november 2007

  • Snelheidscontrole N33

    Op de N33 bij Noordbroek heeft de politie afgelopen zaterdag een snelheidscontrole gehouden. Het aantal geregistreerde voertuigen was 385, het aantal overtredingen 95. De hoogst gemeten snelheid was 149 km/uur. De maximum toegestane snelheid is hier 100 km/uur.

  • Noordbroek - rijbewijzen ingenomen

    De politie heeft zondagmorgen op de N33 bij Noordbroek het rijbewijs van een 42-jarige automobilist uit Finsterwolde in beslag genomen. De man reed met een snelheid van 150 km/u waar 100 km/u is toegestaan. Op diezelfde N33 werd ook het rijbewijs van een 33-jarige motorrijder in beslag genomen. Hij reed nabij Siddeburen met een snelheid van 150 km/u. De politie maakt proces-verbaal op tegen beide mannen.

  • Diplomazwemmen

    Zaterdag 27 oktober jl. hebben 58 kandidaten in het D.G. van den Noortbad te Muntendam afgezwommen voor de diploma’s A, B en C. Dit gebeurde onder grote belangstelling van vaders, moeders, opa’s, oma’s, broertjes en zusjes. De examencommissie bestond uit de zwemonderwijzeressen J.K. Ploeger, T. Wiering en H. Mulder. Alle kandidaten zijn geslaagd.

  • Twaalfde Nationale Voedselactie Dorcas

    Van zondag 4 tot zondag 11 november staat Nederland in het teken van de twaalfde Nationale Voedselactie. De hulporganisatie Dorcas Hulp Nederland houdt in ruim 550 supermarkten en 400 kerken voedselinzamelingen. Op zo’n vijftig basisscholen zal onderwijsmateriaal worden ingezameld in het kader van de Rugzakactie. Het streven is om 50.000 voedselpakketten en 10.000 rugzakken op te halen. Nog voor de Kerst zullen de eerste 25.000 voedselpakketten in Oost-Europa worden bezorgd.

  • Veenkoloniaal Museumprijs 2007

    Op zondagmiddag 11 november zal in het Veenkoloniaal Museum de jaarlijkse Winkler Prinsdag plaats vinden. Naast muziek is er op die dag altijd een lezing en wordt traditioneel de tweejaarlijkse Veenkoloniaal Museumprijs uitgereikt. Een prijs die inmiddels een illustere lijst winnaars kent, die allen op hun eigen wijze meer dan een steentje hebben bijgedragen aan de toename van de historische belangstelling voor deze bijzondere regio, zoals Bram Westers van het Kapiteinshuis te Nieuwe Pekela, Stichting S.T.A.R.

  • Fotografie-avond in Meeden

    De professionele fotograaf Jaap Olof is bereid gevonden om voor belangstellende amateurfotografen een inleiding over het onderwerp fotografie te houden. De Meedener fotograaf Olof is gespecialiseerd in landschappelijke en architectuur fotografie. Wie meer wil weten kan de website jaapolof.nl bezoeken. Deze fotografieavond wordt gehouden in een reeks van zeven thematische avonden, die het Steunpunt in samenwerking met de Dorpsadviescommissie met succes organiseert.

  • Gezellige hobbybeurs in de Broeckhof

    In de Broeckhof in Zuidbroek was het zaterdag tijdens de hobbybeurs weer best toeven zoals vanouds. Ook het aantal bezoekers was bevredigend, zo’n 280 liefhebbers hebben in de verschillende zalen weer ideeën opgedaan of één van de vele leuke, nuttige of opvallende producten van de vele standhouders kunnen meenemen naar huis.
    Hobbybeurs

  • Soultrain en Sint Maarten

    Zaterdag 10 november a.s. zijn de deuren open bij jeugdsoos “Soultrain” aan de Stationsstraat te Zuidbroek. Van 18.00 uur tot ongeveer 20.00 uur zijn alle kinderen die met hun lampionnetje langs de deuren hebben gelopen, er van harte welkom. Door Jelle, Roelof en Gert Jan zal er warme chocolademelk met iets lekkers worden geserveerd. Wederom in het teken van oudere jeugd doet iets voor de jongere jeugd van Noord- en Zuidbroek. Er zal natuurlijk nog wel een st. Martinusliedje gezongen moeten worden!

  • Nieuwe beheerders Broeckhof

    René en Ursula Stok nemen per 1 januari 2008 het stokje over van Gerda Hummel als beheerders van dorpshuis de Broeckhof te Zuidbroek. “Wij hebben altijd al de ambitie om zelfstandig iets te ondernemen,” aldus René Stok. “Opeens kwam dit op onze weg. Het klikte meteen met Gerda en het bestuur. Al met al ging alles heel snel!”
    Broeckhof
    Foto rechts: v.l.n.r. Gerda Hummel, René en Ursula Stok.

  • Vox Neerlandica

    Het koor Cantate Domino uit Meeden zingt op zondag 18 november a.s. om 16.00 uur een aantal liederen uit Vox Neerlandica in de Nederlands Hervormde Kerk te Meeden. Het betreft vijf eeuwen muziek voor gemengd koor a capella uit de Nederlanden (Verhulst, Sweelinck, Rontgen, Manneke e.a.)
    Het koor staat onder leiding van Anne Jan Brouwer uit Noorwolde. De liederen worden afgewisseld met declamatie door Gerrit van der Niet, die ook de presentatie verzorgt. Komt allen. Er wordt een collecte bij de uitgang gehouden.

  • Toekomst ijsvereniging onzeker

    (dooifase bereikt)
    Reeds vele jaren beschikt de gemeente Menterwolde over een fraaie ijsbaan nabij de voetbalvelden van V.V. Muntendam. Wij (= het bestuur) herinneren ons de vele ijsseizoenen van vrolijk vertier op de ijsbaan door kinderen en volwassenen. Zwierende schaatsers en snelle sleden, poppen van sneeuw in een verlicht decor zorgden voor een gevoel van winters welbehagen op en rond de ijsbaan. Dit alles werd steeds weer mogelijk gemaakt door de altijd aanwezige medewerkers en vrijwilligers die de baan veegden en vele andere, aan het oog onttrokken, maar zeer belangrijke taken vervulden. Maar nu, na een flink aantal jaren geen echte ijsperiodes te hebben gehad, merken wij dat steeds minder mensen de animo hebben om ook buiten het ijsseizoen iets voor de vereniging te betekenen.

  • 10 November Sint Maartenviering

    Kinderen uit Menterwolde kunnen zaterdag 10 november met hun lantaarns langs de deuren gaan om te zingen. Normaal gesproken wordt Sint-Maarten gevierd op 11 november, midden in de herfst. De bomen zijn kaal en het wordt vroeg donker. Het feest is een echt “lichtfeest’ voor kinderen. De traditie is dat kinderen zelf een lantaarntje (lampion) maken van papier, karton, een uitgeholde suikerbiet of pompoen met een kaarsje erin. Hiermee gaan ze ‘s avonds als het donker is in optocht langs de huizen. Aan de deur zingen ze een aantal liedjes.

  • Sint en Piet gaan met de tijd mee!

    Zaterdag 17 november aanstaande zullen Sinterklaas en zijn Pieten aankomen in Zuidbroek. Reispiet heeft de route zo uitgestippeld dat er niets meer mis kan gaan en de boot van Sinterklaas om 10.30 uur zal aanmeren in de haven van Zuidbroek. Sinterklaas hoopt dat het dit jaar een veilige aankomst zal zijn want vorig jaar kon de boot de haven niet binnenvaren en liep de boot zelfs vast!

  • Nominatie slechtste weg

    slechte weg 1De VVD wil graag de Buitenweg in Noordbroek/Zuidbroek aanmelden als slechtste weg van het Noorden. Deze weg ligt tussen Scheemda, Nieuw Scheemda, Noordbroek en Zuidbroek en valt onder de gemeente Menterwolde. De Buitenweg is in 1963 aangelegd als agrarische ontsluitingweg. 30 Jaar lang heeft de agrarische sector in de vorm van baatbelasting meebetaald aan de aanleg en onderhoud van deze weg. Vanaf het moment dat de weg voor één gulden is overgedaan aan de gemeente, was het met het onderhoud gedaan.

     

  • 3x Goud jongste leden Judo Ryu

    Zaterdag 10 november heeft Judo Ryu Muntendam deelgenomen aan het opstaptoernooi in Leek. Van Judo Ryu deden hier 5 judoka's aan mee. Helaas moest Ruben Feikens zich door ziekte afmelden voor deze dag.
    Als eerste was Max Voornhout aan de beurt, hij wist alle partijen met ippon te winnen en dat was goed voor de 1e plek, goud dus
    Joyce Venema
    In het volgende blok melde Joyce Venema (foto) zich. Voor Joyce was dit haar 2e Toernooi, ze wist door goed en handig te judoën het goud te veroveren en mocht ook de hoogste trede van het podium betreden.

  • Twee gewonden bij ongeval A7

    Een 49-jarige vrouw uit Veendam en een 48-jarige man uit Zuidbroek zijn maandagmiddag bij een aanrijding op de autosnelweg A7 gewond geraakt. De Zuidbroeker automobilist haalde de vrouw in haar auto in. Op dat moment veranderde de vrouw plotseling van rijstrook. Zij liet hierbij de mannelijke bestuurder niet voorgaan. Hierdoor ontstond een aanrijding, waarbij beide bestuurders licht gewond raakten. De vrouw zat bekneld in haar auto. Zij moest door de brandweer uit haar voertuig worden geknipt.

  • Damclub Meeden

    Het seizoen is al weer een aantal weken oud, dus wordt het weer tijd om even verslag te doen van de gespeelde wedstrijden. Allereerst wil ik vermelden dat we er dit jaar weer twee nieuwe leden bij hebben gekregen. Dit is het gevolg van het feit dat Damclub Heiligerlee heeft besloten om er mee te stoppen. Reden hiervoor was het te geringe ledental door vergrijzing. Gelukkig waren er toch twee leden die graag actief wilden blijven in de damsport. Zij hebben zich sinds september aangesloten bij Meeden.

  • Pinquin eerste op RGD-finale

    Zaterdag 10 november werd de finale van de RGD gezwommen. Het afgelopen jaar zijn er vier voorrondes gezwommen. Alle eerste zes plaatsten zich voor deze finale. Er waren 64 programma's waarin veel Pinquiners zich hadden geplaatst. Vol goede moed ging men met de 17 geplaatste zwemmers richting Stads-kanaal. De wedstrijd verliep vlot en de medailles stroomden binnen. Tijdens de tussenstand bleek dat de Pinquin tot op dat moment op nr. 1 stond. Nog meer motivatie voor de zwemmers om dit vast te houden natuurlijk.

  • Ontbijt op CBS De Parel

    De afgelopen twee weken stond op CBS de Parel het thema brood en ontbijt centraal en op vrijdag 2 november heeft de school meegedaan aan het Nationaal Schoolont-bijt. Hiermee werd het belang van ontbijten onder de aandacht gebracht. De hele week werden er lessen over ontbijt en brood gegeven. De projectweek werd afgesloten met een ontbijt. In alle groepen waren de tafels gedekt met placemats en bestek.
    ontbijt de Parel
    Brood, bolletjes en een ruime sortering broodbeleg lagen op de tafels. Er was zelfs voor iedere leerling een gekookt ei. Een gezellig en voedzaam begin van de dag!

  • De Zonnebloem

    De Zonnebloem afdeling Noord- en Zuidbroek bestaat uit een groep enthousiaste vrijwilligers, die de Zonnebloem doelstellingen in onze afdeling trachten te verwezenlijken. Ze houden zich voornamelijk bezig met het regelmatig bezoeken van zieken, gehandicapten en hulpbehoevende ouderen. Ze proberen te voorkomen dat deze mensen door hun ziekte of handicap vereenzamen en in een sociaal isolement raken. Dit “bezoekwerk” is het fundament van de Zonnebloem.

  • Kritisch Menterwolde komt naar u toe

    Ingezonden:

    Periodiek houden wij een openbare ledenvergadering in één van de dorpskernen. Nu in het Dorpshuis van Meeden Er is politiek veel te doen. Om nu te zeggen dat het er in de Raad vele malen beter aan toe gaat dan gedurende de vorige raadsperiode is teveel gezegd. Het politieke handelen lijkt zelfs terug te vallen naar die tijd. Misplaatste steken onder water keren terug. De fractievoorzitter van de PvdA plaatste zo’n steek naar de fractievoorzitter van onze partij tijdens de begrotingsvergadering: “U liep het college voor de voeten, maar dat kan ik niet toelichten, want dan praat ik uit een besloten vergadering”. Dat was niet misplaatst, dat was modderpolitiek en daar wilden we nu toch van af!?

  • Poko Loko sponsor Daring

    Onlangs mocht men bij MHC Daring Veendam wederom een nieuwe kledingsponsor begroeten. Het mix team F1 bestaande uit negen hockeyers in de leeftijd van 7 / 8 jaar ontvingen uit handen van Welmoet Ferguson namens Kindercentrum Poko Loko uit Zuidbroek nieuwe kleding. Waarna het met de coaches Marieke en Frits bij de schoolbus op de foto ging.
    daring

  • Orgelconcert Zuidbroek

    Op zondagmiddag 18 november a.s. zal de heer Edzo Rozema uit Sappemeer een orgelconcert verzorgen op het monumentale Schnitger/Freytagorgel in de Petruskerk te Zuidbroek, ter gelegenheid van zijn 45 jarig jubileum als organist. Mevr. Aafje de Waard uit Hoogezand zal aan dit concert meewerken middels declamatie. Er zal bij de uitgang een collecte worden gehouden, waarvan de opbrengst bestemd is voor het orgelfonds, waaruit o.a. de concerten worden betaald. Iedereen is van harte welkom.

  • André Walvius winnaar fotowedstrijd

    Op zondag 11 november is bekend gemaakt welke foto als winnaar uit de bus is gekomen bij de digitale fotowedstrijd zomer 2007 in de Heemtuin en Tussen de Venen. De opdracht luidde als volgt, wie maakt de mooiste, opvallendste, meest expressieve, kunstzinnige, ontroerende of anderszins meest bijzondere digitale zomerfoto in de Heemtuin en Natuurpark Tussen de Venen.
    Andre Walvius
    De winnaar, Andé Walvius wordt gefeliciteerd door Tonny Groothuismink, manager van de Heemtuin

  • Menterne decor van 4e beatavond

    Menterne 1Op zaterdag 10 november vond alweer voor de vierde keer een beatavond plaats in de Menterne in Muntendam. Wederom was het een geweldig feest. Er waren allerlei spetterende optredens met gouwe ouwe hits uit de jaren zestig. De avond werd geopend door de Hello Goodbye Band. Ze speelden verschillende nummers uit de jaren zestig. Een uiteenlopend repertoire van de rauwe Janis Joplin tot de Moody Blues. Flower power, beat en soul, alles in stijl. Daarna was het de beurt van Roots 66 om het podium te beklimmen. Hun stijl gaat vanaf de vroege Rock & Roll, naar The Beatles en via een vleugje Flower power tot eind jaren zestig. Verschillende muziekstijlen klinken door de Menterne en menigeen kreeg de beentjes van de vloer.

  • Expositie Schildersclub Muntendam

    Vanaf 12 november 2007 exposeert de ‘Muntendammer Schildersclub’ in het gemeentehuis. Deze schildersclub bestaat 15 jaar en telt op dit moment 15 leden. Onder leiding van kunstschilder Jan Kunst schilderen de leden iedere woensdagmorgen enthousiast in het verenigingsgebouw van de Hervormde Kerk in Muntendam. Er wordt geschilderd vanaf voorbeelden of naar eigen fantasie. De gebruikte materialen zijn zeer divers (olieverf, acrylverf en aquarel). Kom ook een kijkje nemen!

  • Subsidie-aanvraag restauratie orgel Meeden

    Dinsdag 20 november a.s. is een belangrijke dag voor de Hervormde Kerk te Meeden. Op deze dag zullen om 13.00 uur in de Hervormde Kerk te Meeden de kerkrentmeesters in aanwezigheid van burgemeester E.A. van Zuijlen en wethouder M.H. Post van de gemeente Menterwolde de subsidieaanvraag voor de restauratie van het beroemde Hinszorgel uit 1751 officieel aan de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM) overhandigen.

  • Speciale pakjesbezorgdag Sinterklaas

    Sinterklaas en zijn pieterbazen pakken het dit jaar eens heel anders aan in Zuidbroek. Zaterdag 1 december bezorgt de goedheiligman met dertig pieten in een bonte stoet pakjes aan huis. Het is de eerste keer dat Sinterklaas in deze vorm Zuidbroek aandoet. De nieuwe opzet wordt ondersteunt door buurtvereniging De Schrijvershoek, zwemvereniging De Pinguin en voetbalvereniging ZNC. Samen met Sint Nicolaas en zijn pieten zullen zij ervoor zorgen dat alles in goede banen zal worden geleid.

  • Feestelijke opening Thomashuis

    Zaterdag 17 november 2007 van 13.30 tot 16.00 uur zal de officiële opening van Thomashuis Muntendam plaatsvinden. Aansluitend is er een open huis tot 18.00 uur voor belangstellenden. De zorgondernemers, Karst-Jan en Greta, wonen samen met hun twee dochters, Elvira en Marissa en de eerste klanten al sinds 1 mei 2007 in het prachtige pand (oud gemeentehuis). Bijna een half jaar later wordt dit heuglijke feit kracht bijgezet met een groot feest.

  • Snelheidscontrole N33

    Op de N33 nabij Noordbroek heeft de politie afgelopen donderdag een snelheidscontrole gehouden. Het aantal geregistreerde voertuigen was 719, het aantal overtredingen 27. De hoogst gemeten snelheid was 137 km/uur. Op deze plek geldt maximum toegestane snelheid van 100 km/uur.

  • Politienieuws: Rijbewijs ingevorderd

    Zuidbroek: harde rijder moet rijbewijs inleveren
    De politie heeft vrijdagavond op de autosnelweg A7 het rijbewijs ingevorderd van een 33-jarige man uit Hamburg. De Duitser reed 148 km/uur op het nieuwe weggedeelte bij Zuidbroek, waar een snelheidslimiet geldt van 90 km/uur. Door de forse snelheidsovertreding moest de man zijn rijbewijs inleveren. De politie maakt proces-verbaal op.

  • Groep tieners veroorzaakt overlast

    De politie heeft zondagnacht drie tieners meegenomen naar het politiebureau vanwege diverse vernielingen in Muntendam. De politie kreeg meldingen dat een groep jongeren door Muntendam liep en overlast zou veroorzaken. Ook bleek een bushokje in het dorp kapot te zijn gemaakt. Agenten zagen de groep in de Dr. Willem Dreeslaan. Op dat moment trapte een van de groepsleden tegen een schutting. Een diender die achter de groep aanliep, viel en bezeerde zich.

  • Goud voor Annika Vos

    Zaterdag 17 november heeft Judo Ryu Muntendam deel genomen aan het 18de Internationale judotoernooi in Hoogezand. Dit toernooi werd georganiseerd door BVHS te Hoogezand. 65 verschillende verenigingen brachten samen 560 judoka's op de mat. Van Judo Ryu deden 4 judoka's mee. Waarvan Annika Vos alles wist te winnen en het goud in ontvangst moch nemen. Helaas vielen Alex Jonkman, Ronald Hinrichs en Vera Hinrichs niet in de prijzen.

  • Jeugdsoos 'Soultrain’

    Er is weer animo onder de jeugd om naar “Soultrain” te gaan. Op vrijdag- en zaterdagavond is het dé plek in Zuidbroek waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten. Om er gezellig bij te kletsen of om er een spelletje te doen. Om er eens heerlijk uit je dak te gaan; lekker dansen, bewegen op de diverse soorten muziek. Voor elk wat wils. En ook verzoeknummers kunnen aan de disc-jockey gevraagd worden... Steeds meer jongeren blijken zich in te willen zetten als vrijwilliger voor “Soultrain”. Het initiatief om met St.

  • Gezondheidscentrum Provitaal

    Dry needling is in Nederland een nieuwe behandeltechniek binnen de fysiotherapie. Sinds 2 jaar wordt dit binnen Provitaal door een tweetal manueeltherapeuten toegepast, waarmee we binnen Nederland één van de voorlopers zijn op dit gebied. Triggerpoints zijn pijnlijke strengvormige verhardingen in een spier, zoals die beschreven worden binnen het zogenaamde Myofasciaal Pijn Syndroom (MPS). Een triggerpoint kan bewegingsbeperking, stijfheid, krachtsverlies en pijnklachten veroorzaken lokaal en in een specifiek uitstralingsgebied.

  • Gedachtenisdienst

    Ieder jaar is er in de Protestantse Gemeente Zuidbroek op de laatste zondag van het kerkelijk jaar een gedachtenisdienst voor de overleden gemeenteleden. Maar we gedenken niet alleen gemeenteleden. Ook anderen die door geweld of anderszins om het leven zijn gekomen worden collectief herdacht. Waarom op deze zondag?

  • ‘Het geheim van de Smid’

    smid1Vanaf 1 oktober jl. zit er aan de Hoofdstraat in Noordbroek een siersmederij. Jos Koning (21 jaar) heeft hier zijn eigen siersmederij ’t Schuurtje. Na de middelbare school volgde hij een opleiding in de scheepsbouw. Dit sloot hij af met een diploma met hele goede cijfers, maar dit resulteerde toch niet in een vaste baan en Jos werd werkloos. Minimaal drie keer per week ging hij op pad bij bedrijven langs voor open sollicitaties. Totdat op internet zijn oog viel op siersmeedkunst. Jos is namelijk zoals hij zelf vertelt ‘verliefd op ijzer’. Kort daarna ging hij cursussen volgen bij het Nederlands Gilde van Kunstsmeden. Al snel werd hem duidelijk dat smeden een ambachtelijk vak is. Er is dan ook niet voor niets het spreekwoord ‘het geheim van de smid’. Maar goed je moet natuurlijk als smid naast creativiteit ook goed gereedschap hebben. Hiervoor is Jos zelfs naar België geweest om een aambeeld en gatenblok aan te schaffen. Verder heeft hij het meeste gereedschap zelf gemaakt.

  • Historische Kring Menterwolde

    De bekering van de Groninger bevolking was tussen 700 en 800 na Christus door toedoen van de rondreizende Willibrord, Bonifatius, Willehad en Liudger. Omstreeks die tijd worden ook de eerste houten kerkjes gebouwd. Waarvan, heel zeldzaam, in de Martinikerk te Groningen nog resten zijn gevonden. Rond het jaar 1000 begon men met het bouwen van tufstenen kerken. Pas aan het einde van de 12e eeuw, gelijktijdig met het bouwen van kloosters, worden kerken van baksteen gebouwd. En de Groninger klei is overvloedig aanwezig.

  • Groot succes concert Elk & Ain

    Dameskoor Elk & Ain uit Noordbroek heeft haar 10 jarig jubileum gevierd met twee concerten op 10 en 17 november jl. in dorpshuis de Klipheerd. Beide avonden waren uitverkocht wat voor de dames natuurlijk fantastisch was. Want ze hebben flink gerepeteerd om ook iets moois te laten zien. En daar wordt niet alleen hun zangkunst mee bedoeld, maar de dames zagen er ook fantastisch uit in de prachtige outfits. Er was door de dames van de naaicommissie weer iets moois gemaakt.

  • Openhuisdienst Baptisten gemeente

    Zondag 25 november organiseert de Baptisten gemeente Muntendam weer haar maandelijkse openhuisdienst met als thema “Verstoppertje spelen, dat doen we toch allemaal?” Deze keer zal er medewerking zijn van de Woldsteeband uit Onstwedde (Jostyband van het Noorden). Aanvang is om 10.00 uur in het witte kerkje in Muntendam aan de Kerkstraat. Ze nodigen u hiervoor van harte uit. Na de dienst drinken we gezellig koffie met elkaar.

  • Jeugdzorg te gast op de Winkler Prins

    In het kader van de ‘Week van de Jeugdzorg’ vindt op 22 november in de kantine aan de J.G. Pinksterstraat een voorstelling plaats voor alle derdeklassers van vmbo zorg & welzijn van de Winkler Prins in Veendam. Het betreft 'Take Care' van Theater Rob Heiligers, gespeeld door jonge acteurs van De Noorderlingen. De voorstelling voor middelbare scholieren geeft jongeren een beeld over jeugdzorg en laat zien dat het geen schande is als je in een begeleidingstraject van jeugdzorg zit.