november 2009

  • Opbrengst collecte

    Dankzij de inzet van vele vrijwilligers en de gulle gevers van Muntendam, heeft de jaarlijkse collecte van de Brandwondenstichting in de week van 11 t/m 17 oktober € 1.133,49 opgebracht.
    De collecte voor de Nederlandse Brandwondenstichting heeft in Noordbroek:  €  431,77 opgebracht.

  • Zwemdiploma voor 73 jarige

    Zaterdag 31 oktober jl. hebben 54 kandidaten in het D.G. van den Noortbad te Muntendam afgezwommen voor de diploma's A, B en C. Dit gebeurde onder grote belangstelling van vaders, moeders, opa's, oma's, broertjes en zusjes. De examencommissie bestond uit de zwemonderwijzeressen J.K. Ploeger, T. Wiering-Oosterhuis en H. Mulder. Alle kandidaten zijn geslaagd. Een dag eerder liet Nico de Vries zien dat zwemmen voor alle leeftijden geldt. Op 73 jarige leeftijd behaalde hij zijn C-diploma.

  • Scholenvolleybaltoernooi VKM en BOS succes!

    Woensdag 28 oktober vond in sportcentrum Ruitershorn het 1e scholenvolleybaltoernooi plaats voor de basisscholen uit Muntendam en Meeden. Totaal streden 12 teams om de hoogste eer.
    De teams speelden elk 4 wedstrijden van twee sets van elk 10 minuten. De finale ging tussen twee teams van de Verkruisenschool en één team van de Europaschool. De titel ging uiteindelijk naar de Europaschool.

  • Judoka’s Judo Ryu in de prijzen

    Afgelopen zaterdag hebben 8 judoka’s van Judo Ryu Muntendam meegedaan aan een toernooi in Norg. Hier deden in totaal ongeveer 500 judoka’s aan mee. Als eersten mochten Martijn Beerta en Aniek Norder aantreden. Martijn zat in een grote poule van 12 judoka’s in de gewichtklasse tot 40kg. Hier wist hij net niet de finales te bereiken. Martijn werd derde in de voorrondes. Aniek wist zich wel voor de finales te plaatsen en werd uiteindelijk tweede.
    Michel de Bruin wist alles in de voorrondes te winnen.

  • Steunpunten zijn er voor u!

    Een steunpunt vervult een belangrijke rol in een dorp. De beheerders staan voor u klaar om u te helpen met vele diverse zaken. Gelukkig heeft Muntendam nu ook een steunpunt waar Chris Booms en Harry Oosterhof dit doen. Maar ook Gerda Haaima van het steunpunt in Noordbroek, Andrea Post van het steunpunt in Meeden en Henny Hamminga in Zuidbroek staan natuurlijk graag voor u klaar. U kunt hierbij denken aan bijv. gewoon een praatje maken onder het genot van een kopje koffie. Zij organiseren regelmatig uiteenlopende activiteiten.

  • Historische Kring Menterwolde

    Het Aduardergasthuis aan de Munnikeholm in Groningen is gesticht in 1604 door de laatste Abt Wilhelmus van het Klooster te Aduard in hun refugium (toevluchtsoord). Ze was bedoeld voor acht schamele, oude personen van het vrouwelijk geslacht. Ze konden zich inkopen en hadden de rest van hun leven kost en inwoning. De kerken en kloosters waren van ouds her de instellingen die zorg droegen voor armen, zieken en vreemdelingen.

  • Blaaskapellenconcours

    Afgelopen zondag 1 november stond Muntendam in het teken van de Böhmische en Moravische blaasmuziek. Het evenement vond in Multifunctioneel Centrum “De Menterne” in Muntendam voor de 34e keer plaats en is de afgelopen 34 jaar uitgegroeid tot hét blaaskapellenconcours in Nederland. Het is één van de grootste en één van de weinige in Nederland. Dit jaar deden er 9 blaaskapellen mee.
    Blaaskapellen Menterwolde

  • Bruidsmodeshow in Gockingaheem

    Op vrijdagavond 13 november is er een grandiose bruidsmodeshow in het woonzorgcentrum Gockingaheem. De jurken van toen en nu worden geshowd door personeelsleden, stagiaires en familie van personeelsleden. Er zijn ook een paar bruidegommen die de bruiden begeleiden over de catwalk. Maar ook zijn er een bruidsmeisje, bruidsjonkertje en een mooie bruidstaart. Het geheel heeft de uitstraling van een echte bruiloft.
    De muzikale omlijsting wordt gedaan door toetsenist Nico Nieborg.

  • Concert Muziekvereniging Oosterbroek

    ‘De reis om de wereld in 80 dagen’
    Vrijdag 6 november aanstaande verzorgt Muziekvereniging Oosterbroek haar jaarlijkse concert in de Broeckhof in Zuidbroek. En dit jaar zal deze bloeiende vereniging u meenemen de wereld rond met het leerlingenorkest onder leiding van Albert-Jan Eshuis en het harmonieorkest, bestaande uit zo’n 55 leden, onder leiding van Gosse Reijenga. Thema van deze avond is het verhaal ‘De reis om de wereld in 80 dagen’: In 1872 gaat Mr. Fogg de weddenschap aan in 80 dagen de wereld rond te trekken. Samen met zijn knecht Passepartout vertrekt hij uit Londen. Hij reist met de trein, de boot en zelfs een olifant en de vraag is natuurlijk of het hem zal lukken, ondanks allerlei tegenslagen, op tijd terug in Londen te zijn.

  • Elektrisch rijden heeft de toekomst!

    Het interprovinciale samenwerkingsverband Agenda voor de Veenkoloniën en Enexis, beheerder van het energienetwerk in Noord-, Oost- en Zuid-Nederland hebben afgesproken nog dit jaar in alle veenkoloniale gemeenten een openbare oplaadpaal voor elektrische auto’s te plaatsen. Dus ook in Menterwolde! De bedoeling is dat dit aantal snel zal worden uitgebreid tot een netwerk aan oplaadpunten.
    Elektrisch Menterwolde

  • Shiatsu praktijk Groenhout

    Patricia Groenhout heeft een Shiatsu praktijk aan huis in Noordbroek. En dat is geen toeval. Een aantal jaren geleden ging zij zelf met klachten naar een chiropractor. Na één behandeling waren de klachten al weg. “Wat heeft u een geweldige baan,” was haar reactie. Dit was het moment dat zij dacht dat het erg leuk zou zijn om iets voor haarzelf te beginnen.

  • Nieuwe shirts ZNC E1

    De E1 pupillen van de v.v. ZNC spelen sinds een aantal wedstrijden in een volledig nieuw wedstrijdtenue. Dit mooie Nike tenue wordt aangeboden door het bedrijf Gerlok te Zuidbroek.
    ZNC E1 - Menterwolde
    Op de foto, bovenste rij v.l.n.r.: trainer/coach M. Aaldring, G. Huizinga, L. Stegmeijer, R. Reinders, T. Bosgraaf & de sponsor. Onderste rij v.l.n.r.: H. Roffel, D. v/d Veen, H. Meuken, A. Staal & M. Eriks.

  • Nieuwe sponsor Muntendam F2

    Totaal en Woldstreek verreikerverhuur zijn de nieuwe shirtsponsors van F2 van de Voetbalvereniging Muntendam. 
    F2 Muntendam Menterwolde
    Foto: Achter v.l.n.r.: Herman Cosse, Martin Wolthuis, Tammo van Weerden en Okan Asar. Voor v.l.n.r.: Roan Clerks, Jay van Weerden, Robin Cosse, Luuk Wolthuis, Melvyn Seubring, Rik Raven, Kian Vos, Nick Hassing en Elize Asar.

  • Modelbouwclub

    Een berichtje van de bestuurstafel
    We zijn nu een jaar bezig met onze modelbouwclub. Als ik terugblik, dan kan ik tevreden zeggen dat we niet alleen gegroeid zijn (van 5 naar 11 leden), maar dat er ook prachtige resultaten zijn. Onze jeugdleden zijn enthousiast bezig met  hun scheeps modellen waarvan er al een paar bijna klaar zijn. Hiervan hebben we dan ook op de culturele dag in Noordbroek van kunnen genieten.

  • Winterfair bij Foltz

    Flonkerende kristallampen, oude Franse vazen, antieke kandelaars, spiegels, heiligenbeelden, maar ook tuinpoorten, hekwerken, gevelornamenten en veel andere unieke objecten met een oude uitstraling; ze geven zowel de huiskamer als het terras en de tuin een heel bijzondere, doorleefde sfeer.

  • Damclub Meeden

    De clubkampioen over 2009 is geworden Bert Begeman - Groningen. Op maandag 2 november jl. ging de clubcompetitie in de Oost-Groninger Dambond van start. In de eerste klasse werd gespeeld:

    Meeden 2 - Pekela
    H. Doedens - G. Tebbenhof 1-1
    S. Steenstra - J.A. Prins 0-2
    H. Veldman - H. Jager 2-0
    G. Kamminga - B. Begeman 2-0
    Uitslag 5-3  

  • Nationaal schoolontbijt

    Het nationaal schoolontbijt wordt sinds 2003 georganiseerd, om het belang van een goed ontbijt te onderstrepen. De organisatie is in handen van het Voorlichtingsbureau Brood i.s.m. Het Voedingscentrum. Door de organisatie van Het Nationaal Schoolontbijt werd speciaal lesmateriaal ontwikkeld.
    Schoolontbijt - Menterwolde

  • Succes voor Arjanne van Heijnigen

    Tijdens de 35ste Internationaler Herbstlauf in Mönchen Gladbach heeft Arjanne van Heijningen van de sv Veendam een goed resultaat geboekt. De atlete uit Meeden legde de afstand van de halve marathon in de categorie van de vrouwen 40 af in een tijd van
    1 uur en 47.02 minuten en dat was goed voor een vierde plaats. Clubgenoot Jos van Heijningen kwam na 1 uur en 35.36 minuten over de streep. Zijn prestatie was goed voor een twaalfde plek in de categorie van de mannen 40.

  • Grunneger dainst

    Er blijkt inmiddels veel belangstelling voor ‘de Biebel’ te bestaan, het evangelie in de Grunneger toal.  De Gereformeerde Kerk vrijgemaakt te Zuidbroek organiseert daarom opnieuw een Grunneger dainst in de Petruskerk. We hopen u daar DV op 29 november te ontvangen.

  • Jaarlijkse concert dameskoor Elk & Ain

    Afgelopen zaterdag 7 november gaf dameskoor Elk & Ain onder leiding van dirigente Jessica Bos en pianist Jeroen Jongejan hun jaarlijkse concert. Het concert werd verzorgd door twee presentatrices, te weten het duo Kelly en Elly uit Amsterdam. Na de opening van dit duo begon het koor met een filmblok met liedjes uit bekende films, ook de choreografie ontbrak niet.
    elk & ain - Menterwolde

  • Lezing over Kamp Beetse Meeden

    Veel mensen zijn bekend met het fenomeen Kamp Westerbork. Wat veel mensen niet of nauwelijks weten is dat Oost Groningen ook een kamp had. Dit kamp deed eerst dienst als doorgangskamp voor de joden die doorgestuurd werden naar Westerbork. Later werd dit kamp gebruikt voor de zogenaamde arbeidsinzet.
    Aan het eind van de oorlog werd het een kamp voor de NSB-ers. Een korte periode later zelfs een concentratiekamp voor de gestrafte NSB-ers, die hier hun straf moesten uitzitten.

  • “Tweede brief van Sinterklaas”.

    Lieve inwoners van Zuidbroek,
    Madrid, november 2009  

    Dit is de 2e brief van Sinterklaas over de PAKJESBEZORGDAG in Zuidbroek. Deze is op zaterdag 5 december a.s. Mijn 1e brief heeft iedereen in Zuidbroek begin oktober in de brievenbus ontvangen (de 2e onlangs).
    Enkele herinneringen uit mijn eerste brief....
    Ik vraag U, als bewoners van Zuidbroek, even uw bijzondere aandacht. Ook dit jaar ga ik weer een bijzondere Pakjesbezorgdag in Zuidbroek houden. Net als anders gaan de intocht en bezoekjes op scholen overal gewoon door!

  • Hobbybeurs in de Broeckhof

    Het is bijna weer zover. Vele mensen in Zuidbroek en omgeving houden weer rekening met een gezellige beurs in het dorpshuis waar dit jaar in zo’n 40 stands hobbyisten laten zien wat hun creatieve bezigheid oplevert. Aanbiedingen zullen er meer dan voldoende zijn, zodat u niet na uw bezoek met lege handen terug hoeft te keren.

  • Man gewond bij botsing

    Een 40-jarige man uit Veendam is dinsdagmiddag op de Rijksweg N33 in Menterwolde gewond geraakt. De Veendammer moest door de noodzaak van het verkeer met zijn auto stoppen. Een 19-jarige automobiliste uit Veendam zag dit te laat, waarna zij achterop de auto van haar plaatsgenoot botste. De 40-jarige werd met diverse kneuzingen naar het ziekenhuis gebracht. De politie heeft een rapportage en een analyse van het ongeval gemaakt.

  • Vervelende bromfietser rijdt over N33

    De politie heeft zaterdagnacht op de Scheemderstraat in Noordbroek een 17-jarige jongen uit Wagenborgen aangehouden. De jongen reed met zijn bromfiets over de N33 bij Noordbroek. Een agent zag de bromfietser rijden en wilde hem langs de kant van de weg zetten. Eenmaal bij de afslag Noordbroek probeerde de tiener er vandoor te gaan. De politieman kon hem tegenhouden, maar kreeg enkele vuistslagen te verwerken.
  • Pinquiners in vorm

    Op zondag 1 november was het voor een aantal zwemmers van de Pinquin vroeg dag, verzamelen om 8.15 uur bij het zwembad in Zuidbroek en dan op weg naar Stadskanaal.
    Ondanks het vroege tijdstip was het erg gezellig en werd er goed gezwommen.

  • Sponsor Muntendam zat. 1

    Muntendam zaterdag 1 heeft voor het seizoen 2009/2010 een nieuwe sponsor voor zijn kleding. Alders makelaars & financieel adviseurs te Veendam heeft deze ploeg geheel in het nieuw gestoken. Ook heeft zaterdag 1 een sponsor voor de inloopshirten. Meindert Meijer auto's te Veendam heeft deze beschikbaar gesteld.
    Muntendam zat. - Menterwolde

  • Gedachteniszondag Kerk Noordbroek

    Op zondag 22 november worden in veel kerken over de hele wereld de overledenen van het afgelopen jaar herdacht. Zondag de 22e is de laatste zondag van het zogenaamde kerkelijk jaar. Op zondag 29 november begint Advent, de periode voor Kerst.
    Ook in de kerk van Noordbroek wordt tijdens een kerkdienst stilgestaan bij de overledenen van de kerkelijke gemeenschap. Voor elke bij de kerk bekende overleden doop- of belijdend lid wordt een kaars aangestoken en wordt de naam genoemd.

  • Sponsor Muntendam F2

    Chemtack is de nieuwe sponsor van trainingspakken voor F2 van de Voetbalvereniging Muntendam. 
    Muntendam F2  - Muntendam
    Achter v.l.n.r.: Herman Cosse, Martin Wolthuis, Tammo van Weerden en Okan Asar. Voor v.l.n.r.: Roan Clerks, Jay van Weerden, Robin Cosse, Luuk Wolthuis, Melvyn Seubring, Rik Raven, Kian Vos, Nick Hassing en Elize Asar.

  • Judo vereniging SHI-HAN

    Zaterdag 14 november zijn ze met een aantal judoka’s naar judo vereniging Muntendam geweest voor een regio toernooi. Er waren ± 100 deelnemers op deze dag voor de beginnende judoka. Van SHI-HAN zijn er drie judoka’s geweest die geen wedstrijd ervaring hebben en wel ontzettend hun best hebben gedaan. Przemek Nugter had de tweede prijs gewonnen. Voor Bas Hulst en Kelly Veenstra was het net niet voor een ere plaats. Misschien de volgende keer. 

  • Dag van respect

    Op donderdag 12 november stond RESPECT centraal tijdens de landelijke vierde Dag van Respect. Diverse bekende Nederlanders staan op die dag voor de groepen 7 en 8 van de basisschool. In het kader van het BOS-project (Buurt-Onderwijs-Sport) organiseert Menterwolde de Dag van Respect op donderdag 19 november.

  • Blues Booster

    Roots heeft een sensationele band gepland op zaterdagavond 21 november 2009. Blues Booster is een band die hun eigen stijl van blues/rock neerzet. Deze band bestaat uit 5 leden die deze muziekstijl een eigen impuls geeft. Blues Booster zal vanaf 22.00 uur spelen in café Roots aan het Loeg in Muntendam. Mocht men meer info willen over de band bekijk dan hun website en luister alvast naar de bluesy-rauwe stem van Peter Bloem.

  • Evensong in Petruskerk

    Op zondagavond 22 november aanstaande vindt er een bijzonder concert plaats in de Petruskerk te Zuidbroek. Er is een orgelvesper samengesteld welke als concert met samenzang zal worden uitgevoerd. Het heeft het karakter van een Engelse Evensong oftewel een vesper zoals die in Engeland dagelijks wordt gezongen.
    Hiervoor heeft de orgelcommissie van de Petruskerk een bijzonder koor voor uitgenodigd, namelijk het Vocaal Ensemble Hardenberg (VEH) dat onder de bezielende leiding staat van dirigent en oprichter Edwin Velvis.

  • Jong in Menterwolde is er voor jou!!!

    Vanaf 15 mei 2009 is de website JONGINMENTERWOLDE.NL in de lucht. JONG IN MENTERWOLDE is hét virtuele centrum om jongeren op een aantrekkelijke manier te informeren. Het is een website waar jongeren van Menterwolde zelf aan bij kunnen dragen met onder andere foto's, filmpjes en verhalen. Tevens biedt het organisaties de mogelijkheid jongeren interactief te bereiken. 
    Jong in Menterwolde

  • Dag van de mantelzorg

    Landelijk gezien de 12e dag van de mantelzorg en binnen de gemeente Menterwolde de eerste dag van de mantelzorg! Wat was het een goed samenzijn, om met zo veel mantelzorgers bij elkaar te mogen komen; met elkaar in gesprek te gaan, (h)erkenning, delen van zorgen, verhalen en emoties. Maar het was ook een gezellig samenzijn, onder een fantastische “heemtuin-high tea”, die zeer goed verzorgd was en alle hapjes heerlijk smaakten.