september 2008

  • Succesvolle openstelling kerk Noordbroek

    De openstelling van de middeleeuwse romano-gotische kerk van Noordbroek is een groot succes.
    Elke maand weten velen de weg naar de majesteuze kerk van Noordbroek. Ook komende zaterdagmiddag 6 september is de kerk weer geopend. Bijzonder is dat deze keer de organist Wim Dijkstra het beroemde Schnitger-Hinsz-Freytag orgel zal bespelen. Vanaf 15.00 zal hij elk half uur vijf minuten spelen. Om 17.00 wordt de middag afgesloten met een mini-concert. In het koor is de tentoonstelling 'Werk aan de kerk' over de restauratie in de jaren zestig. Er zijn gidsen aanwezig om een rondleiding te geven.

  • Goudkoorts op schoolreis OBS de Mieden

    De schoolreisweek is weer voorbij. Een heftige week voor de helpende ouders en leraren. Af en toe was de regen spelbreker, waardoor bijvoorbeeld de groepen 1 en 2 moesten uitwijken naar Ballorig in Assen. De kinderen hebben zich daar prima vermaakt. Groep 4 beet het spits af op maandag. Na de ochtend doorgebracht te hebben in het verkeerspark te Assen arriveerden ze in de loop van de middag bij de Veenhorst in Midlaren. Hier werden ze getrakteerd op pannenkoeken. En daarna gingen ze heerlijk buiten spelen met de kabouters. Ja echt!!

  • 2e Rabo Omloop van Noordbroek

    Op zondag 7 september zal de 2e wieler omloop van Noordbroek worden verreden. De organiserende vereniging de WV Omega kreeg vorig jaar zeer vele positieve reacties op de organisatie van deze omloop. Zowel de plaatselijke bevolking als de deelnemende wielrenners waren enthousiast over dit sportieve initiatief. De grote initiator van deze wedstrijd, Geert van der Veen uit Noordbroek, heeft ook dit jaar weer vrijwel alle ondernemers in Noordbroek zover gekregen om weer een financiële bijdrage voor deze ronde te leveren.
    Omloop

  • Diplomazwemmen

    Het leszwemmen van dit zomerseizoen in het openluchtbad 'de Kolck' te Meeden is afgesloten met het diplomazwemmen. Dit gebeurde onder grote belangstelling van vaders, moeders, opa's, oma's, broertjes en zusjes.

  • Landelijke Toogdag

    Op zaterdag 6 september 2008 organiseert de Nederlandse Vereniging voor de Volkszang afdeling Veendam, Wildervank en Muntendam een landelijke Toogdag in het kader van haar 70-jarig bestaan voor alle afdelingen uit het hele land.
    Op zo’n dag komen van de 24 verschillende afdelingen ongeveer 350 zangers en zangeressen samen om het Nederlandse Volkslied in ere te houden.

  • Herinrichting bibliotheek Noordbroek

    Een paar maanden geleden ontstond het idee voor de herinrichting van de bibliotheek van Noordbroek. Ze wilden meer ruimte maken in vooral de jeugdhoek, waardoor ze de groepsbezoeken van de school, de peuterspeelzaal en de kinderopvang beter konden organiseren. Hiervoor hebben zij een plattegrond gemaakt met de situatie zoals zij die voor ogen hadden.
    Bieb Noordbroek

  • Brommeroverlast aangepakt

    Brommeroverlast aangepakt tijdens extra brommercontroles door politie. Met de start van het nieuwe schooljaar vorige week zijn er dagelijks weer veel brommerrijders onderweg. Daarom start Regiopolitie Groningen vanaf woensdag 27 augustus in de hele provincie met intensieve brommercontroles. De politie controleert op alle aspecten van het brommerrijden, maar vooral op het dragen van een helm en het voeren van een kenteken.

  • Wegwerkzaamheden & stremmingen

    Wegafsluiting Beneden Veensloot te Meeden
    Op maandag 8 september 2008 begint aannemersbedrijf Zilman BV uit Zwartsluis met het leggen van een nieuwe duiker door de Beneden Veensloot ter hoogte van huisnummer 54. De planning is dat de weg voor twee dagen wordt afgesloten en dus op woensdag weer open gesteld kan worden voor het verkeer.

  • Open Monumentendag 2008

    De Open Monumentendag vindt dit jaar plaats op 13 en 14 september 2008. In heel Nederland is er aandacht voor Sporen. U kunt in het tweede weekend van september, tussen 10.00 en 17.00 uur een flink aantal monumenten bezoeken! In onze gemeente zijn de volgende monumenten op zaterdag 13 september 2008 te bezichtigen:
    Molen Noordbroek

  • Heemtuin en natuurpark Tussen de Venen

    Zaterdagmiddag 6 september huifkartocht Sellingen
    Op zaterdagmiddag 6 september organiseert de Vereniging vrienden van de Heemtuin een huifkartocht. U gaat per huifkar de prachtige natuur van Wester- wolde beleven. De paarden brengen ons naar een rustplaats in het bos. Daarna gaat het over zand- en boerenwegen verder. De koetsier zal ons veel kunnen vertellen over de omgeving! Een prachtige en ontspannen activiteit dus. Het vertrek is om 13.00 uur vanaf de Heemtuin met auto’s naar Sellingen. Er zijn kosten aan verbonden.

  • Snuffelmarkt in Zuidbroek

    Het duurt nog even, maar binnenkort staat er weer het een en ander te gebeuren in Zuidbroek. Op zaterdag 20 september a.s. worden er diverse activiteiten in Zuidbroek georganiseerd. Buurtvereniging de Schrijvershoek en het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum bundelen op deze dag hun krachten. Buurtvereniging De Schrijvershoek organiseert in de directe omgeving van de Vondelsingel in Zuidbroek een grote snuffelmarkt. Voor kinderen is er een springkussen aanwezig.

  • Dorpsraadcoöperatie Meeden U.A.

    Op zaterdag 13 september 2008 zal de oprichting van de Dorpsraadcoöperatie Meeden U.A. zijn beslag krijgen. Met een fancy fair moet de Dorpsraadcoöperatie in Meeden officieel van start gaan. De plaatselijke ondernemers kunnen zich die dag, afhankelijk van het weer, op het dorpsplein of in dorpshuis beide gelegen aan "Tussen Baide Meulens" en langs de Here- weg presenteren. Hoe komt men in Meeden op de gedachte van een dorpscoöperatie?

  • Nationale ziekendag 2008

    In het weekend van 13 en 14 september is het weer nationale ziekendag. De Zonnebloem afd. Noord- en Zuidbroek schenkt hier ieder jaar aandacht aan. Het is immers een weekend waarin mensen met een handicap of beperking eens extra aandacht kunnen krijgen. Eveneens is het van groot belang voor mensen die alleen en eenzaam zijn. Voor dit jaar hebben we besloten om via deze publicatie velen een hart onder de riem te steken. Maar het is ook een oproep aan een ieder van ons om eens om ons heen te kijken voor wie kunnen we eens iets betekenen.

  • Bloemschikcursus weer van start

    De appeltjes beginnen weer te kleuren, alle bessen worden rijp. De dahlia's laten hun prachtige kleuren zien. Maar gelukkig zijn ook de zomerbloemen nog volop aanwezig. Tijd om er iets mee te doen. Dus de bloemschikcursussen beginnen weer. De eerste keer maakt u een stuk waar lekker veel mooi materiaal in kwijt kunt. En de cursisten gaan ook weer naar "de klimroos" in Sappemeer. Daar plukken ze in hun pluktuin weer de prachtigste bloemen en schikken er daar een mooi boeket van. Dit is erg leuk om te doen.

  • Veel toeschouwers bij touwtrekken

    Afgelopen vrijdag werden er indoor wedstrijden touwtrekken gehouden in dorpshuis de Broeckhof te Zuidbroek. De Broeckhof heeft deze avond georganiseerd samen met touwtrekvereniging Trekdropjes uit Noordbroek en de Spekkies (damesteam) uit Zuidbroek. Negen teams streden voor de overwinning. Uiteindelijk bleek het team Bakkeveen de sterkste. Maar liefst ca. 120 mensen waren toeschouwer van de wedstrijden. Aansluitend was er live muziek met ’Transmission’ (muziek uit de 70 en 80er jaren).

  • 75 Jarig bestaan GAV SOS

    GAV SOS bestaat dit jaar 75 jaar. Zij vieren dit met en tijdens een uitvoering op 22 september aanstaande Ze zijn op zoek naar foto-, film-, en/of videomateriaal van uitvoeringen of andere activiteiten van de gymnastiek en korfbal SOS. Ook anekdotes, oude sportkleding gedragen tijdens gymles of uitvoeringen zijn van harte welkom. Kunt U hun daaraan helpen?

  • Geslaagd examen Judo Ryu

    In de dojo van de plaatselijke judovereniging Judo Ryu aan de singelweg, werden zaterdag 6 september de halfjaarlijkse examens voor de diverse Kyu-graden afgenomen. Deze graduaties vonden plaats onder toeziend oog van trainer Elwin Johannes, Gerard de Vries en Jeroen Scholma.
    JudoRyu
    Velen verdienden een hogere kleur slip als tussenstap naar een hogere kleur band. Maaike Norder, Julian Grave en Eliza Grave behaalden hun eerste gele slip.

  • Kinderoppas en kinderkerk in Kerk

    Na vele jaren van afwezigheid is er na de zomer tijdens elke kerkdienst weer kinderoppas voor de kinderen van 0 tot 4 jaar in het Leerkerkje. Tevens is er voor de kinderen in de basisschoolleeftijd (groep 1 t/m 8) kinderkerk. Er is voor de eerste maal kinderoppas en kindernevendienst tijdens de dienst van 14 september om 10.00 uur in de kerk van Noordbroek. Een welkom voor jong en oud in de kerk van Noordbroek!

  • Vrouwen van Nu

    NBvP, Vrouwen van Nu, afdeling Meeden
    Na hopelijk genoten te hebben van een mooie vakantie heeft u, lekker uitgezakt in een luie stoel misschien wel zitten denken eigenlijk wil ik wat meer contacten met andere mensen. Een suggestie zou kunnen zijn om eens een avond van de NBvP, Vrouwen van Nu vrijblijvend bij te wonen. Voor het seizoen 2008/2009 is een gevarieerd programma samengesteld, met interessante sprekers en doe-avonden. We komen eens per maand op een woensdagavond samen in het Dorpshuis Meeden.

  • Wind extra tegenstander Rabo-omloop

    De weersomstandigheden waren zondag in Noordbroek dusdanig dat een voltallig peloton nimmer de finish zou bereiken. Met windkracht 5 in de ochtend met daarbij in de middag voor de Amateurs A ook nog eens een stevige regenbui, maakten het dat de renners en rensters het tijdens de koers voor hun kiezen kregen. Wielervereniging Omega uit Zuidbroek kijkt terug op een mooie dag. In totaal kwamen 120 renners uit alle windstreken van Nederland naar Noordbroek.

  • Startweekend Protestantse gemeente

    Op vrijdag 12, zaterdag 13 en zondag 14 september houdt de protestantse gemeente in Zuidbroek weer het jaarlijkse startweekend. Tijdens dit weekend, waarin het nieuwe seizoen van start gaat, zijn er diverse activiteiten georganiseerd. Zo is er op vrijdag een vurige vlammentocht en op zaterdag een kindermiddag voor de basisschool jeugd, afgesloten met een barbecue. Op zondag zal de officiële aftrap van het nieuwe seizoen plaatsvinden in een speciale kerkdienst in de Petruskerk.

  • Maïs-activiteiten in het Doolhof

    Het in de zomervakantie geopende maïsdoolhof in Borgercompagnie is een groot succes. In de eerste vier weken konden 280 bezoekers worden verwelkomd. De stichting MMC, één van de participanten van het door de dorpsvereniging Borgercompagnie gerealiseerde maïsdoolhof, zorgt voor enkele zgn. maïsvoorstellingen op zondag 31 augustus, zondag 14 en 28 september. Midden in het doolhof is ruimte gemaakt voor optredens waar de doolhofbezoeker wordt verrast met kleine opvoeringen.

  • Trikers weekend in Noordbroek

    Deze week, om precies te zijn van 11 tot en met 14 september, organiseert De Wit Trikes het 11e internationale Trike treffen op het terrein achter Boerderijcafé Mausel in Noordbroek. Een trike (driewieler) is een moderne, gemotoriseerde driewieler. Soms bestaat hij uit een motorfiets voorgedeelte en een automotor met achteras, soms bestaat een trike alleen uit motorfiets onderdelen.

  • Fietspad Winschoterdiep

    De provincie heeft dit voorjaar geprobeerd het fietspad op de dijk van het Winschoterdiep te herstellen. Het fietspad was heel slecht en smal. De reconstructie heeft echter niet tot een goed resultaat geleid. Door de provincie is daarna besloten om weer opnieuw te beginnen. Het fietspad wordt nu breder, 1,50 meter. Het pad bestaat uit een ondergrond van brekerzand, met daarover een laag van speciaal zand dat een harde laag gaat vormen. Deze constructie is een alternatief voor een schelpenpad.

  • Open Monumentenweekend kerk Noordbroek

    ‘Sporen’ is het landelijk jaarthema voor het Open Monumentenweekend 2008. Dan stap je aan het eind van de Hoofdstraat in Noordbroek een kerk uit 1320 binnen en sta je een moment stil bij wat je ziet en wat je voelt. Een immens hoog gebouw, schilderingen op muren en plafond, een preekstoel met prachtig houtsnijwerk, banken die nog staan zoals ze er in de zeventiende eeuw, na de reformatie in zijn gezet, een koperen kroonluchter met brandende kaarsen en achter het fraai gesneden koorhek graven van eeuwen geleden overleden notabelen.

  • Fancy Fair in Meeden

    Op zaterdagmiddag 13 september is er in Meeden een Fancy Fair rondom het dorpshuis Meeden. Dit evenement valt samen met de officiële start van de Dorpsraadcoöperatie Meeden. Tijdens de Fancy Fair zullen een groot aantal Meedener bedrijven zich presenteren aan het publiek en kunnen inwoners van Meeden gebruik maken van kortingsacties van een aantal Meedener bedrijven.

  • PvdA en Groen Links weigeren “Centrumplan Zuidbroek” op de raadsagenda te plaatsen.

    Bijzondere gebeurtenissen tijdens raadsvergadering in gemeentehuis te Menterwolde Vijf raadsleden stappen op. Heden 11 september 2008 vond er een bijzondere gebeurtenis plaats voorafgaande aan de raadsvergadering van de gemeente Menterwolde.

    foto actiegroep Broeckhof

  • Automobilist in sloot

    Een 21-jarige automobilist uit Winschoten is zaterdagmiddag in een sloot beland. De man reed op een bedrijventerrein aan de Scheemderstraat in Noordbroek. Op een gegeven moment belandde hij in een sloot, waardoor het voertuig beschadigd raakte. De bestuurder raakte niet gewond. Het is onbekend hoe hij in de sloot belandde. De auto moest worden afgesleept. Aangezien het terrein waar de man zich bevond verboden terrein is, heeft hij ook nog een bekeuring gekregen.

  • Vechtende mannen uit elkaar gehaald

    Een 45-jarige inwoner van Zuidbroek en een 21-jarige man uit Veendam zijn maandagmiddag in de Veenlustpassage in Veendam met elkaar op de vuist gegaan. De Zuidbroekster kwam een winkel uit lopen toen de 21-jarige man op een bromfiets langs kwam rijden. Beide personen raakten elkaar bijna. Hierdoor ontstond een discussie die uitmondde in een vechtpartij. Een agent wist beide mannen uit elkaar te halen.

  • Diverse activiteiten in Zuidbroek

    Het duurt nog even, maar binnenkort staat er weer het een en ander te gebeuren in Zuidbroek. Op zaterdag 20 september a.s. worden er diverse activiteiten in Zuidbroek georganiseerd. Buurtvereniging de Schrijvershoek en het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum bundelen op deze dag hun krachten. Buurtvereniging De Schrijvershoek organiseert in de omgeving van de Vondelsingel in Zuidbroek een grote snuffelmarkt. Voor kinderen is er een springkussen aanwezig.

  • KWF-collecte Noordbroek

    In de week van 1 t/m 6 september was er weer de nationale collecte voor de kankerbestrijding. De opbrengst van de collecte bedroeg dit jaar €1.512.90. (In Muntendam was dit € 2.921,45 en in Meeden € 1.473,92.) Op de foto heeft KWF promotor mevr. Ingrid Lubben-Scharp (links op de foto) de gouden Bouton opgespeld bij mevr. Janny Kruizenga-Wolthof.
    KWF

  • Dierendag in Meeden

    Na enige jaren van 'stilte' rondom de viering van Dierendag, heeft het Nut van 't Algemeen departement Meeden het initiatief genomen om dit spektakel weer eens te organiseren. Alle peuters en basisschoolkinderen in Meeden zijn uitgenodigd om op zaterdag 4 oktober hun mooiste dier te showen. We verwachten een verscheiden- heid aan dieren; van kip, cavia, konijn, hond tot knuffeldier. Een deskundig jurylid zal met zijn/haar kennersoog kritisch kijken naar de dieren.

  • Zestig jaar een paar

    Vorige week dinsdag was het feest in Noordbroek vanwege het feit dat het zestig jaar geleden was dat Andries Jan Wolthof en Jantje Wolthof-Bulthuis elkaar het jawoord gaven. Burgemeester Omta, de eerste burgemeester van Oosterbroek heeft het paar destijds getrouwd. De heer en mevrouw Wolthof kregen zeven kinderen, vijf zonen en twee dochters, gevolgd door vijftien kleinkinderen en vijf achterkleinkinderen, de zesde is op komst.
    60 jaar getrouwd

  • Zonnebloem Noord- en Zuidbroek

    Het werk van de Zonnebloem is gericht op ouderen en mensen met een beperking. Veel activiteiten en persoonlijk bezoekwerk worden hiervoor georganiseerd. Echter, zonder de vrijwilligers zouden we deze aandacht niet kunnen schenken. Maar behalve de vrijwilligers binnen onze Zonnebloem-organisatie zijn er vele mensen die aandacht hebben voor hun medemensen, mantelzorg verrichten, tijd schenken aan mensen die alleen zijn.

  • Anneke Jager naar voorronde NK Forellenvissen

    Mevrouw A. Jager-Bartelds, lid van H.S.V. “De Zeelt” heeft zich geplaatst voor de voorronde Nederlands Kampioenschap Forelvissen 2008. Deze voorronde wordt gehouden op 11 oktober a.s. in Biest, Noord-Brabant.
    NK-Forelvissen
    Foto: bovenste rij v.l.n.r.: Hendrik Loer (Hoogezand), Richard Beukers (Ter Apel), Baltus Lindeman (Ter Apel). Onderste rij links Wia Loer (Hoogezand) en rechts Anneke Jager (Noordbroek).

  • Feest in SOULTRAIN

    Ook voor jongeren uit Noordboek!!!
    Zaterdag 20 september kunnen de jongeren weer terecht bij jeugdsoos "Soultrain" aan de Stationsstraat in Zuidbroek. Dan wordt er een drive-inn show georganiseerd. "Total Confusion" staat garant voor een spetterende avond. Deze keer niet rond een bepaald thema. De dagen worden alweer merkbaar korter, de temperatuur zakt heel geleidelijk en dan is het fijn elkaar weer te ontmoeten. Het lijkt ons goed om een hardnekkig misverstand uit de weg te ruimen. Dikwijls horen wij dat de jeugd uit Noordbroek niet welkom zou zijn in jeugdsoos "Soultrain". Maar niets is minder waar.