mei 2010

  • Rijbewijs kwijt na gevaarlijk rijgedrag

    De politie heeft zaterdagavond het rijbewijs van een 22-jarige man uit Zuidbroek ingenomen. Politieagenten zagen dat de Zuidbroeker zonder verlichting met een snelheid van 90 km/uur over de Burgemeester Omtaweg in Zuidbroek reed, terwijl voor deze weg een snelheidslimiet geldt van 50 km/uur. Bovendien passeerde hij een rotonde op de Kerkstraat aan de linkerzijde voorbij. De 22-jarige bleek nog een beginnend bestuurder te zijn. Hij moest direct zijn rijbewijs inleveren. De politie maakt proces-verbaal op.

  • Op sleeptouw voor Curaçao

    Sinds 1 april 2010 is er een bijzonder soort bedrijvigheid op de Gouden Driehoek. In een grote loods op het bedrijventerrein sleutelen jongeren uit Menterwolde bijna elke avond aan auto’s, motoren en scooters. Ze worden daarbij begeleid door een aantal zeer gemotiveerde vrijwilligers. Op die datum startte de Stichting Welzijn Menterwolde het jongerenproject ‘Op sleeptouw voor Curaçao’. Het project staat onder leiding van Ralph Eisses, de preventie medewerker jeugd van Menterwolde. De jongeren hebben met dit project een duidelijk doel voor ogen.

  • Tweetalig voorlezen in de bieb

    Op woensdagmiddag 12 mei om 14.00 uur wordt er in de bibliotheek Veendam tweetalig voorgelezen voor kinderen tussen de 2 en 6 jaar.
    Het boek ‘Kinderboerderij’ van Betty Sluyzer en Mies van Hout en het prentenboek ‘Knoop het in je slurf’ van Ken Brown worden voorgelezen in het Turks en Nederlands. De bibliotheek nodigt iedereen uit om bij deze unieke gebeurtenis aanwezig te zijn. Het adres is Bibliotheek Veendam, Museumplein 5e.

    Samenwerking

  • Bijeenkomst jongeren in Noordbroek

    Dinsdag 13 april was het druk in dorpshuis de Klipheerd in Noordbroek. Jongeren (23 in totaal), in de leeftijd van 14 tot 22 jaar, hadden daar een afspraak met de preventie medewerker jeugd Ralph Eisses. Ook Dick Huisman vanuit de D.A.R Noordbroek en de buurtagent waren aanwezig. De jeugd uit Noordbroek klaagt al een tijdje over het feit dat ze overal weggestuurd worden en zo dus geen eigen plekje hebben. Ook het wachten op de nieuwe soos duurt erg lang in de beleving van de jongeren. De jeugd geeft aan zich te vervelen.

  • Oud-Zuidbroekster krijgt een lintje

    In het gemeentehuis van Leek kreeg Jur Engels uit handen van burgemeester B. Hoekstra de versierselen opgespeld behorende bij de benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.
    Jur was vroeger in Zuidbroek reeds actief voor de Culturele Raad en voor de Stichting Dorpshuis Zuidbroek. Hij was onderwijzer op het schooltje in Stootshorn en later op de Beatrixschool. In 1980 verhuisde hij naar Leek en werd daar ambtenaar voor Culturele Zaken.

  • Uitreiking prijzen Groninger schrijfwedstrijd

    De gemeenten van Oost Groningen, Hoogezand-Sappemeer en Slochteren waren dit jaar samen gevoegd. Dit vanwege te weinig belangstelling. Op woensdag 28 april werden in de bibliotheek van Hoogezand de prijswinnaars, onder belangstelling van plm. 60 toehoorders, bekend gemaakt. Het was alweer voor de 15de keer. In de jury zaten Gré van der Veen, Jur Walburg en Siena Diertens-Dik. De laatste was tevens de voorzitter. Zij las dan ook als eerste het juryrapport voor. Dat er maar weinig door jongeren is ingestuurd vond de jury jammer.

  • Eerste prijs jongeren

    Apaarte Grunneger
    Otto Loots
    Moi ik ben Otto.
    k woon in Maiden vertel nait precies woar dat mag nai van mien Moeke.
    k ben 13 Joar.
    En ik ga joe oetstokken wat veur Grunneger ik ben.
    k Ben ain geboren Maidemer en woon er al mien haile leven.
    Ain echte Maidemer kin ontholden as ain olifant
    joe waaiten wel net as dei recloame van de Rolo Sukkeloa.

  • Opgave stratenvolleybal met een week verlengd

    De organisatie van het 28e Zuvoc stratenvolleybaltoernooi op 31 mei en 1 juni heeft besloten om de aanmeldingsdatum met een week te verlengen. Opgave van teams kan nog tot 7 mei a.s. plaatsvinden bij de volgende adressen:

    - T. Westerdiep, Brederodestraat 5 te Zuidbroek
    - E. Knapper, Spoorstraat 57 te Zuidbroek
    - I. ten Hove, Heiligelaan 53 te Zuidbroek
    - B. van Adrichem, Noorderstraat 10 te Noordbroek
    - Vakgarage van Leeuwen, Hoofdstraat 37 te Noordbroek
    of via het mailadres; p.knapper01@planet.nl

  • Kinderyoga in bibliotheek

    Tijdens de kinderyoga brullen kinderen als leeuwen, sissen als slangen en vliegen ze als vogels. Kinderyoga helpt kinderen staande te blijven en zichzelf te zijn in de maatschappij.
    Voor kinderen van 2 t/m 6 jaar met hun ouders/verzorgers wordt op dinsdagmiddag 25 mei van 16.00 tot 17.00 uur een workshop kinderyoga georganiseerd in de bibliotheek Veendam. De workshop wordt verzorgd door Mirjam Dreijer van YogaStyle. Het aantal plaatsen is beperkt, dus wees er snel bij!
    Opgave kan in de bibliotheek Veendam aan de balie, Museumplein 5e of via tel. 0598-697717.

  • 35+ Voetbaltoernooi

    Zaterdag a.s., 8 mei, zal op sportpark "De Bouwte" te Meeden een voetbaltoernooi voor 35+ worden gehouden. In twee poules zal er worden gestreden om de hoogste eer. Het aantal spelers per team zal anders zijn als van een normaal senioren voetbalelftal. Normaal speel je met elf spelers over een geheel veld, maar bij dit 35+ toernooi speel je met 7 spelers over een half veld.
    Het 7 tegen 7 voetbal voor 35+ zal een nieuwe trend worden op voetbalgebied, a.s. zaterdag hebt u de kans dit voor het eerst te aanschouwen in Meeden en omgeving.

  • Vragen, vragen, vragen

    Er zweven voortdurend vragen door mijn hoofd, die niet weggaan. Het is net een wijsje dat je ’s morgens vroeg op de radio hoort en tot vervelens toe in je hoofd blijft rondzingen. Zo vergaat het mij met mijn vragen over Willem van der Werf, de nieuwe kandidaat wethouder van de PvdA.
    Willem van der Werf. Alles wat ik van hem weet, is zo vaag, zo nietszeggend, zo smoelloos, dat ik niet weet wat ik ervan denken moet.
    Dat zit dwars.
    De fractie schuift Willem van der Werf naar voren. Hij is de nieuwe kandidaat wethouder.
    Maar waarvoor?

  • Onze Gevleugelde Fladderaars!

    Wat vliegt daar…, is een vraag die er vaak in het veld gesteld wordt. Waar moet je op letten om een vogel te herkennen en welke materialen kan ik daar goed voor gebruiken? Samen met de ervaren gidsen, leer je tijdens een wandeling, de basisregels voor het goed herkennen van vogels. Natuurlijk kun je ook genieten van de prachtige omgeving van de Heemtuin & Natuurpark Tussen de Venen. Pak dus je verrekijker en vogelboek en ga mee op speurtocht naar onze gevleugelde vrienden. Heb je geen verrekijker?

  • Start werkzaamheden personentrein Groningen-Veendam

    Op maandag 3 mei is ProRail, in opdracht van de Provincie Groningen, met de voorbereidende werkzaamheden gestart voor het reactiveren voor treinreizigersvervoer op de spoorlijn Groningen-Veendam. Om dit te realiseren moet een deel van het huidige enkele goederenspoor tussen Zuidbroek en Veendam worden verdubbeld. Naast deze werkzaamheden wordt in Veendam een nieuw perron aangelegd. Aannemer Ballast Nedam start met de grondwerkzaamheden.
    Het hele project is naar verwachting in april 2011 gereed.

  • Culturele dag Noordbroek

    De Culturele dag in Noordbroek is dit jaar op Hemelvaartsdag 13 mei en word geopend bij Goudsmid Margriet. De opening is om 10.30 uur en wordt in stijl verricht door Sim Noordhof! Noordhof is een zeer bekende dirigent in Nederland, hij heeft in het verleden heel wat koren onder zijn hoede gehad. Na 41 jaar staat de teller van het aantal concerten, dat hij dirigeerde op 3.500 stuks. Vier maal vestigde hij het wereldduurrecord dirigeren. Het laatste record dateert uit 1993 en staat nog steeds op dertig uur.

  • Alcomobilist aangehouden

    Een 33-jarige man uit Zuidbroek is zaterdagmorgen door de politie gecontroleerd in de Zuiderstraat in Noordbroek. Omdat de automobilist naar drank rook besloten de agenten de man te laten blazen. Hij bleek na een definitieve test op het politiebureau ruim 1,3 promille alcohol in zijn bloed te hebben. Na verhoor kon de man het politiebureau weer verlaten. Zijn rijbewijs moest hij wel achterlaten. De politie maakt proces-verbaal op.

  • p.v. de Zwaluw

    Wedvlucht Strombeek d.d. 8 mei 2010. 9 Deelnemers met 120 duiven.
    A.J. Oldenburger: 1,5,11,13,19; J. Pluim: 2,3,17,23; Mw. Steinvelder: 4; H. Pluim: 6,7,20,22,27,28; E. Pluim: 8,10,21,30; G. Ackermann: 9,12,14, 16,24,26; K.N.H. Ackermann: 15,18, 29; J. Johannes: 25.

  • Filmliga Veendam presenteert Vincere

    De Filmliga Veendam draait op maandag 17 mei Italiaans, historisch drama Vincere. Fascinerende film gebaseerd op het leven van dictator Benito Mussolini.De mooie Ida Dalser is op slag verliefd wanneer ze op een dag de jonge Benito Mussolini ontmoet. De charismatische redacteur van Il popolo d'Italia is een gedreven socialist die zegt het volk te willen leiden naar een betere toekomst. Ida gelooft in zijn ideeën en om zijn krant te financieren, verkoopt ze alles wat ze bezit.

  • Diplomazwemmen

    Zaterdag 1 mei jl was er weer diplomazwemmen in het D.G. van den Noortbad te Muntendam voor de diploma's A, B en C. Vol spanning stonden in totaal 61 kandidaten aan de kant om het felbegeerde papiertje te behalen. Niet alleen de kinderen waren gespannen, ook de (groot)ouders, broertjes en zusjes leefden mee.
    De examencommissie bestond uit de zwemonderwijzeressen J.K. Ploeger, T. Wiering-Oosterhuis en H. Mulder. Alle kandidaten zijn geslaagd.

  • Spelen met taal

    Op woensdag 26 mei van 10.00 tot 11.00 uur organiseren de bibliotheken Menterwolde, Pekela en Veendam in de bibliotheek Veendam, Museumplein 5e, een gezellige ochtend met als thema ‘Spelen met taal’ voor ouders/opvoeders met kinderen van 0 tot 2 jaar. Er wordt voorgelezen en naar plaatjes gekeken van Nijntje en Nina en er wordt gezongen en gespeeld met Jeroen en Wanda van ‘Leven met gevoel’. Deelname is gratis en voor de ouders is koffie en thee aanwezig.

    BoekStart

  • Jongste team Zuvoc kampioen

    De jongste volleyballers van Zuvoc hebben zo goed gespeeld in de competitie dat ze voorjaarskampioen zijn geworden. En dit was niet eens de eerste keer. Ook in de najaarscompetitie waren ze al kampioen geworden. Ze speelden nu in nivo 2 en gaan komend seizoen naar nivo 3.
    Zuvoc Menterwolde
    Op de foto staan: Sander, coach Eddy, Anouk, Ylse, Iris, Julia en Mette.

  • Prijswinnaars Rotonde op stap

    Op 8 mei zijn de 5 winnaars van de naamwedstrijd met partners ontvangen met koffie en koek en hebben een rondleiding gekregen in het scheepvaartmuseum in Delfzijl. Vervolgens zijn ze met vrijwilligers begeleid naar het schip in de haven om te varen op de Eems met de 28 meter lange loodskotter Eems1.
    Helaas werkte het weer niet mee. Het was miezerig, koud voor de tijd van het jaar, het motregende en de wind liet verstek gaan.
    Er is met gehesen zeilen gedobberd op het water tot het echt nodig was de motor bij te zetten om koers te kunnen houden.

  • CliëntenPlatform Gezondheidscentrum ‘De Rotonde’

    Met de komst van Gezondheidscentrum ‘De Rotonde’ voor de inwoners van Noord- en Zuidbroek is ook het CliëntenPlatform (CP) een feit. Het CP is een onafhankelijke organisatie van en voor cliënten van het Gezondheidscentrum en geeft gevraagd en ongevraagd advies aan de deelnemende instanties (huisartsen, fysiotherapie, apotheek en thuiszorg). Het CP is de (communicatie)brug tussen de cliënten/patiënten en de deelnemende instanties en zal zodoende vanuit cliëntenperspectief een bijdrage leveren aan een permanente kwaliteitsverbetering van de zorg en de dienstverlening.

  • 4 en 5 mei in Zuidbroek

    Op 4 mei herdenken we de slachtoffers van de oorlogen. In Zuidbroek werden tijdens de herdenking bij het monument na de stilte 200 witte ballonnen opgelaten op de plek waar het jodentransport plaatsvond. Dit was een zeer indrukwekkend tafereel. Na de herdenking was er gelegenheid naar de Broeckhof te gaan om de voor deze dagen ingerichte tentoonstelling te bekijken en in de foyer werden gedichten en verhalen voorgedragen, afgewisseld met live pianomuziek. De avond werd verzorgd door Janneke Blaauw, Otto Knottnerus, Jan Rijskamp en Gré Rijskamp-Bakker. De opkomst was groot.

  • FIT FOR 2

    Tijdens de zwangerschap gebeurt er van alles met je lichaam. Er groeit een kindje in je, je wordt zwaarder, je conditie en kracht gaan achteruit en er kunnen eventueel zwangerschapsklachten (zoals rug- en bekkenklachten) ontstaan. Er zijn veel dames die tijdens de zwangerschap daarom stoppen met het beoefenen van hun sport, terwijl verantwoord sporten tijdens de zwangerschap juist veel voordelen biedt.

  • Voetbaltoernooi 35+ groot succes

    Het eerste voetbaltoernooi voor senioren 7 tegen 7 voor 35+ in Meeden is een groot succes geworden met een goede internationale winnaar. Op een, voor voetballers qua weersomstandigheden, prima omstandigheden werd er op sportpark ‘De Bouwte’ gestreden om de hoogste eer. In een halve competitie werd er door zeven ploegen gestreden op een half voetbalveld. De start was om één uur, en om half vijf was de winnaar bekend. Gelijk bij de eerste editie werd een buitenlandse ploeg winnaar.

  • Orgelconcert Matteo Imbruno op Schnitgerorgel

    Op zaterdagavond 15 mei geeft Matteo Imbruno een orgelconcert in de kerk van Noordbroek. Imbruno zal werken ten gehore brengen van onder anderen Sweelinck, Scheidemann en Böhm. Het orgel van de kerk in Noordbroek werd in 1696 gebouwd door de wereldberoemde orgelbouwer Arp Schnitger. Het orgel is één van de best bewaarde en authentieke Schnitgerorgels ter wereld en geniet faam van de Verenigde Staten tot Japan.

  • Concert Petruskerk

    Op zondagmiddag 16 mei geeft de organiste Leonore Lub uit Noordbroek, samen met een Gregoriaanse schola (koor) een concert in de Petruskerk te Zuidbroek. Dit koor, o.l.v. Hans Eijsink, zingt o.a. de Gregoriaanse Hoogmis in de St. Jozefkathedraal te Groningen. Het thema voor dit concert is: “Gregoriaans als inspiratiebron”. Ook Leonore Lub zal haar programma aan dit thema aanpassen. Na afloop wordt u in het koor van de kerk een kop koffie of thee aangeboden. Iedereen van harte welkom.

  • De vroege vogeltocht

    De Vereniging Vrienden van de Heemtuin nodigt u uit voor een rondje natuur in de Kleibosch, Lettelberterpetten en het Leekstermeer op 15 mei a.s. We kunnen roodborsttapuiten, blauwborstjes, ransuilen en watersnippen tegenkomen en met een beetje geluk Reintje de vos. Dankzij de aanwezigheid van potklei, ondiep in de bodem van de Kleibosch, is hier sprake van een uiterst zeldzaam en waardevol bostype. Met name in het voorjaar is de bosbodem hier getooid met een uitbundige bloemenpracht gedomineerd door Bosanemoon en Speenkruid.

  • Herdenken op 4 mei: daarom...!

    5 Tot 6 miljoen mensen vermoord, omdat ze van een ander ‘soort’ waren. Daarom! Verzetsstrijders die hun leven gaven voor onze vrijheid. Daarom! Militairen die gesneuveld zijn voor onze toekomst. Daarom! Onschuldige burgers, slachtoffers van een onmenselijk systeem. Daarom! Opdat zoiets niet meer mag gebeuren. Daarom! … Opdat we niet vergeten…
    4 Mei menterwolde