oktober 2009

  • Geen herhaling van zetten, maar eindelijk actie.....

    Dat was de algemene teneur in een bomvolle gymzaal in de Broeckhof afgelopen dinsdagavond. De gemeente presenteerde toen samen met HKB Stedenbouwkundigen de twee verschillende mogelijkheden die zij zien voor ontwikkeling van het lelijke centrum van Zuidbroek. Deze plannen zijn exact hetzelfde als tijdens de presentatie op 22 juni jl, vandaar dat wij deze hier niet weer geheel beschrijven.

  • Muntendammer scooterbestuurster onderuit

    Een 22-jarige vrouw uit Muntendam is donderdagavond op de Ruimtevaartlaan in Hoogezand met haar scooter onderuit gegaan. Ze raakte daarbij gewond aan haar been en arm. Hoe het ongeval gebeurde, kon de bestuurster zich niet herinneren. Mogelijk heeft het vochtige wegdek een rol gespeeld. De Muntendamse droeg geen helm. Ze is voor onderzoek naar een ziekenhuis gebracht. De politie maakt een registratie.

  • Zumba

    Normale workouts zijn vervelend, saai en ze sporen u alleen maar tot één ding aan, namelijk om te stoppen! Maar nu is er een nieuwe manier om snel gewicht te verliezen, van die zwembandjes af te komen en het goed en sexy gevormd figuur te krijgen dat u altijd al wilde. Het mooie van alles is dat Zumba echt leuk is! Zumba is geïnspireerd door de Latijns-Amerikaanse dans en is een vetverbrandende, spierverstevigende workout.
    Met Zumba heeft u nooit het gevoel dat u bezig bent met een workout, omdat het zo leuk is!

  • Stichting Provinciaal Groninger Studiefonds

    Heeft u een minimuminkomen en kunt u de kosten voor een opleiding niet opbrengen? Of de reiskosten naar school? Of het nu om uzelf of om uw kinderen gaat, Stichting Provinciaal Groninger Studiefonds maakt het misschien toch mogelijk. Het kan gaan om reiskosten of opleidingskosten. Onder opleidingskosten vallen bijvoorbeeld boekenkosten en inschrijfgeld.

  • (G)Runnen as dieverdoatsie!

    Diverse leden van loopgroep SOS Muntendam hebben in de omgeving van Veelerveen de tiende en laatste Bongelloop volbracht. Via Rhederveld, Rhederbrug, Bellingwolde en Vriescheloo (Evert op plof, niet gezien) weer terug naar Veelerveen. Ook dit stukje Groningen is zeer zeker de moeite waard om met een bezoek te vereren.
    SOS-Muntendam Menterwolde

  • Judoka’s Judo Ryu weer op dreef

    Zaterdag 3 oktober werd er door de judoka’s van Judo Ryu Muntendam weer gestreden in Hardenberg. 6 Van de 8 judoka’s wisten een prijs mee naar huis te nemen. Aniek Norder wist een 2e prijs te behalen, terwijl Degnet Norder een 3e prijs mee naar huis nam, evenals Mathijs en Laura Flinterman, Julian Grave en Daniël van der Woude. Michel de Bruin begon goed in de voorrondes en werd uiteindelijk 5e. Kevin de Bruin liet zien een aardig partijtje te kunnen judoën, maar kon het niet redden tegen de veel meer ervaren judoka’s.

  • VVD Menterwolde geeft burgers een stem

    Op de informatieavond over de centrumplannen heeft de VVD Menterwolde opnames gemaakt voor Youtube. Inwoners kregen de gelegenheid hun mening te geven over de centrumplannen waarover de gemeente binnenkort een besluit neemt. De informatieavond was goed bezocht. Een stedenbouwkundigbureau gaf een presentatie over de verschillende plannen die voorliggen. Uit de reacties van het publiek bleek dat een overgrote meerderheid voorstander is van een supermarkt midden in het centrum.

  • Orkaan versus Tornado

    In de media worden deze twee weerfenomenen geregeld door elkaar gehaald. Gek eigenlijk, want ze lijken toch vrij weinig op elkaar. Hieronder kunt u lezen hoe het nu echt zit.

    Orkaan
    Een orkaan kunt u het beste zien als een zeer actieve depressie (lagedrukgebied). Ze komen veel voor in gebieden met warm zeewater, maar niet te dicht bij de evenaar omdat de corioliskracht (die op de evenaar 0 is) een rol speelt bij de dynamica van een orkaan.

  • Zwemdisco

    Het nieuwe seizoen is weer begonnen en daarom organiseerde de St. Jeugdwerkgroep een zwemdisco voor de Bassisschooljeugd in het D.G. v/d Noortbad. De kinderen hadden er wel zin, want er waren er 90. Op de klanken van de discomuziek vermaakten de kinderen zich uitstekend. Voor de St. JWG was het een groot succes en zeker voor herhaling vatbaar.
    Op 30 oktober a.s. wordt er een "Halloweendisco" georganiseerd in de Ruitershornhal.

  • Trimloop succesvol

    Woensdag 30 september 2009 vond weer de jaarlijkse trimloop plaats voor de basisschoolleerlingen in Muntendam. Ruim 200 kinderen van alle acht Menterwolmer basisscholen stonden om 14.30 uur aan de start om zoveel mogelijk rondjes te lopen.
    Trimloop Menterwolde

  • Dag van de mantelzorg

    Op 10 november a.s. is de dag van de mantelzorg Menterwolde. Doel van deze dag is om mantelzorgers in het zonnetje te zetten. Kent u een mantelzorger? Zorgt hij of zij gedurende lange tijd voor - vult u maar in- ; bijv. vader, moeder, man, vrouw, kind of buurman?Geef hem of haar dan op voor de dag van de mantelzorg! Hij of zij verdient het zeker om een blijk van waardering te krijgen.

  • Dag van de Regio 2009

    Ieder jaar in het eerste weekend van oktober kunt u op ontdekkingstocht door Oost-Groningen. Ook afgelopen weekend hebben een aantal ondernemers en organisaties hun deuren open gezet om u kennis te laten maken met al het moois wat de regio te bieden heeft. Het idee achter het evenement is simpel: laat de regio kennismaken met zichzelf en verras toeristen!
    Dag van de Regio Menterwolde

  • Spooktocht Meeden

    Na het succes van voorgaande jaren organiseert Jeugdsoos Malgré Tout weer een spooktocht, die nog spannender en dus leuker gaat worden dan de vorige edities. Een groep enthousiaste Meedenaren is al enkele maanden bezig met de voorbereidingen van deze activiteit, welke zal plaatsvinden op zaterdag 17 oktober a.s. en de deelnemers zal leiden door de donkere bossen rondom Meeden.

  • Ingezonden: Centrum Zuidbroek

    Ik heb afgelopen dinsdagavond de zoveelste informatie-avond bezocht betreffende de centrumplannen voor Zuidbroek. Ik kan me de eerste avond nog herinneren, dezelfde volle zaal, dezelfde mensen achter de tafel en ook dezelfde stedenbouwkundige, die toen ook tekst en uitleg gaf over een prachtig plan, plan A. Van plan B was nog geen sprake. Velen van ons gingen die avond naar huis met de gedachte: "Jongens, als dit doorgaat krijgen we toch iets moois in Zuidbroek."

  • Tweetal bekent betrokkenheid brand Spoorstraat

    De twee mannen uit Zuidbroek (18 en 20 jaar) die maandag werden aangehouden in hun woonplaats, hebben bekend betrokken te zijn geweest bij een brandstichting. Het gaat om de brand in de Spoorstraat in oktober 2008. Bij deze brand werd een leegstaand pand verwoest. Eerder gaf een 17-jarige jongen al toe dat hij betrokken was.

  • Rijden zonder geldig rijbewijs

    De politie heeft dinsdagnacht een 59-jarige automobiliste uit Zuidbroek aangehouden. De vrouw reed over de Vlaslaan in haar woonplaats, toen zij werd gecontroleerd. Haar rijbewijs moest 10 jaar geleden al vernieuwd worden en was dus ongeldig. Het verlopen rijbewijs is in beslag genomen. De vrouw moest haar weg lopend vervolgen. De politie maakt proces-verbaal op.

  • Drukke Country-avond

    Het was afgelopen zaterdag ‘een volle bak’ tijdens de Countryline-dans-avond in Dorpshuis Klipheerd. De organisatie had gerekend p zestig mensen, maar het werden er uiteindelijk 140, waardoor veel tafels n stoelen moesten worden bijgezet.

    De dansvloer was de gehele avond gevuld en het publiek genoot van optredens van de Noord Hollandse zangeres Daily en de nieuwe Groningse countryband Mississippi.
    Mississippi is zondag 1 november opnieuw te zien in zalencentrum Het Oude apen in Blijham, vanaf 15.00 uur.

  • Koster Assurantiën overgenomen

    Met ingang van 1 oktober 2009 is Koster Assurantiën en Onroerend Goed geheel overgenomen door ‘Huis Verzekeringen en Hypotheken’. Al 36 jaar is dit bedrijf, verbonden aan NVM Makelaar Huis, een vertrouwde naam in deze regio.Vanaf heden is het aanspreekpunt voor alle zaken weer vanouds: Annemiek Watermulder in Exloo, als erkend hypotheek- en assurantieadviseur en Johan Koster in Muntendam, die bij het bedrijf werkzaam blijft.

  • Opstaptoernooi in Stadskanaal

    Zaterdag 10 oktober werd voor de achtste keer het Regionaal opstap toernooi gehouden, deze keer in Stadskanaal. Deze opstap toernooien zijn speciaal voor de beginnende judoka's. Voor Judo Ryu deden er 9 judoka's aan dit toernooi mee. De volgende prijzen waren er te verdelen:
    Isa Heideveld, Julian Grave en Max Lupi konden met een welverdiende tweede prijs huiswaarts keren.
    Kevin Engels mocht op het erepodium een derde prijs in ontvangst nemen.

  • Shi-han Noordbroek

    Zaterdag 10 oktober was het Regio Toernooi te Stadskanaal. Shi-han is er met vier judoka’s heen geweest. Er waren ca. 120 judoka’s van verschillende verenigingen. De topper van onze vereniging was Mathias Weerman met een eerste prijs. Verder deden mee; Shania Voornhout, Ruben Meijster en Kelly Veenstra, die ook op deze dag haar verjaardag vierde.
    Shi han Menterwolde

  • De wereld rond met Muziekvereniging Oosterbroek

    Het is 1872 en Mr. Fogg gaat de weddenschap aan in 80 dagen de wereld rond te trekken. Zijn voorbereidingen zijn in een paar uur getroffen en samen met zijn knecht Passepartout vertrekt hij uit Londen. Hij reist met de trein, de boot en zelfs een olifant gebruikt hij als vervoersmiddel. Zal het hem lukken, ondanks allerlei tegenslagen, op tijd terug in Londen te zijn?

  • Gewoon een beetje zoals thuis!

    In plaats van een kinderdagverblijf of buitenschoolse opvang, kunt u ook kiezen voor gastouderopvang. Vanaf 2 november begint Sandra Meek uit Muntendam op een kleinschalige manier kinderopvang bij haar thuis. Ze is aangesloten bij het geregistreerde gastouderbureau Wijsneus in Westerbroek. Het bureau bemiddelt tussen ouders die opvang voor hun kind(eren) zoeken en personen die kinderen willen opvangen. Gastouderopvang is een hele persoonlijke vorm van opvang.

  • Prijswinnaars verloting v.v. ZNC

    De 1e prijs was voor Karel Veentjer, die de gelukkige bezitter van een lcd tv werd.  De 2e prijs was een minuut gratis winkelen. Gea Berends uit Zuidbroek was de gelukkige winnares van deze prijs. Roger Hovenkamp kreeg de 3e prijs, een grote mand met boodschappen. Gea Berends ging samen met Bert van Biessum naar Sappemeer. Bij Super de Boer rende zij een winkelwagen vol boodschappen bij elkaar.

  • Foltz Fruit Fair

    Zaterdag 17 en zondag 18 oktober. Al het goede van de herfst. Oude vruchtbomen, bijzonder kleinfruit, heesters, wintergroene planten, de oogst van bessen, appels, pompoenen en paddestoelen, een overdaad aan jams, honing, taarten en chutneys, maar ook ambachtelijk snoeigereedschap. Brocante en comfortabele herfstkleding met een natuurlijke uitstraling. Op de Fruit Fair die op 17 en 18 oktober a.s.

  • Parkeerplaats klaar; vier mensen werk!

    Re-integratieproject werpt vruchten af: De Gemeente Menterwolde geeft mensen die al langere tijd niet hebben gewerkt, door sociale activering een kans op de arbeidsmarkt. Sociale activering als eerste stap naar re-integratie. Bij de Heemtuin in Muntendam is een knap stukje vakmanschap geleverd door een aantal mensen. Alle vier betrokken hebben inmiddels een werkplek gevonden.
    Heemtuin Menterwolde

  • Dorpsraad Zuidbroek: voor u, door u!

    Stichting Dorpsraad Zuidbroek zet zich in om de belangen van de inwoners van Zuidbroek te behartigen, zowel bij overheden als private instellingen. Om deze missie te realiseren, bestaat de dorpsraad uit een zo breed mogelijke afspiegeling van de Zuidbroekster samenleving. Daarnaast zoeken wij actief het contact met de andere inwoners. In het dagelijks leven, maar ook virtueel, door gebruik te maken van onze website. Op de website dorpsraadzuidbroek.nl hebben wij een enquête geplaatst over de keuze voor centrumplan A of B.

  • Zwerfvuilactie Schrijvershoek

    Zaterdag 10 oktober organiseerde buurt- en dorpsvereniging Schrijvershoek een zwerfvuilactie in de Schrijversbuurt. Gestart werd met een kop koffie waarna men de buurt in ging op zoek naar zwerfvuil. Vanaf Achter de Wal tot en met het West-eind werd de wijk van zwerfvuil ontdaan. De Wedeka stelde een auto met chauffeur beschikbaar om tussentijds de vrijwilligers te verlossen van volle vuilniszakken.
    Zwerfvuil Zuidbroek

  • Tijd voor … gezellig knutselen en smikkelen

    Het afgelopen weekend werd er enthousiast geknutseld in de grote kas van de Heemtuin. Er werden egels, paddenstoelen, spinnen en mandala’s gemaakt. Allemaal met natuurlijke materialen, zoals kaardenbollen, kastanjes eikels en zaadjes. Had u afgelopen weekend geen tijd en zoekt u een leuke bezigheid in de herfstvakantie dan krijgt u nu een nieuwe kans. De hele herfstvakantie kunt u met uw (klein)kinderen iedere dag, van maandag tot en met zondag, tussen 10.00 en 17.00 uur terecht in de kas van de Heemtuin om te knutselen.

  • Centrum keuze

    Ingezonden: Kiezen is lastig, soms erg lastig. Als kind in een snoepwinkel, een muziekliefhebber in een platenzaak of een vrouw in een modewinkel, je kunt de centen maar één keer besteden aan dat wat je graag zou willen hebben want de keuze is meestal te groot.

  • Grote pluimvee- en konijnenshow

    Een grote kleurenscala aan konijnen, hoenders, eenden en duiven zijn op vrijdag 16 en zaterdag 17 oktober te bewonderen in de Menterne.
    De PKV Muntendam organiseerd deze dagen hun grote open show, ruim 700 dieren zijn te bewonderen. De dieren worden op donderdag door een tiental nationale topkeurmeesters beoordeeld op hun raskenmerken, kleur en tekening en natuurlijk de verzorging, want alleen de dieren in topconditie komen in aanmerking voor een bekroning, dus zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen.

  • Samenwerking gemeente in MPV-verband?

    Afgelopen donderdag heeft de raad vergaderd over een eventueel toekomstige samenwerking tussen de gemeenten Menterwolde, Pe- kela en Veendam. De gemeenten willen wel zelfstandig blijven en ook in de toekomst goed (blijven) presteren. Zij zien mogelijkheden om deze doelstellingen te realiseren door intensief samen te werken. Al ruim anderhalf jaar is B&W druk doende om de eventuele samenwerking te onderzoeken.

  • Kracht van het denken

    ‘Ik ben nou eenmaal dik’, ‘ik kom altijd geld tekort’, ‘wie zit er nou op mij te wachten’, ‘zo is het leven nou eenmaal’ of ‘er is overvloed voor mij’. Enkele van de talloze uitspraken die dagelijks door ons hoofd kunnen gaan. Op zondagavond 25 oktober wordt op centrum Farmhaase te Siddeburen een thema-lezing gegeven over het effect van onze gedachten. Hoe groot is de invloed van wat we ons ‘in ons hoofd halen’. Heeft ‘wat tussen je oren zit’ werkelijk invloed op zaken als gezondheid, welvaart en welzijn?

  • Nederland leest

    Binnenkort start weer de actie Nederland Leest. Iedereen wordt daarbij uitgenodigd met elkaar in discussie te gaan over één bepaald boek - dit jaar Oeroeg van Hella Haasse. Het boek gaat over de zoon van een Nederlandse administrateur in het Nederlands-Indië van voor de Tweede Wereldoorlog. Hij groeit op met Oeroeg, een Indische jongen van dezelfde leeftijd.

  • De Zonnebloem

    Dit jaar bestaat de Zonnebloem 60 jaar. Met ongeveer 40.000 vrijwilligers is de Zonnebloem één van de grootste vrijwilligersorganisaties van Nederland. De Zonnebloem wil een positieve bijdrage leveren aan het leven van  zieken, mensen met een fysieke beperking en ouderen, voor wie als gevolg daarvan sociaal isolement dreigt. De Zonnebloem afd. Noord- en Zuidbroek organiseert op zaterdag 24 oktober weer een gezellige middag in de Klipheerd te Noordbroek. Het belooft een feestelijk geheel te worden, volledig verzorgd door vrijwilligers.

  • Sanne Wallis de Vries naar Veendam

    Op woensdag 28 oktober komt Sanne Wallis de Vries naar vanBeresteyn met een try-out van haar nieuwe voorstelling Kaka Passa. Vooral de veertigers van Nederland zijn in deze nieuwe show aan de beurt. De veertigers die verveeld en steeds minder wijs door het leven lijken te gaan. Zeer te verwachten valt dat Sanne zich ook genoodzaakt voelt in te gaan op de wat basalere zaken van het leven. Zo vindt ze dat het tijd is de banale issues van het leven te  behandelen.