januari 2009

  • Toveroos is er klaar voor

    Na een jaar zonder de jaarlijkse grote uitvoeringen is Toveroos er aan toe om zich weer ouderwets te presenteren. Met het stuk “je kunt er naar fluiten”zullen de lachspieren van het publiek weer op de proef worden gesteld. Het stuk zit er goed in en volgens regisseur Jan Willem Brinkhorst is de groep aan de interactie met het publiek toe. Er is met veel plezier en overgave gerepeteerd en men is er van overtuigd dat het stuk bij het grote publiek aan zal slaan. Wel kunt u vast de data van de uitvoeringen in uw agenda zetten.

  • Meeden geeft het goede voorbeeld

    (Een verslag van hoe het ook kan).
    De jaarwisseling in Meeden is opnieuw zonder incidenten en op een plezierige manier verlopen. Het geeft de kracht van de dorpsgemeenschap aan die Meeden altijd al heeft gekenmerkt. Gezamenlijk iets tot stand brengen en gezamenlijk voor iets opkomen, niet zeuren maar doen. Het dorp liep voorop met het instellen van een dorpsadviesraad, de dorpsvisie werd helder weergegeven en zelfs gevolgd door een uitwerking. Nait roup'n en reern, maor doan en verder noadenk’n over. Dit laatste heeft geleid tot het oprichten van een Dorpsraadcoöperatie. En waarom dan, hoor je de kritische gemeenschap denken. Een vereniging of stichting kent leden en die leden bepalen wat er wel of niet gebeurt. Democratisch dus, democratie betekent niets anders dan volkswil.

  • Politienieuws

    Meeden:
    Afgelopen zaterdagavond was een veulen in gevaaraan de Hereweg in Meeden. De brandweer werd opgeroepen en ter plaatse aangekomen bleek dat het veulen vastgezogen zat in modder en mest. Het beestje zat zo vast dat er vijf pogingen nodig waren om het dier uit de modder te trekken. Het veulen werd snel bedekt met dekens en vervolgens heeft een arts het dier onderzocht.

  • A.V.M. en Wilting zorgen voor kerstsfeer

    Woensdagavond 24 december werd Veendam getrakteerd op kerstliederen, gezongen door het Algemeen Veendammer Mannenkoor. Met een paardentram werden zij door Veendam gereden en op vier locaties werd er gestopt om te zingen. De voorzitter van het koor werkt bij de Wilting groep, bestaande uit Schildersbedrijf Wilting, Wilting Woon Idee en De Kunsstofboer.
    Wilting-AMV

  • Tentoonstelling 2008 "De Trouwe Duif"

     Zaterdag 6 december 2008 hield de P.V. de Trouwe Duif uit Noordbroek haar jaarlijkse duivententoonstelling in het clubgebouw te Noordbroek. Het publiek kon weer genieten van een aantal mooie duiven. Voor de keurmeester weer een moeilijke taak om de mooiste duif te bepalen. Uiteindelijk werd de duif van dhr. Be Doddema de mooiste bevonden.

  • Diplomazwemmen

    Woensdag 24 december jl. hebben 60 kandidaten in het D.G. van den Noortbad te Muntendam afgezwommen voor de diploma's A, B en C. Dit gebeurde onder grote belangstelling van vaders, moeders, opa's, oma's, broertjes en zusjes. De examencommissie bestond uit de zwemonderwijzeressen J.K. Ploeger, T. Wiering- Ootsrehuis en H. Mulder. Alle kandidaten zijn geslaagd.

  • Yoga in Noordbroek

    Vanaf 20 januari 2009 starten weer de yoga lessen in het Leerkerkje te Noordbroek. Hatha yoga. Deze vorm van yoga richt zich op het ontwikkelen van een ontspannen, soepel en energiek lichaam en een ontspannen open geest. Hatha yoga leert je bewust te worden van lichaam en geest m.b.v. lichaamshoudingen, adem-, concentratie/ meditatie- en ontspanningsoefeningen. Je leert spanning veroorzaakt door stress en ver- moeidheid te herkennen en bewust los te laten.

  • Van Beresteynlezing Kunst op Straat

    Op dinsdag 13 januari spreekt drs. Floor Haanstra in Cultuurcentrum vanBeresteyn over ‘Kunst op straat in Veendam’. Door het instellen van de 1%-regeling in 1951 kwam beeldende kunst uit de beslotenheid van het museum en verscheen in het straatbeeld. Met ‘volksverheffing’ als oogmerk werden overheidsgebouwen opgesierd met reliëfs en later verschenen ook beelden op straat. In Oost-Groningen werd in het kader van de Herinrichting veel kunst in de openbare ruimte gerealiseerd.

  • Stage Judo Dijkmansport

    De judoka’s openden het jaar 2009 op een sportieve manier. Drie dagen non-stop judo, met lessen die behoorlijk afzien was voor velen. Op 2, 3 en 4 januari was het weer zover. In het van der Valk complex in Zuidbroek werd dit jaar het jaarlijks terugkerende trainingsstage gehouden, onder leiding van Martijn Dijkman. Dit jaar werd het voor het eerst georganiseerd in Zuidbroek. Een 400 man tellende groep judoka’s stonden op de mat, niet alleen afkomstig uit Nederland, maar ook uit Denemarken, Engeland, Duitsland en België.

  • Derde plaats voor Abdi Said Hassan

    Tijdens de Univé RTV Nieuwjaarsloop, de 1ste wedstrijd van het Univé Loopcircuit 2009, is Abdi Said Hassan van de sv Veendam als derde gefinisht. De 17-jarige atleet uit Muntendam kwam over de streep in een tijd van 34.42 minuten op een halve minuut achterstand van winnaar Wim Opten uit Zuidlaren. De tweede plaats ging Jan Stuursma uit Kielwindeweer.

  • Terug in de Middeleeuwen

    “Eerst was der veen en alles onbegoanboar
    ’t Laand was sjompeg en gain mensk dij kon der woon’n.”
    (Ede Staal)
    HKM
    Wel liep er de belangrijke Veenweg van Groningen via Slochteren, Noordbroek, Zuidbroek, Meeden en Wedde naar Boertange. Derde kerstdag liepen 91 mensen van Noordbroek naar Slochteren, of omgekeerd, deze hoofdweg nog een keer.

  • Veel schaatsplezier de afgelopen dagen

    Veel schaatsplezier in de kerstvakantie en de eerste week van het nieuwe jaar! Wat een goede timing: sinds jaren weer echte vorst en dan ook nog in de kerstvakantie! Schaatsliefhebbers konden hun hart ophalen en menig kind heeft voor het eerst op de ijzers gestaan. De ijsbanen in onze gemeente waren het grootste deel van de week geopend. In Zuidbroek ging de ijsbaan op dinsdag 30 december open en ijsvereniging de IJsgleyers had voor mooi ijs gezorgd.

  • Informatiegids Menterwolde

    Ook dit jaar zal Drukkerij de Bruin als vanouds weer haar informatiegids uitgeven vol met informatie over uw eigen gemeente. Natuurlijk willen wij graag dat alle gegevens up-to-date zijn. Wilt u daarom controleren of uw gegevens nog kloppen? Dit kan in de huidige gids van 2008 of op www.menterinfo.nl. Heeft u een wijziging of aanvulling dan kunt u deze doorgeven via dit formulier. 

  • Geachte leden....

    In de week voor kerst hebben Groep Weijer en Meijer, de VVD en Kritisch Menterwolde een zeer kritisch schrijven gestuurd naar Tussenklappen onder de titel ‘De aanval kennelijk de beste verdediging’.
    Dit artikel is niet geplaatst in Tussenklappen, het was echter wel na te lezen op www.menterinfo.nl/node/1872

    Een vervolg hierop m.b.t. de komende raadsvergadering is ingezonden door de drie partijen:

  • Automobiliste gewond bij aanrijding

    Een 43-jarige automobiliste uit Noordbroek raakte woensdagavond gewond bij een aanrijding op het Beneden Oosterdiep in Veendam. De vrouw verleende geen voorrang aan een 24-jarige automobilist uit de Parkstad. De Noordbroekster werd met onder meer nekklachten door een ambulance naar een ziekenhuis vervoerd. De verkeerspolitie deed onderzoek naar de toedracht van de aanrijding.

  • Raadslid stapt uit fractie

    Woensdagavond 7 januari 2009 heb ik, Bauk van Bruggen-Schuitema, mijn fractievoorzitter en het bestuur van de VVD gemeld dat ik per direct uit de fractie stap. De reden hiervoor is, dat ik me persoonlijk niet kan vinden in de aard en wijze van bedrijven van politiek door de VVD-fractie in de afgelopen periode. Maar ik wil me in blijven zetten voor de burgers van Menterwolde. Daarom heb ik besloten dat ik tot de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 lid blijf van de raad van Menterwolde.

  • Twee fietsen gestolen bij de ijsbaan te Zuidbroek

    Ingezonden:

    Bij de ijsbaan te Zuidbroek zijn zondag 11 januari tussen 14.30 en 16.00 uur twee jongensfietsen gestolen.
    Het betreft een Batavus Kameleon (zwart met groen/goud) en een Batavus Fox 24" blauw/zilver/rood met een blauw/zwart zadel.
    Via onderstaande links zijn vergelijkbare fietsen te zien.

  • Een herdenkingsplek voor uw dierbaren

    In de showroom van Potze natuursteen & Denk nog eens aan mij in Oude Pekela vindt u heel veel producten om te gedenken na de dood, alles op het gebied van grafwerk en asbestemming. Ze voeren een heel breed assortiment. Graag delen zij hun ervaring en kennis op dit gebied met u; om samen te zoeken naar een mooie en waardige manier om de overledene toch nog een beetje bij je te houden... en om dit onderwerp bespreekbaar te maken. Ieder mens is uniek. Ieder mens gaat op zijn eigen manier om met rouw.

  • Nieuw bestuur Zonnebloem

    Het nieuwe jaar is goed begonnen voor de Zonnebloem afd. Noord- en Zuidbroek. Nadat twee bestuursleden, wegens drukke werkzaamheden en gezondheidsredenen, hun functie hadden teruggegeven, heeft het bestuur vier mensen bereid gevonden om hen te versterken. Het zijn de heren W. Weerd en P. Wildeboer en de dames G. Hummel en I. Iden. Samen met het resterende bestuur en de vele vrijwilligers gaan de activiteiten van de Zonnebloem onverminderd door: het bezoekwerk, de gezellige middagen, de boottocht.

  • Psalmen in vreugde en verdriet

    Lezing op 21 januari 2009 over “Psalmen in vreugde en verdriet”, door Ds. D.C. van Vliet, in de Kerkhörn Zuidbroek Met elkaar gaan we de wereld van de Psalmen binnen, de 150 gebeden die in lief en leed geboren zijn. Alle menselijke emoties komen we erin tegen: wanhoop, woede, blijdschap, dankbaarheid, kreten om hulp, uitgelatenheid, droefheid, verstilling, lofprijzing, woorden vol wijsheid en overgave.

  • Vakmanschap in Tegelzetten

    Vakmanschap bestaat nog, voor al uw tegelzetwerk bent u bij Tegelzetbedrijf Günther Schneiders aan het juiste adres. Na 18 jaar ervaring en kennis te hebben opgedaan in het tegelwerk is de 36 jarige Günther Schneiders uit Zuidbroek per 1 december 2008 als zelfstandig ondernemer begonnen. U heeft te maken met een vakman in "hart en nieren". Betegelen is zijn vak.
    Günther Schneiders

  • "De Klokkenluiders"

    Alweer voor het derde achtereenvolgende jaar was de Toren "D'Olle Dodde" geopend tijdens de jaarwisseling. De opening om 19:00 uur werd dit jaar gedaan door Dhr. & Mevr. Müller, die tevens een cheque ter waarde van € 250 aangeboden kregen door de "Klokkenluiders", voor het behoud van de middeleeuwse kerk te Noordbroek. Ook stelden alle "Klokkenluiders" zich een nader te bepalen dag vrijwillig beschikbaar om werkzaamheden in en rondom de kerk te doen.

  • Nieuwjaarsdisco

    Afgelopen zaterdag werd er door de Jeugdwerkgroep Muntendam voor de jeugd van de basisscholen uit Muntendam een nieuwjaarsdisco gehouden. Op klanken van hun eigen muziek dansten de jonge disco-gangertjes er vrolijk op los. De kinderen werden allemaal op een warme snack getrakteerd. De opkomst was iets minder dan de vorige keer. Waarschijnlijk komt dit door het natuurijs. Hier moeten ze nu dubbel en dwars van genieten. De volgende keer zal er een zwemdisco worden gehouden. Nader bericht volgt hierover.

  • Schoenmaatjes opnieuw een succes

    Meeden kan terugzien op een geslaagde actie schoenmaatjes. Kinderen van de Sjaloomschool en de bevolking van Meeden hebben gezorgd voor een opbrengst van 136 gevulde schoenendozen en een bedrag van € 402,--. De familie Venema heeft ook dit jaar weer hun schuur ter beschikking gestelt als inzameladres voor een deel van de provincie. Totaal werden daar ongeveer 3000 dozen gebracht. Er zijn weer veel kinderen blij gemaakt.

  • Spiritualiteit en (orgel)muziek

    Spiritualiteit en (orgel)muziek in de middeleeuwse kerk van Noordbroek. Komende zondag is in de kerk van Noordbroek een viering met als thema '(op)nieuw beginnen'. In de inspirerende atmosfeer van de eeuwenoude kerk zal ds. Simon Bijl een overweging geven aangevuld met gebed en (orgel) muziek. Iedereen is van harte welkom om kennis te maken met de Kerk Noordbroek. Na de viering is er koffie en thee. Er is kinderopvang voor de allerkleinsten en een speciaal programma voor de kinderen in de basisschoolleeftijd.

  • Schaatswedstrijden op natuurijs

    Afgelopen zaterdag waren er schaatswedstrijden op de ijsbaan in Muntendam. De organisatie hiervan was in handen van Marc Slagter en Dineke Loots. Er waren leuke prijzen te winnen. Er deden ongeveer vijfentwintig kinderen aan mee. Er werd een kwartier lang rondjes gereden en na ieder geschaatst rondje kregen de deelnemers een stempel. De winnaar moest uiteindelijk nog eens skate off rijden tegen de nummers 2 en 3, omdat ze evenveel rondjes hadden gereden.

  • Indoor Concours wederom een succes!

    Zuidbroek - Kim Elverding
    Wanneer je de deuren van de hal opent weet je naar wat voor evenement je gaat kijken, want deze geur past maar bij een soort sport. Paardensport. De 47e editie van Indoor Concours Hippique Veendam in de Eurohallen in Zuidbroek..
    Het perfecte einde en begin van het jaar voor de paarden liefhebbers uit onze regio maar ook van verder weg. Vooral voor het internationale springen paarden liefhebbers uit andere landen naar Zuidbroek afreizen. We beginnen woensdagavond met de finales van de kür op muziek. Emelie Scholtens uit Winschoten heeft de eerste prijs behaald in zowel de ZZ-Licht (met haar paard Union Jack Nl) als in de ZZ-Zwaar(met Uphill).
    Concours

  • 5 Judoka’s in de prijzen

    Zaterdag 10 januari heeft Judo Ryu Muntendam deelgenomen aan het 30e Wintertoernooi in Dedemsvaart. 7 Judoka’s van Judo Ryu begonnen dit jaar weer met leuk aanvallend judo. Daniël van der Woude liet zien dat het ook geen probleem voor hem was om in een zwaardere klasse uit te komen. Vorig seizoen nog in de -66kg en nu in de -73kg, hij werd dan ook overtuigend eerste door gevarieerd judo te laten zien.

  • 11 Stedentocht in Zuidbroek

    In Zuidbroek werd in tegenstelling tot in Friesland, de 11 Stedentocht voor kinderen van de groepen 5 t/m 8 van het basisonderwijs wel verreden en wel op woensdag 7 januari 2009. Zowel de Wegwijzer als de Tandem, deden fanatiek aan bovenstaand spektakel gezamenlijk mee. Oude tijden herleefden, 175 kinderen haalden alles uit hun vermogen, om de felbegeerde finish in Leeuwarden te halen.
    11-stedentocht

  • Wegafsluiting Scheemderstraat

    Op maandag 19 januari 2009 wordt de Scheemderstraat, nabij de bebouwde kom, afgesloten voor het verkeer. Tijdens deze afsluiting wordt het bergbezinkbassin aangesloten op het bestaande rioleringsstelsel. Tevens wordt er door het trottoir aan de noordzijde een persleiding gelegd richting het pompgemaal van het waterschap. De uitvoering van de werkzaamheden neemt circa 1 week in beslag, vanzelfsprekend onder voorbehoud met betrekking tot de weersomstandigheden. Voor fietsers en brommers is er een noodverbinding (platenbaan) aangelegd.

  • Kom naar de Broeckhof

    Ingezonden
    De stichting Dorpsraad Zuidbroek (voormalige werkgroep) wil haar verantwoordelijkheid nemen, niet langer aan de hand van de gemeente, maar zelf verantwoordelijkheid nemen. Kom 14 januari naar de Broeckhof en blijf niet in afwachting van onze gemeentebestuurders. Door een stichting en een prikkelende visie willen wij een flinke bijdrage leveren aan het centrum. Dat kunnen we niet alleen. Ondersteuning en hulp is nodig van zoveel mogelijk Zuidbroekers. Het komt er nu op aan, erop of eronder! Het gaat niet om persoonlijke belangen, maar om het belang van Zuidbroek, ofwel ons allemaal. Een compleet plan lag en ligt klaar, maar mocht niet van de gemeente. Zij wil alles zelf bepalen tot en met de keuze van welke superorganisatie en exploitant en de grootte van de winkels (buurtsuper) aan toe. Op deze manier wordt ons dorp elke ontwikkeling en leefbaarheid onthouden.

  • Automobilist botst op voorganger

    Een 22-jarige man uit Delfzijl is vrijdagavond bij een aanrijding op de Kerkstraat in Zuidbroek gewond geraakt. De bestuurder remde op de kruising met de Boslaan voor een andere auto. Een 26-jarige man uit Zuidbroek reageerde te laat en reed achterop zijn voorganger. De bestuurder uit Delfzijl is met klachten aan nek en rug door het ambulancepersoneel overgebracht naar het ziekenhuis. De politie zet de aanrijding op papier.

  • Voorlezen in de bibliotheek

    Van woensdag 21 januari tot en met zaterdag 31 januari vinden De Nationale Voorleesdagen 2009 plaats, met als landelijke aftrap Het Nationale Voorleesontbijt op woensdag 21 januari. Op veel scholen, peuterspeelzalen en kinderopvang wordt een voorleesontbijt georganiseerd. Het prentenboek van het jaar Anton kan toveren van Ole Könnecke staat dit jaar centraal. Dit is een humoristisch verhaal waarbij de illustraties zich beperken tot de kern van het gebeuren.

  • Damclub Meeden

    Clubcompetitie
    Oost Gron. Dambond
    Hoofdklasse:
    Meeden - Rhederweg
    1. K.v/d Laan - L. Mooibroek 1-1
    2. S. Doedens - J. Bos 1-1
    3. B. Begeman - A. Kalverboer 1-1
    4. W. Gernaat - G. Schipper 2-0
    Uitslag 5-3

    1e klasse:
    Meeden - Pekela 1.
    H. Doedens - P. Delis 2-0 2.
    S. Steenstra - J.A. Prins 0-2
    3. Bert Kor - G. Tebbenhof 1-1
    4. G. Kamminga - H. Jager 1-1
    Uitslag 4-4

  • Schaatsplezier in Noordbroek

    Tussen 30 december 2008 en 12 januari 2009 is er volop geschaatst op de ijsbaan aan de Hoofdstraat doordat het bestuur alles op alles heeft gezet om de baan van 10.00 uur ’s morgens tot 21 uur ’s avonds voor iedereen open te stellen en menig kind heeft kunnen leren schaatsen! Op 8/9 januari is de Inpekteur Amerika School geweest die een marathon hebben gehouden voor de kinderen daarna kregen ze gratis drinken aangeboden door het ijsbaanbestuur.

  • Kapsalon Annelies voor alle Noordbroeksters

    Sinds 1 januari 2009 is Kapsalon Annelies gevestigd in Woonzorgcentrum Gockingaheem te Noordbroek. Hier kunnen niet alleen de bewoners van het Zorgcentrum terecht, maar ook alle andere inwoners van Noordbroek. Kapster Annelies heeft al veel ervaring in het kappersvak. Zij heeft jarenlang een eigen kapsalon gehad in Schildwolde. In 2002 is zij hiermee gestopt. Zij werkte toen al in het zorgcentrum Olderloug te Slochteren. Dit zorgcentrum valt net als Gockingaheem onder de stichting Zorggroep Fivelland.

  • “Het kroegje van Willem”

    Toneelvereniging Spontaan speelt “Het kroegje van Willem”. Graag willen wij u laten weten dat wij als toneelvereniging weer aan het repeteren zijn met een nieuw stuk. Vorig jaar hebben wij voor u de klucht “Daklozenhoes Awainzma” gespeeld, een klucht die ging over een dakloze die een “diamant” had gevonden en daar een beloning voor kon ontvangen, waardoor veel hilarische situaties de revue kwamen passeren. Deze keer speelt het stuk zich af in een donker bruin café, genaamd “Het kroegje van Willem”.

  • Uitvoering “EdKo” Meeden

    Zaterdagavond zal toneelvereniging “EdKo” uit Meeden weer haar jaarlijkse toneeluitvoering houden. De uitvoering zal zijn in het dorpshuis te Meeden. Dit jaar speelt “EdKo” het blijspel “Alle kokosnoten en bosjesmannen bij elkaar”, een stuk in drie bedrijven geschreven door Anke Steffers. De toneelvereniging is al enkele maanden met de voorbereiding bezig en dit zal ook zeer zeker te zien zijn op de bühne in het dorpshuis te Meeden.

  • Pervinzioale Schriefwedstried

    Alweer voor de derde keer organiseren de Groningse bibliotheken in samenwerking met de Stichting Grunneger Toal en het Huis van de Groninger Cultuur een provinciale schrijfwedstrijd. Iedereen vanaf acht jaar kan meedoen aan deze wedstrijd in de Groningse taal. Gedichten, verhalen, toneelstukken en liedjes, alles mag, zolang het maar in de streektaal is.