april 2010

  • VEURJOAR IN DE KOP? Ga voorbereid op weg!

    Politie adviseert motorrijders: controleer motor en oefen.
    De eerste voorjaarszon is voor motorrijders vaak aanleiding om hun stalen ros weer van stal te halen. Helaas gebeuren er tijdens het eerste weekend met mooi weer vaak ongelukken met motorrijders, waarvan meerdere met dodelijke afloop. Een goede voorbereiding is daarom niet overbodig. Regiopolitie Groningen adviseert motorrijders met de campagne ‘Veurjoar in de kop?’ onder meer de bandenspanning en remmen van hun motor te controleren en het rijden even te oefenen.

  • Lezing autisme

    In samenwerking met de Nederlandse vereniging voor autisme organiseren de bibliotheken van Menterwolde, Pekela en Veendam een lezing en discussieavond over autisme. Op woensdagavond 14 april van 19.30 tot 21.30 uur zijn alle ouders/opvoeders en leerkrachten van harte welkom in de bibliotheek Veendam, Museumplein 5e om te luisteren en ervaringen te delen met Maria Noordman en Hilde Scholtens. Deelname is gratis.

  • Nationaal Epilepsie Fonds zoekt collectanten

    De Macht van het Kleine zoekt vrijwilligers die in de periode van 25 tot en met 29 mei 2010 willen collecteren voor de epilepsiebestrijding. De opbrengst van de collecte is bestemd voor wetenschappelijk onderzoek, voorlichtingsactiviteiten, het organiseren van begeleide vakanties voor mensen met epilepsie en individuele hulp. In 2010 is de collecte van het Nationaal Epilepsie Fonds van 25 tot en met 29 mei. Vrijwilligers gaan tijdens de collecteweek door heel Nederland met een collectebus langs de deuren om geld in te zamelen. Zij kunnen uw hulp als collectant in Muntendam goed gebruiken.

  • Nieuws van de mantelzorgconsulent

    Eindelijk weer een bericht van de mantelzorgconsulent. Het is een tijdje stil geweest, maar dat betekent niet, dat er niet gewerkt wordt. Wat inmiddels vast duidelijk is, is dat het werk van de mantelzorgconsulent in 2010 gewoon doorgaat. Wanneer er teruggeblikt wordt, zijn we in 2009 voornamelijk bezig geweest met de begrippen mantelzorg en mantelzorgondersteuning onder de aandacht te brengen binnen Menterwolde, bij zowel de individuele mantelzorger tot aan andere zorginstellingen/zorgaanbieders.

  • Protestante Gemeente Zuidbroek

    Op 11 april is er een aangepaste kindernevendienst. De kerkdienst begint om 11.00 uur. De kinderen gaan dan, na kort in de kerk geweest te zijn, gezamenlijk naar de Kerkhörn.
    Op deze ochtend wordt onder het genot van een hapje en drankje, een leuke film bekeken. In deze kindvriendelijke film wordt een link gelegd met een verhaal uit de bijbel. De kinderen kunnen na afloop van de kerkdienst opgehaald worden uit de Kerkhörn.

  • Judo Ryu Muntendam bijna 100% score

    Zaterdag jl. werd er in Kollum door 6 judoka’s deelgenomen aan een toernooi.
    Vijf van hen wisten een prijsje te bemachtigen. Isa Heideveld wist simpel eerste te worden door alles vrij gemakkelijk te winnen. Ook Ricardo Grave werd eerste die het nog even moeilijk kreeg vanuit eigen vereniging.
    JudoRyu - Menterwolde
    Rowen van der Heide wist in dezelfde poule een derde plaats op te eisen. Julian Grave behaalde ook een derde plaats.

  • Jong Toveroos gegroeid

    Zaterdag 3 april jl. was er een voorstelling van Jong Toveroos. In een jaar tijd is deze groep jeugdspelers enorm gegroeid. Niet alleen in aantal maar ook  in het acteer gehalte.
    Samen met het leerlingen orkest van Muziekvereniging Oosterbroek werd Grow-up ten tonele gebracht.
    Jong Toveroos - Zuidbroek

  • Snoezellampen in De Gilde

    De Sinterklaascentrale in Siddeburen heeft deze week aan cliënten van De Zijlen twee snoezellampen uitgereikt. Elk jaar spelen vele vrijwilligers voor Sinterklaas en Zwarte Piet bij winkels, bedrijven, instellingen, scholen etc. Daarvoor worden kleine vergoedingen gevraagd. De opbrengst wordt geschonken aan goede doelen. Dit jaar zijn dat de mensen met een verstandelijke beperking die wonen in De Gilde in Muntendam.

    Stichting De Zijlen krijgt van de Sint Nicolaas Centrale twee snoezellampen ter waarde van € 400 aangeboden. Een geste waar de mensen van de Gilde erg blij mee zijn.

  • Prijsuitreiking Kikker kleurwedstrijd

    Van 21 tot en met 30 maart 2010 was het weer Kikkertiendaagse. Tijdens deze 10 dagen draaide het allemaal om de bekendste kikker van Nederland, namelijk Kikker uit de boeken van Max Velthuijs. De bibliotheken in Menterwolde hadden extra aandacht besteed aan de boeken. Er werd een kleurwedstrijd gehouden, de filmpjes van Kikker werden gedraaid, er werd voorgelezen en... Kikker kwam op bezoek!
    Prijsuitreiking Kikker kleurwedstrijd

  • 2e Hands speelgoed- en kinderkledingbeurs

    Vrijdagavond 16 april is het weer zover. Dan wordt er voor de negende keer een tweedehands speelgoed- en kledingbeurs georganiseerd in het dorpscentrum de Broeckhof te Zuidbroek.
    Er is kleding in allerlei maten. De beurs wordt goed bezocht en is grensoverschrijdend, want zelfs kopers uit Duitsland bezoeken de beurs al jaren. Meer info: www.kinderkledingbeurs.nl. Bezoekers gratis entree.

  • Lezing in Steunpunt Meeden

    De activiteitencommissie van de dorpsraadcoöperatie Meeden nodigt u allen uit om op 8 april a.s. om 19.30 uur een lezing bij te wonen van Willem Molema in het Steunpunt van Meeden. Deze lezing gaat over boderijders en beurtschippers. Wim Molema uit Leens, ook bekend van RTV Noord, heeft een verzameling foto's van boderijders bijeengebracht die in het Noorden zijn weerga niet kent. Dia’s die u ook te zien krijgt. Deze avond staat hij stil bij de boderijders die tussen de Stad en Nieuweschans waren te vinden.

  • Herinnering i.v.m. bevrijdingsfeest

    Ingezonden: Beste inwoners van Zuidbroek
    Nog even een herinnering i.v.m. ons bevrijdingsfeest. Zoals eerder aangegeven zijn wij erg druk met de voorbereidingen van de festiviteiten op 4 en 5  mei.
    Er vanuit gaande dat u druk bezig bent met de voorbereidingen van het feest in allerlei vormen het volgende: Wilt u zo vriendelijk zijn, vóór 20 april opgave te doen van deelname aan de optocht, de Highlandgames alsmede van de stratenversiering. Het zou jammer zijn als u te laat bent!!! Het is ons bekend, dat veel dorpsbewoners inmiddels bezig zijn.

  • Tentoonstellling olieverfschilderijen

    Op dit moment zijn er olieverfschilderijen te zien in dorpshuis de Broeckhof welke ge- schilderd zijn door de heer J. Blokker uit Zuidbroek. De heer Blokker heeft zijn opleiding gehad bij de heer Mulder uit Hoogezand (van de Kunstkring). Hij heeft zeker al heel wat ervaring, want hij schildert al bijna 30 jaar. Op dit moment doet hij dat bij de groep de Hoop.
    Tentoonstellling olieverfschilderijen

  • Van de Historische Kring Menterwolde

    Niet alleen bij de levende mens bestond een tijdgeest. Ook de gebruiken bij overlijden en begraven ondergingen veranderingen.
    Wie over een oude begraafplaats loopt, kan de veranderingen nog enigszins waarnemen. Bijvoorbeeld de begraafplaats van Zuidbroek, waar nog een houten grafmonument te zien is. Maar ook graven met hekwerken, graven waar erg veel symboliek in uitgehouwen is of waar obelisken zijn geplaatst. Er was een tijd dat men de overledene beschreef in dichtvorm, vaak achterop een staand monument. In Meeden had de gemeente ooit bedacht dat ieder mens gelijk was aan de ander en schreef een grafmonument voor, zodat een gedeelte van de begraafplaats aldaar alleen maar gelijke stenen op de graven heeft."

  • Erwin de Vries klapper op muziekfestival

    METMANS Evenementen voor en door Meedenaren. De feestweek te Meeden, van maandag 31 mei t/m zaterdag 5 juni, zal worden besloten met een Muziekfestival op zaterdag 5 juni a.s. Dit festival zal worden gehouden op het manifestatieterrein aan de Zevenwoldsterweg te Meeden. Alvorens dit muziekspektakel zal plaatsvinden is er de gehele week voorafgaand aan het Muziek Festival een feestweek met een wijkvolleybaltoernooi, fietstocht, wandelpuzzeltocht, straatcrossloop en muzikaal optreden van Meedener amateur musici genaamd “Muzikaal Meeden”.

  • Tieners stelen kentekenplaten

    De politie heeft woensdagavond twee 15-jarige jongens uit Muntendam aangehouden. Een getuige zag dat het tweetal op straat bezig was met het rechtbuigen van een aantal kentekenplaten en belde de politie. De gele platen waren gestolen van auto’s bij een autobedrijf aan de Zwaaikom in Veendam. De jongens zijn meegenomen naar het politiebureau waar een stevig gesprek plaatsvond. De pubers zijn overgedragen aan hun ouders.

  • GGD onderzoekt gezondheid Groningers

    Wat vindt u van uw huisarts en welke ervaringen heeft u met de doktersdienst? Hebt u last van stank, van rommel op straat of van het verkeer in uw buurt? De Groninger gemeenten en de provincie Groningen willen dat graag weten. In april krijgen daarom 9000 Groningers van 19 jaar en ouder een vragenlijst van GGD Groningen opgestuurd. In de vragenlijst staan onder andere vragen over mantelzorg (zorg die door relaties wordt gegeven), tevredenheid over zorgverleners, alcoholgebruik, voeding en beweging. De gegevens uit het onderzoek gebruiken de gemeenten om hun gezondheidsbeleid te maken.

  • Man aangehouden voor wapenbezit

    De politie heeft maandagmiddag in een woning in Zuidbroek een vuurwapen aangetroffen. De bewoner had de politie gebeld dat zijn 39-jarige broer uit Noordbroek een vuurwapen in zijn woning had achtergelaten. Het wapen werd aangetroffen en in beslag genomen. De broer werd dezelfde middag op de Heiligelaan in Zuidbroek ingerekend en ingesloten in het cellencomplex in Groningen. De verdachte wordt vandaag gehoord. De politie stelt een nader onderzoek in.

  • Kledinginzameling voor Dorcas

    In Muntendam en Zuidbroek wordt op zaterdag 17 april de Dorcas Kledingactie gehouden. Tussen 9.00 en 11.00 uur kan kleding worden afgeleverd aan de Kerkstraat 120 bij de Baptistengemeente. Tussen 10.00 en 12.00 uur kan kleding worden afgeleverd aan de Kerkstraat 19 bij de Gereformeerde Kerk vrijg. De kleding dient schoon en heel te zijn. De opbrengst is bestemd voor het werk van hulporganisatie Dorcas.

  • Een halve eeuw collecte voor “gewoon geluk”

    Dankzij de inkomsten uit de jaarlijkse collecte kan het Nationaal Fonds Kinderhulp elk jaar tienduizenden kinderen helpen. Kinderen die in hun leven veel ellende hebben meegemaakt en ook “een beetje gewoon geluk” verdienen. Dingen die soms zo gewoon lijken, zijn voor een grote groep kinderen in Nederland niet weggelegd. Van 18 tot en met 24 april gaan er daarom bijna 25.000 vrijwilligers op pad met de collectebus van Kinderhulp.

  • High tea in bibliotheek Muntendam

    Met het lenteweer in het vooruitzicht heeft de bibliotheek Muntendam het idee opgevat om haar leden eens lekker te verwennen.
    Op vrijdag 16 april van half drie tot half vier kunt u als lid van de bibliotheek Muntendam genieten van een heerlijke high tea.
    Koffie, diverse soorten thee en heerlijke zoete en hartige hapjes staan voor u klaar. Hieraan zijn geen kosten verbonden en u hoeft zich ook niet aan te melden, binnenkomen is voldoende! Gewoon, omdat u het verdient!

  • Boot in brand

    Enige tijd geleden was er een boot in brand aan de Industrieweg te Zuidbroek. En zo ook afgelopen vrijdagmiddag. Het schip de Bruinvis lag op de kade en vatte door nog onbekende reden vlam. Gelukkig kon de brandweer de brand snel blussen.
    Boot brand Zuidbroek

  • Groninger band wint plek op Gideon

    De Groningse electro rockband No Repair speelt op het Gideon Festival in Groningen deze zomer. Dit heeft de band te danken aan het winnen van een wedstrijd van de NCRV website ongekendtalent.nl.
    No Repair kreeg het hoogste aantal stemmen van de ruim honderdvijftig bands die meededen aan de wedstrijd.
    Het festival heeft de top drie uitgenodigd om te komen spelen.
    “Het was al geweldig om te zien dat er zoveel mensen op ons hebben gestemd,” aldus gitarist en Muntendammer Niels Keizer. “Maar dat we straks op het Gideon staan is helemaal geweldig!”

  • Aniek Norder haalt brons op NK

    De 11 jarige Aniek Norder plaatste zich twee weken geleden in Drachten voor de Nederlandse kampioenschappen judo -15 jaar. Hier behaalde Aniek een tweede plaats en een ticket naar de NK in Eindhoven, evenals haar clubgenoot Ricardo Grave. Na een aantal gewonnen partijen verloor Aniek van Celine Langrenes, de uiteindelijke nummer één. Door in de verliezersronde (om de derde en vierde plaats) te winnen van Frederique Kroon, wist ze het brons veilig te stellen.

  • Zonnige boottocht de Zonnebloem

    Zo’n zeventig gasten en vrijwilligers stapten aan boord voor de jaarlijkse boottocht van De Zonnebloem afd. Noord- en Zuidbroek. De reis ging deze keer van Hoogezand naar Groningen. Naast de gasten uit Noord- en Zuidbroek waren ook bewoners van het Zorghotel  De Veenkoloniën uit Wildervank aanwezig. Alle passagiers genoten zichtbaar van de tocht over het Winschoterdiep en de stralende zon die de hele dag volop scheen. 
    Zonnebloem - Menterwolde

  • Meeden voor derde keer in beweging

    De vorige twee edities van Meeden Beweegt waren zondermeer een succes. Ruim 200 inwoners deden mee aan de avondvijfdaagse.
    Het maakt niet of je loopt of fietst, als je maar in beweging bent. Dat een bewustwordingsactie als Meeden Beweegt succesvol is blijkt wel uit het feit dat we steeds meer wandelaars in ons dorp zien, ook bij minder mooi weer.
    Iedereen weet inmiddels dat bewegen goed is voor je gezondheid. Een grote groep maakt gebruik van allerlei voorzieningen die er al zijn op het gebied van sportief bewegen.

  • Ludieke actie bij Coop Drenth

    Bij supermarkt Coop Drenth in Noordbroek konden de klanten de afgelopen weken meedoen met een ludieke actie. Alles draaide om een mummiepak. Hierbij moet u denken aan een rol mummiepapier waarin iemand zich kon verkleden of als je een tijdje rust wilde hebben, de kinderen een dagje ‘achter het mummiepak verstoppen.’
    Door de wikkel in te leveren bij Coop Drenth kon men een cadeaubon winnen t.w.v. E 15,00 te besteden bij Bol.com. Uit de vele inzendingen is als winnaar gekozen: T. Akkerman uit Noordbroek.

  • Halve marathon Berlijn

    In Berlijn hebben 11 leden van SOS Muntendam, na een gedegen voorbereiding van enkele maaanden, de halve marathon van Berlijn gelopen. In deze wereldstad met zijn rijke historie werd je in een prachtige ambiance bijna echt naar de meet gedragen. De finish na 21.1 kilometer, was dan ook fantastisch door met allen samen en tegelijk de eindstreep te paseren. Een week later wisten Jeanet, Lijda, Willem en Benny in een voor zich elk aannemelijke tijd de marathon van Utrecht te voltooien. Een compliment waard!
    Halve marathon Berlijn

  • Waterpoloafdeling "Pinquin’ van start

    Afgelopen woensdagavond heeft er een oprichtingsvergadering plaats gevonden met aansluitend een waterpolo-clinic. Er waren maar liefst 19 belangstellenden op de oproep afgekomen. De clinic werd gegeven door Sven Spijkerman van de kring Groningen van de KNZB. Doel van de avond was om te kijken of het mogelijk is om een afdeling waterpolo op te starten. Daar is nu duidelijkheid over. Er zijn genoeg waterpoloërs die zich hebben aangemeld. Nu is het zaak om zo snel mogelijk te starten. Als eerste moeten spullen aangeschaft worden zoals ballen en waterpolocaps.

  • 25 Jaar brandweerman

    Op zaterdag 10 april 2010 heeft de brandweer van de gemeente Menterwolde stil gestaan bij het feit, dat de heer J.A.M. (Hans) van Leeuwen 25 jaar lid is van de vrijwillige brandweer. De feestelijke bijeenkomst vond plaats in het dorpshuis de Klipheerd te Noordbroek.
    Hier waren, behalve de collega brandweerlieden en oud-brandweermannen, ook zijn naaste familie en burgemeester E. van Zuijlen aanwezig.
    25 jaar brandweer Menterwolde

  • Het Gezondheidscentrum…

    zonder naam krijgt een passende naam.
    Zuidbroek kan trots zijn op haar nieuwe gezondheidscentrum. Op de toegangsweg naar de Gouden Driehoek staat een fraai nieuwe gezondheidscentrum, bedoeld voor de inwoners van Noord- en Zuidbroek. Groninger Huis is de eigenaar van deze locatie waar huisartsen, apotheek, fysiotherapie en thuiszorg onder één dak samenwerken. Het centrum is zo ontworpen dat je binnenkomt in een hal die als dorpsplein ervaren moet gaan worden. Je maakt er een praatje, pakt een kopje koffie of thee, leest wat of praat wat met je buurtgenoten en gaat naar de zorgverlener waarmee een afspraak is gemaakt. Aan de kleuren van de vloer en bewegwijzering is duidelijk gemaakt wie waar zit.

  • Moderne kunst in kerk Noordbroek

    In de kerk van Noordbroek konden we al genieten van prachtige middeleeuwse kunst. In 1330 werden de eerste fresco’s geschilderd en vele mooie schilderingen volgden. Echter in ca. 1600 werd de kerk geheel wit geverfd van binnen. In 1970 werd de kerk gerestaureerd en nadat de kalk van de muren en het plafond verwijderd was bleek dat de kerk nog vol zat met middeleeuwse kunst. Er zijn weinig van oorsprong Katholieke kerken waarin nog zoveel oude schilderingen zijn te bezichtigen, dit dankzij het witten in 1600.
    Kerk Noordbroek

  • Rock ‘n’ roll is here to stay…

    Dit is zeker het geval op 24 april a.s. in het dorpshuis te Meeden. Townhouse Music heeft deze keer maar liefst twee bands op het programma, namelijk Dixie Dynamite en The Rockin’ Hotstars!
    Dixie Dynamite omschrijft zichzelf als een combinatie van een glas cold gin, drie teentjes Hot me! en een kilo TNT…oftewel high explosive rock ‘n’ roll!

  • Uitnodiging v. Oecklenorgel

    Zondag 18 april 2010 om 15.00 uur organiseert de St. v. Oeckelenorgel een concert voor het behoud van het Van Oeckelenorgel in de N.H. kerk te Muntendam. Het concert wordt gegeven door Chr. Koor “Masjaal” uit Assen  o.l.v. Roelf Wind uit Meeden en wordt op piano begeleid door Julia Zaytseva uit Groningen. Er worden werken uitgevoerd van o.a. Bach met orgel, Gounod, Cesar Franck en Patterson. Muzikale intermezzo’s van piano, dwarsfluit en hobo maken van dit concert een prachtig geheel. U bent van harte uitgenodigd.

  • Busrit langs historische spoorlijn

    Op 24 april organiseert het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum een rondrit langs het noordelijke deel van de Noord-Ooster Locaal Spoorweg. De rit vindt plaats met een historische bus van het Noordelijk Busmuseum. Aanleiding is de honderdste verjaardag van de NOLS-lijn Zuidbroek - Delfzijl. Deze lijn werd geopend op 5 januari 1910 en moest nieuwe mogelijkheden bieden voor het personen- en goederenvervoer. Alleen gedurende de eerste jaren was de lijn rendabel maar al in 1934 werd de baan opgeheven en enkele jaren later opgebroken.

  • Jubileum ‘Muziekschool Gemeente Menterwolde’

    ‘Muziekschool Gemeente Menterwolde’ bestaat dit jaar 20 jaar en dat wordt op grootse wijze gevierd. Met een gratis toegankelijk concert op zaterdag 26 juni a.s. voor de bevolking van Menterwolde! Overdag is er een play-inn voor (oud)leerlingen van de muziekschool en ’s avonds is er een spetterend concert m.m.v. Chr. Brassband ‘Elad’ en ‘Muziekvereniging Oosterbroek’ (MVO). Overdag zijn naast gezamenlijke repetities ook sectierepetities o.l.v. de docenten van de muziekschool.