november 2008

  • (G)oud & Nieuw nieuw programma Omroep Menterwolde.

    Een gezellig programma met nieuwe en oude muziek op verzoek gepresenteerd door een nieuwe medewerker binnen de omroep, Robert Schuuring. Robert heeft veel ervaring opgedaan bij diverse radiostations en nu dus bij Omroep Menterwolde. Naast muziek op verzoek zullen er af en toe artiesten langskomen en zijn er af en toe prijzen te verdienen middels een prijsvraag.

  • Snelle Duitser op de bon

    De politie heeft zaterdagmiddag op de snelweg A7 een 39-jarige man uit Duitsland bekeurd na het begaan van een forse snelheidsovertreding. De Duitser werd geklokt op een snelheid van 172 km/uur, terwijl op de snelweg een snelheidslimiet geldt van 120 km/uur. Hiermee overschreed de bestuurder de maximumsnelheid met 52 km/uur. Na overleg met de officier van justitie werd besloten dat de Duitser met een proces-verbaal op zak huiswaarts mocht gaan.

  • Zeker negen auto’s vernield

    Onbekenden hebben zaterdagnacht in Zuidbroek van negenauto’s de banden lek gestoken. De politie constateerde dat in de Sluisstraat, Pijpstraat, Winschoterdiep, Bovenende en Rustenbroek zeker negen auto’s waren vernield. De vernielingen werden in de bewuste nacht na 01.00 uur gepleegd. De politie is nog op zoek naar getuigen van de vernielingen. Mensen die iets hebben gezien, worden verzocht contact op te nemen met Regiopolitie Groningen via het landelijke telefoonnummer 0900-8844 (lokaal tarief).

  • Informatiemarkt Winkler Prins

    Vervolgopleidingen mbo, hbo en wo presenteren zich in de school. Op vrijdagavond 7 november houdt de O.S.G. Winkler Prins in Veendam voor de zesentwintigste keer haar jaarlijkse infomanifestatie over vervolgopleidingen en beroepen. Ruim zestig onderwijsinstellingen uit het hele land geven voorlichting over honderden studiemoge- lijkheden in het mbo, hbo en aan de universiteit. De studieadviseurs, docenten, voorlichters en studenten staan gereed de vragen van de leerlingen en de ouders te beantwoorden.

  • Dertiende Dorcas Voedselactie

    Voedselinzameling op meer dan duizend locaties
    Dit jaar wordt in de week van 2 tot en met 9 november voor de dertiende keer de Dorcas Voedselactie gehouden. Op meer dan duizend locaties in Nederland wordt voedsel ingezameld voor de allerarmsten in Oost-Europa. Bij deze actie zijn meer dan 400 kerken en 600 supermarkten betrokken. Dit jaar wordt de actie voor het eerst georganiseerd in samenwerking met GrootNieuwsRadio, een christelijk radiostation dat uitzend via de ether op 1008 AM. In Oost-Europa leven nog steeds veel mensen onder de armoedegrens. Vooral ouderen worden zwaar getroffen door de economische situatie waarin hun land verkeert. Pensioenen bedragen veelal niet meer dan € 60,00 per maand.

  • Diplomazwemmen

    Zaterdag 1 november jl. hebben 66 kandidaten in het D.G. van den Noortbad te Muntendam afgezwommen voor de diploma's A, B en C. Dit gebeurde onder grote belangstelling van vaders, moeders, opa's, oma's, broertjes en zusjes. De examencommissie bestond uit de zwemonderwijzeressen J.K. Ploeger, E.J. Koers en H. Mulder. Alle kandidaten zijn geslaagd.

  • Judoka’s van Shi-Han in Scheemda

    Anouk v.d. Veen wist zich door te knokken tot de finales en wist uiteindelijk een gedeelde 3de plaats te behalen. Keven Westerhof liet wisselend judo zien en werd uiteindelijk 3de in de voorronde wat net niet voldoende was voor de finales. Robin Westerhof wist in dezelfde poule ook niet de finales te halen. Bas Rosmalen en Nick v.d. Veen wisten zich eveneens niet in de prijzen te knokken.

  • Verrassend judo in Scheemda

    Judoka’s van Judo Ryu Muntendam lieten verassend judo zien. Mathijs Flinterman wist op 1 wedstrijd na alles te winnen en mocht hierdoor een 2de prijs in ontvangst nemen. Ook Aniek Norder verloor maar 1 partij en wist zelfs van de latere nr. 1 te winnen met een vol punt. Ondanks dat, moest ze genoegen nemen met een 3de prijs. Alex Jonkman en Laura Flinterman behaalden de finales en mochten eveneens een beker voor de 3de plaats in ontvangst nemen. Michel de Bruin wist zich met fraaie punten tot in de finales te knokken en werd 4de.

  • Bos-project

    Afgelopen woensdag konden kinderen van de groepen 5 t/m 8 van de basisscholen in Menterwolde in de sporthal van Meeden terecht voor flink wat beweging. Het Bos-team had dit keer mountainbiken, judoën, stropdasschieten en een tumblingbaan op het programma staan. Maar liefst ca. 60 kinderen namen deel en zichtbaar met plezier.
    Bos project

  • Uitnodiging bewonersavond De Gilde

    Eind 2008 zal aansluitend op het Multifunctioneel Centrum De Gilde, het levensloopbestendige seniorenapparte- mentencomplex (18 appartementen) gereed zijn, waar inwoners uit de gemeente Menterwolde in 13 van de appartementen met een zorgindicatie kunnen gaan wonen. De overige woningen worden vrij verhuurd. Daarom zal op maandagavond 10 november a.s. door de stichting Woningbouw Menterwolde (SGBA), de Stichting Welzijn Menterwolde en Zorggroep Meander een bewonersavond voor het seniorenappartementencomplex De Gilde worden georganiseerd.

  • Hobbybeurs weer een succes

    In de Broeckhof in Zuidbroek was het zaterdag tijdens de hobbybeurs weer gezellig als vanouds. Het aantal bezoekers was zo’n tien procent hoger dan het vorig jaar: 323 mensen hebben weer vele leuke, nuttige of opvallende producten van de vele standhouders kunnen meenemen naar huis. Alhoewel sommige verkopers een beetje teleurgesteld waren over de (wat lagere) verkoop, toch zeiden de meesten volgend jaar graag terug te willen komen omdat het altijd zo gezellig is in de Broeckhof.

  • Spooktocht

    28 oktober jl. was het weer griezelen geblazen in Meeden. Voor de 6e keer organiseerde jeugdsoos Malgré Tout de spooktocht, en met ruim 280 deelnemers mogen we het ook dit jaar weer een groot succes noemen! De groepen kwamen in de bossen van Meeden vele spoken tegen, van engerds met kettingzagen tot mummies en de meest monsterlijke creaties, door een spookhuis, langs een ufo en nog veel meer. De vrijwilligers hebben weer goed hun best gedaan!

  • Actie schoenmaatjes

    Vanaf 1 november valt de enveloppe van de actie schoenmaatjes weer bij alle inwoners van Meeden in de bus. Ook dit jaar hoopt JOJOVO Meeden op veel deelname, zodat kansarme kinderen een keer de kans krijgen zich speciaal te voelen. De actie wordt afgesloten op vrijdag 21 november in Eltheto. Daar kunt u uw gevulde schoenendoos inleveren. Vanaf 17.00 tot 20.00 uur staat er koffie, thee, ranja en iets lekkers voor u klaar. Heeft losse spulletjes die u wilt geven en passen die ook in een schoenendoos?

  • Het spel en de (begrotings) knikkers*

    Ingezonden: Tijdens de raadsvergadering van 9 oktober werd door wethouder Ploeger in de presentatie van de stand van zaken rond het centrum van Zuidbroek een sheet gepresenteerd met daarop de kapitaalslasten van het dorpshuis De Broeckhof. Een aantal van de aanwezigen verbaasde zich over de hoogte van dat bedrag. In 2006 was dat  ruim € 44.000,--, in 2007 € 41.000,--.

  • Sint Martinus bij Soultrain

    Ook dit jaar leek het de jongeren van jeugdsoos Soultrain een leuk idee om iets voor de jongere jeugd te doen op de dag van Sint Martinus. Dinsdag 11 november vanaf 17.30 uur, dus half zes, staan zij bij de deur van de jeugdsoos aan de Stationstraat. Natuurlijk gaan jullie met je lampionnetje waarschijnlijk eerst langs de huizen en de winkels om een mooi liedje te zingen in ruil voor iets leuks of lekkers, maar kom daarna dan nog even gezellig bij ons langs. Er is warme chocolademelk met ook nog iets lekkers.

  • Geschilderde gedachten

    Vanaf maandag 3 november 2008 hangen in het gemeentehuis van Menterwolde prints van de hersenspinsels van Lowieke van der Heide. De beelddichter maakt gedichten, gedachten of hersenspinsels; hoe je het maar noemen wilt. Korte, krachtige poëtische teksten, die ergens over gaan. Met verf of foto’s maakt zij daar een achtergrond bij.
    Expositie Gemeentehuis

  • Samenwerking NOVO en Heemtuin

    Afgelopen vrijdag 31oktober hebben Stichting Menterheem (bestuur Heemtuin) en NOVO een niet vrijblijvende intentieverklaring getekend tot samenwerking. De Heemtuin heeft nu al veel projecten onder zich zoals natuurlijk de tuin, een gebouw met catering, maar ook natuur- en milieueducatie, vooral voor kinderen. De Heemtuin wil haar activiteiten graag verbreden en zo kwam zij in contact met NOVO. NOVO is gehuisvest op loopafstand in De Gilde te Muntendam.
    Heemtuin NOVO

  • Dorpscoöperatie Meeden

    Oproep aan de inwoners van Meeden
    De Dorpscoöperatie Meeden UA is de belangenbehartiger voor de inwoners van Meeden. De verschillende werkgroepen ontwikkelen ideeën over hoe Meeden er in de toekomst uit moet zien. Daarover adviseren zij gevraagd en ongevraagd het gemeentebestuur en stemmen geboden diensten en middelen op elkaar af.. Woont u in Meeden of heeft u een bedrijf in Meeden, word dan lid van de coöperatie. Om de coöperatie tot een succes te maken is het belangrijk dat zo veel mogelijk inwoners van Meeden lid worden. Informatie over de coöperatie kunt u krijgen in het Steunpunt De Bank te Meeden of op www.steunpuntmeeden.nl

  • Collecte voor Multiple Sclerose

    Collecte MSVanaf 17 november zullen de vrijwilligers van het MS Fonds regen en wind trotseren om met de collectebus langs de deuren te gaan.
    “De vrijwilligers proberen bij zoveel mogelijk deuren aan te bellen, maar we kunnen helaas niet in alle straten collecteren. Met ruim 5.000 vrijwilligers in Nederland kunnen ook voordeuren niet bereikt worden”, zegt Pamela Zaat van het MS Fonds.

    Multiple Sclerose is een aandoening van het centrale zenuwstelsel en is dé meest invaliderende aandoening onder jonge mensen, zelfs kinderen, in Nederland. MS is niet te genezen. Het MS Fonds helpt mensen die Multiple Sclerose hebben met voorlichting, coaching en financiering van wetenschappelijk onderzoek.

    De collecteweek wordt ondersteund met een radiocommercial. Hierin geeft Peter Jan Rens zijn visie op het MS Fonds.
    Is uw voordeur niet bereikt? Doneer op giro 5057 te Maassluis. Wilt u meer informatie?
    Kijk op www.msfonds.nl

  • Diabetesmaand in de apotheek

    Op dit moment zijn er 250.000 mensen in Nederland die diabetes hebben, maar het nog niet weten. Om deze mensen op te sporen en om diabetes onder de aandacht te brengen, organiseert ruim de helft van de Nederlandse apotheken vanaf 14 november a.s. de Bloedsuikertest. De Bloedsuikertest is bedoeld voor mensen met een verhoogd risico op diabetes type 2. Met de risicotest van ‘Kijk op Diabetes’ wordt bepaald of mensen een verhoogd risico hebben.

  • Nutopia wint Waarderingsprijs

    Jongerenfestival Nutopia uit Borgercompagnie heeft de Waarderingsprijs 2008 gewonnen en een geldbedrag van 1500 euro. De Provincie Groningen heeft onlangs de Provinciale Vrijwilligersprijs 2008 uitgereikt aan Coach4you, Vakantieweek Uithuizermeeden en Dorpshuis Weersterheem. Voor de drie genomineerden die niet in de prijzen zijn gevallen heeft de provincie een extra prijs toegekend als blijk van waardering voor het werk dat de jonge vrijwilligers belangeloos doen.

  • Thema-bijeenkomst met Jacques Wallage

    Op dinsdagavond 18 november aanstaande organiseert de afdeling Menterwolde van de PvdA een themabijeenkomst voor leden en belangstellenden over de arbeidsmarkt in Oost-Groningen. Het plan voor zo'n bijeenkomst bestaat al een tijdje, maar nu de regering haar plannen voor de komende tijd bekend heeft gemaakt, lijkt het ons nuttig om de discussie over de kwaliteit en de omvang van de werkgelegenheid in Oost-Groningen (weer) nieuw leven in te blazen.

  • Expert meeting in De Gilde:

    Op weg naar thuistechnologie en integraal werken
    Op maandagmiddag 3 november werd in De Gilde een expert meeting gehouden over integraal werken en thuistechnologie. De gemeente wil zijn bewoners graag de mogelijkheden bieden in eigen dorp en gemeente te blijven wonen: ook als men zorg nodig heeft.
    Gilde

  • Concert

    Op zondag 16 november 2008 geven Leonore Lub, orgel en Jeanette Kappelhof, fluitiste een concert in de Ned. Herv. Kerk te Muntendam. Leonore Lub studeerde orgel en piano aan het Stedelijk Conservatorium te Groningen. Voor orgel studeerde zij af in 1988 voor het diploma Docerend Musicus bij Wim van Beek. Zij vervolgde haar orgelstudie aan het Conservatorium te Arnhem bij Theo Jellema, en behaalde in 1991 het diploma Uitvoerend Musicus. Piano studeerde zij bij Gerben Makkes van der Deijl in Groningen en Nelleke Geesink in Zwolle.

  • 2e brief

    Dit is mijn eerder aangekondigde vervolg brief van Sinterklaas over de PAKJESBEZORGDAG in Zuidbroek. U heeft eind september mijn eerste brief ontvangen. Hoe nu verder.... Sint zal (op zaterdag 29 november) Zuidbroek bezoeken. Die zaterdag zal een zeer spectaculaire optocht met vele versierde voertuigen met daarbij 30 Zwarte-Pieten + Sint door het hele dorp trekken. De Pieten zullen de pakjes vanuit deze vrolijke optocht op alle opgegeven adressen in Zuidbroek bezorgen.

  • Molens en Sarriehutten

    Aan het eind van de 19e eeuw moeten er in de provincie Groningen meer dan 1000 molens hebben gestaan. Heel veel daarvan zijn al afgebroken. Om een paar te noemen uit onze gemeente: de korenmolen van wed. Martens te Zuidbroek, de koren- en pelmolen ‘Aurora’ van Oomkens en de naastgelegen sarriehut te Noordbroek en ‘de Rijzende Zon’ van Hoeksema te Meeden. Naast de vele vormen van bedrijvigheid samen met de mens, waren molens en kerken plaatsbepalende elementen in het landschap.

  • "Goud van Oud" in de Menterne!

    Op zaterdag 8 november vond alweer voor de vijfde keer een beatavond plaats in “de Menterne” te Muntendam. Er waren allerlei spetterende optredens met gouwe ouwe hits uit de jaren zestig. Heerlijk terug in de tijd. Lekker ouderwets uit je dak gaan. Burgemeester Eduard van Zuijlen verrichte de opening en complimenteerde Harma en Harry Haan met het feit dat ze er steeds weer in slagen een scala aan activiteiten te organiseren voor zowel jong als oud!

  • Oogstfeest 2009

    De voorbereidingen van het oogstfeest van 2009 zijn alweer begonnen.
    Het leverde de afgelopen week weer vele mooie foto’s op, die gemaakt werden door de vele wandelaars in het mooie natuurgebied “Tussen de Venen” en de “Heemtuin”. Het werken met paarden is en blijft een publiekstrekker, stichting werkend trekpaard Groningen (SWTG) en de hulpboeren van zorgboerderij “Dekkersnest” waren er druk aan het werk.
    Oogstfeest 2009

  • Sinterklaas intocht

    De intocht van Sinterklaas in Noordbroek vindt plaats op zaterdag 22 november om 13.00 uur. Aansluitend is er een Sinterklaasfeest voor kinderen t/m 8 jaar van 14.00-15.00 uur in Dorpshuis de Klipheerd.

    Aanstaande zaterdag, 15 november zal Sint met zijn Pieten weer aankomen in Zuidbroek. Om 10.30 uur meert de stoomboot aan bij het oude gemeentehuis in Zuidbroek aan het Winschoterdiep. Na verwelkoming door burgemeester Eduard van Zuijlen, EMM voorzitter Klaas Wolda en V.v.V. voorzitter Ejo Dreise, loopt Sinterklaas met zijn Pieten en de kinderen via de Kerkstraat en Spoorstraat over de Dam naar dorpscentrum De Broeckhof.

  • Prijzen voor Judo Ryu

    Zaterdag 15 november heeft Judo Ryu Muntendam deelgenomen aan het 19de Internationale judotoernooi in Hoogezand. Dit toernooi werd georganiseerd door BVHS te Hoogezand. Van Judo Ryu deden 4 judoka's mee. Ricardo Grave (foto) uitkomend in +58 kilo moest het opnemen tegen 7 judoka's, hij wist een tweede prijs in de wacht te slepen.
     Ricardo Grave

  • Invalideauto vernield

    Aan de John F. Kennedylaan in Muntendam is vrijdagavond een invalideauto vernield. Onbekenden hebben de auto op zijn kant gezet, waardoor een spiegel en een raam zijn vernield. De eigenaar zal aangifte doen. Getuigen hebben gezien dat twee jongens en een meisje verantwoordelijk zijn voor de vernieling. De politie stelt een onderzoek in.

  • Stichting Leergeld

    De Stichting Leergeld “Stadskanaal, Veendam, Winschoten” is ruim een jaar geleden in de regio Veendam met haar werk begonnen. In dit jaar hebben veel ouders uit de gemeente Veendam gebruik gemaakt van de mogelijkheden die Leergeld hen heeft geboden. Ze hebben een aanvraag ingediend en er zo voor gezorgd dat hun kinderen konden meedoen.

  • 'Rustiek Wonen’ in Meeden

    Nirwan Schokkenbroek en Erika Kleiker hebben bij hun woning aan de Beneden Veensloot in Meeden een winkel geopend met daarin vele landelijke woonaccessoires. Nirwan had al langer de wens om iets te gaan ondernemen en op deze manier kan hij van zijn hobby zijn werk maken. Achter het huis staat een flinke schuur vol met meubelen en accessoires waarmee u uw huis heel sfeervol kunt inrichten.
    Rustiek Meeden

  • Peuterspeelzaal krijgt gift Oranjefonds

    Onlangs ontving de peuterspeelzaal in Zuidbroek, ’t Broekster Hummelhof, een bedrag van € 900,00 van het Oranje Fonds. Het Oranje Fonds is het grootste, nationale fonds op sociaal gebied. Per jaar besteedt het ongeveer € 22 miljoen aan organisaties die een betrokken samenleving bevorderen in Nederland, op Aruba en de Nederlandse Antillen. Door deze bijdragen ontmoeten mensen elkaar of vinden zij een nieuwe plaats in de samenleving. Het Oranje Fonds wordt o.a. gesteund door de Nationale Postcode Loterij en De Lotto.

  • Damclub Meeden

    Na de suprematie van Martin Dolfing uit Groningen, kampioen 2006 en 2007, is Klaas v.d. Laan uit Noordbroek de nieuwe clubkampioen 2008 geworden. Met 4 punten achterstand legde Bert Begeman uit Groningen beslag op de 2e plaats. Voorzitter Veldman kon bij aanvang van de 1e ronde in het nieuwe damseizoen 2008-2009 de wisselbeker en een waardecheque aan Klaas en Bert uitreiken. Siert Doedens moest door omstandigheden vroegtijdig afhaken in de strijd om de "top drie" plaatsen.

  • Openhuisdienst

    Zondag 23 november organiseert de Baptisten gemeente Muntendam weer haar maandelijkse openhuisdienst, met als thema; “Help, ik ben zo eenzaam, is er iemand die mij ziet?”

    Aanvang is om 10.00 uur in het witte kerkje, Kerkstraat te Muntendam.

    Altijd eenzaam
    Steeds weer alleen
    Niemand kent jou echt
    Zoals je bent.

  • De Meidoornhoeve

    MeidoornhoeveMeer dan twintig jaar was “de Meidoornhoeve” aan de rand van het dorp Siddeburen, een kampeerboerderij en na beëindiging van die activiteiten was er tijd voor iets nieuws. Marianne en Emile van Ierland werden een aantal jaren geleden geïnfecteerd met het ‘glasvirus’. De nieuwe bestemming voor hun accommodatie aan de Noorderholt in Siddeburen werd dan ook een glasstudio.
    Op dit moment heeft de Meidoornhoeve zich ontwikkeld tot een speciaalzaak op het gebied van Glas-in-Lood en Tiffany. Ook voor brandschilderen kunt u er uitstekend terecht. ”De interesse voor het Glas-in-Lood en Tiffany was er altijd al, maar door de drukke werkzaamheden was er nooit plaats voor geweest en nu diende de mogelijkheid zich als vanzelf aan”, verteld Emile van Ierland.