichting in de week van 11 t/m 16 oktober € 897,23 in Muntendam opgebracht. In Noordbroek is € 358,47 opgehaald.
  De opbrengsten van de collecte stellen de Brandwonden Stichting in staat om haar werk voor mensen met brandwonden voort te zetten.

 • Kampioen in herdraagbaar textiel

  Tachtig procent kleding wordt opnieuw gebruikt
  Kledinginzamelaar Humana zamelt per jaar ongeveer 10 miljoen kilo aan textiel in. Door heel Nederland staan kledingcontainers van Humana waar mensen hun kleding in kunnen doneren. De kleding die Humana inzamelt wordt gesorteerd en gaat onder andere naar Oost-Europa en naar landen in Zuidelijk Afrika waar Humana projecten ondersteunt.
  herdraagbaar

 • Samen kunnen we meer!

  Ko Potze van Bouwservice Potze en Fokko van der Schuur van ‘de Borghaerdt’ slaan de handen in elkaar om de klant beter van dienst te kunnen zijn. Beide heren zijn werkzaam in de bouw en woonachtig in Meeden. Ze hebben elkaar getroffen via de ondernemersvereniging ‘Machtig mooi Meeden’ en hebben besloten samen de krachten te bundelen.
  Potze en van der Schuur

 • ‘Uw schoonheid in vakkundige handen’

  Beautysalon Erica in Muntendam is verhuisd van de Kerkstraat naar de Vossenburcht in Muntendam. In deze rustige woonwijk komt de Beautysalon uitstekend tot zijn recht. Op een prachtige locatie heeft Erica in korte tijd een geheel nieuwe salon gerealiseerd.
  Als u de woonwijk ‘de Bouwte’ in Muntendam binnenrijdt, ziet u al snel de opvallende beachvlag die buiten de salon zichtbaar is.
  Beautysalon Erica Muntendam

 • E&E Drogisterij bestaat vijf jaar

  In november 2005 zijn Esther en Ellen gestart met hun drogisterij aan de Spoorstraat in Zuidbroek. In de loop der tijd heeft de drogisterij gelukkig een trouwe klantenkring opgebouwd en Esther en Ellen willen deze klanten hiervoor danken. Hiertoe behoort ook Gea Stavenga die onlangs d.m.v. een ingezonden brief haar bezorgdheid in Tussenklappen uitte over het voortbestaan van E&E Drogisterij. Want helaas is de omzet niet hoog genoeg om er zeker van te zijn dat E&E Drogisterij nog open kan blijven tot er eventueel een nieuwe supermarkt is in het dorp.

 • Bijbelstudie Baptistengemeente

  De eerste 2 studies over het prachtige boek Handelingen hebben we al achter ons liggen en de deelnemers zijn erg enthousiast. Zondagavond 7 november om 19.00 uur zal de 3e studie gegeven worden, van een serie van 8, door ds. Oscar Lohuis, die in Nederland bekendheid geniet als bijbelleraar. Ds. Lohuis is zelf jarenlang predikant geweest en ondersteunt nu kerkelijke gemeenten in heel Nederland.

 • Gipsy Band Tour

  Van 12 t/m 19 november a.s. hebben de inwoners van de provincie Groningen de gelegenheid om kennis te maken met de muziek zoals die met name in de zigeunerkerken in het oosten van Hongarije en het westen van Roemenië wordt gespeeld. Gedurende de genoemde periode zullen drie zigeunermuzikanten de provincie bezoeken. Zij zijn uitgenodigd door de Stichting EU-Roma, gevestigd te Oostwold. De band bestaat uit Sandor Horvath (Hongarije), akoestisch gitaar, Robert Lakatos (Roemenië), electrisch gitaar en Ervin Lakatos (Roemenië), keyboard.

 • Herfstvakantie bij Poko Loko

  Voor de kinderen die in de herfstvakantie op de BSO kwamen, hadden we een leuk thema bedacht: ‘DE NACHT’. Hierbij kun je o.a. denken aan nachtdieren, sterren en de maan, maar er is nog veel meer. De kinderen hebben dan ook volop vleermuizen en uilen geknutseld, potjes beschilderd voor waxinelichtjes. Ook hebben we pompoenen uitgehold,  spoken en heksenbezems gemaakt, spookkoekjes gebakken en de hele BSO versierd met griezelige knutsels.

 • Bezoek Hunebedcentrum te Borger

  Voor de herfstvakantie heeft groep 6 van de Europaschool in Muntendam een bezoek gebracht aan het Hunebedcentrum in Borger. Het werd een interessant uitje. De geschiedenislessen uit de methode komen hier tot ‘leven’ . Voor de kinderen zijn er na het bezoek veel dingen herkenbaar. Naast het bezoek aan het centrum zijn we natuurlijk ook bij het grootste hunebed van Nederland geweest. Deze ligt namelijk direct naast het Hunebedcentrum.

 • In december eindelijk weer een Dorpskrant

  Veel inwoners van Noordbroek hebben hem deze zomer gemist. De Dorpskrant van Noordbroek. De drie keer per jaar huis-aan-huis verspreide uitgave van de DorpsAdviesRaad met informatie van en over (de inwoners van) Noordbroek. Bijna leek het erop dat door gebrek aan mankracht en financiële middelen de uitgave van de Dorpskrant stop gezet moest worden. Het bestuur is dan ook heel blij dat zij iemand bereid heeft gevonden de redactie en samenstelling van de Dorpskrant op zich te nemen.

 • Jongerencentrum in Muntendam

  De jongeren in Muntendam krijgen weer een onderkomen. Regelmatig kwamen bij de bestuurders van onze gemeente verzoeken binnen om iets voor de jeugd in Muntendam te doen. In verband met de aanhoudende overlast, ver- nielingen en incidenten werd jeugdsoos El-Bimbo door de gemeente gesloten. Nu wordt, als het college dinsdag 2 november haar goedkeuring geeft voor de plannen, het oude pand van El-Bimbo heropend onder de naam ‘Jongerencentrum Muntendam’.
  El Bimbo Muntendam

 • Extra verkeerscontroles Hereweg Meeden

  Het verkeer dat dagelijks reist via de Hereweg in Meeden wordt de komende tijd regelmatig geconfronteerd met de aanwezigheid van de politie. Op maandag 8 november 2010 gaat daar een reeks (extra) verkeerscontroles van start. De controles worden gehouden nabij het centrum aan zowel de oost- als westzijde van het buurthuis en de basisscholen. De inzet is mogelijk dankzij het project Subjectieve verkeersonveiligheid van Regiopolitie Groningen. De politie werkt in het project nauw samen met de gemeente Menterwolde.

 • Speeddating op de Winkler Prins

  Bètavrouwen geven voorlichting aan meisjes
  In de 3e klas van het vwo en de havo staan de leerlingen voor hun profielkeuze. Wordt het een profiel met bètavakken zoals natuurkunde, scheikunde, wiskunde en biologie? Meisjes kiezen minder vaak voor een dergelijke richting dan de jongens. Uit internationaal onderzoek blijkt dat meisjes even goed zijn in die vakken als jongens. Ook blijkt dat zij zich vaak onzekerder voelen, iets wat dus niet nodig is. Op Nederlandse scholen worden ook meisjes gestimuleerd de bètarichting te kiezen. Maar in welke beroepen kom je terecht als je zo’n profiel kiest?
  Speeddating Winkler Prins

 • Internet & kinderen en ouders

  In het kader van de Week van de Mediawijsheid organiseren de bibliotheken van Menterwolde, Pekela en Veendam een informatie-avond voor ouders/opvoeders. Op dinsdag 23 november in Bibliotheek Veendam en op donderdag 25 november in Bibliotheek Muntendam. De avond start om 19.30 uur en duurt ongeveer tot 21.30 uur. Het aantal deelnemers is beperkt, dus meld u snel aan!

 • Diplomazwemmen in D.G. van den Noortbad

  Zaterdag 30 oktober jl. hebben 63 kandidaten in het D.G. van den Noortbad te Muntendam afgezwommen voor de diploma’s A, B en C. Dit gebeurde onder grote belangstelling van vaders, moeders, opa’s, oma’s, broertjes en zusjes. De examencommissie bestond uit de zwemonderwijzeressen J.K. Ploeger en T. Wiering- Oosterhuis. Alle kandidaten zijn geslaagd.

 • Brocante op het Tuingoed

  Flonkerende kristallampen, oude Franse vazen, antieke kandelaars, spiegels, heiligenbeelden, maar ook tuinpoorten, hekwerken, gevelornamen- ten en veel andere unieke objecten met een oude uitstraling; ze geven zowel de huiskamer als het terras en de tuin een heel bijzondere, doorleefde sfeer. Tijdens de winterfair Brocante op het Tuingoed, die plaats vindt op zaterdag 13 en zondag 14 november, presenteert Tuingoed Foltz in Meeden een prachtige collectie brocan-te, ornamenten en tuinantiek in combinatie met ‘ornamentale’ wintergroene planten.

 • Alcohol onder de 16? Veel beter van niet!

  Alcoholgebruik onder pubers komt regelmatig voor, helaas ook in Menterwolde. De jongeren en ook hun ouders zijn zich niet altijd bewust van de negatieve gevolgen. Verslavingszorg Noord Nederland (VVN) zou graag zien dat in de toekomst alle jongeren voor hun 16e levensjaar helemaal niet drinken. Reden voor VVN en het Centrum voor Jeugd en Gezin om samen bijeenkomsten te organiseren voor (ouders van) tieners in diverse dorpen van Menterwolde.

 • Gratis bloedsuikertest in de apotheek

  De maand november staat bij apotheken in het teken van diabetes. Op 15 november start de Diabetesweek in uw apotheek. Iedereen met een verhoogd risico op diabetes kan in deze periode naar de apotheek komen om de bloedsuikerwaarde te testen.
  Op dit moment zijn er 250.000 mensen in Nederland die diabetes hebben, maar het nog niet weten. Om deze mensen op te sporen en om diabetes onder de aandacht te brengen, organiseren de Nederlandse apotheken de Diabetesweek in de apotheek.

 • El Bimbo weer open!

  Afgelopen vrijdag is jeugdsoos El bimbo in Muntendam weer open geweest. En deze avond is zeer leuk verlopen. Het was gezellig, alles is uitstekend gegaan en iedereen was heel enthousiast.
  Dat geldt voor de jongeren zelf, de vele vrijwilligers die dit mogelijk maken en ook voor wethouder Annelien de Winter. Zij is vrijdagavond langs geweest en ook zij is zeer postief over het verloop van de avond.
  De jongerenwerker heeft met de jongeren afgesproken dat er geen overlast meer plaats mag vinden.

 • Eerste prijs MVO

  Zaterdag 6 november jl. heeft Muziekvereniging Oosterbroek zich op het concours in Drachten goed gepresenteerd. Tijd om lang van hun eerste prijs te genieten hebben de leden echter niet, want o.l.v. Gosse Reijenga zijn zij alweer bezig met de voorbereidingen voor het donateurconcert op 11 december in Zuidbroek.
  In ‘de Lawei’ in Drachten hebben de 48 leden van de harmonie drie stukken ten gehore gebracht, een koraal, The Spirit Soars en Columbus. Deze waren goed voor 80.67, 81 en 83 punten en dus een eerste prijs.

 • Gevonden

  In de Letzekampe in Zuidbroek ter hoogte van huisnummer 30 is een gouden/goudkleurige halsketting met daaraan een soort ‘gouden’ dennenappel en een ‘gouden’ plaatje met aan de achterkant een blauw vlakje gevonden.
  De halsketting is af te halen bij Letzekampe 9 in Zuidbroek (tel. 0598-452049).

 • Oeckelenorgel

  Zondagmiddag 14 november 2010 organiseert St. v. Oeckelenorgel alweer het laatste concert van dit jaar voor het behoud van het van Oeckelenorgel in de Ned. Hervormde Kerk te Muntendam. Ditmaal weer een orgelconcert, de concertgevers zijn Lucas Jan Schoonbeek uit Groningen en Jochem Schuurman uit Drachten.
  Veelbelovende jonge organisten die al veel prijzen gewonnen hebben.
  Zij brengen werken ten gehore op het van Oeckelenorgel van o.a. Mendelsohn, Haydn en Mozart. Het belooft een mooi concert te worden, u bent dan ook van harte uitgenodigd.

 • Concert Kerk Noordbroek

  Op zondagmiddag 14 november a.s. treedt de Groninger zanger Hans van der Lijke op in de romanogotische kerk van Noordbroek. Het is voor het eerst dat in de kerk van Noordbroek op een dergelijke manier een uitvoering gegeven wordt: Groningstalige muziek begeleid op een akoestische gitaar. Tussen 15.00 uur en 17.00 uur brengt Hans een Groningstalig programma met verhalen, gedichten en liedjes, allemaal van eigen hand.
  Kerk Noordbroek

 • Historische Kring Menterwolde

  Rijd je door Noordbroek en Zuidbroek, dan zie je ze. Vooral goed in het zicht langs de doorgaande weg. In Meeden staan er nog meer en soms nog pompeuzer. De grote boerderijen. In Meeden lijken sommigen wel een borg. Er zijn nog meer geweest. Met een eigen naam, zoals ‘Veenhuizen’ van de familie Gockinga of ‘Rustenbroek’ van de familie Amsingh.

 • Extra verkeerscontroles Hereweg

  Het verkeer dat dagelijks reist via de Hereweg in Meeden wordt de komende tijd regelmatig geconfronteerd met de aanwezigheid van de politie. Deze week zijn er een reeks (extra) verkeerscontroles van start gegaan. De controles worden gehouden nabij het centrum aan zowel de oost- als westzijde van het buurthuis en de basisscholen. De inzet is mogelijk dankzij het project Subjectieve verkeersonveiligheid van Regiopolitie Groningen. De politie werkt in het project nauw samen met de gemeente Menterwolde.

 • Jubileum Hengelclub Zuidbroek

  Dit jaar is het 75 jaar geleden dat een aantal heren van stand in al hun wijsheid besloten een visvereniging op te richten. De oprichting van de Hengelclub Zuidbroek was een feit. In de jaren die volgden groeide de club gestaag in haar leden.

  Net als ieder andere vereniging kende ook de Hengelclub Zuidbroek zijn hoogte en diepte punten. Het leuke van deze geschiedenis is, dat ze heel goed gedocumenteerd is gebleven. Met name de eerste 50 jaar geven een prachtig beeld van een dorpsvereniging door de decennia heen.

 • Hobbybeurs in de Broeckhof

  U hebt de aankondigingborden langs de weg misschien al zien staan. Vele mensen uit  Zuidbroek en omgeving willen we ook dit jaar weer graag ontvangen op onze gezellige beurs in het dorpshuis waar in vele zalen hobbyisten laten zien wat hun creatieve bezigheid oplevert.
  Aanbiedingen zullen er meer dan voldoende zijn, zodat u niet na uw bezoek met lege handen terug hoeft te keren.
  Broeckhof Zuidbroek

 • Kritiek VVD op bezuinigingen

  De fractie van de VVD in Menterwolde heeft grote moeite met het volledig schrappen van de herinrichting van de Heiligelaan in Zuidbroek. Dit valt op te maken uit de tekst van de algemene beschouwingen die de partij op haar website plaatste. De gemeente heeft lange tijd overlegd met buurtbewoners over de inrichting van deze straat. Door eerdere colleges zijn toezeggingen gedaan aan de bewoners. Het nieuwe college van VVD, GroenLinks, CDA en Kritisch Menterwolde stelt in de begroting voor deze plannen te schrappen.

 • Ondertekening Convenant een feit

  De gemeente Menterwolde en de Dorps Advies Raden van Menterwolde, bestaande uit de stichting Dorps Advies Raad Muntendam, de stichting Dorpsraadcoöperatie Meeden, de stichting Dorps Advies Raad Noordbroek en de stichting Dorpsraad Zuidbroek hebben op 2 november jl. een Convenant ondertekend waarin afspraken zijn gemaakt over o.a. de samenwerking, overleg en communicatie tussen de gemeente en de dorpsadviesraden.
  Convenant Menterwolde

 • Sinterklaas bezoekt Zuidbroek

  Op 20 november zal Sinterklaas met zijn zwarte Pieten weer naar Zuidbroek komen. Dit jaar zal hij zijn boot ’s middags om ca. 13.30 uur aanmeren bij het oude Gemeentehuis aan het Winschoterdiep, dit in tegenstelling tot voorgaande jaren toen hij altijd ’s ochtends aankwam. Na aankomst zal hij lopend met zijn gevolg richting de ‘Broeckhof’ gaan waar een groots Sinterklaasfeest zal worden gevierd. Alle kinderen zijn hiervoor van harte uitgenodigd. Het zal weer een echt knalfeest worden.

 • Snelheidscontrole Hereweg Meeden

  Snelheidscontrole subjectieve verkeersonveiligheid, van 8 t/m 14 november deelt politie gele kaarten (waarschuwingen) uit. Bestuurders die fors te hard rijden worden direct bekeurd. Vanaf de 15de november worden alle te hard rijdende bestuurders bekeurd.
  Donderdagavond zijn er 150 voertuigen gecontroleerd, er zijn 8 gele kaarten uitgereikt en 2 bekeuringen uitgedeeld.

 • Automobilist gewond bij frontale botsing

  Bij een verkeersongeval op de Rijksweg N33 ter hoogte van Meeden - Muntendam is maandagochtend een 29-jarige man uit Coevorden gewond geraakt. De Drent raakte door onbekende reden op de verkeerde weghelft terecht. Een 33-jarige man uit Hoogeveen, die in tegengestelde richting in een vrachtauto reed, probeerde nog uit te wijken door zijn voertuig de berm in te sturen. De Coevorder botste desondanks frontaal tegen de linkervoorkant van de vrachtauto. Door de aanrijding belandde de vrachtwagen in de naastgelegen sloot.

 • Benefietconcert Dance4Life

  Mijn naam is Roxana van Duren ik ben 16 jaar en een leerling van de Winkler Prins in Veendam. Ik organiseer op 20 november a.s. een benefietconcert in de Menterne voor Dance4life waar de bands: Jetset, Pixie Light, Future Presidents, The Rock Police en Dj Kevin optreden. Dit is gekomen omdat wij bij ons op de Winkler Prins in Veendam mee doen aan schools4life. Dat betekent dat scholen geld in mogen zamelen voor het goede doel. Leerlingen moeten acties organiseren om geld op te halen.

 • De Pinquin presteert goed in VC!

  Zaterdag 13 november is De Pinquin naar Dokkum geweest om daar het tweede deel van de landelijke competitie te zwemmen. Na een dik uur rijden kwamen ze aan in het zwembad met zo’n veertigtal zwemmers. De junioren jongens mochten het spits afbijten met de 4x100 m. vrij estafette. En hier lieten ze ongelofelijk goed van zich horen. Door 5 seconden van hun pr af te zwemmen. En bijna alle ploegen op 2 banen achterstand te zwemmen! Daarna was het de beurt aan de jongere kinderen die ook 5 seconden pr zwommen! De dames en de heren hadden allebei een vol programma om af te werken.