januari 2010

  • Ongevallen door gladheid A7

    Op de A7 tussen Nieuweschans en Groningen, vooral nabij Zuidbroek, zijn maandagochtend tien auto’s betrokken geweest bij verschillende ongevallen. Ten gevolge van de gladheid belandden verschillende auto’s in de sloot, berm of tegen de vangrail. In twee gevallen ging het om een kop-staartbotsing tussen twee auto’s. In alle gevallen bleef de schade beperkt tot materiële schade. Rijkswaterstaat heeft extra gestrooid, waarna de situatie onder controle was.

  • Damclub Meeden

    Uitslagen Oost Groninger Dambond.
    1e klasse Meeden 2 - Winschoten 2:
    1. H. Doedens - G Lubberink 0-2
    2. S. Steenstra - J. Kort 2-0
    3. H. Veldman - J. Starke 0-2
    4. M. Harms - F. Arwert 2-0
    4-4 

  • Yoga in Noordbroek

    Vanaf 19 januari starten weer de yogalessen in het leerkerkje te Noordbroek. Op dinsdag 12 januari wordt een proefles gegeven. Hatha yoga. Deze vorm van yoga richt zich op het ontwikkelen van een ontspannen, soepel en energiek lichaam en een ontspannen open geest. Hatha yoga leert je bewust te worden van lichaam en geest m.b.v. lichaamshoudingen, adem-, concentratie/meditatie- en ontspanningsoefeningen. Je leert spanning veroorzaakt door stress en vermoeid- heid te herkennen en bewust los te laten.

  • Bijzonder jaar Veenkoloniaal Museum

    Het jaar 2009 verliep voor het Veenkoloniaal Museum qua bezoekers zeer opmerkelijk. Het eerste half jaar was het relatief rustig in het museum. Vooral groepen lieten het afweten. De crisisberichten hadden duidelijk zijn weerslag op het groepsbezoek. Vanaf  mei begon de bezoekersstroom en ook het groepsbezoek plotseling weer op gang te komen.

  • Workshops ouders en opvoeders

    Tijdens de Nationale Voorleesdagen, van 20 januari t/m 30 januari 2010, organiseert Bibliotheek Veendam workshops voor ouders en opvoeders van peuters (2-4 jaar) rond het Prentenboek van het Jaar: De Wiebelbillenboogie van Guido van Genechten. Zowel op woensdag 13 januari als op dinsdag 26 januari van 19.30 tot 21.45 uur vinden de beide workshops plaats. De avond waarvoor u zich inschrijft bestaat dus uit twee onderdelen.

  • Diplomazwemmen D.G. v/d Noortbad

    Woensdag 30 december jl. hebben 64 kandidaten in het D.G. van den Noortbad te Muntendam afgezwommen voor de diploma's A, B en C. Dit gebeurde onder grote belangstelling van vaders, moeders, opa's, oma's, broertjes en zusjes. De examencommissie bestond uit de zwemonderwijzeressen J.K. Ploeger, T. Wiering-Oosterhuis en H. Mulder. Alle kandidaten zijn geslaagd.

  • Koos Scholtens geslaagd voor zwarte band

    Zaterdag 19 december heeft Koos examen gedaan voor zijn zwarte band. Dit examen werden gehouden in Assen.
    Na een intensieve training mag Koos zich judoka 1 ste Dan noemen. Koos en zijn partner Elwin Johannes hebben het uitstekend gedaan. Met een handjevol supporters op de tribune, moest het wel lukken. Speciale dank gaat uit naar Jeroen Scholma (trainer Judo Winschoten) Elwin Johannes (partner en trainer Judo Ryu Muntendam) en Jaap Niezen (kataspecialist en judoka 7 de Dan).

  • Nieuwjaarsconcert “Elad”

    Zondag 10 januari om 16.00 uur geeft chr. brassband “ELAD” Muntendam o.l.v. dirigent Lubertus Leutscher haar jaarlijkse nieuwjaarsconcert. Medewerking zal worden verleend door Rob Zigter (zang) en Marcel & Sylvia (danspaar). “ELAD” speelt een veelzijdig programma van brassmuziek met onder meer de muziekwerken: Mexican Fiesta (met danspaar) Kletzmer Carnival, Back To The future, Paradise Walz (met danspaar) Llyd, Vitae Lux, Music (met zang) etc. Presentatie: Helma Leutscher-Demkes. Locatie: Grote Kerk, Torenstraat te Wildervank.

  • Vrijwillige Ouderen Ondersteuning

    Het is bekend: er zitten senioren in de knel. Teveel senioren. Eenzaam, kunnen niet meer goed horen, zien of bewegen. Hebben soms een te krappe portemonnee. Er zijn er die daarbij belast zijn met een liefdevolle maar zware zorg voor een partner. Zij zorgen en lijden soms letterlijk in eenzaamheid. Veelal onbekend aan de omgeving. Daarom een project “Vrijwillige Ouderenadvisering”. In vele provincies draait dit project reeds lang met groot succes. Na Winschoten gaan we dit nu ook in Menterwolde opzetten.
     

  • Kritisch Menterwolde heeft de zaken op een rij

    Politieke partij Kritisch Menterwolde gaat de verkiezingsstrijd in met 6 kandidaten op de verkiezingslijst. Als lijsttrekker is de huidige fractievoorzitter  Matty Siersema gekozen. Zij heeft, zo schrijft ze op de website van kritisch-menterwolde.nl, de afgelopen 4 jaar heel actief in- en buiten de Raad gefunctioneerd om in de politieke wereld weer helemaal bij te zijn.
    Kritisch Menterwolde

  • Jan Batelaan lijsttrekker VVD Menterwolde

    In Muntendam heeft de VVD Menterwolde de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen bekend gemaakt. De lijst laat een sterke verjonging en vernieuwing zien. Lijsttrekker is de 35-jarige Jan Batelaan uit Zuidbroek. Marc Hesp en Chris Ubels staan op de plekken twee en drie, gevolgd door de huidige fractievoorzitter Mieke Bos. Henk Tepper neem de vijfde plaats in.
    VVD Menterwolde

  • El Bimbo en de Broeckhof gezellig druk

    De jaarwisseling is voor de meeste mensen in de gemeente Menterwolde gezellig en rustig verlopen. Op oudejaarsdag scoort de één nog snel even wat oliebollen terwijl de ander druk in de weer is met vuurwerk en carbidbussen. Een traditie tijdens oudejaarsvieringen.
    In alle dorpen in de gemeente was er iets georganiseerd voor de jeugd. In Muntendam waren de deuren van jeugdsoos El Bimbo open tijdens Oud & Nieuw!
    El Binbo Menterwolde

  • Nieuwjaarstoespraak burgemeester

    Beste mensen,

    2009 was een bewogen jaar.
    We kunnen gelijk heel groot denken. Kredietcrisis of aanslag tijdens Koninginnedag. Maar laat ik heel dichtbij beginnen. 2009 was het jaar waarin we afscheid moesten nemen van onze collega Alma. En ik kan met jullie 2010 niet beginnen, zonder niet eerst daarbij stil te hebben gestaan. De wereld kan problemen kennen, de organisatie kan in woelig water verkeren - uiteindelijk raakt ons toch altijd het meest wat gebeurt met de mensen in onze directe omgeving. En Alma was één van die mensen. Een mens die heeft laten zien dat je optimisme en levenslust kunt blijven uitstralen, zelfs wanneer berichten steeds donkerder worden. Een landelijk politica mag dan misschien geprobeerd hebben om de titel ‘recht-door-zee’ voor zichzelf te claimen. Wij weten dat die titel Alma toekomt. Ik denk dat ik voor jullie allen spreek, wanneer ik zeg dat we haar zullen blijven missen. Laten we iets van haar onbevangen directheid bewaren in de contacten die we in dit huis met elkaar hebben.

  • Goede week voor Indoor Veendam

    De 48ste editie van Indoor Veendam heeft een eerste goede week gehad. Er zijn goede resultaten behaald en de toeschouwers waren naar de Eurohal bij het Van der Valk Hotel in Zuidbroek geweest om hun favorieten aan te moedigen. Voor de komende tijd staat er ook nog veel op het programma. Op 6 januari is bijvoorbeeld de Hanze Hengsten Special. Deze avond zal beginnen om 18.30 uur en zal in het teken staan van de presentatie van goedgekeurde hengsten afgewisseld met shows die in vrijwel alle gevallen verzorgd worden door goedgekeurde hengsten.

  • Nomineer het NNTTM voor bijdrage De Telefoongids

    Het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum dingt mee naar een bijdrage uit het goede doelen fonds van De Telefoongids. Het is de bedoeling de bijdrage te besteden aan de inrichting van het museum. Ook u kunt ons hierbij helpen, door ons te nomineren via het onderstaande webadres. Nu de buitenkant van het station bijna is voltooid, is het NNTTM druk bezig met de voorbereidingen van de financiering van de werkzaamheden aan de binnenzijde. Door het NNTTM te nomineren kunt u helpen zonder dat het u geld kost.

  • Auto van de weg

    Hedenmiddag om ca. 12.45 uur vond er een ongeluk plaats aan de Tussenklappen. Een 38-jarige automobilist uit Veendam raakte van de weg doordat hij met een te hoge snelheid een andere auto inhaalde. Hierbij raakte hij de macht over het stuur kwijt. De auto ging precies tussen twee bomen door de berm in om na ca. 50 meter in de sloot tot stilstand te komen. De bestuurder werd met een gebroken arm naar het ziekenhuis afgevoerd.

  • Kandidatenlijst CDA

    CDA Menterwolde heeft in de laatst gehouden ledenvergadering de lijst met kandidaten en het verkiezingsprogramma voor de komende gemeenteraadsverkiezingen vastgesteld. Als lijsttrekker is op plaats 1 met algemene stemmen Dhr. Harry Wind uit Muntendam gekozen. Op de plaatsen 2 tot en met 5 staan achtereen volgens: Dhr. Okko van der Poel uit Zuidbroek, Dhr. Simon de Vries uit Meeden, Mevrouw Marlies Bruining-Roelvink uit Zuidbroek en Dhr. Harry Roosken uit Noordbroek.

  • Uniek in Groningen: Indoor motorrijles

    Auto- en motorrijschool Richard Veen heeft een grote overdekte hal voor motorrijlessen ter beschikking. Nu het winter is en koud en glad biedt de rijschool haar leerlingen in de provicie Groningen de mogelijkheid om overdekt warm én veilig te kunnen lessen voor het onderdeel voertuigbeheersing. U kunt hierbij denken aan een achtje draaien, uitwijken, remmen... enz.

  • Yoga in Noordbroek

    Vanaf 19 januari starten weer de yogalessen in het leerkerkje te Noordbroek. Hatha yoga; Deze vorm van yoga richt zich op het ontwikkelen van een ontspannen, soepel en energiek lichaam en een ontspannen open geest. Hatha yoga leert je bewust te worden van lichaam en geest m.b.v. lichaamshoudingen, adem-, concentratie/meditatie- en ontspanningsoefeningen. Je leert spanning veroorzaakt door stress en vermoeid- heid te herkennen en bewust los te laten.

  • Duiken leren?

    Met deze sneeuwperiode en kou denken we toch graag weer aan vakanties in warme streken. En dat daar veel wordt gedoken blijkt steeds weer. Er is niets mooiers om, zwevend in het water, ontspannen te genieten van de rijke onderwater wereld. Vergeet niet dat ook de Nederlandse wateren fantastisch zijn. Maar ja, duiken is duur, duiken is alleen voor echte macho’s en… je ziet toch niets. Allemaal vooroordelen die krampachtig overeind gehouden worden.

  • Toveroos speelt ‘Groeten van de Veluwe’

    Voor toneelvereniging Toveroos zijn de eerste maanden van de winter weer omgevlogen. Vol overtuiging heeft men zich gestort op het blijspel de familie Bruisma in de bocht ‘Groeten van de Veluwe’. Met een geheel ander decor en verrassende dingen op het toneel, hoopt men de bezoekers weer te boeien. Aan het stuk ligt het niet en de groep zal net als alle andere jaren hun beste beentje voorzetten om de mensen weer een vermakelijke avond te bezorgen. De uitvoeringen zijn op 23 januari in Zuidbroek en op 6 februari in Noordbroek.

  • Niet alleen overlast...

    ...ook plezier in een strenge winter!
    Het heeft goed gevroren de afgelopen tijd, we hebben een échte winter. De verschillende ijsbanen in onze gemeente konden weer “los”. Schaatsen is leuk! Vele inwoners van de gemeente Menterwolde hebben hun schaatsen weer van zolder gehaald en beleven er heel veel plezier aan. En de vooruitzichten wijzen onveranderd op aanhoudend winterweer. 
    IJsbaan Muntendam

  • Film PvdA Menterwolde op YouTube

    Alle Menterwolmer PvdA kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen op woensdag  3 maart  2010 zijn binnenkort te zien in een filmpje op de website van de PvdA (www.menterwolde.pvda.nl) of via YouTube.    
    De opnamen worden gemaakt op zaterdag 16 januari 2010 op herkenbare locaties in  Meeden, Muntendam, Noordbroek en Zuidbroek.

  • Uitvoering toneelvereniging ‘EDKO’ Meeden

    Zaterdagavond 23 januari a.s. zal toneelvereniging ‘EDKO’ uit Meeden weer hun jaarlijkse toneeluitvoering houden. De uitvoering zal zijn in het dorpshuis te Meeden. Dit jaar speelt ‘EDKO’ het kluchtig blijspel “Ach, een pondje meer of minder”, een stuk in drie bedrijven geschreven door Rien Bakker. De toneelvereniging is al enkele maanden met de voorbereiding bezig en dit zal ook zeer zeker te zien zijn op de bühne in het dorpshuis te Meeden.

  • Over-Leven

    In Nederland wordt eens in de 5 jaar 5 mei uitbundig gevierd. Dit jaar, 2010, is het weer zover. In Zuidbroek hebben een aantal enthousiaste vrijwilligers een 5 mei comité geformeerd en via dit bericht willen wij U op de hoogte brengen van de festiviteiten rondom deze dag.

  • Wiebelend peuterfeest

    Tijdens De Nationale Voorleesdagen 2010 van 20 tot 30 januari krijgen kinderen op de peuterspeelzalen of kinderopvanginstellingen in Menterwolde, Pekela en Veendam een bezoek van de verteller van de bieb. Zij gaat voorlezen, zingen en dansen met behulp van het Prentenboek van het Jaar ‘De wiebelbillenboogie’.
    Voorleesdagen Menterwolde

  • Boeren ingezet bij extreme sneeuwval

    Er wordt naar alternatieve oplossingen gezocht voor als het strooizout op is. De boeren kunnen ons redden! Wethouder Markus Ploeger (PvdA) stelt voor om de agrariërs in te schakelen om de wegen en woonwijken sneeuw- en ijsvrij te houden. "Indien wij onvoldoende menskracht en materiaal hebben waarom doen we dan geen beroep op bedrijven en agrariërs die wel de beschikking hebben over dergelijke apparatuur?", aldus Ploeger.
    Sneeuwruimen Menterwolde

  • Basketballen met GasTerra Flames

    Het BOS-team organiseert woensdag 20 januari weer een woensdagmiddag activiteit in Noordbroek. Onder meer komt GasTerra Flames om iedereen de fijne kneepjes van het vak te leren. Verder is er Zumbadansen, tafeltennis, judo en Sumowortelen. De activiteiten zijn bij de gymzaal en dorpshuis ‘de Klipheerd’.

    Iedereen van groep 5 t/m 8 van de basisscholen is vanaf 14.00 tot 16.00 uur welkom. Deelname is gratis.

  • Ruim 5000 km fietsen in 50 dagen...

    Afgelopen zomer reed een man uit Annerveenschekanaal in zijn uppie naar de Pyreneeën om daar alle berg- toppen te bedwingen, op de fiets wel te verstaan. Onderweg deed hij de Franse Alpen nog even aan, om zo in totaal 5139 km af te leggen in 50 dagen. De tocht der tochten, voor ingewijden de 100 cols tocht, geld als één der zwaarste fietstochten van Europa. Inmiddels is Bert Feiken al lang weer thuis en geniet hij nog dagelijks na van zijn avontuur.

  • “Wij steken de handen uit de mouwen!”

    Help de ouderen de winter door.  Het pak sneeuw van de laatste dagen heeft weer prachtige nostalgische prentjes opgeleverd. De winter is gezellig en knus, maar je kunt ook last hebben van glijpartijen en fikse kou. Bij een sneeuwdeken van een aantal centimeters kan het ruimen hiervan voor sommige mensen ook een behoorlijke inspannende klus zijn. Wel of niet sneeuw ruimen komt dan terecht in de sfeer van welwillendheid, gastvrijheid en dienstverlening.
    Sneeuwruimen Menterwolde

  • Aanrijding op de A7 door opwaaiend sneeuw

    Tijdens een inhaalmanoeuvre op de A7, nabij de oprit Sappemeer, kwam dinsdagmiddag een 32-jarige automobiliste uit Groningen in botsing met een 31-jarige automobilist uit Hoogezand. De vrouw raakte met haar voertuig door opwaaiend sneeuw in de slip terwijl de 31-jarige bestuurder haar op dat moment inhaalde. Beide voertuigen kwamen in botsing met elkaar en vervolgen tot stilstand tegen de vangrail. De Hoogezandster is voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis. Beide voertuigen raakten ernstig beschadigd.

  • Man voor mishandeling aangehouden

    De politie heeft zaterdagavond op de Westersingel in Muntendam een 37-jarige man aangehouden voor het mishandelen van een 39-jarige plaatsgenoot. Beide mannen bevonden zich in de woning van de verdachte. De 39-jarige man was onder invloed van alcohol en gedroeg zich lastig. Tussen beiden ontstond er een woordenwisseling. Hierbij viel een aantal rake klappen. Het slachtoffer moest zich onder doktersbehandeling stellen.

  • Alpha-cursus

    Waarom hebben wereldwijd meer dan elf miljoen mensen de Alpha-cursus gevolgd? In 2009 alleen al waren ruim 45.000 cursussen gegeven, waarvan ruim 1500 in Nederland. Waarom ontdekken steeds meer mensen de Alpha-cursus? Waarom organiseert de Baptisten gemeente al voor de 7e keer een Alpha-cursus? Kom naar de open avond op dinsdag 26 januari en ontdek het zelf! Jong of oud, gelovig of niet-gelovig, vragen of twijfels, u bent allen van harte uitgenodigd!

  • Duiken onder het ijs

    Afgelopen zondag maakte een groep duikers opgeleidt bij Snorkel en Duiksportcentrum Kontiki Diving onder toezicht van een IJsduik specialty Instructeur een duik "onder" de ijsvloer. Het Veenmeer nabij Tynaarlo dat gedurende het gehele jaar druk bezocht wordt door duikers, was nu het toneel van een voor de meeste deelnemers geheel nieuwe ervaring: "IJsduiken".

  • Gastouders gezocht!

    EUROPA KINDERHULP zoekt gastouders voor drie weken in de zomervakantie. U kunt heel veel betekenen voor:
    - een kind dat alleen nog maar van vakantie heeft kunnen dromen;
    - een kind dat alleen problemen in zijn leven heeft gekend;
    - een kind dat altijd te veel is, of in de weg loopt;
    - een kind dat gewend is te vluchten als er drank in zicht komt;
    - een kind dat niet meer huilt na een paar klappen;
    - een kind dat uit een kindertehuis of uit een gebroken gezin komt;

  • Judoka’s Judo Ryu sterk op diverse toernooien

    Afgelopen weekeinde werd er zowel in Dedemsvaart als in Eindhoven gestreden om een plekje bij de eerste drie. Zaterdag wisten 3 van de 5 judoka’s een prijs in de wacht te slepen in Dedemsvaart. Helaas vielen Rowen van der Heide en Michel de Bruin niet in de prijzen. Daarentegen wisten Aniek Norder, Degnet Norder en Ricardo Grave alle drie een eerste prijs in de wacht te slepen door alle partijen overtuigend te winnen. Zeer overtuigend; Degnet wist in de finale zijn tegenstander binnen 5 sec. vol op de rug te werpen.

  • Wiebelend feest met volwassenen

    Wiebelend MenterwoldeDe workshops georganiseerd in Veendam ter voorbereiding op de Nationale Voorleesdagen zijn vorige week bezocht. Ruim 80 pedagogisch medewerksters, leidsters van kinderdagverblijven en peuterspeelzalen en leerkrachten van groepen 1 en 2 hebben geplakt, gedanst, gezongen en gelezen. De workshops stonden allemaal in het teken van het prentenboek van het jaar de Wiebelbillenboogie van Guido van Genechten.

  • Watervogels in de problemen!

    Oproep aan het publiek: Als u een locatie kent waar watervogels verblijven zonder open water of waar de vogels duidelijk te weinig eten hebben, geef dit aan ons door. Mogelijk kunnen we samen met u een oplossing vinden. Bel Dierenbescherming Groningen (050) 313 52 01. Ook als u vermoedt dat andere dieren lijden kunt u ons bellen of dit melden op het speciale meldnummer dieren- mishandeling (0900) 20 21 210 (10ct./min.).
    vogels menterwolde

  • Problemen voor donateurs Toveroos

    Nog steeds zijn er donateurs die hinder ondervinden bij het betalen van hun donateursgeld. Eerder in een advertentie kon men lezen dat er door een fout bij de bank eerst niet via acceptgiro betaald kon worden. Donateurs die niet meer in de gelegenheid zijn om hun bijdrage op tijd over te maken, kunnen dit aan de kassa doen. Hier is echter wel een voorwaarde aan verbonden. Men dient dan contact met Geke Ellens op te nemen om door te geven of men naar Zuid- of Noordbroek gaat.

  • Bibliotheek Zuidbroek winnaar Runnerprijs 2009

    De Runnerprijs wordt elk jaar uitgereikt aan één van de teams van de zeven bibliotheken in de gemeenten Menterwolde, Pekela en Veendam. De vestiging die het beste uitleen-jaarindexcijfer heeft behaald, ontvangt de prijs die bestaat uit een geldbedrag van € 300,00, vrij te besteden in de vestiging. In 2009 had Zuidbroek het beste resultaat.
    Bieb Zuidbroek