augustus 2010

  • p.v. de Vriendenkring

    Wedvlucht Gennep d.d. 31 juli 2010. 11 Deelnemers met 197 duiven.
    J. Pluim: 1,6,7,14,15,16,17,19,20,27,32,45; H. Pluim: 2,8,12,24,25,35,37,49,50; G. Ackermann: 3,4,10,21,38,40,42,46,47; K.N.H. Ackermann: 5,41; E. Pluim: 9,11,29,33; W. Jager: 13,34,43; A.J. Oldenburger: 18,30, 31,36,39,48; A. ter Veer; 22,23; P. Geurts: 26,28; Mevr. Steinvelder: 44.

  • Graftrommels

    Op zaterdag 7 augustus zal er in de middeleeuwse Kerk Noordbroek een verzameling te zien zijn van graftrommels. Graftrommels zullen velen niet veel zeggen, maar vanaf 1880 was het een steeds meer voorkomend fenomeen op onze begraafplaatsen en kerkhoven.

  • Muziekexamens AMV

    In de afgelopen weken is het AMV-muziekjaar afgesloten met het jaarlijkse examen. De 2e jaars kregen een A-diploma uitgereikt en de 3e jaars het B-diploma.
    De geslaagden zijn:

    Muntendam
    2e jaars, B-diploma

    Bailey Braam, Lars Jager, Claudia Mik, Linda Oosterloo, Jos Tjapkes, Leon Tjapkes, Jeffrey van Tongeren (met lof) en Daniëlle Walters.
    3e jaars, A-diploma
    Angelique Greven (met lof), Nathalie Greven (met lof), Melissa v.d. Hee, Kelt Peper, Marije Hofman, Nadine Bakker en Linde van der Wijk.

  • Informatie werving deelnemers STERK-onderzoek

    Het STERK-onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen richt zich op kinderen van ouders met een angststoornis of depressie. STERK staat voor ‘Screening & Training: Enhancing Resilience in Kids’. In het onderzoek wordt gekeken of een preventieve behandeling een depressie of angststoornis bij deze groep kan voorkomen of uitstellen. Resultaten worden in 2013 verwacht. Meer informatie: www.sterk-onderzoek.nl.

  • Vier gewonden bij aanrijding

    Vorige week vrijdagmorgen zijn op de N33 ter hoogte van de A7 vier Duitse meiden in de leeftijd van 17 tot 21 jaar gewond geraakt. Door nog onbekende oorzaak botsten ze tegen een vrachtwagen met aanhanger. De vrachtwagen werd bestuurd door een 38-jarige man uit Tiel. Hij kwam uit de richting van Noordbroek en reed richting Veendam. De meiden kwamen vanaf de afrit van de A7. De brandweer moest de auto open knippen, omdat één van de slachtoffers bekneld zat in de auto. De slachtoffers zijn naar een ziekenhuis gebracht.

  • Bezichtiging Petruskerk Zuidbroek

    Komende zaterdagmiddag 7 augustus is de Petruskerk te Zuidbroek weer open voor bezichtiging vanaf 13.00 uur tot 17.00 uur. Aangezien deze middag ook de kerk van Noordbroek open is, is dit een mooie gelegenheid om deze beide bijzondere kerken eens te bekijken.
    Kerk Noordbroek
    Noordbroek met zijn mooie fresco’s en Zuidbroek met zijn mooie houtsnijwerk. Verder staan in beide kerken zeer fraaie monumentale orgels. Iedereen van harte welkom.

  • Twee keer brand bij Eethuis ‘De Palm’

    Afgelopen donderdagmorgen 29 juli heeft een brand bij Grillroom-Döner-Shoarma ‘De Palm’ in Muntendam veel schade aangericht. Eigenaar Hlali Ayoub is zwaar aangeslagen na de brand, die zijn eethuis en met name de inrichting voor een flink deel verwoestte. ‘Eethuis De Palm’ is sinds 29 april gevestigd aan de Nieuweweg in Muntendam.
    Palm Muntendam

  • Elzenga Tweewielers open tijdens bouwvak!

    Elzenga Tweewielers, uw rijwielspecialist! In het moderne bedrijf, winkel/werkplaats aan de Middenweg in Muntendam vindt u een breed scala aan fietsen en accessoires. U kunt bij hun terecht voor het normale onderhoud van uw fiets of u laten voorlichten over de nieuwste modellen. 
    Elzenga Muntendam
    U hebt volop keus bij Elzenga Tweewielers. Voor zowel een stadsfiets, een hybride, een ATB of een kinderfiets. Een groot assortiment waar de klant koning is.

  • MenterAweken: de tweede week

    Ook de tweede week staat in het teken van creativiteit: laat u in de Heemtuin inspireren door de creaties van de schilderclub van MMC: u zult verrast zijn door de resultaten van cursisten, die voor de eerste keer schilderden. Wellicht wordt u zo enthousiast dat u zich aanmeldt voor de volgende cursus in september. Als u niet zo lang wilt wachten is er op 11 augustus een workshop bij de Vlinderij.

    De activiteiten op een rijtje:

  • Plan inrichting terrein voormalige supermarkt

    Aanvang bouwvakvakantie 2010 was het dan eindelijk zover. De voormalige supermarkt in het centrum van Zuidbroek is gesloopt. Wat rest is een trieste vlakte. Vanuit de bevolking van Zuidbroek ontstond ongeveer drie weken voor de bouwvak het initiatief om tot de tijd dat er gebouwd gaat worden, aan dit verlaten stuk grond een positieve invulling te geven.
    Er werd een brief naar de gemeente opgesteld en vervolgens was er een snelle en positieve reactie van de burgermeester en werd ook contact gelegd met de Dorpsraad.

  • Dronken jongen aangehouden

    De politie heeft zondagnacht een 15-jarige jongen uit Veendam aangehouden voor openbare dronkenschap. De tiener belde continue zonder directe aanleiding de politie. In eerste instantie werd de jongen door de agenten gewaarschuwd. Maar toen hij toch bleef bellen en daarnaast midden op straat een gevaar was voor zichzelf en het overige verkeer op de Middenweg, werd hij door de agenten aangehouden. Dat ging niet zonder slag of stoot. De 15-jarige verzette zich tegen zijn aanhouding. Hij mag zijn roes in de cel uitslapen. De politie maakt proces-verbaal op.

  • Trio gooit ruiten van woning in

    Drie 16-jarige jongens uit Zuidbroek en Noordbroek (2x) zijn maandagavond door de politie aangehouden voor openlijke geweldpleging. De mannen worden verdacht van de vernieling van een aantal ruiten van een woning aan de Holthammen in Zuidbroek. Het trio werd op basis van een signalement in de Kerkstraat aangehouden. Zij moesten mee naar het politiebureau. De politie is een onderzoek gestart en bekijkt of de verdachten voor meer vernielingen in aanmerking komen. De politie maakt proces-verbaal op.  

  • Politie zoekt getuigen mishandeling

    De politie wil graag in contact komen met getuigen van een mishandeling maandagavond op het Heidepad in Veendam. Daarbij is een 66-jarige man uit Muntendam gewond geraakt. Het slachtoffer fietste door Borgerswold en werd door nog een onbekende man tegengehouden.Zonder aanleiding sloeg de onbekende man in op de Muntendammer. Hierbij liep het slachtoffer een snee onder zijn oog op. Ook verloor hij diverse tanden. Hij moest zich bij de huisartsenpost laten behandelen aan de verwondingen. De dader heeft een donkere huidskleur, ongeveer 30 jaar oud, 1,90 meter lang.

  • p.v. de Vriendenkring

    Wedvlucht Lommel d.d. 07 augustus 2010. 11 Deelnemers met 179 duiven. G. Ackermann: 1,4,12,13,18,19,26,27,35, 37,43; J. Pluim: 2,8,11,22,23,24,28,30,33, 38,42; E. Pluim: 3,7,9,17,25,39,40; H. Pluim: 5,6,15,16,20; W. Jager: 10,36; P. Geurts: 14; K.N.H. Ackermann: 21,29,41, 44; A. ter Veer: 31,32; A.J. Oldenburger: 34,45.

  • Echinacea- en prairietuindagen

    Als er één plant een zomerse uitstraling heeft, dan is het de Echinacea of zonnehoed wel. En door de vele nieuwe variaties die jaarlijks worden geïntroduceerd, wordt de soort er alleen maar spannender op. Specialiteitenkwekerij Tuingoed Foltz in Meeden presenteert tijdens de Echinacea- en prairietuindagen op 14 en 15 augustus a.s. een collectie van ruim 60 variëteiten, waaronder een tiental nieuwe. Met namen als ‘Irresistable’, ‘Coral Reef’, ‘Tangerine Dream’ en ‘Champagne Bubbles’ belooft dit een bijzonder gezelschap te worden.

  • Zonnehoedjes, pottenbakken en kinderspelweek

    Zonnehoedjes zijn prachtige zomerbloeiers in vele tinten (donker)roze en in vele variëteiten: te bewonderen bij Tuingoed Foltz. Lida Olof geeft een demonstratie pottenbakken en houdt open dag. En de jaarlijkse kinderspelweken beginnen op 16 augustus. De exposities in de Vlinderij en de Heemtuin gaan hun derde week in. Genoeg te doen dus, en ook nog goed te combineren in een lekker fietstochtje.

  • Succes voor van Jos en Arjanne van Heijningen

    Jos en Arjanne van Heijningen uit Meeden hebben vrijdag in het Duitse Jemgum goede resultaten geboekt tijdens de 10e Müggenmarktlauf. In de Volkslauf over 20,3 km veroverde Jos van Heijningen het goud in de categorie van de mannen 45. Jos liep deze afstand in een tijd van 1 uur en 28.45 minuten.
    Arjanne van Heijningen wist in de categorie van de dames 40 de tweede plaats in de wacht te slepen. Arjanne ging in een tijd van 1 uur en 42.49 minuten over de streep.

  • Spelweek Muntendam

    A.s. maandag begint de 41e spelweek voor de basisschooljeugd uit Muntendam. Op maandagmiddag is om 14.00 uur de opening door ???? Daarna kun je hutten gaan bouwen. Je moet zelf wel voor een hamer zorgen. Je mag een tekening maken voor de etalagewedstrijd en verder zijn er spelletjes. ’s Avonds kunnen  jullie gezamenlijk eten en daarna is er karaoke en bingo. Ben je 9 jaar of ouder dan kun je ook deelnemen aan de spooktocht. Begeleiders en spoken worden nog gezocht. Op dinsdagmiddag is er een rommelmarkt. Hier mag je je eigen spulletjes verkopen.

  • Mammoettransport

    In opdracht van gastransportbedrijf Gasunie is afgelopen maandag een 27 meter lange ‘reus’ gelost vanaf het Winschoterdiep in Zuidbroek. Deze zogenoemde ‘coldbox’, met een gewicht van meer dan 100 ton en een omvang van ongeveer 4,5 x 4,5 meter, is in de nacht van maandag op dinsdag via een mamoettransport getransporteerd naar zijn uiteindelijke bestemming: de toekomstige luchtscheidingsinstallatie van Gasunie aan de Hondenlaan te Zuidbroek.
    Mammoet transport Zuidbroek

  • Diefstal tuinmeubilair opgelost

    Met de aanhouding van een 25-jarige inwoner van Farmsum heeft de politie een onderzoek naar de diefstal van een luxe tuinmeubelset in Meeden afgerond. Het tuinmeubilair werd begin juli gestolen bij een woning aan de Elzenlaan. Na onderzoek bleek dat de 25-jarige bij de diefstal betrokken was. Hij is woensdag aangehouden. De tuinset was bij een bekende van de man gestald. De verdachte kon na verhoor het politiebureau verlaten. Hij moet zich op een later moment bij de rechter verantwoorden.

  • MS Fonds zoekt 10 collectanten

    Het Nationaal MS Fonds zoekt 10 nieuwe collectanten in Zuidbroek voor de Nationale MS Collecteweek in november. “Tot nu toe zijn er 4 collectanten, maar dat is niet genoeg om bij iedere voordeur aan te bellen”, zegt Pamela Zaat, landelijke coördinatrice van het Nationaal MS Fonds. “Om bij alle 3.900 inwoners aan te bellen moeten er eigenlijk ruim 16 collectanten zijn, maar met 10 nieuwe collectanten zijn we al heel erg blij”. Het MS Fonds zet zich in om de kwaliteit van leven van mensen met Multiple Sclerose te verbeteren.

  • Kies de landelijke Held van de Smaak 2010

    12 Finalisten uit de fruitsector strijden om de titel. In de aanloop naar de Week van de Smaak 2010, van 19 t/m 26 september, vindt de verkiezing van de Held van de Smaak plaats. Het thema is dit jaar ‘smaakfruit’. Er zijn 12 finalisten, uit elke provincie één. In Groningen is de provinciale voorronde gewonnen door Cornelia Bosschaart van Fruitbedrijf Bosschaart in Noordbroek (zie foto). 
    Held vd smaak - Menterwolde
  • 3e Rabobank Omloop Noordbroek

    De wielervereniging Omega organiseert in samenwerking met vrijwilligers en middenstand uit Noordbroek op zondag 5 september a.s. voor de 3e keer de wielerronde RabobankOmloop Noordbroek.
    Na het succes van vorig jaar met het Districtskampioenschap Noord op de weg, nu dan weer de omloop.
    Dit jaar zullen om 11.00 uur de Amateurs B/C en dagkaarthouders de aftrap doen, gevolgd om 13.00 uur door de Dames B/C, juniordames en nieuwelingmeisjes. Tenslotte zal het slotakkoord van de wielerdag voor de Amateurs A zijn. Zij starten hun wedstrijd om 14.30 uur.

  • Veronzinsels in de MenterAweken

    Zaterdag 21 augustus, tijdens de Menteraweken, is Gedichtenatelier Veronzinsels open. U bent ’s middags van harte welkom in dit bijzondere atelier van beelddichter Lowieke van der Heide aan het Westeind in Zuidbroek. Lowieke van der Heide maakt gedichten, gedachten of hersenspinsels; hoe je het maar noemen wilt. Korte, krachtige poëtische teksten, die ergens over gaan. Met wisselende technieken krijgen deze ‘veronzinsels’ een achtergrond. Schilderijtjes, drukwerk, foto’s of combinaties ondersteunen de teksten.

  • Spelweken van start

    Afgelopen maandag zijn de spelweken in Noord- en Zuidbroek en Muntendam weer van start gegaan. In Muntendam werd de officiële opening verricht door wethouder Annelien de Winter samen met ijsspecialist W. Geertsema van Bakker en IJssalon Geertsema. Zij deden dit door het oplaten van een vlieger met de tekst ‘Opening Spelweek 2010. Helaas was er veel te weinig wind, waardoor de vlieger slechts even in de lucht bleef.
    spelweek muntendam 
  • Orgelconcert in kerk Noordbroek

    Op zaterdag 21 augustus om 20.00 uur geeft Eeuwe Zijlstra een orgelconcert in de kerk van Noordbroek. Zijlstra zal werken ten gehore brengen van Böhm, Bruns en Buxtehude. Het orgel van de kerk in Noordbroek werd in 1696 gebouwd door de wereldberoemde orgelbouwer Arp Schnitger. Het orgel is één van de best bewaarde en authentieke Schnitgerorgels ter wereld en geniet faam van de Verenigde Staten tot Japan.
  • ShoezS timmert aan de weg

    ShoezS is de naam van een band, die bestaat uit een groep jonge enthousiaste muzikanten uit Meeden en Veendam. De muziekband is ruim anderhalf jaar geleden opgestart door broer en zus Edwin en Margo van der Wolf en Teun Bartelds uit Meeden. Ze begonnen als trio voor de talentenjacht ‘akoestisch’ van Winkler Prins, die ze bovendien gewonnen hebben! Een jaar later kwam Jelmer Roosien uit Veendam erbij. 
    Shoezs Menterwolde
  • MenterAweek 4: Vlinders, vleermuizen en Veronzinsels

    Wat dacht u van een workshop boetseren, een uitstapje naar de Vlindertuin in Zuidlaren, vleermuizen ontdekken of een bezoek aan het bijzondere Atelier Veronzinsels? Dat kan allemaal in de vierde MenterAweek. U kunt ook nog steeds naar de exposities in de De Vlinderij en de Heemtuin. Of u kunt u vast voorbereiden op de MenterAloop op 1 september.
    • Twee keer brand in Meeden

      Afgelopen zaterdag moest de brandweer twee keer uitrukken naar Meeden.Omstreeks 6.00 uur kreeg de meldkamer door dat er brand was in een losstaande kapschuur aan de Hereweg in Meeden. In de schuur bevonden zich stro en machines. Bij aankomst van de brandweer was al snel duidelijk dat de kapschuur niet meer te redden was (zie de foto hieronder).
      Schuur brand - Meeden
    • p.v. de Vriendenkring

      Wedvlucht Rekkem d.d. 21 augustus 2010. 10 Deelnemers met 123 duiven. J. Pluim: 1,2,3,4,5,8,10,14,29,31; G. Ackermann: 6,7,18,19,22,24,25,28; H. Pluim: 9,17; K.N.H. Ackermann: 11; E. Pluim: 12,13,20,30; A.J. Oldenburger: 15,16,27; W. Jager: 21,26; J. Johannes: 23.

    • Kleding naar Roemenië

      De vakantie’s zijn voorbij en velen hebben genoten van de rust. Toch hebben we niet stil gezeten en is er weer een kledingtransport naar Roemenië gegaan.
      In het vergeten dorp Silindru was men blij verrast, een hele vrachtauto vol hulpgoederen voor hun dorp. Nog nooit hadden ze hulp gehad totdat er in april ineens een groep jongeren uit Holland het dorp binnen wandelde.
      Vanwege het slechte bereik van het dorp kon de vrachtauto niet in het dorp uitladen maar voor de bewoners was dit geen enkel probleem. Velen kwamen helpen.

    • Yogacursus

      Vanaf maandag 13 september a.s. wordt er yogales gegeven voor alle belangstellenden van 15 tot 85 jaar in dorpshuis de Menterne. Docente is Cora Wesker. De huidige samenleving is steeds meer gericht op productie draaien, presteren en carrière maken. Het leven gaat, mede door de vooruitgang in techniek, steeds sneller. Steeds meer mensen ervaren dat ze, door dit snelle leven vervreemd raken van zichzelf en van eigen behoeften. Yoga is een perfecte manier om deze balans in jezelf terug te vinden.

    • Verandering in logopedie praktijk

      Na 38 jaar met heel veel plezier gewerkt te hebben als logopedist stopt Gerda Noorman met haar werkzaamheden. Ze begon in 1972 als schoollogopedist in de kring Veendam en werkte op de basisscholen in o.a. Muntendam, Borgercompagnie en aan het Speciaal Onderwijs in Veendam.
      Daarnaast had ze een eigen praktijk, vanaf 1975 aan de Langewijk in Sappemeer, waar behalve volwassenen en kinderen uit Hoogezand-Sappemeer ook altijd veel cliënten uit Noord- en Zuidbroek kwamen.

    • Nieuwe cursussen Volksuniversiteit

      De Volksuniversiteit, die voorheen te vinden was in de gebouwen van Noorderpoort in Veendam is overgenomen door Cultuur- en Congrescentrum vanBeresteyn. In september start een eerste reeks cursussen. Aangeboden wordt een beginnerscursus Italiaans, Chinees, Portugees, Russisch en Spaans.
      Uit Kunst en Cultuur is er een cursus over het Expressionisme in Duitsland, onder de noemer Die Brucke, een cursus Kunstgeschiedenis en regionale Geschiedenis.

    • Snijhortensia opnieuw in de prijzen

      Tijdens het onlangs gehouden Floraholland Bloemenfestival in Noordwijk heeft snijhortensia kwekerij van der Zwet uit Zuidbroek voor de tweede achtereenvolgende keer een 1e prijs weten te behalen met de door hun gekweekte snijhortensia You and Me Together.
      Een tweede inzending van van der Zwet was de eveneens dubbelbloemige beautensia Papillon, het eerste jaar in productie en nu al een gedeelde 5e plaats.
      Topkwaliteit uit Zuidbroek.

    • Lekker fit de winter in!!!

      De zomer is weer bijna voorbij en de herfst/winter komt er weer aan. Op vakantie hebben we allemaal weer lekker gerelaxt en vaak weinig aan sport gedaan. Kortom het bewegen ligt vaak weer op een laag pitje. Dit ondanks het feit dat we allemaal weten hoe belangrijk bewegen voor je is. Door regelmatig te bewegen kunnen we ons gewicht beter beheersen, trainen we ons hart, de longen en bloedvaten, blijft de stofwisseling goed op peil, voel je je energieker/fitter en kun je meer aan, waardoor je vrolijker wordt en trots op jezelf kan zijn.

    • Betrokken inwoners van Meeden gezocht

      Schaatsvereniging De Bouwtekluuners uit Meeden is op zoek naar mensen die zich willen inzetten voor een activiteit die in Meeden niet mag ontbreken. De Bouwtekluuners is een vereniging met zo’n 200 leden en bestaat bijna 15 jaar. Wij maken gebruik van de faciliteiten (vijver) naast het voetbalcomplex de Bouwte. Bij onze winterse activiteiten zijn we afhankelijk van voldoende vrijwilligers die alles draaiende houden en daar begint de “schaats” te wringen.

    • Kinderen snorkelen in Zuidbroek

      Ter afsluiting van de sport en spelweek maken ruim 60 kinderen uit Zuidbroek kennis met de willens en wetens van het snorkelen. Telkens in groepjes van ca. 10 kinderen maken de kinderen kennis met de snorkeluitrusting, maar leren er ook mee te werken. Hoe te ademen uit een snorkel, hoe voort te bewegen in het water met zwemvliezen, maar ook leren de kinderen op verschillende manieren te water te gaan, bijv. met de commandosprong of de rol achterwaarts.
      Spelweek Zuidbroek

    • Flower Power in Noordbroek

      Vorige week was er voor de vierendertigste keer een kinderspelweek in Noordbroek. Ook dit jaar waren er weer bijna 100 kinderen die meededen. Op maandag werd de spelweek feestelijk geopend door hippie Armand. Het thema was namelijk flower power. Na een mooi lied en het oplaten van de ballonnen was er een optocht in het dorp. Daarin reden ook een hippie eend, een vw bus en twee motoren mee.
      Spelweek Noordbroek