oktober 2008

  • Motor schampt auto

    Een 41-jarige motorrijder uit Zuidbroek liep maandagmorgen licht letsel op bij een verkeersongelukop de Tussenklappen in Muntendam. De man haalde een auto in, bestuurd door een 49-jarige inwoner van Assen, die op dat moment linksaf sloeg. Ondanks hard remmen van de automobilist schampte de motorfiets de wagen waarna de bestuurder en tweewieler in de berm omsloegen. De motorrijder werd door ambulancepersoneel behandeld. Zijn motor moest worden weggesleept.

  • Goed begin nieuw seizoen

    2x Goud en 2x brons voor Judo Ryu Muntendam. Zaterdag 27 september heeft Judo Ryu Muntendam deelgenomen aan het vierde Abel Tasman Jeugdtoernooi. Dit toernooi werd gehouden in Sporthal de Leegens in Doezum. Op dit toernooi deden van Judo Ryu 7 judoka's mee, waarvan er 4 in de prijzen vielen. Aniek Norder en Jody Bijl wisten alle partijen te winnen, zij mochten dan ook het goud in ontvangst nemen. Terwijl Alex Jonkman en Ricardo Grave in 2 judoka's hun meerdere moesten erkennen en met het brons huiswaarts konden keren.

  • Vakantie op BSO Het Apenstaartje

    Omdat de zomer flink zijn best deed werd er om te beginnen afgelopen zomervakantie een zwembadje aangeschaft. Een tuinslang en wat water- pistolen erbij en de kinderen hebben zich heerlijk vermaakt! De leidsters waren ook erg creatief op gebied van (lekker!) eten. Zo werd er een heerlijke pizza gemaakt waarbij de kinderen hun eigen stukje naar smaak mochten beleggen. Brood met knak-worst en tosti’s passeerden de revue en met een campingstelletje werden heerlijke pannenkoeken gebakken!

  • Amuse speelt Brecht en zingt Weill

    Zaterdagavond 4 oktober a.s. staat de ZO GroningseTheatergroep Amuse met de voorstelling ‘Burgerman’s Bruiloft’ in de kas van Heemtuin ‘Tussen de Venen’ in Muntendam. Na de eenakter van Brecht is er een theatraal concert met muziek en liederen van Kurt Weill, gebracht door het tienkoppige ‘Ensemble Amuse’, met zang van Marika Abeln en Thomas Groenbroek en Karsten Schuur in de rol van Weill. ‘Een bitterzoete voorstelling met een tijdloze boodschap’, zo omschrijft de flyer de eenakter ‘Burgerman’s bruiloft’.

  • Theater, paddenstoelen en appelsap

    De Heemtuin en Natuurpark Tussen de Venen heeft de zomer afgesloten met een zeer geslaagd oogstfeest. Op 30 augustus genoten ruim 1000 bezoekers van het dorsen van de rogge, de stevige, hardwerkende Belgische paarden, een ouderwetse hoefsmid, oude ambachten en kramen met streekproducten. En natuurlijk ook van het prachtige natuurgebied in de stralende zon. Wat een feest!

  • Vernieling ruiten

    Vijf inwoners van de Hereweg en de Burg. Venemastraat uit Meeden hebben vrijdagmorgen aangifte gedaan van vernieling van ruiten in hun woning. Er zaten kleine gaatjes in. Vermoedelijk is er donderdagnacht met een luchtdrukwapen geschoten. Getuigenoproep. De politie is een onderzoek gestart. Enkele bewoners hebben een auto met hoge snelheid door Meeden horen rijden. Een inwoner heeft rond 2.00 uur een donkerkleurige auto, vermoedelijk merk Volkswagen, vanuit Burg. Venemastraat in de richting van de Hereweg zien rijden.

  • Geslaagd Open Huis Station Zuidbroek

    Het Noord-Nederlands Trein en Tram Museum hield zaterdag 20 september jl. Open Huis in het stationsgebouw aan de Stationsstraat te Zuidbroek, waarbij de bezoekers de voortgang van de restauratiewerkzaamheden aan het station konden bekijken. Een enthousiaste groep vrijwilligers was druk bezig met de werkzaamheden. Er werden rondleidingen gegeven, waarbij de bezoekers werden geïnformeerd en waarbij vaak ook de verhalen van vroeger over de gang van zaken in het station werden verteld.

  • Trimloop

    Aan de door Sportraad Menterwolde georganiseerde trimloop voor de basisscholen hebben ruim 200 kinderen deelgenomen. Alle Menterwolmer scholen waren vertegenwoordigd. Dat de gemeente het belang inziet van dergelijke activiteiten, blijkt wel uit het feit dat ook wethouder Mario Post diverse rondjes meeliep. Ook gymnastiek- onderwijzer Albertje Nieuwenhuis liep diverse rondjes met de kinderen mee. Na afloop kregen de kinderen een medaille, pakje drinken, een appel en een leuke gadget in de vorm van een accentueerstift.

  • Halloween

    Zaterdag 25 oktober wordt in Muntendam alweer voor de 6e keer een Halloween griezeltocht georganiseerd. Deelname is voor iedereen, maar voor deze avond telt vol is vol, dit wegens enorme belangstelling!!! Vorig jaar waren er ruim 200 deelnemers.
    Halloween

  • Komt u ons bestuur versterken?

    De Stichting Welzijn Menterwolde is een professionele welzijnsorganisatie. Ze verzorgen een breed en samenhangend aanbod van diensten op het gebied van peuterspeelzaalwerk, ouderenwerk, jeugd & jongerenwerk, algemeen maatschappelijk werk en dorps & buurtbeheer. Ze hebben 38 medewerkers in dienst, bijgestaan door gemiddeld 125 vrijwilligers. De SWM heeft een bestuur dat het beleid vaststelt en toezicht houdt op de algemene gang van zaken in de organisatie. Er zijn op dit moment een drietal vacatures in het bestuur.

  • Buitenkansen voor De Heemtuin en Kids2b

    Op drie woensdagen in september en oktober wordt De Heemtuin in Muntendam overspoeld door medewerkers van Kids2b, een kinderopvangorganisatie in Noord-Groningen. De jaarlijkse studiedag voor medewerkers staat dit jaar in het teken van ‘buitenactiviteiten’. Hoe kunnen pedagogisch medewerkers kinderen stimuleren bij hun spel buiten en hen de natuur om hen heen laten ontdekken?
    Heemtuin

  • Levensloopbestendige woningen in Muntendam

    Er zijn er nog een paar vrij!!!!!!!!! De bouw van de in totaal 18 appartementen op het terrein van de Gilde aan de Herman Gorterweg in Muntendam is in volle gang en verloopt zeer voorspoedig. Inwoners uit deze gemeente zijn de eerste aangewezenen die hier kunnen gaan wonen. De appartementen zijn bestemd voor ouderen met en zonder zorg.

  • De Vlinderij open (Zon)Dag van de Regio

    Tijdens één dag van De dag van de Regio, op zondag 5 oktober, geven zij u graag informatie en advies. Bij bamboekwekerij / bamboetuin "de Vlinderij" vindt u een groot aantal bamboesoorten. Zij kweken planten uit eigen bamboetuin. Met een zware kwaliteit planten, wordt snel veel effect bereikt. Bamboe in de tuin is mooi als solitair, haag, afscheiding en vakbeplanting (weinig onderhoud). Naast de bamboekwekerij en de bamboetuin is er bij "de Vlinderij" een grote siertuin.

  • Meeden F1

    De jonge voetballers van F1 Meeden zijn goed bezig. Onder leiding van de trainers Bert Brouwer en Robin Slag zie je elke week vooruitgang. Inmiddels 2 gewonnen en 2 verloren wedstrijden en dus in de middenmoot. Zeker afgelopen zaterdag tegen Bellingwolde F1 ging de strijd gelijk op en werd er met 3-2 gewonnen. Af- en overspelen gebeurt steeds meer en wat meer positiespel.
    Meeden F1

  • Benefiet-concert voor Dance4Life

    Roxana van Duren (14) en Jessica Nieland (12) uit Muntendam organiseren een benefiet- concert ten bate van Dance4-Life op zaterdag 11 oktober in "de Menterne" te Muntendam. De voorbereidingen zijn in volle gang. Dance4Life is de internationale organisatie die zich samen met jongeren inzet om de verspreiding van hiv en aids terug te dringen. En dat is hard nodig!

  • Waarheid in de kerk en in de theologie

    Er was een tijd dat in de kerk iedereen het met elkaar eens was. Of misschien moet je zeggen: het met elkaar eens moest zijn, want een afwijkende mening was een ketterse mening. Als er onenigheid kwam, resulteerde dit niet zelden in een kerkscheuring, waarbij alle partijen de waarheid in pacht meenden te hebben… Tegenwoordig zijn we wat huiverig geworden voor het keurslijf van de geloofsdwang. En bovendien heeft het SoW-proces er voor gezorgd dat kerken die ooit door meningsverschillen uit elkaar waren gegaan, weer samen kwamen.

  • Burgemeester leest voor op De Mieden

    Oktobermaand / Kindermaand is een project dat dit jaar ook in Oost Groningen gaat plaatsvinden en na succes, in 2009, in heel Groningen. Het doel is, om kinderen te laten kennismaken met musea, bioscopen, theaters, muziekscholen, galeries etc. Door de organisaties worden activiteiten georganiseerd voor kinderen van 4 tot 12 jaar, gratis of voor weinig geld. Het evenement vindt plaats op alle zondag- middagen en één zaterdag in oktober. Op woensdag 24 september werd de Oktobermaand / Kindermaand geopend d.m.v. een burgemeestersactie.

  • Menterwolde Bokalen

    Op vrijdag 26 september jl. werd er weer gestreden om de Menterwolde Bokalen in de Menterne te Muntendam. Bij het klaverjassen waren slechts 20 deelnemers en bij het sjoelen waren maar twee deelneemsters, een teleurstelling wat belangstelling betrof. Bij het klaverjassen was M. ter Veer uit Noordbroek de beste, hij werd de winnaar van de Menterwolde Bokaal met 7239 punten. Hij kreeg de wisselbeker en een beker als aandenken en mocht ook nog een vleesprijs uitzoeken. Tweede werd Kees Scheltens uit Muntendam met 7060 punten.

  • Geschilderde gedachten

    Op de Dag van de Regio is Gedichtenatelier Veronzinsels voor het eerst open. Zaterdag 4 en zondag 5 oktober bent u ‘s middags harte welkom in dit bijzondere atelier van Lowieke van der Heide aan Westeind 102 in Zuidbroek. Lowieke van der Heide maakt gedichten, gedachten of hersenspinsels; hoe je het maar noemen wilt. Met verf of foto’s maakt zij daar een achtergrond bij. Deze digitaliseert ze, waarna de tekst toegevoegd kan worden.

  • Verkeersmaatregel i.v.m wielerwedstrijd

    In verband met een wielerwedstrijd wordt zaterdag 4 oktober 2008 éénrichtingsverkeer ingesteld langs het gedeelte van de Tripscompagniesterweg, tussen de Nieuweweg en de Daaleweg (westkant van het Tripscompagniesterdiep). Door deze maatregel is de westkant van het diep vanaf de Nieuweweg niet bereikbaar. Het verkeer kan eventueel gebruik maken van de ventweg aan de oostkant van het diep. De maatregel geldt van 11.00 uur tot 17.30 uur.

  • Fataal ongeluk Petra, Kim en Michelle op TV

    Zuidbroek 3 juni 2006 (2e Pinksterdag), staat (naast de nabestaanden) nog in velen hun geheugen gegrift. Op deze dag beëindigde de onder invloed verkerende Jakob M. uit Slochteren het leven van de 13-jarige meisjes door zijn roekeloze rijgedrag. Van deze drievoudige dodelijke ongeval is een schokkende reconstructie gemaakt en zal door het jongerenprogramma Fataal worden uitgezonden op dinsdag 7 oktober 2008 om 23.30 uur.

  • Met drank op tegen boom

    Een 33-jarige automobiliste uit Drachten verloor dinsdagmiddag op de autosnelweg A7 ter hoogte van Zuidbroek na een inhaalmanoeuvre de macht over het stuur. Haar auto kwam al tollend in de berm tegen een boom tot stilstand. De vrouw liep nagenoeg geen kwetsuren op. Ze bleek wel onder invloed van alcohol. Een ademanalyse wees een promillage van 1,4 uit. Tegen de vrouw wordt proces-verbaal opgemaakt, haar rijbewijs is ingevorderd.

  • Man bekneld in aardappelmachine

    Een 30-jarige man uit Kolham raakte zaterdagmiddag gewond bij een bedrijfsongeluk op een landbouwbedrijf in Noordbroek. De medewerker van het bedrijf kwam vast te zitten in een aardappelmachine, vermoedelijk nadat hij was uitgegleden. Hij werd na enige tijd bevrijd door brandweer en ambulancepersoneel met behulp van een mechanisatiebedrijf. De man werd per ambulance naar een ziekenhuis in Groningen vervoerd. De aard van zijn verwondingen is nog onbekend. De arbeidsinspectie stelt een onderzoek in.

  • Nieuwe banen TCM

    Nieuwe banen TCM Muntendam geven mogelijkheid tot wintertennis. De TCM Muntendam heeft sinds een aantal maanden de beschikking over het nieuwste van het nieuwste, nl. 5 Smash- CourtRood-banen. Na een inloopperiode,waarin o.a. het Rabo TCM-toernooi is gespeeld, zijn de geluiden zeer positief over deze prachtige ondergrond. Omdat de banen zowel in de zomer als in de winter te bespelen zijn biedt de TCM Muntendam de mogelijkheid voor een ieder om in de winter te tennissen.

  • Cursus dierenfotografie

    Zondagmiddag 12 oktober a.s. in de Alpaca-Ranch te Meeden o.l.v. Jan Smit. Jan Smit is een ervaren beroepsfotograaf die al meerdere jaren zeer actief is voor o.a. het blad Levende Have. Met het fotograferen van dieren moet u geduld hebben om de juiste ‘kiek’ te nemen. Heeft u het ook wel eens dat uw dier net niet scherp genoeg op de foto staat, of dat het altijd saaie foto’s worden?

  • Rammelen met de collectebus!

    De Nationale collecte voor de Nederlandse Brandwonden Stichting wordt in de week van 5 tot en met 11 oktober 2008 gehouden. Een landelijke huis-aan-huis collecte. Een team van duizenden vrijwilligers zet zich in om tijdens die week zo veel mogelijk geld in te zamelen voor de Brandwondenstichting. De Stichting ontvangt geen overheidssteun en is voor haar voortbestaan volledig afhankelijk van particuliere giften.

  • Dorpsraadcoöperatie Meeden

    De dorpsraadcoöperatie Meeden is op 13 oktober alweer een maand officieel van start. U kunt zich als lid aanmelden op het steunpunt van Meeden. De dorpsraadcoöperatie telt zeven werkgroepen die grotendeels na de zomervakantie weer aan de slag zijn gegaan. Zowel de ledenvergaderingen als de bijeenkomsten van de werkgroepen vinden plaats in het steunpunt. De zeven werkgroepen zijn Wonen en Zorg, Meeden vroeger, Verkeer, Redactie Dorpskrant/Website/Lichtkrant, Visie/ Multifunctioneel Centrum en Fancy Fair.

  • Joop Gall inspireert jeugd bij BOS-activiteiten

    Joop Gall instrueerde de kinderen in Noordbroek alsof hij de spelers van BV Veendam trainde. Onder zijn bezielende leiding kregen ze diverse trainingsvormen aangeboden en werd de training afgesloten met een partijspel. Behalve het voetbal, waaraan vv ZNC haar medewerking verleende, kon men dansen onder leiding van dansschool Da Funky Feet en judoën bij judovereniging Shi Han. Op een leuke en inspirerende wijze leerde Walter Haan de kinderen de fijne kneepjes van het judoën. Bij het dansen gaven de dansers eerst een wervelende optreden.

  • Slapen of Niet Slapen

    Nieuwe cyclus vanBeresteynlezingen start met Slapen of Niet Slapen op dinsdag 14 oktober. Op dinsdag 14 oktober start de nieuwe reeks vanBeresteynlezingen met een boeiend thema: Slapen of Niet Slapen. Bijna éénderde van ons leven brengen we slapend door. Na zo’n honderd jaar slaaponderzoek is er nog steeds geen bevredigend antwoord op de vraag waarom we eigenlijk slapen, behalve omdat we niet wakker kunnen blijven. Uit onderzoek blijkt dat 6% van de Nederlanders vaak slecht slaapt.

  • Prijzenregen voor Judo Ryu

    Zaterdag 4 oktober heeft Judo Ryu Muntendam deelgenomen aan het vierde Regionaal opstap toernooi. Dat dit keer werd georganiseerd door Bruinsma Stadskanaal. Het Opstap toernooi is speciaal voor beginnende judoka's, die dit toernooi gebruiken als opstap naar de grote toernooien. Judo Ryu deed met 11 judoka's mee en alle 11 wisten een prijs te bemachtigen.
    Judo Ryu

  • Straffen in het verleden

    Na de zomerrust heeft u de Historische Kring Menterwolde kunnen treffen op de zomermarkt in de Heemtuin, waar gewassen van het land op de manier van 100 jaar geleden werden geoogst. In oktober gaat de HKM, in tegenstelling tot eerdere aankondigingen, nog verder terug. We beginnen in de Middeleeuwen. Binnen stadsmuren werden regels noodzakelijk en Henk Pol gaat het voornamelijk hebben over de regels voor de straffen bij misdrijven. De mensen van toen zagen de criminele daad en wisten nog niet van achterliggende psychische oorzaken.

  • Klaverjasmarathon Noordbroek

    Op zaterdag 4 oktober jl. werd er voor de tiende keer de jaarlijkse klaverjasmarathon gehouden in het dorpshuis 'de Klipheerd' in Noordbroek. De organisatie kon in totaal zestig deelnemers welkom heten; de kaarters kwamen niet alleen van Noord- en Zuidbroek, maar ook uit de wijde omgeving. De eerste prijs, een winkelwagen vol boodschappen t.w.v. €100,- werd gewonnen door mevrouw Venema uit Sappemeer met een totaal van 8876 punten. Tweede werd dhr. J. Weerman uit Zuidbroek met 8768 punten. Hij mocht een vleespakket t.w.v.

  • Klaar…over!

    Afgelopen maandag 29 september werden leerlingen van groep 7 en 8 van OBS ‘t Rakkertje/Europaschool en één ouder (Franciska Mulder) opgeleid als (jeugd)verkeersbrigadier. Ons land telt ongeveer 55.000 verkeersbrigadiers, onderverdeeld in 37.000 volwassenen en 18.000 jeugdverkeers- brigadiers, verspreid over meer dan 400 gemeenten. Bij het instellen van een jeugdverkeersbrigade wordt overwegend gebruik gemaakt van jongens en meisjes uit de groepen 7 of 8. De minimum leeftijd is 10 jaar.

  • ‘Circustheater’! Broeckhof

    Het houdt de gemoederen in Zuidbroek aardig bezig: wat moet er in de toekomst gebeuren met de Broeckhof? Wat er gaat gebeuren in de verre toekomst is nog onduidelijk, maar voor de nabije toekomst heeft Muziekvereniging Oosterbroek duidelijke plannen! En daarbij zijn niet alleen de leden van de muziekverenging zelf betrokken. 8 November zal niet ‘het Circustheater’ maar de Broeckhof het toneel zijn voor “musical”. Vele muzikale thema’s uit diverse musicals zullen door Muziekvereniging Oosterbroek ten gehore worden gebracht.

  • Dhr. Zijlstra Lid in de Orde van Oranje-Nassau

    De heer W.T. Zijlstra uit Zuidbroek is bij Koninklijk Besluit afgelopen zaterdag benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De heer Zijlstra is maar liefst van 1 juli 1987 tot 1 maart jl. lid geweest van de vrijwillige brandweer. Hij wordt daarom terecht gekwalificeerd als ‘iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen’.
    Dhr. Zijlstra