september 2010

 • Man aangehouden voor huiselijk geweld

  De politie heeft vrijdagavond bij een woning in de gemeente Menterwolde een 30-jarige man uit Winschoten aangehouden voor huiselijk geweld. De verdachte had in de woning onenigheid gekregen met zijn 25-jarige ex-vriendin uit de gemeente Menterwolde. De verdachte werd zo kwaad dat hij zijn ex op de bank gooide. Hierbij kwam de vrouw met haar hoofd tegen de muur. Op dat moment kwam de 36-jarige vriend uit Wildervank van de vrouw tussen beiden. Hierop kreeg direct een trap tegen zijn ribben. De Wildervanker wist de verdachte vervolgens de woning uit te krijgen.

 • Rijden onder invloed

  De politie heeft zondagavond op de Beneden Veensloot in Veendam een 39-jarige man uit Den Haag aangehouden voor rijden onder invloed. De politie werd door een getuige getipt dat de auto waarin de Hagenaar reed vermoedelijk onder invloed verkeerde. Tijdens de controle bleek het vermoeden juist. Een blaastest wees uit dat de verdachte teveel alcohol had gedronken. Op het politiebureau werd vastgesteld dat hij 1,55 promille alcohol in zijn bloed had. De politie nam direct zijn rijbewijs heen. De Zuid-Hollander mocht na verhoor het politiebureau verlaten. De politie maakt proces-verbaal op.

 • Politie rolt hennepkwekerij op

  In een bedrijfspand aan de Beneluxweg in Zuidbroek is maandag een hennepkwekerij ontmanteld. Aanleiding voor de inval was een anonieme tip. De politie trof ruim 1000 planten aan. De hennep en de gebruikelijke kweekapparatuur zoals lampen, filters en ventilatoren zijn in beslag genomen en in overleg met de officier van justitie vernietigd. De elektriciteit werd voor de meter afgetapt. Daarom werd de meter door het energiebedrijf in beslag genomen. Een 34-jarige bewoner is aangehouden en na verhoor heen gezonden. De politie stelt een nader onderzoek in.

 • Wat te doen bij diabetes mellitus?

  Voorlichtingsavond: Het staat onomstotelijk vast dat regelmatig bewegen een positieve invloed heeft op de algemene conditie en gezondheid van mensen. Regelmatig bewegen met een matige intensiteit leidt tot een verbetering van uw uithoudingsver- mogen, spierkracht, lichaamsgewicht en algeheel welbevinden. Als u daarnaast ook nog let op wat u eet, heeft dat zeker een goede invloed op uw gezondheid! Deze leefregels gelden voor iedereen, maar zeker ook voor mensen met diabetes mellitus.

 • De Dag van de Mantelzorg

  De zomervakantie is nog maar net ten einde en nu alvast een bericht over de Dag van de Mantelzorg: 10 november 2010! Ook dit jaar willen we onze mantelzorgers laten weten, dat wij ze niet vergeten zijn. Eén dag in het jaar willen we onze waardering uitspreken voor de zware taak, waarvoor ze staan. Daarnaast is het een moment van herkenning en erkenning. Vorig jaar hebben we een goede bijeenkomst gehouden in de Heemtuin. Dit jaar gaan we weer een bijzondere middag organiseren, waar mantelzorgers in het zonnetje gezet worden, een moment van ontspanning, een moment van samenzijn!

 • Maatschappelijke stagemark

  Van maatschappelijke stage naar vrijwilligerswerk, het idee achter deze nieuwe vorm van stage is dat jeugd vrijwilligerswerk gaat ontdekken! Vanaf dit schooljaar zijn leerlingen van het Voortgezet Onderwijs verplicht een aantal uren per jaar vrijwilligerswerk te doen, de zogenaamde maatschappelijke stage, afgekort MaS. Door de overheid bedacht om jeugd bewust te maken van hoe leuk en nuttig het is iets te doen voor een ander.

 • Het 22e Open TCM-toernooi

  Afgelopen week werd alweer het 22e  jaarlijks Open TCM-toernooi georganiseerd bij de Tennisclub Muntendam. Met 119 deelnemers en 135 wedstrijden was het weer een geslaagd toernooi. Alle wedstrijden werden in poules gespeeld. Na de finales volgde een verloting met prijzen die gesponsord waren door de plaatselijke middenstand en de prijsuitreiking.
  Hieronder volgen de 1e prijs winnaars van de verschillende categorieën:
  TCM Menterwolde
  Winnaars  
  Onderdeel Naam    Club

 • Bijbelstudie Baptistengemeente

  In het nieuwe seizoen zal er in de Baptistengemeente te Muntendam een Bijbelstudie over het prachtige boek Handelingen gegeven worden door ds. Oscar Lohuis, die in Nederland bekendheid geniet als bijbelleraar.
  Na jaren predikant geweest te zijn in de Baptistengemeente te Emmeloord, ondersteunt hij nu kerkelijke gemeenten in heel Nederland. De studie over Handelingen is belangrijk voor het doorgroeien van alle gelovigen tot volwassen discipelen van Jezus Christus.

 • Bachcantates door Luthers Bach Ensemble

  Op zaterdag 11 september brengt het Luthers Bach Ensemble uit Groningen een Bachconcert ten gehore in de romanogotische kruiskerk van Noordbroek.
  Op het programma staan de bekende Michaelistagcantate BWV149 ‘Man singet mit Freuden vom Sieg’ en de solocantate BWV51 ‘Jauchzet Gott in allen Landen!’ voor sopraan en baroktrompet. Daarnaast de iets minder bekende cantate BWV138 ‘Warum betruebst du dich, mein Herz?’
  Organist van de kerk, Peter Westerbrink, brengt als omlijsting orgelwerken van Bach met ondermeer de grote e-moll BWV548 op het monumentale Schnitgerorgel.

 • Startzondag Hervormde kerken

  Op zondag 12 september is er een gezamenlijke startzondag van de Hervormde kerken van Hellum, Noordbroek, Overschild en Schildwolde. Het thema voor deze zondag is ‘Vol van hoop’.
  De startzondag begint in Noordbroek, waar om 9.30 uur een ochtenddienst is. Voorganger is ds. Jan Hommes. Aan de ochtenddienst wordt medewerking verleend door herenensemble Camerata Trinitati. Camerata Trinitati (‘voor de Drie-eenheid’) bestaat uit Ardaan Derksen (bartiton), Maarten Romkes (tenor) en Trevor Mooijman (altus). Hun repertoire bestaat onder anderen uit zogenaamde ‘Anglican chants’, ‘Canticum’, 'Koraalmotetten' en liturgische gezangen. Meer informatie over Camerata Trinitati is te vinden op het internet: www.trinitati.nl.

 • Kerk Noordbroek te bezichtigen

  De oude Romano-gotische kerk in Noordbroek is bekend om zijn vele fresco’s. De gewelven tonen een liturgisch verhaal dat inzicht geeft in de geloofsbeleving van de bevolking vanaf 1350 en daarna. Sommige fresco’s zijn echter nog een raadsel wat betreft hun herkomst en betekenis.
  Het is een hele toer om de op eenentwintig meter hoogte aanwezige schilderingen goed te bekijken. Na korte tijd omhoog kijken is de nek van de meeste mensen overbelast.

 • Vrijwilligerswerk, leuk en zeer nuttig!

  U weet vast wel dat vrijwilligers bij o.a. verenigingen, voor  jongeren- en seniorenactiviteiten onmisbaar zijn, maar de stap zetten om daadwerkelijk wat te doen is een tweede. Maria Machova, Boele Lok, Ria van der Laan, Loes Nijdam en Nancia Winter zijn een jaar geleden als team begonnen met het opzetten van  activiteiten voor senioren die wonen in de Gildeflat.
  Vrijwilligerswerk - Menterwolde

 • De NBvP Vrouwen van Nu zoekt nieuwe leden

  We zijn een gezellige groep vrouwen die één keer per maand samen komt in het dorpshuis te Meeden op de woensdagavond van 19.30 uur tot 22.00 uur. Ook dit komende seizoen bieden we een gevarieerd programma met o.a. lezingen, doe-avonden, gezamenlijke avonden met zusterafdelingen en aan het eind van dit seizoen een bezoekje aan de Mediacentrale in Groningen. Onze eerste bijeenkomst is op woensdag 15 september met als spreekster Harma de Boer uit Noordbroek, die vertelt over haar werk als weervrouw, bekend van Radio Noord.

 • 95 Deelnemers 1e MenterAloop

  De MenterAloop, die voor de eerste keer in het kader van de MenterAweken gehouden werd,  is een groot succes geworden en smaakt naar meer. Er stonden 95 deelnemers aan de start die werden toegesproken door Annelien de Winter, wethouder van de gemeente Menterwolde. Met een loeiende sirene ‘schoot’ ze de lopers de Heemtuin en Natuurpark Tussen de Venen in. Er was daar een prachtig en gevarieerd parcours van 5 kilometer uitgezet met zo nu en dan een klimmetje. Het weer was goed: droog, geen wind en niet te warm. Kortom alle ingrediënten voor een mooie loopavond.

 • Feestelijke opening winkelcentrum Autorama

  Het verbouwen van winkelcentrum Autorama te Veendam is voltooid. Reden voor de gezamenlijke winkeliers om dat heuglijke feit met hun klanten te vieren. Volgende week woensdag t/m zaterdag zijn er vele activiteiten en aanbiedingen voor u. De officiële opening van het vernieuwde winkelcentrum vindt plaats op woensdag 22 september a.s. om 14.00 uur en zal gebeuren door burgemeester Meijermans van Veendam.
  Autorama - Veendam

 • Open Monumenten Dag

  De Petruskerk en de toren in Zuidbroek zijn open!
  Het is a.s. zaterdag 11 september weer de tweede zaterdag in september, al vele jaren de Open Monumenten Dag. In Menterwolde doet de Petruskerk daar al lange tijd aan mee: van 10.00 uur tot 17.00 uur is de kerk dan geopend en kunnen belangstellenden het oude gebedshuis uit 1280 en het orgel daarin bewonderen.

 • Omloop Noordbroek wederom succes

  De rabobankwielerronde Noordbroek was ook zondag 5 september jl. weer een mooi sportspektakel. De wielerronde werd helaas enigszins ontsierd door een valpartij bij de dameswedstrijd. De BC-dagkaart wedstrijd over 50 km leverde een erg levendige koers op. Vele ontsnappingen en uiteindelijk leek een kopgroep van vier man in de laatste ronde het te halen. In de finishstraat (Hoofdstraat) werden echter twee van de koplopers nog weer achterhaald. Marathonrijder uit Nijeveen Arjan Smit kon nog net uit de greep van het peloton blijven en ook Bert Platzer uit Groningen bleef het aanstormende peloton net voor.
  Omloop Noordbroek

 • E-bikes ontwikkelen door

  Elektrisch ondersteunde fietsen zijn zo langzamerhand een geaccepteerd beeld. Eén op de vijf verkochte fietsen heeft inmiddels een onzichtbaar hulpmotortje. En dat percentage wordt alleen maar hoger. Steeds vaker kiezen mensen voor het gemak van elektrisch fietsen in plaats van een nieuwe ‘normale’ fiets. Ook voor het normale fietsgebruik zoals boodschappen doen en naar het werk fietsen.
  Dijkhuis Zuidbroek

 • ‘Oude tijden herleven’

  Zaterdag 4 september was het weer zover. Het Muntendammer Oogstfeest beleefde zijn vierde editie in Natuurpark Tussen de Venen in Muntendam. Het feest begon met een authentieke optocht door het centrum van het dorp. Er was een programma voor jong en oud.
  Het Oogstfeest is een initiatief van Stichting Werkend Trekpaard Groningen en Zorgboerderij Dekkersnest in Muntendam. Het feest begon tegen 11.00 uur met een optocht door Muntendam. De stoet bestond uit tien wagens en twaalf tot vijftien paarden. Iedereen was prachtig uitgedost en de optocht werd afgesloten met ruiters en amazones te paard en op de fiets. Heden en verleden gingen hand in hand.
  Oogstfeest Muntendam

 • Trikers komend weekend in Noordbroek

  Deze week, om precies te zijn van 9 tot en met 12 september, organiseert De Wit Trikes het 13e internationale Trike Treffen op het terrein achter Boerderijcafé Mausel in Noordbroek. Vanaf donderdag komen de trikers, uit Nederland, Duitsland en België weer massaal naar Noordbroek en zullen daar in een gezellige sfeer hun tenten opslaan. Rondom het Treffen worden er ook dit jaar weer diverse activiteiten georganiseerd. Zo start er zaterdagmiddag om 13.00 uur een toertocht door de dorpen rondom Noordbroek.

 • Classic Race Demo

  Zondag 12 september vindt voor de tweede keer een Classic Demo Race plaats op Bedrijvenpark ‘de Gouden Driehoek’ in Zuidbroek. Na het succes van vorig jaar wordt het evenement voor de tweede keer georganiseerd door de Historische Motorsport Vereniging (HMV). Ook dit jaar komen er coureurs uit heel Nederland en Duitsland hun motoren laten zien en hun demo rondjes te rijden. Dit is van de 50cc tot en met de zijspannen. Tevens is de heer Vegter uit Siddeburen aanwezig met een 3 cilinder Brons scheepsmotor.

 • Alcomobiliste maakt brokken

  De politie heeft woensdagavond een 52-jarige vrouw uit Muntendam aangehouden voor het rijden onder invloed. Agenten reageerden op een melding van een verkeersongeval in de Nautastraat in Veendam. Daar bleek dat de 52-jarige vrouw tegen een geparkeerde auto was aangereden. Zij was hierna weggereden. Op basis van verklaringen van getuigen konden agenten de vrouw in haar woning aan de Burg. R.J. Giezenstraat in Muntendam aanhouden. Bij onderzoek bleek dat haar auto verse aanrijdingschade had. Op het politiebureau lukte het niet om bij de vrouw een ademanalysetest af te nemen.

 • Insluiper in cel gezet

  De politie heeft zondagmiddag in een gebouwencomplex aan de Middenweg in Muntendam een 41-jarige Groninger aangehouden.
  De man was het complex binnengeslopen en had een vreemd verhaal toen iemand hem in het pand aansprak. Agenten gingen met de Stadjer in gesprek. Hij kwam verward over.
  Uit de politiesystemen bleek dat hij nog twintig dagen gevangenisstraf uit moest zitten. Hij is daarom in de cel gezet.

 • Tweede plaats voor van Heijningen tijdens de RUN

  Arjanne van Heijningen van de sv Veendam is zaterdag tijdens de 35ste RUN van Winschoten als tweede ge-ëindigd op de 50 km solo in de categorie vrouwen 40 - 44 jaar. De atlete uit Meeden legde de afstand af in een tijd van 4 uur en 55.22 minuten, een verbetering van haar beste tijd op deze afstand met twee minuten. De winst ging naar Petra Domhof van MarathonPlus Schiedam.

 • Orgelconcert in Muntendam

  Zondagmiddag 19 september 2010 organiseert St. v. Oeckelenorgel een concert voor het behoud van het van Oeckelenorgel in de N.H. kerk te Muntendam. Het concert wordt uitgevoerd door Chr. Brassband Elad Muntendam o.l.v. Lubertus Leutscher, dirigent en door Dirk Swama, organist die het van Oeckelenorgel zal bespelen. Elad brengt o.a. ten gehore: Trumpets of Jericho, Arabische dans en Exodus. Dick Swama speelt werken van Jan Zwart en Joseph Hector Fiocco.

 • Speelgoed- en kinderkledingbeurs

  Vrijdagavond 17 september is het weer zover. Dan wordt er voor de tiende keer een tweedehands speelgoed- en kinderkledingbeurs georganiseerd in het dorpscentrum de Broeckhof te Zuidbroek. Er is kleding in allerlei maten. De beurs wordt goed bezocht en is grensoverschrijdend, want zelfs kopers uit Duitsland bezoeken de beurs al jaren. Meer info: www.kinderkledingbeurs.nl. Bezoekers gratis entree.

 • Nieuw wedstrijdtenue ZNC B1

  De B1 junioren van ZNC hebben een prachtig nieuw Nike Wedstrijdtenue ontvangen van een nieuwe sponsor.  Dit prachtige tenue wordt gesponsord door Aardse Orchideeën te Zuidbroek.
  ZNC B1 - Zuidbroek
  Op de foto ziet u de trotse spelers en begeleiders. Wij hopen dat dit mooie tenue voor nog betere resultaten gaat zorgen. Namens de jeugdspelers van ZNC B1, leiders/trainers en het jeugdbestuur willen wij Aardse Orchideeën nogmaals bedanken!

 • Orgelconcert Leo van Doeselaar

  Op zaterdagavond 18 september geeft Leo van Doeselaar een orgelconcert in de kerk van Noordbroek. Leo van Doeselaar is een veelzijdig musicus, die als organist, pianist en fortepianist een enkele eeuwen omvattend repertoire bestrijkt. Hij bespeelt daarbij zowel authentieke als moderne instrumenten, omdat hij in zijn interpretaties uitgaat van een zo groot mogelijke stijlzuiverheid. Naast zijn ‘Professur’ aan de Universität der Künste in Berlijn heeft hij als organist een grote concertpraktijk opgebouwd in binnen- en buitenland. Ook is Leo van Doeselaar een veelgevraagd pianist.

 • Klaverjasmarathon in Noordbroek

  Op zaterdag 2 oktober a.s. organiseert de Klaverjasclub Noordbroek voor de 12e keer haar jaarlijks terugkerend klaverjastoernooi in Dorpshuis de Klipheerd te Noordbroek. Een gezellige sfeer en sportieve wedstrijden kenmerken al jaren deze marathon.
  De organisatie zorgt voor prachtige prijzen, met als hoofdprijs een winkelwagen vol boodschappen t.w.v. € 100,=. De tweede prijs is een vleespakket t.w.v. € 50,= en de derde prijs is een vleespakket t.w.v. € 30,=.

 • Groninger avond zat schot in

  De organisatie van de Groninger avond kan met een voldaan gevoel terugkijken op de zaterdag jl. gehouden Groninger avond. Voor ruim 80 toeschouwers zetten een negental artiesten hun beste beentje voor. Van jong tot oud genoot met volle teugen van het gebrachte en ze zongen uit volle borst mee. Met name Ard Eggens kreeg de zaal goed los met zijn lözze vogels. Naast Ard was van de gevestigde orde ook Rieks Schuring van de partij en die wist ook de juiste snaar bij het publiek te raken. Ook de andere artiesten wisten het publiek goed te vermaken.

 • Eddy Fekken trakteert!

  Cafetaria-Lunchroom Fekken viert feest. De eetgelegenheid is sinds jaar en dag een begrip in Muntendam en omstreken. Het is 50 jaar geleden dat de vader van Eddy Fekken het bedrijf in Muntendam begon. Om de feestvreugde te delen waren alle basisscholen van Muntendam uitgenodigd om dinsdag 7 september en donderdag 9 september langs te komen voor een gratis softijsje.
  Eddy Fekken - Muntendam

 • Fietstocht richting Oudeschans

  Op zondag 19 september 2010 organiseert de Culturele Raad Muntendam een fietstocht. De tocht gaat richting Oudeschans.
  Onderweg kunt u een aantal keren de benen strekken onder het genot van een kop koffie of thee. De start is tussen 10.00 uur en 11.00 uur bij de Menterne, Julianaplein 1 in Muntendam. Vóór 17.00 uur moet men zich afmelden. Bij terugkomst in de Menterne wordt een heerlijk kop snert geserveerd.
  De kosten zijn inclusief een kop snert.

 • Wethouder van der Werf afwezig bij raadsvergadering

  Wethouder Willem van der Werf was niet aanwezig tijdens de afgelopen raadsvergadering.
  Vorige week heeft u op www. menterinfo.nl in de gepubliceerde brief van wethouder van der Werf kunnen lezen dat hij het functioneren van raadsleden Markus Ploeger en Engbert Gruben ter discussie stelt. Hij zegt o.a. dat hij zich niet volledig kan ontplooien als bestuurder en dat hij te weinig bewegingsvrijheid krijgt. Dat wethouder van der Werf te weinig bewegingsvrijheid krijgt is ook de mening van het college, zoals werd bevestigd door burgermeester van Zuijlen.