juni 2008

  • Vernielingen van bomen en verkeersborden

    Onbekenden hebben zaterdagnacht op de route van Siddeburen naar Noordbroek (Eideweg) diverse vernielingen gepleegd. De politie constateerde dat diverse bomen en verkeersborden waren platgereden. Op grond van getuigen heeft de politie het vermoeden dat de vernielingen met behulp van een tractor zijn gepleegd. De politie stelt een nader onderzoek in.

  • Borgercompagniester gewond bij brand

    Een 50-jarige inwoner van Borgercompagnie raakte zondag aan het eind van de middag gewond bij een autobrand. Een in de boerderij van de man gestalde wagen vatte door nog onbekende oorzaak vlam. De Compagniester lukte het de brand grotendeels zelf te blussen. Hij werd met brandwonden aan zijn armen door een ambulance naar een ziekenhuis gebracht. De man had vermoedelijk ook teveel rook ingeademd.

  • Wijziging "Joods Erfgoed" Historische Kring

    De Historische Kring Menterwolde had het voornemen op zaterdag 7 juni haar zomerreisje langs het Joods erfgoed te laten gaan. Maar zaterdag is sabbat. Dan zijn de Joodse kerkhoven gesloten. Het bestuur respecteert de regels en verschuift het reisje naar zondag 8 juni 2008. Vertrek om 10.00 uur vanaf de Carpool plaats te Zuidbroek. Ook vragen wij de heren hun hoofd te bedekken als zij de begraafplaatsen betreden. Tot ziens op zondag 8 juni.

  • Uw voeten zijn goede verzorging waard

    Ingegroeide of verdikte teennagels, eelt, likdoorns en voetschimmels. Veel voorkomende klachten waar mensen onnodig mee lopen. Pedicure Ineke Braam uit Muntendam is gespecialiseerd in voetverzorging. Jong en oud hebben last van voetproblemen. Heel logisch, want voeten dragen het lichaam een groot deel van de dag. Als de voeten pijn doen, heeft dat gevolgen voor het bewegingsapparaat. Lichamelijke problemen kunnen gemakkelijk ontstaan. Mensen die veel lopen of staan belasten hun voeten bovenmatig.

  • Een wereld van schilderijen, keramiek en beelden

    Aan de Oosterweg in Muntendam (in de nieuwe wijk Borgenland) vindt u schilderijen, beelden en keramiek. Alle kunstwerken zijn handgemaakt en ontworpen door Erica de Vries in haar eigen atelier Akire. Vanaf jonge leeftijd was het al haar passie om te schilderen, beeldhouwen of te kleien. De laatste jaren is ze haar hobby steeds meer op gaan pakken en ze heeft er ook allerlei cursussen in gevolgd. Haar schilderijen zijn acryl geschilderd.

  • Provitaal sterk in revalidatietraining

    Revalidatietraining of medische trainingstherapie in Meeden is sinds het in gebruik nemen van de oefenzaal in 1996 sterk in ontwikkeling. Destijds stond deze eigentijdse aanvulling binnen de fysiotherapie nog in de kinderschoenen. De huidige ruime oefenzaal is voorzien van professionele apparatuur en instrumenten die passen in de hedendaagse visie op medische training.

  • Twee teams tc Aloë kampioen

    In de Noordoost Regiocompetitie 2008 is het Heren 1 team van tennisvereniging Aloë uit Zuidbroek afgelopen zaterdag kampioen geworden in de 3de klasse. Door deze overwinning promoveert het team naar de 2de klasse van de competitie.
    Aloe1
    Op de foto zaterdag Heren 1 team: V.l.n.r. staand: Peter Uil, Klaas Kooi en Harry van Dijk. V.l.n.r. zittend: Nico Vos, Eric Oppers en Marcel Scholten.

  • VBOK

    De VBOK is een organisatie die hulp geeft aan jonge meisjes en vrouwen die door hun zwangerschap in de problemen zijn gekomen. Ervaren hulpverleners nemen de hulpvraag in behandeling. In het eerste (keuze-)gesprek worden de problemen op een rij gezet. Hierbij worden de partner en familie zoveel mogelijk betrokken. Soms is de situatie zo complex dat opvang en begeleiding elders nodig is. Daarvoor heeft de VBOK een opvanghuis voor tienermoeders in Gouda. Ze worden hier voorbereid op het a.s.

  • VBOK

    De VBOK is een organisatie die hulp geeft aan jonge meisjes en vrouwen die door hun zwangerschap in de problemen zijn gekomen. Ervaren hulpverleners nemen de hulpvraag in behandeling. In het eerste (keuze-)gesprek worden de problemen op een rij gezet. Hierbij worden de partner en familie zoveel mogelijk betrokken. Soms is de situatie zo complex dat opvang en begeleiding elders nodig is. Daarvoor heeft de VBOK een opvanghuis voor tienermoeders in Gouda. Ze worden hier voorbereid op het a.s.

  • Stap dichterbij Gezondheidscentrum Zuidbroek

    Afgelopen maandagavond is de intentie-overeenkomst getekend voor het realiseren van een gezondheidscentrum in Zuidbroek. Het gezondheidscentrum dat op de Gouden Driehoek naast de rotonde gebouwd zal gaan worden is geschikt voor de huisvesting van de huisartsenpraktijk Oosterbroek, de Apothekerscombinatie Veendam, Fysiotherapie Menterwolde en Thuiszorg Groningen. Vertegenwoordigers van deze vier organisaties hebben de overeenkomst ondertekend.
    Gezondheidscentrum Zuidbroek

  • Chr. Theater - educatie

    Woensdag 21 mei jl. waren ca. 35 jongeren bijeen in het dorpshuis De Menterne in Muntendam en zijn geïnformeerd over een nieuw jongerenproject: Chr. Theater-educatie. De aspirant leerlingen werden door de drie docenten direct geconfronteerd met een korte maar intensieve les. Het was een leerzame en gezellige avond. Thema van de opleiding is: Gods liefde op het podium. Doel van de opleiding is; jongeren stimuleren en activeren hun aanwezige talenten optimaal te gebruiken.

  • Kunstproject officieel afgesloten

    Afgelopen donderdag is het kunstproject van cbs de Wegwijzer te Zuidbroek officieel afgesloten. De leerlingen hebben o.l.v. kunstenaars hun eigen kunstwerken gemaakt. U kunt hierbij denken aan bijv. mozaïek werk, schilderijen, stapeltorens van dozen, bewerkingen van foto’s, huizen uit de omgeving in de vorm van een kaars. Onder grote belangstelling van leerlingen, (groot)ouders en andere belangstellenden hebben de heer Eduard van Zuijlen en wethouder Mario Post maar liefst drie schilderwerken onthuld samen met een aantal van de schildertjes.
    Wegwijzer"

  • Vaststelling ‘Dorpsvisie Muntendam’

    Tijdens de afgelopen raadsvergadering werd uitgebreid gesproken over de ‘dorpsvisie Muntendam’. De dorspvisies dienen als onderbouwing van de te actualiseren bestemmingsplannen. Een aantal punten uit de visie:
    - De historische bebouwing van de Tussenklappen, Het Loeg, Kerkstraat, Nieuweweg, Bovenweg en Middenweg is bepalend voor het karakter van Muntendam. Dit geldt ook voor beeldbepalende bomen en groen.
    - Het beter benutten van het Beneden Dwarsdiep (Oude Verlaat) en vooral het Meedenerdiep als recreatieve (en esthetische) functie.
    - Groenstructuur vergroten en groengebieden met elkaar verbinden om zo samen met bestaande en toekomstige recreatieve mogelijkheden een groot recreatief wandel- en fietsnetwerk te ontwikkelen.

  • Boeren voeren actie

    Afgelopen vrijdag is er aan de Pastorieweg te Noordbroek door meerdere melkveehouders actie gevoerd uit protest tegen de lage prijs die zij ontvangen voor de door hen geproduceerde melk. Zo’n 100.000 liter melk is over het land uitgereden. De boeren willen in navolging van vele collega’s elders in het land en in andere Europese landen een signaal afgeven dat het zo echt niet langer kan. Momenteel ontvangen de boeren een melkprijs van tussen de 30 en 35 eurocent.
    Boerenactie

  • V.v.V. hard op weg naar 110 jaar

    De V.v.V. is in 1899 opgericht door een aantal welgestelde middenstanders, met als doel “…. de burgerij op gezette tijden te vermaken met enig vertier in het dorp.” Sinds 1899 is er dus al een feestweek in Zuidbroek die vanaf vlak voor de oorlog een aantal jaren is gestopt en zo ook in in de jaren zeventig. Toen is het weer opgestart door een enthousiast bestuur met zelfs een eigen gebouw in de buurt van het ZNC terrein. Met de komst van de Broeckhof is ook de V.v.V. tijdelijk daarheen verhuisd.

  • Feestweek Muntendam

    Evenals voorgaande jaren organiseert De Culturele Raad in samenwerking met de Jeugd-werkgroep, het Shantykoor “De Scheepsjoagers” en de Wielercommissie Muntendam voor de 18e keer een feestweek in Muntendam. Ze trachten een programma op te stellen voor iedereen zowel jong als oud. De feestweek begint met de kermis op donderdag 5 juni. Dit is zoals ieder jaar op de parkeerplaats echter met een nieuwe attractie. Op zaterdag is de jaarmarkt gepland.

  • Avondwandelvierdaagse Noordbroek

    Op 10, 11, 12 en 13 juni wordt er voor de negende keer de avondwandelvierdaagse georganiseerd in Noordbroek. U kunt als school, vereniging of individueel meedoen. Ook de hond mag mee, mits aangelijnd. De inschrijving is op dinsdag 10 juni a.s. tussen 17.30 en 18.00 uur in dorpshuis de Klipheerd. Er zijn routes van 5 en 10 km. Er bestaat ook de mogelijkheid om één avond mee te wandelen. Degene die de hele vierdaagse volbrengt kan een medaille of een speldje verdienen. De EHBO afdeling Noordbroek zorgt voor de medische begeleiding.

  • Aktie-Toko opent haar deuren

    Het centrum van Zuidbroek wordt verrijkt met een nieuwe winkel. De trieste aanblik van het leegstaande pand van de vm. Novy aan de Spoorstraat verdwijnt. Op donderdag 5 juni a.s. opent de Aktie-Toko hier haar deuren voor u. U kunt dan terecht voor een veelheid aan artikelen, zoals (tuin)gereedschap, textiel, schoenen, speelgoed, parfums, huishoudelijke- en kantoorartikelen, kortom te veel om hier op te noemen. De inrichting is sober om de prijzen laag te kunnen houden.
    Aktie Toko

  • Aanrijding vrachtwagens

    Maandagmiddag zijn op de N33 twee vrachtwagens met elkaar in botsing gekomen. Een 25-jarige chauffeur uit de gemeente Boornsterhem gaf op de kruising onder de A7 geen voorrang aan een 33-jarige chauffeur uit Nieuw Buinen. Beide mannen kwamen met de schrik vrij. Een deel van de kruising is enige tijd afgezet geweest. Sommige automobilisten keerden vervolgens hun auto op de autoweg. Dit leverde gevaarlijke situaties op. Acht bestuurders kunnen hiervoor een bekeuring thuis verwachten.

  • Opbrengst collecte

    De collecte van het Nationaal Epilepsie Fonds - De Macht van het Kleine -, heeft in Noordbroek E 583,22 en in Muntendam E 885,90 opgebracht. De opbrengst van de collecte ie bestemd voor wetenschappelijk onderzoek, voorlichtingsactiviteiten, het organiseren van begeleide vakanties voor mensen met epilepsie en individuele hulp.

  • Open Dagen bij Joling

    In het weekend van 21 en 22 juni bent u van harte welkom op de Open Dagen van Boomkwekerij Joling in Meeden. Een jaarlijks bloemen- en plantenfestijn in het derde weekend van juni. U kunt op zaterdag en zondag een kijkje nemen achter de schermen van de kwekerij en genieten van zomerse bloemenweelde. De kwekerij is bijna het hele jaar open van woensdag tot en met zaterdag.
    joling

  • Uitstekende prestatie José Sijbring

    Van donderdag 5 t/m zondag 8 juni werden de Open Nederlandse Kampioenschappen Zwemmen te Eindhoven gehouden. Voor maar liefst 7 afstanden wist José Sijbring zich te kwalificeren. Wedstrijd-zwemmen tussen de Olympische Ploeg kan je toch behoorlijk nerveus maken. Maar niet deze Pinquin"ster", zij staat stevig met beide benen op het startblok en zwemt 6 persoonlijke records.

  • Mennogroep verhuist naar Meeden

    Op 17 juli 1998 is Menno Prins begonnen met zijn bedrijf Menno Hypotheken en Verze-keringen. Destijds was winkelcentrum Nije Hörn nog een levendig en bloeiend centrum. In de afgelopen jaren zijn helaas steeds meer ondernemers vertrokken. "Er is in het verleden geprobeerd om samen met twee projectontwikkelaars een nieuw centrum te realiseren met daarin ook ruimte voor een eigen kantoor.
    Mennogroep

  • Innovatie maakt moederfiets overbodig

    moederfietsAl sinds enige jaren is de zogenaamde “moederfiets” een groot succes op de Nederland-se markt, aangezien deze fietsen ervoor zorgen dat er veel meer ruimte ontstaat tussen het (voor-)kinderzitje en berijdster/berijder en daarmee een veel veiliger rijgedrag gegarandeerd kan worden. Echter vanaf nu is het veel beter om een moederstuur te kopen volgens Jan Dijkhuis van de gelijknamige fietsenwinkel in Zuid-broek. “Er komen veel consumenten bij ons in de winkel met de vraag voor een moederfiets, maar wat ze eigenlijk zoeken is een oplossing om hun kind mee te nemen voor ongeveer 2 tot 3 jaar (de periode dat een kind voorop de fiets meegenomen wordt)”. Dat is door middel van het moederstuur veel eenvoudiger op te lossen. Wat is een moederstuur? Door het verwisselen van het originele stuur van iedere willekeurige fiets is het nu mogelijk om zelfs nog meer ruimte te creëren dan met een moederfiets te verkrijgen is en dat schept natuurlijk ongekende mogelijkheden.

  • H.K.M. bezoekt Joodse begraafplaatsen

    Voorafgaand aan het reisje had Stefan van der Poel vertelt over de Joodse Stadjers. Hoe in de Folkingestraat in Groningen de niet-joodse Moeke Niemeijer woonde. Zij had een sigarenwinkel. Als een klant kwam en een sigaar kocht, vroeg Moeke; steekt u hem aan of steekt u hem erin. Kwam het laatste antwoord dan mocht de klant verder lopen want achter het winkeltje had Moeke een bordeel.
    HKM

  • Sportmiddag ondanks regen enthousiast ontvangen

    Afgelopen woensdagmiddag werd voor de eerste keer een sprotieve middag georganiseerd bij het strandje van de Heemtuin. Het was de eerste keer en er zullen zeker meer van deze sportmiddagen volgen. Volgens weth. Post vindt de gemeente het erg belangrijk dat kinderen bewegen. Er is al meer gymles op de basisschool en met het organiseren van deze middagen hoopt de gemeente te bereiken dat de kinderen bewegen in plaats van achter de computer zitten.

  • Rare-planten-dagen bij Tuingoed Foltz‘

    Planten met grote gestreepte bloemkelken of mozaiek-geblokt blad. Winterharde bananen, heerlijk geurende gembers. Tuingoed Foltz verzamelt al jaren botanische rariteiten en andere planten die verbazen door hun verschijningsvorm, kleur en/of geur. Veel van deze zeldzaamheden zijn nog maar kortgeleden door planthunters gevonden in hun natuurlijke omgeving. Daarnaast herbergt de kwekerij in het Groningse Meeden één van de grootste tuingeraniumcollecties van Nederland.

  • Expositie Beelden en Keramiek

    Het seizoen in Atelier Westeind wordt dit jaar afgesloten met een grote overzichtstentoonstelling van beelden en keramische vormen, die door de 50 cursisten van Atelier Westeind in het afgelopen jaar gemaakt zijn. Met veel toewijding en creativiteit zijn er weer prachtige werkstukken ontstaan van diverse zachte steensoorten, keramiek, cement en brons.
    Atelier Westeind

  • Projectinrichting bij van der Veen

    Een goede inrichting van uw kantoor, de algemene ruimten en de entree draagt zeker bij aan een prettige werksfeer en natuurlijk aan de uitstraling van uw bedrijf naar uw klanten toe. Door de juiste mix van middelen, materialen en sferen wordt dit gecreëerd. Reden genoeg om (de showroom) van van der Veen kantoor- & speciaal meubileur te Zuidbroek eens met aandacht te bekijken. Bij van der Veen kunt u terecht voor alles tussen vloer en plafond en dit met één gesprekspartner vanaf ontwerp tot en met oplevering en vérder.

  • ZNC F6 kampioen

    De ZNC F6 pupillen zijn kampioen geworden in de voorjaarsreeks van de voetbalcompetitie van de KNVB. Na 10 wedstrijden te hebben gespeeld en daarvan 8 te hebben gewonnen was het overduidelijk, dit geweldige team gaat kampioen worden! De spelers van F6 wisten maar liefst 74 doelpunten bij de tegenstanders te scoren!
    ZNC F6
     Op de foto staan de twee trotse leiders met hun ‘sterrenteam’.

  • Stratenvolleybal Zuidbroek

    Onder prima weersomstandigheden met zomerse temperaturen werd vorige week weer het stratenvolleybaltoernooi gehouden. Op maandag- en dinsdagavond streden zo’n 350 sporters om de overwinning. De deelname van jeugdteams was dit jaar groot. Met veel ouders als supporters was dit onderdeel een groot succes.
    Stratenvolleybal

  • 18e Feestweek Muntendam

    Zaterdag 7 juni werd de traditierijke jaarmarkt in Muntendam weer gehouden. Het mooie weer werkte mee en de vele kraampjes lokten heel veel mensen naar Muntendam. Het was weer koppen lopen zaterdag en het was dringen geblazen bij de vele stalletjes. Velen uit Muntendam en daarbuiten weten inmiddels de weg naar deze jaarlijkse happening, waar voor ieder iets te vinden is. De Kerkstraat vanaf het kruispunt Middenweg tot het Gemeentehuis werd in beslag genomen door onze middenstand en diverse marktkooplui.

  • Concert in de Heemtuin

    Zondagmiddag 22 juni a.s. geven harmonieorkest Voorwaarts uit Veendam en fanfare Kunst en Strijd uit Muntendam een gezamenlijk concert in de tuin bij het paviljoen van de Heemtuin aan de Nieuweweg in Muntendam. De toegang is gratis. Fanfare Kunst en Strijd kampt met een tekort aan leden. Het afgelopen jaar hebben leden van de fanfare gerepeteerd bij en meegespeeld met harmonieorkest Voorwaarts uit Veendam.

  • Groep 8 treedt op voor ouderen

    Na een jaar hard werken zijn de kinderen van groep 8 van basisschool De Tandem in Zuidbroek al weer een poos druk bezig met het repeteren van een musical. Dit jaar is gekozen voor de musical “Strafkamp 8”. Omdat ze zo hard aan het oefenen zijn geslagen, lijkt het ze leuk om voor de ouderen van Zuidbroek op te treden. Deze generale repetitie zal worden gehouden op vrijdagmiddag 20 juni in de basisschool.

  • Concertserie Petruskerk Zuidbroek

    Op vrijdagavond 13 juni wordt in de Petruskerk te Zuidbroek een bijzonder orgelconcert gegeven. De internationaal bekende organist Wolfgang Zerer uit Hamburg zal namelijk het 1e orgelconcert verzorgen in de concertserie van 2008. Wolfgang Zerer werd in 1961 in Passau geboren. Hij ontving zijn eerste orgellessen van de Passauer Domorganist Walther Schuster. Vanaf 1980 studeerde hij orgel en clavecimbel aan de Musikhochschule in Wenen.

  • Zondag Wielerspektakel in Muntendam

    Op zondag 15 juni vindt de jaarlijkse wielerronde plaats in Muntendam. Dit jaar voor de 29e keer. Bij de amateurs A, B en Masters verschijnen o.a. Gert de Veen uit Zuidbroek en Jan Zuiderveen uit Zuidbroek aan de start. Bij de elite komen o.a. de winnaar van 2007 Hendrik Werener en John Kerstholt uit Assen aan de start. Voor Kerstholt is het de laatste ronde van Muntendam.
    Wielerwedstrijd

  • Brandweer zoekt nieuwe vrijwilligers

    De gemeente Menterwolde is in de eerste week van juni gestart met een wervingsactie voor nieuwe vrijwilligers voor de brandweer Menterwolde. Daar-bij gaat speciale aandacht uit naar mannen en vrouwen in Zuidbroek. Zij worden daarvoor persoonlijk benaderd. De brandweer Menterwolde telt 20 vrijwilligers en op dit moment is er ruimte voor vier nieuwe vrijwilligers. Op 16 juni a.s. kunnen belangstellenden in de leeftijd tussen 20 en 40 jaar persoonlijk kennis komen maken met de vrijwilligers van de brandweer Menterwolde.

  • “Wie maakt het mooiste kiekje van Noordbroek”

    De Dorps Advies Raad organiseert in de komende vakantieperiode (juli en augustus) een fotowedstrijd. De fotowedstrijd is bedoeld voor amateur-fotografen, jong en oud, en wonende in Noordbroek. Door de fotowedstrijd willen we het plezier in fotograferen bevorderen maar u vooral stimuleren op zoek te gaan naar de mooiste en wellicht voor u nog onbekende plekjes in ons prachtige dorp Noordbroek.

  • Neemt Menterwolde bestuur Broeckhof in de maling

    Ingezonden:
    Wordt het bestuur van de Broeckhof
    in de maling genomen door de gemeente Menterwolde?

    Vrijdag 30 mei is het voltallig bestuur van de Broeckhof samen met vertegenwoordigers van SGBA op reis geweest met de wethouders en een aantal ambtenaren van de gemeente Menterwolde. Het reisje had als doel om samen ideeën op te doen hoe in het centrumplan van Zuidbroek een nieuwe Broeckhof met daarin alle dorpshuisfuncties gerealiseerd zou kunnen worden. Alle invullingen waren immers nog mogelijk werd ons kort tevoren nog meegedeeld door een wethouder.

  • Autoambulance te zwaar beladen

    Een 38-jarige automobilist uit Meeden heeft dinsdagmiddag een proces-verbaal gekregen. De man reed in een autoambulance over het Lloyd’splein in Veendam. De auto die werd vervoerd, bleek na weging veel te zwaar te zijn voor de autoambulance (bijna 34% overbelading). De auto moest overgeladen worden op een ander voertuig. De politie maakt proces-verhaal op.