augustus 2008

  • Automobilist te snel

    De politie heeft donderdagmorgen het rijbewijs ingenomen van een 33-jarige automobilist uit Groningen. De Stadjer reed op de A7 bij Zuidbroek met hoge snelheid een onopvallende politieauto voorbij. De gemiddelde snelheid lag op 179 km/u. De man werd langs de kant gezet en realiseerde zich dat hij fout was. Desondanks moest hij zijn roze papiertje inleveren. De politie maakt proces-verbaal op.

  • Alcomobilist rijdt woonkamer binnen na vluchtpoging

    Politienieuws: Auto en lantaarnpaal richten ravage aan in Muntendam.
    Een 37-jarige automobilist uit Nieuwe Pekela heeft zaterdagnacht in Muntendam voor een grote ravage gezorgd. De bestuurder die onder invloed van alcohol was, verloor op de Middenweg de macht over het stuur en reed een huiskamer binnen van een seniorenappartement aan de Kerkstraat. De 80-jarige bewoonster van de woning was op dat moment in een slaapvertrek naast de woonkamer.
    Tibbe Muntendam

  • Service bibliotheek uitgebreid!

    In het cluster de Compagnie, met de bibliotheken Menterwolde, Pekela en Veendam wordt op dit moment een proef gedaan met het reserveren van thuisstaande materialen. Bibliotheekleden in deze gemeenten kunnen nu dus thuis boeken reserveren die bij bovengenoemde bibliotheken in de kast staan. Eerder kon dit ook al met uitgeleende materialen, ook dit blijft mogelijk. De enige voorwaarde is dat de boeken, tijdschriften of andere materialen aanwezig moeten zijn in de collectie van de bibliotheek.

  • Uw communicatie afdeling op afroep

    Of u nu een schildersbedrijf heeft, een installatiebedrijf of advocatenkantoor, voor iedere ondernemer is het belangrijk dat uw toekomstige klanten u weten te vinden en uw huidige klanten geïnformeerd blijven over uw producten en diensten. Uw onderneming moet opvallen tussen alle andere ondernemingen. De ideale situatie zou zijn dat nieuwe klanten zich bij wijze van spreken ’s morgens aan uw deur melden zonder dat u daar enige moeite voor hoeft te doen.

  • Jaap Mulder scooters en bromfietsen

    Quad en buggy, de trend deze zomer! In 2004 startte Jaap Mulder zijn scooter en bromfietshandel aan de Tussenklappen WZ in Muntendam. Al vanaf zijn vijftiende zit de nu vijfentwintig jarige Jaap ‘in de brommers’. Hij begon als vakantiewerker en weekendhulp bij Dijkhuis Tweewielers in Zuidbroek. Hier heeft hij veel geleerd op het gebied van brommers en scooters.
    JaapMulder

  • Kinderspelweek Noordbroek

    Op maandag 4 augustus is de kinderspelweek in Noordbroek weer van start gegaan. Vanaf half negen kwamen er kinderen om zich in te schrijven. Het werd al snel gezellig druk. Tegen tienen werd de kinderen verteld dat de opening door een heel bijzonder iemand zou worden verricht. Omdat het thema dit jaar piraten is, is de schrik der zeven zeeën, Kapitein Blauwbaard, hiervoor gevraagd. Hij kwam voor de gelegenheid op zijn schip naar het terrein van de Omnivereniging.

  • Texelaar uit Meeden kampioen

    M. Lokerse uit Meeden en zijn zoon zijn op 26 juli jl. kampioen geworden met hun 1½ jarige ooi tijdens de keuring van geregistreerde Texelse schapen te Blijham. Deze keuring wordt jaarlijks georganiseerd door Schapenfokvereniging Westerwolde/Z.O. Groningen. Lokerse is al jaren bezig met het houden van schapen. Later sloot hij zich aan bij het stamboek.
    Lokerse Meeden

  • Kinderrommelmarkt

    Zaterdag 9 augustus is er een grote kinderrommelmarkt op het schoolplein van obs De Butte te Borgercompagnie. Op deze markt zal tevens een stand aanwezig zijn van hun Creatieve Commissie Welzijn, met gemaakte creaties om te zien wat zij zoal in het jaar organiseren, er zal koffie/cake en ranja verkocht gaan worden ten bate van kinderactiviteiten van de commissie.

  • Man gooit fles in slaapkamer

    De politie arresteerde zaterdagnacht een 34-jarige bewoner van Noordbroek. De man zou kort ervoor bij bewoners van De Clinge in Noordbroek een fles door de ruit van de slaapkamer van een kind hebben gegooid. Het meisje lag toevallig niet in het bed waar de ruitscherven op terecht waren gekomen. Tussen de betrokken partijen speelt al enige tijd een conflict. Voor de bewoners van De Clinge en hun kinderen is gisteravond slachtofferhulp geregeld.

  • Rosbeek/De Vries winnen in Hoogezand

    Zangers/componisten Ivo Rosbeek uit Heerlen en Erwin de Vries uit Meeden hebben afgelopen vrijdagavond in Hoogezand- Sappemeer tijdens maritiem/cultureel festival "Watervloot" de prijs voor "het beste festivallied" gewonnen. De deelnemende artiesten zongen veelal nieuwe liedjes rond het thema "vertrek en weerzien". Rosbeek en De Vries wonnen met het Gronings/Limburgse lied "De Rais/De Reis"; een lied dat via mailcontact op het internet het levenslicht zag.

  • Man geeft zich uit voor broer

    De politie heeft dinsdagmiddag een 24-jarige automobilist uit Veendam aangehouden. De man werd op de N33 bij Muntendam gecontroleerd, omdat hij niet handsfree aan het bellen was. Hij gaf zich uit voor zijn broer en vertelde geen rijbewijs bij zich te hebben. Zijn broer moest echter nog een vonnis betekenen. De automobilist zette zijn handtekening onder een vonnis, dat later niet voor hem bestemd bleek te zijn. De agenten twijfelden aan de identiteit van de man. Onderzoek maakte duidelijk dat de man een valse naam had opgegeven.

  • Geslaagde kinderspelweek in Noordbroek

    De spelweek begon met een geweldige opening op maandag. Er kwam een piratenboot met kapitein Blauwbaard en hij opende de week met een kanonschot. Daarna gingen de kinderen hun eigen piratennest bouwen. De mooiste hutten waren van de groep 6-7 jarigen en van de 8-9 jarigen. Op dinsdag ging een groep van 15 kinderen met een aantal begeleiders vissen in Borgerswold. Frank Tamminga ving wel vijf vissen en won de eerste prijs. De tweede en derde prijs waren voor Ivana en Joshua van de Broek. De andere kinderen deden mee aan een zeskamp.

  • Spelweek Zuidbroek voor herhaling vatbaar

    Meerdere ouders hadden voor de zomervakantie hun teleurstelling geuit aan Ursula Stok en Hillie Jager van de Broeckhof over het feit dat er in Zuidbroek geen kinderspelweek is. In Muntendam en Noordbroek is dit al jaren een bij de kinderen zeer gewaardeerde traditie. Het was heel kort dag om nog iets te organiseren, maar desondanks hebben Ursula en Hillie hun best gedaan om een leuk programma in elkaar te zetten. En zeker niet zonder succes.

  • Extra inloopdag NNTTM

    Zoals u weet organiseert het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum iedere laatste zaterdag van de maand een inloopdag. Tijdens deze inloopdag zijn vrijwilligers van het museum druk in de weer met uiteenlopende werkzaamheden. Wilt u graag een keertje meehelpen? Of wilt u kijken welke werkzaamheden er worden verricht?

  • Start SPRAAKMAKEND in peuterspeelzalen

    Op 22 november 2007 hebben prinses Laurentien, staatssecretaris Sharon Dijksma van het ministerie van OCW, gedeputeerde Ineke Mulder van de provincie Groningen en negen portefeuillehouders namens negen Oost-Groninger gemeenten, waaronder onze eigen wethouder Mario Post een overeenkomst ondertekend om de komende drie jaar samen op te trekken in het voorkomen en bestrijden van taal/vaardigheden achterstand bij 0 tot 4-jarigen in Oost-Groningen.
    Spraakmakend

  • Oude tijden herleven bij Oogstfeest

    De Stichting Werkend Trekpaard is druk bezig met de voorbereidingen voor het eerste Muntendammer Oogstfeest dat zaterdagmiddag 30 augustus in de Heemtuin en Natuurpark Tussen de Venen zal worden gehouden. Onlangs werd met behulp van twee Belgische trekpaarden en een Deering zelfbinder uit 1937 in een mum van tijd het graan gemaaid en in schoven gebonden. Het is prachtig om te zien hoe het gewas op de ouderwetse manier wordt geoogst.
    Oogstfeest

  • Stukje nostalgie in Meeden

    In Meeden is sinds kort een mini-attractiepark te bezichtigen. De maker hiervan is de heer Kees van der Laan uit Meeden. Het is een kermis in het klein, met de bijbehorende muziek. Onder een partytent van vier bij vier staan minimaal twaalf verschillende soorten attracties opgesteld en een gedeelte staat in de woning aan de Kerkstraat in Meeden.
    Kermis

  • Slingerende aanhangwagen leidt tot bekeuring

    De politie heeft donderdagmiddag een 29-jarige Poolse bestuurder van een auto met aanhangwagen gecontroleerd. De combinatie trok op de A7 bij Zuidbroek de aandacht, omdat de aanhangwagen behoorlijk slingerde achter de auto. Bij weging bleek de combinatie bijna 4000 kg te wegen, terwijl 2000 kg maximaal was toegestaan. De man moest een bekeuring van 300 euro betalen.

  • Uw telefoonkosten te hoog?

    Veel bedrijven geven geen prioriteit aan het verminderen van hun telefoonkosten. Toch valt er vaak op te bezuinigen. En dat is iets wat Roelf Vegt van Vegt Telecom te Zuidbroek graag voor u uitzoekt aan de hand van uw facturen. Op deze manier kan hij u een persoonlijk advies geven aan de hand van uw belgedrag en die van alle medewerkers. Heeft een bedrijf abonnementen bij verschillende providers dan zorgt dat vaak voor hogere kosten dan noodzakelijk is.
    Vegt

  • Spirituele tekeningen in bibliotheek

    Tot en met 4 september kunt u in de bibliotheek Veendam aan het Museumplein tekeningen zien gemaakt door Gemma Hiethaar. Het zijn geen gewone tekeningen, maar tekeningen gebaseerd op spirituele ervaringen. Door te tekenen probeert mevrouw Hiethaar meer inzicht te krijgen in haar innerlijke krachten en meer te weten te komen over het hier en het nu. Uit de honderden tekeningen die zij tot nu toe gemaakt heeft zijn er dertig geselecteerd om u deelgenoot te maken van deze ervaringen.

  • Brand in Noordbroek

    Bij een felle brand aan de Aurorastraat in Noordbroek is in de nacht van zaterdag op zondag een carport en een schuurtje uitgebrand. De brandweer van Zuidbroek kreeg om 0.16 een melding van een schuurbrand. Daarop rukte de brandweer uit met twéé voertuigen. De brand was met behulp van twéé stralen hoge druk snel onder controle.

  • 55 Jarig huwelijk in Meeden

    Op 19 augustus is het al weer 55 jaar geleden dat de heer en mevrouw Bunk uit Meeden elkaar het ja-woord hebben gegeven. Het was na de lagere school dat de heer Bunk (in oorlogstijd) melkboer werd en hierna als bakkersknecht naar Meeden kwam. “En dat was mijn geluk”, aldus dhr. Bunk. Met een transportfiets bracht hij bakkersproducten rond en op het landarbeidersfeest kwam hij zijn grote liefde tegen. En de liefde was wederzijds!
    Familie Bunt

  • Gezocht collectanten

    Iedereen kan iets doen tegen kanker. Bijvoorbeeld door een paar uur te gaan collecteren in de collectieweek van KWF Kankerbestrijding. Met het geld dat de collectanten ophalen, kunnen ze meer wetenschappelijk onderzoek mogelijk maken. Onderzoek waarmee betere en minder ingrijpende behandelingen ontwikkeld kunnen worden. De collecte wordt dit jaar gehouden van 1 t/m 6 september. Ze zijn op zoek naar collectanten voor Muntendam. Wie zich als collectant wil inzetten of meer informatie wil over het collecteren kan bellen met Janny Smid, tel.

  • Fietstocht

    Op zaterdagmiddag 23 augustus organiseren de afdelingen Veendam, Winschoten, Pekela en Menterwolde van GroenLinks een fietstocht langs mooie plaatsen in de gemeenten. Naast gezelligheid wordt aandacht gevraagd voor het opwekken van alternatieve energie. De route voert langs mogelijke locaties voor windmolenparken in Boven Pekela en langs de N33 en langs de geplande biovergasser op Doorsnee. De tocht begint om 12.30 uur. De deelnemers komen bij elkaar aan de Noorderkolonie 35 in Boven Pekela.

  • Spelweek Muntendam

    Maandagmiddag vond de opening plaats van de spelweek door burgemeester Eduard van Zuijlen. Door een politieauto werd hij als ‘boef’ bij het veld gebracht. Na de opening vond er een demonstratie plaats van de hondenclub uit Zuidbroek. Verder konden de kinderen nog spelletjes doen.
    Op dinsdag kon men vissen en de uitslag hiervan was: 1e Kelvin v.d. Laan 2e Arjan v.d. Laan. Er werd deze morgen weinig vis gevangen.

  • Maansverduistering

    Zaterdagavond, 16 augustus jl. was er een gedeeltelijke maansverduistering te zien. Bij een maansverduistering staan de zon, de aarde en de maan in één lijn. Normaal weerkaatst het licht van de zon naar de aarde, maar tijdens een maansverduistering staat de aarde in de weg en ontvangt de maan geen zonlicht. De maan bevindt zich in de schaduw van de aarde.
    maansverduistering

  • Schoolreis in een ander “huisje”

    De leerlingen en leraren van alle groepen van OBS de Mieden uit Meeden zijn deze week op hun jaarlijkse schoolreis. Spannend als altijd natuurlijk! Het vergt veel voorbereiding van zowel de ouderraad als de leerkrachten, maar is iedere keer weer een heerlijk schouwspel: gespannen gezichtjes, zwaaiende ouders, bussen die klaarstaan.
    De Mieden

  • Service bibliotheek uitgebreid!

    In het cluster de Compagnie, met de bibliotheken Menterwolde, Pekela en Veendam wordt op dit moment een proef gedaan met het reserveren van thuisstaande materialen. Bibliotheekleden in deze gemeenten kunnen nu dus thuis boeken reserveren die bij bovengenoemde bibliotheken in de kast staan. Eerder kon dit ook al met uitgeleende materialen, ook dit blijft mogelijk. De enige voorwaarde is dat de boeken, tijdschriften of andere materialen aanwezig moeten zijn in de collectie van de bibliotheek.

  • Verkeersmaatregelen Noordbroek

    Touwtrektoernooi
    Op vrijdag 22 augustus is er een touwtrektoernooi op het speelveld tussen de Agricultuurstraat en de Westerholm. In verband hiermee worden beide wegen (gedeeltelijk) afgesloten voor doorgaand verkeer, van 18.00 tot 02.00 uur.
    Braderie
    Op zondag 24 augustus is er een braderie in de Oosterstraat en de Plantsoenlaan. In verband hiermee worden beide wegen afgesloten voor doorgaand verkeer, van 07.00 tot 19.00 uur.

  • Geslaagd 30 jarig jubileum

    Op 7, 8 en 9 augustus stond jeugdsoos Malgré Tout in het teken van haar 30 jarig jubileum! De jubileumcommissie kijkt terug op 3 geslaagde dagen. Zo werd er genoten van de muziek, fanatiek meegedaan aan de spellen, werden herinneringen opgehaald, meegezongen met de karaoke en flink gefeest!
    MalgreTout

  • Orgelconcert

    Op zondagmiddag 24 augustus a.s. zal de bekende organist Theo Jellema een concert verzorgen op het schitterende Schnitger/Freytag-orgel in de Petruskerk te Zuidbroek. Theo Jellema is hoofddocent orgel aan het Prins Clausconservatorium in Groningen. Verder is hij organist van de Grote Kerk te Leeuwarden, waar hij het imposante Müller-orgel bespeelt. Op het programma staan werken van o.a. Carl Philipp Emanuel Bach, Johann Sebastian Bach en Jan Welmers.

  • Vrijwilligers helpen mee in Noordbroek

    Net als vorig jaar zullen vier jonge Duitse vrijwilligers een week meewerken aan het opknappen van de begraafplaats bij de grote kerk van Noordbroek. Al enkele jaren is een groep Noordbroeksters bezig met het restaureren van de vele prachtige graven.
    Het bezoek van de Duitse studenten is een tegenprestatie voor Nederlandse vrijwilligers die al sinds 1991 ieder jaar meewerken op een archeologische opgraving in Thüringen. Inmiddels zijn er hechte vriendschappen tussen de Duitse gastheren en -vrouwen en de Nederlanders gegroeid. De Nederlanders worden daar zeer gast- vrij ontvangen en krijgen kost en inwoning gratis.

  • Motorrijder omver gereden

    Bij een verkeersongeval in Zuidbroek is woensdagmiddag een 21-jarige motorrijder uit Hoogezand gewond geraakt. Een 20-jarige tractorbestuurder uit Zuidbroek kwam van een uitrit het Westeind oprijden en zag daarbij de motorbestuurder over het hoofd. Die kon de tractor niet meer ontwijken en ging onderuit. De Hoogezandster is met nek- en beenklachten naar een ziekenhuis gebracht. Zijn 20-jarige passagier uit Hoogezand kwam er met de schrik vanaf.

  • Stichting Dorpscentrum Zuidbroek doet uiterste poging om de functies van de Broeckhof in het centrum van Zuidbroek te behouden

    Het is al geruime tijd erg stil rond de centrumplannen van Zuidbroek.
    De “werkgroep Centrum Zuidbroek” heeft al maanden niets meer van de gemeente Menterwolde mogen vernemen nadat zij beschuldigd werden van het vermeende “lekken naar de pers”.

  • Centrumplan Zuidbroek in beslissende fase

    Deze week moet het verlopig koopcontract (zonder ontbindende voorwaarden) tussen projectontwikkelaar Bogor en Henk Tepper over de verkoop het pand van de voormalige supermarkt aan de spoorstraat te Zuidbroek worden ondertekent.
    Dit omdat de intentieovereenkomst tussen Tepper en Bogor per 1 september afloopt. Zowel volgens Henk Tepper als ook volgens Gurt van Dijk van Bogor zijn de laatste onduidelijkheden opgelost en staat niets de ondertekening van de overeenkomst in de weg.

  • 55 Jarig huwelijk in Muntendam

    De heer S. Johannes, een rasechte Muntendammer, ging in zijn jongere jaren regelmatig “paraderen” over de Hoodstraat in Hoogezand. Samen met een stel vrienden, heel normaal in die tijd. Mej. G. Pot, geboren in Zuidbroek, deed hetzelfde. En zo zijn ze elkaar tegengekomen. Het was liefde op het eerste gezicht, met als gevolg dat er al vrij jong werd getrouwd.
    55jaar Muntendam

  • Informatieavond over de Broeckhof

    Op donderdagavond 4 september a.s. zal het bestuur van de Broeckhof tijdens een informatieavond in de Broeckhof aan de vaste gebruikers van het dorpshuis openheid van zaken geven omtrent de ontwikkelingen rond de plannen van het gemeentebestuur met betrekking tot de Broeckhof en de activiteiten die daarin plaatsvinden. Ook zal zij haar eigen standpunt duidelijk maken.