juli 2009

  • Extra fietsplaatsen treinstation Zuidbroek

    Er is begonnen met het bijplaatsen van ruim honderd fietsrekken bij het treinstation in Zuidbroek. Dit is een verdubbeling van de huidige capaciteit. Als alles volgens planning verloopt zullen op vrijdag 17 juli de werkzaamheden zijn afgerond en kan het publiek gebruik maken van in totaal 244 fietsplaatsen. De fietsenstalling wordt bovendien geheel overdekt. Al met al goed nieuws voor de treinreizigers die met de fiets naar Zuidbroek komen. In de fietsenstalling kunnen reizigers hun fiets gemakkelijk en veilig stallen.

  • Koos Brouwer neemt afscheid

    Afgelopen donderdag nam Koos Brouwer afscheid op de Insp. Amerikaschool te Noordbroek. Al 35 jaar is hij basisschooldirecteur geweest in Menterwolde. Allereerst bij de Burg. Verkruisenschool, toen bij de Tandem en als laatste vier jaar bij de Insp. Amerikaschool. Nu is het tijd voor wat anders. “Ik ga werken bij het Bureau Meesterschap voor coaching en begeleiding van onderwijzers”, aldus Koos Brouwer.

  • Omroep Menterwolde gaat met vakantie

    Net als voorgaande jaren gaan de medewerkers tijdens de bouwvakweken met vakantie. De omroep zal van 13 juli t/m zaterdag 8 augustus gesloten zijn. Tijdens deze weken kunt u luisteren naar Radio Noord. Op zondag 12 juli is de laatste uitzending met o.a Leutje Proat, Weerbericht met Bertus, de radioBINGO en het muziek/verzoekprogramma (G)oud & nieuw. Tevens is Omroep Menterwolde dringend toch wel vriendelijk op zoek naar vrijwilligers. Mocht je interesse hebben voor het maken van radio neem contact met ons op zie website omroep.

  • Voor twee euro met de Toerbus naar Bourtange

    Voor € 2,- rechtstreeks naar de stad of naar vesting Bourtange. Dat kan met de toerbus. Een rit met de Toerbus is een belevenis voor jong en oud. Tijdens 4 donderdagen in juli en augustus rijdt de Toerbus vanaf Veendam naar vestingstad Bourtange en de stad Groningen. Het gaat om 23 en 30 juli en 6 en 13 augustus. Als de proef slaagt komt er volgend jaar een vervolg met nog meer ritten. In de bus worden aardigheidjes uitgedeeld voor kinderen en er is een gids mee aan boord die over leuke uitjes in de regio vertelt.

  • Wipe Out Menterwolde style

    Vrijdagavond 3 juli was het zover, Wipe Out Menterwolde Style in zwembad 'De Kolck' in Meeden! Het evenement zou starten om 19.30 uur. Precies rond die tijd begon het te regenen en te donderen in Meeden. Na een tijdje wachten was de onweer voorbij, maar nog wel wat regen. De jongeren die zich opgegeven hadden wilden dolgraag beginnen, ook in de regen.... 'nat worden we toch'!!

  • Noordbroek

    In vervolg op de handtekeningenactie “Hoofdstraat Veilig” in Noordbroek heeft het actiecomité woensdag 1 juli een positief gesprek gehad met wethouder Ploeger van de gemeente Menterwolde. Tijdens dit gesprek zijn de verzamelde handtekeningen aan de heer Ploeger aangeboden en is er van gedachten gewisseld over de verbetering van de verkeerssituatie van de Hoofdstraat in Noordbroek.

  • Jet Bussemaker op bezoek bij De Gilde

    Vrijdagmiddag 9 juli bezocht staatssecretaris Jet Bussemaker De Gilde. Ze was in gezelschap van twee beleidsambtenaren van VWS, de heren Holman en van Egmond. In een geanimeerd gesprek met de stuurgroep Comfortabel Wonen Menterwolde wisselde ze van gedachten over het project De Gilde en de leefbaarheid van het platteland. In het project werken een aantal partijen samen om ervoor te zorgen dat mensen met een beperking kunnen wonen en werken in Muntendam. Ook is een centrumvoorziening gerealiseerd, waarin o.m.

  • Menterwolde in top 25 Dataland vastgoedinformatie

    Om de kwaliteit van overheidsinformatie te bevorderen reikt Dataland ieder jaar een prijs uit aan de gemeente die als beste vastgoedgegevens aanlevert en stelt een top 25 samen. Dit jaar behoort Menterwolde met een 23e plaats tot de 25 Beste Gemeenten en is daarmee tevens de hoogst genoteerde gemeente van de drie noordelijke provincies. Vorig jaar was het resultaat nog een 67e plaats. De gemeente Menterwolde is in 2006 toegetreden tot Dataland.

  • Jubilea FNV Bondgenoten

    C. Kruyer 50 jaar lid en B. Hartman 40 jaar lid van FNV Bondgenoten. Op woensdagmiddag 1 juli waren FNV bestuurder Ineke Meijer en kaderlid Henk Koerts op bezoek bij jubilaris Kruyer in de Kerkstraat te Meeden. Mevrouw Kruyer kreeg namens de bond een boeketje bloemen aangeboden en Dhr. Kruyer werd gehuldigd door Ineke Meijer. Zoals iedereen die 50 jaar lid is van de bond, is het een gouden FNV insigne met een robijntje dat de jubilaris krijgt opgespeld. Dhr. Kruyer was 36 jaar werkzaam in een Kwekerij met toevallig ook de naam Kruyer.

  • Artiesten zingen voor KiKa

    Kinderen die zijn getroffen door kanker kunnen nog steeds rekenen op veel steun uit de samenleving. Dit bleek weer afgelopen zaterdag in Muntendam, waar in Café de Jachtwaide in Muntendam een benefietconcert was georganiseerd voor stichting KiKa. Er waren maar liefst 18 optredens van allerlei artiesten. KiKa (Kinderen Kankervrij) werft fondsen, die ten goede komen aan de zeven kinderkankercentra in Nederland.

  • Rabobank steunt de Dorpsraadcoöperatie Meeden

    De Rabobank steunt met een éénmalige bijdrage de werkzaamheden van de Dorpsraadcoöperatie Meeden. Dit bedrag is bedoeld voor het verder opzetten en voltooien van de coöperatie. Hiermee onderkent ook de Rabobank het nut en de noodzaak van een Dorpsraadcoöperatie. Eerder al steunde de provincie Groningen via Leader het initiatief voor de coö-peratie door een Leader bijdrage van € 10.000.- voor het opzetten van de Dorpsraadcoöperatie en € 10.000.- voor de haalbaarheidsstudie van een Multi Funktioneel Centrum ( MFC ) in Meeden.

  • Spelweek Muntendam voor de 40ste keer!

    De spelweek in Muntendam wordt dit jaar van 10 t/m 14 augustus voor de 40ste keer gehouden. De activiteiten vinden ook nu weer plaats aan de J.F. Kennedylaan. Deze week is voor basisschoolkinderen uit Muntendam van 4 t/m 12 jaar en ook voor kinderen die niet in Muntendam op school zitten. Je kunt je opgeven voor slapen, spooktocht, vissen, bonte avond en zeskamp. De vrijwilligers van de jeugdwerkgroep hebben er weer een prachtig programma van gemaakt. Maandag 10 augustus gaat het 'feest' om 11.00 uur beginnen. Neem wel even een broodje mee.

  • Jeugdsoos in Meeden krijgt rokersruimte

    Na de zomervakantie krijgt het jongerencentrum Malgré Tout in Meeden een rookruimte. Die is nodig om een einde te maken aan de geluidsoverlast die veroorzaakt wordt door de bezoekers van de soos. De bewoners in de buurt worden hierdoor aangetast in hun woongenot. De jeugdsoos staat aan de rand van het dorp in de buurt van woningen. Bij de gemeente Menterwolde zijn klachten binnengekomen van buurtbewoners over bezoekers van het jongerencentrum die buiten het pand roken en hierdoor geluidsoverlast veroorzaken.

  • 'Ik heb een droom...'

    De 16-jarige Rik Hartman uit Muntendam bestuurt een 125cc grasbaan/speedway-motor. Hij heeft zijn hart verloren aan deze boeiende tak van motorsport en is vanaf begin 2009 serieus actief op de crossbaan. Hij doet het volgens ingewijden niet slecht... Rik heeft net zijn middelbare schooldiploma gehaald en vervolgt in augustus zijn opleiding op het MBO-Motorvoertuigen. Hij ging als klein jongetje met zijn vader naar de in Nederland weinig bekende tak van motorsport, speedway. Grasbaan en speedway wordt gereden met een 125cc en 500cc motor.

  • ‘Botjes Zandgat’ Zuidbroek (Toegang voor eigen risico)

    In en langs het zandwinningsgebied ‘Botjes Zandgat’ in Zuidbroek wordt tijdens de zomermaanden door vele mensen gerecreëerd, zonder dat hiervoor door de rechthebbenden toestemming is verleend. De plas is ontstaan door de winning van zand. In het noordelijk deel van de plas wordt nog steeds actief zand gewonnen. Dit betekent dat op de plas zuigers actief zijn. Het zuigen van zand veroorzaakt stromingen die zeer gevaarlijk zijn voor personen die zich in of op het water bevinden.

  • Historisch waardevolle barakken kamp Westerbork waarschijnlijk in brand gestoken

    In Veendam zijn zondag 19 juli twee zeer waardevolle barakken uit Kamp Westerbork door brand verwoest. Het sterke vermoeden bestaat dat de barakken, waar Anne Frank waarschijnlijk ook nog in te werk was gesteld, in brand zijn gestoken. Het was de bedoeling dat de barakken terug gebracht zouden worden van Veendam naar Westerbork. Volgens het herinneringescentrum Kamp Westerbork zouden die barakken van grote waarde zijn geweest voor dit centrum. De brandweer van Veendam werd zondagmorgen om 2.30 uur gealarmeerd.

  • Kerken voor publiek geopend

    Komende zaterdag zijn zowel de Kerk Noordbroek als de Petruskerk Zuidbroek van 13.00 tot 17.00 uur geopend voor het publiek. Het is deze zaterdag voor het eerst dat beide middeleeuwse kerken samen geopend zijn. Tot en met oktober zal dit elke eerste zaterdag van de maand het geval zijn. Door de samenwerking tussen Noord- en Zuidbroek ontstaat de unieke kans om beide romano-gotische kerken op dezelfde dag te bezichtigen. In de kerk van Noordbroek is tevens de tentoonstelling 'Noordbroek aan zee' te be- zichtigen.

  • Schaf ingewikkelde regels voor mini-windmolens af

    De regels voor mini-windmolens moeten versoepeld worden. Dat vindt GroenLinks-Kamerlid Kees Vendrik. Nu vallen kleine windmolens onder dezelfde wetgeving als de grote windmolens. De lange procedure maakt het voor veel mensen onaantrekkelijk een kleine windmolen op hun dak te plaatsen. Ook zouden de mini-windmolens wat GroenLinks betreft onder dezelfde subsidieregeling moeten vallen als zonnepanelen.

  • Menterwolmers bij Nijmeegse vierdaagse

    Om nog eens wat aandacht te vestigen op de inwoners van Menterwolde, die de 4-daagse in Nijmegen hebben gelopen kan ik u melden, dat ook Mevr. Loes van den Brink uit de Oudelaan in Zuidbroek dit keer met succes de 4 dagen van 40 km per dag heeft uitgelopen. Het was een redelijk zware tocht, maar zij heeft hem zonder veel problemen voltooid.
    Jorinde Holstein en Yanoeska Woltjer

  • Open Tuinweekend

    Aanstaand weekeinde is het Open Tuinweekend met vlecht- en schilderdemonstraties.
    Tijdens het Open Tuinweekend bij Tuingoed Foltz in Meeden geven de Noordhollandse wilgenteenvlechters Jan de Vos en José Schilder demonstraties in het maken van tuinornamenten van wilgenteen. Zij vlechten een heel weekend en laten bezoekers kennismaken met de mogelijkheden van wilgenteen voor zowel praktische objecten als meer creatieve vormen.

  • De MenterAweken gaan van start!

    Op zaterdag 1 augustus starten de MenterAweken met de opening van de kerkenroute. De kerkenroute is een fietsroute langs alle bestaande en niet bestaande kerken in de gemeente Menterwolde. De route is ontwikkeld door vrijwilligers van de MenterATroute met subsidie van woonstichting Groninger Huis.
    De start is ’s middags in de oude NH kerk in Noordbroek. Arie Weijzig van woonstichting Groninger Huis verricht de openingshandeling door “drie rondjes om de kerk’’ te fietsen.

  • Rondje Noord 2009

    Voor het vierde jaar trekt een team van RTV Noord onder de noemer Rondje Noord drie weken door de provincie Groningen. Afgelopen maandag 27 juli was het team bestaande uit de presentatoren Rolf Schreuder en Eva Hulscher, technicus Joop Tap en cameraman Martijn Pot op bezoek in Muntendam en Zuidbroek. De route ging maandag van Muntendam, via Zuidbroek naar Midwolda.
    Rondje Noord

  • Hoogezand: gewonde bij eenzijdig ongeval

    Een 19-jarige automobilist uit Zuidbroek is maandagavond gewond geraakt bij een eenzijdig ongeval op de Kielsterachterweg in Hoogezand. De automobilist kwam met de wielen van zijn auto in de berm. Hierop verloor de bestuurder de controle over zijn voertuig. Hij kwam even verderop tegen een boom tot stilstand. De 19-jarige is met diverse verwondingen naar een ziekenhuis gebracht. Zijn 17-jarige inzittende uit Zuidbroek raakte bij het ongeval niet gewond. De politie maakt een rapport van het ongeval.

  • Gevaarlijk rijgedrag leidt tot boetes

    Een 37-jarige automobilist uit Assen is dinsdagavond door de politie op de autosnelweg A7 bij Zuidbroek gecontroleerd na het begaan van enkele verkeersovertredingen. De man viel op omdat hij met hoge snelheid het andere verkeer voorbij ging. Daarbij reed hij continu slechts enkele meters van de auto voor hem. Bovendien gebruikte de Drent geen enkele keer zijn richtingaanwijzer. De agenten zagen bovendien dat de bestuurder niet handsfree aan het bellen was. De man kreeg diverse boetes uitgereikt.