juni 2009

  • Pinquin succesvol

    Gedurende twee weekenden zijn in Winschoten de Groninger zwemkampioenschappen gezwommen. Het waren lange zwemweekenden maar de zwemmers van de Pinquin kunnen in volle tevredenheid terugkijken op hun uitstekende prestaties. Er werden éénenveertig medailles behaald. Eénentwintig keer kon de Pinquin een Groninger kampioen begroeten, twaalf keer was er een tweede en acht keer een derde plaats.  Met deze prestaties werd min of meer een kroon gezet op een toch al erg goed verlopen zwemseizoen.

  • ZNC F5 Kampioen

    Op zaterdag 16 mei jl. vierden de nieuwe aanwinsten van ZNC haar eerste kampioenschap. De ZNC F5 pupillen eindigden op een eerste plaats in de voorjaarsreeks van het seizoen 2008-2009. Het resultaat was geweldig: 19 punten uit 7 wedstrijden, 150 doelpunten voor en maar 14 tegen.
    ZNC F5

  • Open dag Hortensiakwekerij

    Al 30 jaar houdt het echtpaar van der Zwet zich bezig met het kweken van bloemen. Ruim twintig jaar werden er in de kassen Anjers gekweekt. Kwekerij van der Zwet leverde destijds zelfs Anjers aan Prins Bernhard. Echter de energiekosten voor het kweken van deze bloemen liepen zo hoog op dat de heer en mevrouw van der Zwet negen jaar geleden besloten om snijhortensia’s te gaan kweken.
    Hortensia's

  • Bijzondere tijden???!!!

    Ds. O. Bottenbleij in Muntendam
    Orlando Bottenbleij, Baptistenvoorganger van de Bethelkerk in Drachten, één van de grootste kerken in Nederland, komt naar Muntendam. Op een drietal avonden zal hij spreken over de bijzondere tijd waarin wij leven vanuit Bijbels perspectief.

  • Voorbereidingen gemeenteraadsverkiezingen

    Ingezonden:
    Maart 2010 is nog ver weg, druk bezig met het schrijven van ons verkiezingsprogramma. Dit doen we niet zonder u, de inwoners van onze gemeente, te hebben gesproken. Wij willen werken met uw specifieke wensen, als het gaat om uw dorp en leefomgeving en werken aan een krachtige gemeente Menterwolde.  Daarom organiseert CDA Menterwolde deze keer in Meeden een inloopavond waar u diverse onderwerpen en ideeën in kunt brengen.

  • Veel prijzen op eigen Toernooi

    Judo Ryu Muntendam organiseerde zaterdag 23 mei een toernooi in de Menterne.Aan dit toernooi namen 22 verenigingen deel en brachten samen 243 judoka's op de tatami om te strijden om een felbegeerde medaille.
    Judo Ryu
    Judo Ryu nam zelf deel met 33 judoka's, de prijzen waren als volgt:
    1ste prijs: Degnet Norder, Koos Scholtens, Nick Daniëls, Aniek Norder, Maaike Norder en  Rowen van der Heide.

  • Herenteam kampioen TCM

    Afgelopen zondag 24 mei is het herenteam van de Tennisclub Muntendam in de Perry KNLTB landelijke competitie voorjaar 2009, kampioen geworden in de 7e klasse Heren zondag competitie. De stand 5-1 die werd behaald in de laatste uitwedstrijd tegen Appingedam, was meer dan voldoende voor het kampioenschap.
    TCM

  • Rommelmarkt De Mieden

    De basisscholen in Meeden organiseren ieder jaar een rommelmarkt. Dit jaar is de beurt aan de Openbare basisschool De Mieden. De rommelmarkt van De Mieden is onder trouwe bezoekers een begrip omdat de vele vrijwilligers de producten in de week vooraf sorteren. De bezoeker kan daardoor nog beter datgene vinden wat hij/zij al jaren zocht.

  • VBOK

    De VBOK is een organisatie die hulp geeft aan jonge meisjes en vrouwen die door hun ongewenste/onbedoelde zwangerschap in problemen zijn gekomen. Daarnaast biedt ze hulp bij het verwerken van zwangerschapsverlies door een miskraam, vroeggeboorte of abortus. Ook ouders die een gehandicapt kindje verwachten kunnen begeleiding krijgen.

  • Sponsorloop de Butte

    Vorige week woensdag deden ca. 45 leerlingen van Dalton bassisschool De Butte mee aan een sponsorloop t.b.v. hun eigen school. Er werden rondjes gelopen van ca. 100 m. op het voetbalveld van Borgercompagnie. Vele kinderen waren mooi geschminkt en verkleed. Er is maar liest € 1.003,80 opgehaald.
    de Butte

  • Zomerreis Historische Kring Menterwolde

    In het jaar van de Dollard wil de HKM aandacht besteden aan dit water wat het aanzicht van Stad tot aan de punt van Reide mede heeft bepaald. Volgens Ubbo Emmius is het ontstaan van de Dollard begonnen in 1277 met een dijkdoorbraak langs de Eems.
    Daarna kwam steeds meer land onder water te staan. De bewoners deden hun best met bedijkingen en afdamming. Zijlvesten en waterschappen ontstonden. In de strijd tegen het water had men elkaar nodig.

  • Alpaca liefhebbers welkom in Meeden!

    Menterwolde kent een groot aantal ondernemers met leuke vernieuwende initiatieven. Zo ook Gert en Margreet Joling die alweer een paar jaar bezig zijn met het fokken van alpaca’s. In Meeden breidt de kudde alpaca’s zich gestaagd uit om zo voor de toekomst een goede basis te leggen voor een extra tak op het bedrijf. Alpaca’s zijn graasdieren en hebben de ruimte nodig. Daarom is er een extra weide gezaaid om de dieren het hele jaar te kunnen laten grazen.

  • 30ste Wielerronde in Muntendam

    Zondag 14 juni a.s. vindt de jaarlijkse wielerronde plaats in Muntendam. Dit jaar voor de 30ste keer.
    Een nieuw onderdeel dit jaar is de junioren. Deze groep rijdt 60 km met als plaatselijke favoriet Rick Ottema en Jasper Schipper uit Veendam Verder is er weer een Dikke Banden race, rijden de Amateurs A, B, C,  Masters 60 kilometer en als afsluiting rijden de eliterenners hun ronde.

  • Bestuur jachthaven stapt op

    De vijf vrijwilligers van het bestuur van de jachthaven in Zuidbroek hebben vorige week per direct hun functie neergelegd. Met veel liefde en inzet hebben de vrijwilligers pro deo de jachthaven jaren draaiende gehouden. Echter hierbij kregen zij volgens eigen zeggen niet veel medewerking van de Gemeente; “Het onderhoud van het gebouw is slecht, de douches zijn af. Het gebouw is van de gemeente en wil je passanten blijven ontvangen is een douche toch hoog nodig.

  • 22ste Feestweek in Muntendam

    De feestweek in Muntendam begint met de kermis op donderdagmiddag 4 juni.
    Zaterdagmorgen 6 juni is de jaarmarkt/Vlooienmarkt van Muntendam met vele standhouders en veel muziek o.a. het optreden van 3 bekende shantykoren nl. De Lopster Störmvogels uit Loppersum, De Magellan Singers uit Delfzijl en natuurlijk de Scheepsjoagers uit Muntendam.
    De Jaarmarkt kan gelukkig  gehouden worden op de prachtig gerenoveerde Kerkstraat, die net op tijd klaar is.

  • Delfzijlster gewond bij voorrangsfout

    Bij een ongeval op N33 bij Noordbroek is woensdagmiddag een 43-jarige automobilist uit Delfzijl gewond geraakt. Een 22-jarige automobilist uit Kootstertille kwam vanaf de A7 en wilde de N33 oprijden. De Fries zag daarbij de Delfzijlster over het hoofd. Het slachtoffer is voor onderzoek naar een ziekenhuis gebracht. De 22-jarige bestuurder en zijn 20-jarige passagier uit dezelfde plaats kwamen met de schrik vrij. De politie heeft een rapportage gemaakt.

  • Uitslag Europese verkiezingen 2009 in Menterwolde

    Voor deze verkiezingen zijn in Menterwolde 9765 kiesgerechtigden opgeroepen. Hiervan hebben slechts 3012 mensen hun stem uitgebracht. 13 hiervan waren ongeldig/blanco. Dit komt neer op een opkomst van 30,7%. Bij de Europese verkiezingen in 2004 hebben nog 3730 van de 9726 kiesgerechtigden hun stem uitgebracht. Toen was de opkomst 38,3 %.

  • Opbrengst collecte epilepsiebestrijding

    De collecte van het Nationaal Epilepsie Fond - De Macht van het Kleine, heeft in Muntendam € 1240,-- opgebracht.
    De opbrengst van de collecte is bestemd voor wetenschappelijk onderzoek, voorlichtingsactiviteiten, het organiseren van begeleide vakanties voor mensen met epilepsie en individuele hulp. Epilepsie is een tijdelijke functiestoornis in de hersenen die zich uit in aanvallen. Het thema ‘Epilepsie maakt geen onderscheid, u wel?’ is een oproep om mensen met epilepsie te steunen.

  • Provitaal primeur Highlandgames

    Onlangs hebben de medewerkers van Gezondheidscentrum Provitaal uit Meeden, de praktijk voor fysio- manueel- en medische trainingstherapie, een bedrijfsuitje gehad naar de Blauwestadhoeve in Midwolda.
    provitaal
    Het werd een sportief weekend met ondermeer een workshop Speedminton. Een nieuwe tak van sport waarin tennis, squash en badminton is gecombineerd.

  • Op zoek naar oud werfpersoneel

    De werkgroep rond de historische werf Wolthuis te Sappemeer is op zoek naar mensen die vroeger bij scheepswerven hebben gewerkt in Wildervank, Oude Pekela en Stadskanaal. Oud werknemers van bijvoorbeeld de PMF of  De Boer te Oude Pekela,  Koster en Mulder te Stadskanaal of van scheepswerf Bareveld wil men graag interviewen om een beeld te kregen van de scheepsbouwactiviteiten van deze bedrijven in de jaren vijftig en zestig.

  • De bloemen gaan de hele wereld over…

    ...en natuurlijk heel Noord-Nederland!
    Anthuriumkwekerij van Wijk uit Sappemeer is gelegen aan de Langewijk in Sappemeer. Vanaf 2001 zijn zij gespecialiseerd in de kweek van anthuriums, die zowel bestemd zijn voor aanlevering op de veiling, als ook voor de particuliere verkoop.De anthurium of flamingoplant is een tropische plant die houdt van een warme, vochtige omgeving.
    Anthuriums

  • Weerbaarheidstraining in Zuidbroek

    Op dit moment volgen een aantal kinderen in Zuidbroek een “Rots en Water” training. Het ontwikkelen van fysieke weerbaarheid is in deze training niet alleen doel op zich, maar vooral ook een middel om mentale en sociale vaardigheden te ontwikkelen. Kinderen leren hoe ze zich kunnen verdedigen in geval van fysiek en verbaal geweld en hoe ze effectiever om kunnen gaan met conflicten en problemen. 
    De drie bouwstenen van de Rots & Water training zijn Zelfbeheersing, Zelfreflectie en Zelfvertrouwen.

  • Bruine band voor Karateka’s

    Twee leden van de Karate Club Muntendam zijn er 26 mei jl. in geslaagd om het hoge niveau van de bruine band te behalen in het Shotokan Karate. Mattin Hofman en René van der Kamp, allebei clubleden van het eerste uur, moesten daarvoor tijdens een zware examentraining hun kennis en vaardigheden tonen volgens de officiële eisen die gelden voor deze 3e kyu-graad in de karatesport.
    Karate

  • Abdi Said Hassan wint Omloop Grolloo

    Abdi Said Hassan van de sv Veendam is zaterdag winnaar geworden van de 17de Omloop van Grolloo, de 6de wedstrijd van het Run2Day-Meeùs Loopcircuit 2009. De 17-jarige atleet uit Muntendan legde het parcours van 10 km af in een tijd van 33.01 minuten. Op de streep had hij een voorsprong van 7 seconden op Ben Stellingwerf uit Onderdendam. De wedstrijd bij de vrouwen werd gewonnen door Yvonne Georg uit Veendam, die na 37.59 minuten de finish passeerde.

  • Rare-Planten-Dagen Tuingoed Foltz

    Zaterdag 13 en zondag 14 juni: ‘een eldorado voor verzamelaars’
    Planten met grote gestreepte bloemkelken of mozaïek-geblokt blad. Monumentale planten die naar pindakaas ruiken. Tuingoed Foltz te Meeden verzamelt al jaren botanische rariteiten en andere planten die verbazen door hun verschijningsvorm, kleur en/of geur. Veel van deze zeldzaamheden zijn nog maar kortgeleden in Nederland geïntroduceerd.
    Foltz

  • Voel je beter door ‘realistischer’ te leren denken

    Ayhan Tatlicioglu (klinisch psycholoog/psychotherapeut) uit Zuidbroek is hoofd van de jeugdafdeling van Lentis. Sinds kort heeft hij met een aantal collega’s ook een eigen praktijk (INTER-PSY GGZ ) in een prachtig nieuw pand in Groningen.
    De redactie van de Tussenklappen had een interview met hem over zijn werk en de behandelingen. In de praktijk in Groningen werken meerdere medewerkers die hun ‘roots’ in Zuidbroek hebben.

  • BOS in Noordbroek

    Op woensdag 17 juni vindt de laatste BOS-activiteit plaats tijdens dit schooljaar. Deze woensdag kan de basisschooljeugd, tussen 14.00-16.00 uur, deelnemen aan een zeskamp/survivalbaan, gymnastiek/turnen, touwtrekken. Ook is er de mogelijkheid om djembé te (leren) spelen. Dit kan van 14.00-14.30 uur of van 14.30-15.00 uur. De activiteiten vinden plaats op en na-bij sportpark Noordbroek. Deelname is gratis en is voor alle basisschoolleerlingen van de groepen 5 t/m 8.

  • Zwemvierdaagse

    In zwembad de Kolck te Meeden vindt, van 23 t/m 26 juni 2009, de jaarlijkse zwemvierdaagse plaats. Iedere avond vanaf 18.30 uur kunnen baantjes worden gezwommen in het openluchtbad. Inhaaldag is maandag 22 juni 2009. Deelnamekosten zijn € 4,- p.p.

  • Mieden ontvangt verkeersveiligheidslabel

    Afgelopen donderdag was het feest bij Obs. de Mieden te Meeden. Reden hiervoor was het feit dat de school het verkeersveiligheidslabel van Veilig Verkeer Nederland heeft gekregen. Een verkeerswerkgroep gevormd door ouders heeft hier hard aan meegewerkt. De leerlingen hebben verkeerslessen gehad, theoretisch en in de praktijk. De bedoeling was om de omgeving van de school zo veilig mogelijk te maken en dat is gelukt.
    verkeersveiligheidslabel

  • Uitslagen stratenvolleybal Zuidbroek

    Op het sportterrein aan de Heiligelaan werd vorige week weer het door Zuvoc georganiseerde stratenvolleybaltoernooi gehouden. De deelname aan het toernooi was weer groot, maar liefst 52 teams hadden zich voor het toernooi aangemeld. Ook dit jaar was het toernooi weer een succes. De teams streden vol overgave en met veel plezier om de overwinning.
    stratenvolleybal Zuidbroek

  • Succesvolle vierdaagse

    Leden van loopgroep SOS Muntendam hebben gepoogd om de 2e hardloopvierdaagse van Muntendam te voltooien. 4 Dagen achtereen proberen om 5 of 10 kilometer onder de zolen te slijten. 22 Lopers zijn hierin geslaagd!
    Tijdens een buikvormende nazit konden zij een oorkonde ontvangen, terwijl iedereen een t-shirt kreeg. Dit alles werd mede mogelijk gemaakt door diverse sponsoren.

  • Feestweek Muntendam van start!

    Afgelopen zaterdag ging met de gezellige jaarmarkt de feestweek in Muntendam voor de 22ste maal van start. Menigeen kijkt onwijs uit naar ‘hun’ jaarlijks terugkerende jaarmarkt. Het weer was prima, er was gezellige muziek, een braderie, hapjes en drankjes, kortom deze dag kon al niet meer stuk. Komende week zijn er nog allerlei (feest)activiteiten in Muntendam.
    Feestweek Muntendam

  • V.v.V. Zuidbroek 110 jaar

    Waarom zou er in 1899 een groep welgestelde mensen opgestaan zijn en een Vereniging voor Volksvermaken oprichten? De lagen van de bevolking was in die tijd strak vastgesteld. Of je was boer, of werkarbeider of je hoorde bij de notabele. Maar je had in die tijd in Zuidbroek ook nog een groep welgestelde middenstanders. En juist die groep richtte de Vereniging op. Klantenbinding of toch recht uit het hart?

  • Uw favoriete Top-3

    Heeft u altijd al eens uw favoriete muziek op de radio willen horen? Nu dat kan gewoon op Omroep Menterwolde. In '(G)oud en Nieuw' biedt Robert u de mogelijkheid uw 3 favoriete platen te draaien.
    Iedere zondagmiddag na de bingo zal er een 'Muzikale lunch' zijn met drie favoriete platen aangevraagd door u.

  • ‘In de ban van Cornelis Jetses’

    Schilder Alle Blaauw uit Noordbroek is vanaf zijn jeugd al onder de indruk van de tekeningen van Cornelis Jetses. Dit is een Nederlandse illustrator die op 23 juni 1873 geboren is in Groningen en hij werkte o.a. voor uitgeverij Wolters-Noordhoff uit Groningen. Jetses is vooral bekend geworden om zijn gedetailleerde illustraties in schoolboeken, schoolplaten en historische prenten.
    Jetses