december 2009

  • Kaarsen branden wereldwijd

    Opdat hun licht voor altijd zal stralen zetten mensen in de hele wereld op deze dag om 19.00 uur brandende kaarsen voor hun raam om hun gestorven kinderen te gedenken. Zo worden kaarsen in de ene na de andere tijdzone telkens een uur na elkaar aangestoken, zodat een golf van licht de hele wereld overspoeld. 

  • Een vroege Kerst bij Foltz

    Een kleine duizend mensen bezochten het afgelopen weekend Saints & Angels, de exclusieve Christmas Fair van Tuingoed Foltz. Het tuingoed op de grens van Meeden en Westerlee nodigt eind november en begin december ieder weekend andere bedrijven uit die passen in de omschrijving 'landelijk, origineel en van hoge kwaliteit'. Daarnaast presenteert Foltz zelf kroonluchters, kandelaars en allerlei oude en nieuwe ornamenten die passen bij de Kerst en de andere winterfeesten.

  • Sfeervolle Kerstmarkt bij Joling

    De Kerstmarkt van Boomkwekerij Joling in Meeden trekt elk jaar veel bezoekers. Niet zo’n wonder want u vindt er kerstbomen van eigen kwekerij en de mooiste kerstdecoraties. Net even anders dan elders en toch voor een kleine prijs. Alles is prachtig geëtaleerd en u kunt genieten van een glaasje Glühwein bij de warme houtkachel. De kerstmarkt is van 6 t/m 22 december dagelijks (ook op zondag!) geopend.
    Joling Menterwolde

  • Judoka’s Judo Ryu succesvol in Diever

    Zaterdag 28 november jl. wisten zes judoka’s van Judo Ryu Muntendam een prijs te bemachtigen in Diever. Alex Jonkman (foto) en Aniek Norder wonnen alle partijen met overmacht. Zij namen dan ook een eerste prijs in ontvangst. Michel de Bruin zat in een zware poule, maar wist nog wel een aantal partijen winnend af te sluiten.
    Judo Ryu Menterwolde
    Twee partijen werden verloren, een derde plaats tot gevolg.

  • Leden Karateschool Sandokai in de prijzen

    Drie leden uit Muntendam van Karateschool Sandokai zijn op het 11de Katsu Gala in Winsum in de prijzen gevallen, waarbij Kevin Musch de 1ste prijs, Beng Ninsila de 2de prijs en Sempai Peter Musch de 2de prijs hebben behaald. Op het Gala werden wedstrijden gevochten op basis van het Full Contact Kyokushin karate, waarbij er vechters waren uit heel Nederland. Coach/trainer Sensei Mark Dol vindt deze prestatie opmerkelijk: ”Karateschool Sandokai bestaat pas 1 jaar en het niveau van de vechtsport licht hoog”.

  • Scandag botdichtheid

    Osteocheck organiseert op vrijdag 4 december een scandag botdichtheid bij Fysio, Manuele therapie Groepspraktijk Muntendam.
    Veel Nederlanders hebben osteoporose zonder dat ze het weten. Volgens het RIVM (Rijks Instituut voor voorlichting en milieu) 1 op de 3 vrouwen boven de 55. Het is dus verstandig U preventief te laten meten. In 10 minuten heeft u inzicht in uw fractuur(botbreuk)risico. Vergoeding ziektekostenverzekeraar is mogelijk.

  • Muziek bij Roots

    Roots laat de muziek van het “Woodstock Music and Art Festival” herleven op vrijdagavond 4 december 2009. Woodstock was een rockfestival dat in het weekend van 15, 16 en 17 augustus 1969 plaatsvond op een wei van de melkveehouder Max Yasgur in Bethel, New York, zo'n 65 km van Woodstock. Het festival, onder het motto “three days of peace and music” (Drie dagen vrede en muziek), wordt door velen beschouwd als het belangrijkste muziekfestival ooit.
    Een avondvullend programma met muziek uit het jaar 1969:

  • Geslaagd voor basiscursus Jeugdtrainer

    Maandenlang zijn maar liefst 15 jeugdtrainers en leiders van ZNC bezig geweest met de Basiscursus Jeugdtrainer. Na 5 lesavonden en veel praktijkopdrachten is het iedereen gelukt om het welverdiende certificaat binnen te halen. De jeugdafdeling van ZNC streeft ernaar om bij ieder jeugdteam zoveel mogelijk professionele begeleiding te hebben, door het volgen van deze cursus is er een grote stap gezet om dit doel te behalen.

  • Adventconcert 6 december

    Op zondagmiddag 6 december aanstaande zal een adventconcert in de Petruskerk te Zuidbroek verzorgd worden door het “Interkerkelijk koor Oosterbroek” o.l.v. Henk de Vries, samen met het christelijke mannenkoor “Crescendo” uit Winschoten o.l.v. Klaas Withaar.

  • Kerstuk maken in Noordbroek

    Op dinsdagochtend 8 december kunt u weer een kerststuk maken in het steunpunt. Dit keer een tafelstuk. Graag zelf meenemen: scherp mesje, draadtangetje, verschillende soorten groen en eventueel besmateriaal uit de tuin, schaal ongeveer zo groot als een ontbijtbordje, 2 tafelkaarsen of 1 stompkaars. Voor de rest wordt gezorgd. Bij voldoende belangstelling ook ’s middags. S.v.p. opgeven bij het Steunpunt Noordbroek.

  • BOS gaat zwemmen

    In het kader van het BOS-project (Buurt-Onderwijs-Sport) worden op woensdag 9 december in het D.G. van den Noortbad in Muntendam diverse wateractiviteiten georganiseerd. De Menterwolmer jeugd kan zich onder meer uitleven met een mattenrace, paalvechten, watervolleybal, onderwater twister, zwemmen met zoveel mogelijk kleren naar de overkant en quizzen. De BOS-activiteiten zijn van 14.00-16.00 uur en alleen voor de groepen 5 en 6. Voor de groepen 7 en 8 worden deze activiteiten in februari georganiseerd.

  • Paardrijden basisschooljeugd succes

    In samenwerking met manege de Vennehoeve in Meeden heeft het BOS-team vier zaterdagen in november de Menterwolmer basisschooljeugd de gelegenheid geboden kennis te laten maken met paardrijden. Op een uitstekende en vooral leuke manier boden de medewerkers van de Vennehoeve hun medewerking aan om de jeugd zo goed mogelijk te begeleiden. Waarbij het ene kind het toch wel een beetje eng en hoog vond op een paard, was een ander kind zeer enthousiast. Behalve het paardrijden leerde men ook hoe een paard verzorgd en opgezadeld moet worden.

  • Sinterklaas in Noordbroek!

    Op zaterdag 28 november werden Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten verwelkomd in Noordbroek. Vele kinderen uit Noordbroek stonden te wachten op de komst van de goedheiligman. In Noordbroek hebben zaterdag veel kinderen, papa’s, mama’s, opa's en oma's de intocht van Sinterklaas bijgewoond en het was gezellig druk langs de route. Sint en een aantal van zijn Pieten zaten in een pakjesboot op wielen.
    Sint Noordbroek

  • Kerstmarkt in de Klipheerd in Noordbroek

    Op zondag 13 december zal in het dorpshuis de Klipheerd in Noordbroek weer de jaarlijkse kerstmarkt worden gehouden. Deze gezellige en sfeervolle markt wordt georganiseerd door de beheerders van de Klipheerd en dameskoor Elk&Ain. De kerstmarkt heeft een gevarieerd aanbod en het dorpshuis zal compleet worden omgetoverd in kerststijl. Heerlijke glühwein en andere lekkernijen, een echte kerstman en natuurlijk kerstmuziek maken de kerstmarkt compleet.

  • Centrum plan A

    Ingezonden: Hoe nu verder, het is zo stil, bij raadsvergadering van 29 oktober heeft de raad unaniem besloten voor centrumplan A , maar wel met een gat van 500.000 euro en dat zal gedicht moeten worden.
    Zuidbroeksters hebben het vertrouwen zeker nog niet terug en wachten maar! Zuidbroek wacht al 7 jaar en we zijn nu al weer 4 weken verder na de raadsbeslissing voor plan A!

  • Oplevering Gezondheidscentrum in Zuidbroek

    Woonstichting Groninger Huis heeft in opdracht van Fysiotherapie Menterwolde, de Huisartsenpraktijken Noordbroek en Zuidbroek, Apotheek Gezondheidscentrum Oosterbroek en Thuiszorg Groningen een nieuw Gezondheidscentrum ontwikkeld. Op 9 december zal een ludieke sleuteloverdracht plaatsvinden tussen verhuurder en huurders. De Commissaris van de Koningin, de heer M. van den Berg zal de overdrachtshandeling uitvoeren.
    Gezondheidscentrum Zuidbroek

  • Met Dorpsraad Zuidbroek naar het Glazen Huis

    Dorpsraad Zuidbroek is druk bezig met de voorbereidingen voor de Kerstmarkten en de muziekoptredens in het leegstaande supermarktpand aan de Spoorstraat. Even de gezelligheid terug in het centrum! Daarnaast wordt gewerkt aan het sturen van een afvaardiging van Zuidbroek naar Het Glazen Huis, dat dit jaar in Groningen staat. DJ’s van 3FM zamelen geld in zodat het Rode Kruis wereldwijd malaria kan bestrijden.

  • El Bimbo wil openheid van zaken n.a.v. krantenartikelen

    De laatste tijd zijn er krantenartikelen verschenen waarin de gemeente meldt te willen kijken of de jeugdsoos El Bimbo te Muntendam open kan blijven zonder een bestuur. Bijvoorbeeld door de medewerking van de Stichting Welzijn Menterwolde. Dit bevreemd de huidige bestuursleden die zeggen dat zij door de terugloop van het aantal bezoekers hebben aangegeven te willen stoppen.
    El Bimbo Muntendam

  • Menterwolde voorlopig zelfstandig en "onbetrouwbaar?"

    Hedenavond om 23.00 uur viel het doek voor de samenwerking tussen de Gemeenten Pekela, Veendam en Menterwolde. Het voorstel van Burgemeester en Wethouders om tot een ambtelijke fusie van de drie gemeenten te komen is door de gemeenteraad van Menterwolde met 12 tegen en 2 voor getorpedeerd. Alleen Groen Links was uiteindelijk nog voorstander van het samenvoegen van de ambtenaren van de drie gemeenten. B&W van Menterwolde vroeg aan de raad nog een substantieel bedrag van 675.000 euro om de fusiekosten te dekken. Dit zou deels uit diverse fondsen moeten komen en deels uit de begroting.

  • Jonge Noordbroekster verongelukt

    Noordbroek: Een dramatisch ongeval vond in de nacht van vrijdag op zaterdag plaats op de Scheemderstraat in Noordbroek. Een ongeval waarbij een jonge bestuurder van 21 jaar uit Noordbroek het leven liet. Het is niet bekend wat de oorzaak is, maar de man heeft de macht over het stuur verloren en botste daarop frontaal tegen een boom. Hij overleed ter plekke aan zijn verwondingen. De hulpdiensten hebben helaas niets meer voor hem kunnen doen.

  • Geld voor Serious Request

    Ingezonden: Wij van de BSO gaan samen met de kinderen geld gaan inzamelen voor Serious Request. Serious Request is een jaarlijks terugkerende actie van de Nederlandse radiozender 3FM waarbij geld wordt ingezameld voor projecten van het Rode Kruis. Drie dj's zijn zes dagen opgesloten in een glazen huis en mogen niks eten. Tegelijkertijd draaien ze dag en nacht, in ruil voor een donatie, verzoeknummers voor luisteraars.

  • Nieuwe pilatescursussen

    In september 2009 is in fysiotherapiepraktijk De Drukkerij te Noordbroek gestart met het geven van Pilates. Inmiddels zijn er 4 lesgroepen die in januari ook allemaal doorgaan. In januari 2010 wordt er gestart met nieuwe cursussen. Om kennis te kunnen maken met Pilates worden er een aantal gratis proeflessen gegeven.
    Pilates - Menterwolde

  • Vriendendienst Humanitas

    Vriendendienst Humanitas Veendam/Menterwolde en Pekela organiseert 2e kerstdag een stamppot buffet voor alleenstaanden.
    Onder de noemer “samen zijn we niet alleen “organiseert Humanitas Veendam, Menterwolde en Pekela op 2e kerst- dag een stamppot buffet. Dit buffet is bedoeld voor alleenstaanden jong of oud, met of zonder kinderen.
    En als je belangstelling hebt om binnen deze vriendendienst, als vrijwilliger te gaan werken dan ben je ook van harte welkom.

  • Nieuwe contracten hulp bij huishouden

    De gemeenten Menterwolde, Pekela en Veendam gaan voor de hulp bij het huishouden per 1 januari 2010 in zee met zes organisaties. De gemeenten hebben voor de uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning de zorgplicht om hulp bij het huishouden in te kopen. Alle inwoners van de drie gemeenten die een indicatie hebben voor hulp bij het huishouden komen in aanmerking voor deze vorm van zorg. In de nieuwe aanbesteding is gekozen een contract af te sluiten met zes partijen.

  • ZNC F3 kampioen!

    De F3 pupillen van ZNC zijn kampioen geworden in de najaarsreeks in de 1e klasse van de KNVB.  Het team wist maar liefst alle 9 wedstrijden te winnen, scoorde 52 keer en kreeg maar 10 tegengoals te verwerken. Dit is natuurlijk een geweldig resultaat!
    ZNC F3 - Menterwolde
    Op de foto staan de trotse voetballers en leidsters die na het spelen van de laatste veldwedstrijd in het zonnetje werden gezet!

  • Kerstmiddag in het Steunpunt van Meeden

    17 December a.s. wordt er een gezellige kerstmiddag georganiseerd in het Steunpunt van Meeden. Er wordt die middag een kerstverhaal voorgelezen en een gedicht voorgedragen, dit alles onder het genot van een kopje koffie. In de pauze worden er mooie kerst cd’s gedraaid. Verder is er gelegenheid om even bij te kletsen. 17 December dus in het Steunpunt Meeden van 14.00 uur tot 16.00 uur.

  • Kerstmarkt in de Broeckhof

    Op zondag 20 december organiseren René en Ursula Stok een kerstmarkt m.m.v. vele bekenden. Zo zal Dameskoor Elk & Ain voor u zingen en ook Monique uit Muntendam zal voor muziek zorgen. ‘t Rietstee uit Noordbroek zal er zijn evenals Truus en Harrie met hun stenen sieraden en u kunt genieten van de heerlijke vis van Veldman.
    Helaas staat de Oliebollenkraam van Speelman (nog) niet in Zuidbroek dit jaar, maar op deze kerstmarkt is hij wel aanwezig en kunt u smullen van versgebakken appelflappen en oliebollen.

  • Kerstmarkt De Gilde in Muntendam

    Op vrijdag 11 december vindt de Kerstmarkt plaats in De Gilde te Muntendam. De kerstmarkt wordt gehouden van 14.00 tot 20.00 uur en wordt geopend door Burgemeester Eduard van Zuijlen. NOVO, de Zijlen, Stichting Welzijn Menterwolde, de bewoners van het seniorencomplex en de vrijwilligers van de activiteitencommissie organiseren een gezellige markt. De kramen staan binnen en buiten speels opgesteld door de hele locatie. De gebruikers van de Gilde verzorgen tegen een kleine vergoeding, zelfgemaakte versnaperingen.

  • Midwinterfeest Heemtuin

    Knutselen met Novo, wandelen, eten, muziek en verhalen op 21, 22 en 23 december op de Heemtuin. Het is de tijd van het jaar om gezellig binnen te zitten en bezig te zijn, of buiten bij de vuurkorven naar verhalen te luisteren, of een lekkere wandeling te maken en na afloop snert te eten. Dat kan allemaal op de eerste 3 dagen van de kerstvakantie in en rond het paviljoen van de Heemtuin. Tussen de kerst-inkopen door even lekker ontspannen en met de (klein)kinderen de tijd nemen om creatief te zijn.

  • Rue Royale in supermarkt Zuidbroek

    Het jonge, Amerikaans-Engelse duo Brookln en Ruth Dekker maakt pakkende, eigentijdse liedjes. Hun muziek doet denken aan artiesten als Sufjan Stevens, Fleetwood Mac en Damien Rice. Brooklyn groeide in Chicago, Ruth komt uit Midden-Engeland. In hun songs klinken zowel de fraaie melodielijnen van de gospelmuziek waarmee Brooklin opgroeide door, als de folkrock en Britpop die Ruth meekreeg in haar tienerjaren. Meer informatie op Myspace.com/rueroyale.

  • Concert de ‘Scheepsjoagers’in de Menterne

    Het shantykoor de “Scheepsjoagers” uit Muntendam bereidt zich momenteel voor op het traditionele kerstconcert. Het concert vindt plaats op zondagochtend 20 december a.s. in het cultureel centrum de Menterne te Muntendam. Na afloop is er een Kerstdiner in de Menterne, waarvoor u vroegtijdig gelieve te reserveren.

  • Kerstmarkten in leegstaande supermarkt

    Even de gezelligheid terug in het centrum. Met dit motto in het achterhoofd heeft Dorpsraad Zuidbroek het idee opgevat een aantal kerstmarkten te organiseren in de voormalige supermarkt. Gezellige spulletjes, geurtjes, kerststukjes, decoraties en van alles wat er zo bij kerst is te verzinnen. Misschien is wel het belangrijkste dat mensen elkaar weer kunnen ontmoeten in het dorp. Laat het toeval bepalen wie u tegenkomt. Klets even bij terwijl er kerstmuziek op de achtergrond klinkt.

  • Meer treinen tussen Groningen en Zuidbroek

    Met ingang van aankomende zondag zullen er meer treinen gaan rijden tussen Groningen en Zuidbroek. Op dit moment rijden er drie treinen per uur, dit zullen er vier per uur worden. Deze week valt hierover een speciale flyer op uw deurmat. De flyer bevat informatie over het treintraject en ook een gratis dagkaart, zodat u kennis kunt maken met de extra reismogelijkheden.

  • Menterwolde loopt naar Het Glazen Huis

    Van 19 t/m 24 december staat het Glazen Huis op de Grote Markt in Groningen. Het is nog niet bekend welke drie dj's dit jaar het Glazen Huis zullen betrekken, maar zeker is dat op 18 december rond 19.00 uur prinses Maxima de deuren sluit. De dj's maken dan zes dagen lang onafgebroken radio zonder te eten. Vanuit de gehele provincie Groningen worden er allerlei acties ondernomen om hieraan een bijdrage te leveren.