oktober 2007

  • Notitie beeldbepalende bomen

    De Gemeente is van plan het huidige beleid t.a.v. het kappen van bomen te herzien. Enerzijds zal er voor de burger meer vrijheid komen om bomen binnen de bebouwde kom te kappen, anderzijds zullen karakteristieke, beeldbepalende bomen meer bescherming krijgen. Je zou kunnen zeggen dat er voor bomen een begin gemaakt wordt van een gemeentelijke monumentenzorg.

  • Wellicht een buurtsuper in Zuidbroek

    In zijn introductie zei burg. van Zuijlen “Met het centrum van Zuidbroek gaat het niet goed. Het dorp heeft het echter wel in zich om iets moois te zijn met een haven, mooie panden, een spoorlijn etc.” Over de geheimhouding van de afgelopen tijd stelde hij dat de gemeentewet simpelweg verbiedt om naar buiten te brengen wat er gebeurt bij onderhandelingen over aankoop van panden etc.
    centrum Zuidbroek

  • Kunst & Strijd op rand van leven of dood!!!

    Het is 5 over 12 voor Muziekvereniging Kunst en Strijd. Er zijn te weinig leden voor de repetities en voor de optredens. Op zeer korte termijn moeten er minstens 14 actieve muzikanten bijkomen voor het goed kunnen repeteren en het geven van concerten. Daarom houdt de vereniging op 25 oktober een instuif voor oud leden en nieuwkomers. Waarbij voorop staat dat ze met jonge en oudere mensen met veel plezier muziek willen maken. Het zou toch bijzonder jammer zijn als er in Muntendam geen fanfare meer is na meer dan 80 jaar.

  • 212-Jarige weer tot leven geroepen

    Op vrijdagavond 5 oktober a.s. om 20.00 uur zal het monumentale Schnitger/ Freytag-orgel in de Petruskerk, Kerkstraat 87 te Zuidbroek, weer in gebruik genomen worden, na een bijna 2 jaar durende restauratie door orgelmakerij Bakker & Timmenga. De adviseur, de heer Jan Jongepier, zal deze avond een klankdemonstratie van het orgel verzorgen, gevolgd door een kort concert. Na het officiële gedeelte kan er nog gezellig nagepraat worden onder het genot van een hapje en een drankje.

  • Dagbestedingscentrum ‘de Rode Esdoorn’

    Op 1 november 2007 openen Michael en Paula Kran Dagbeste-dingscentrum “de Rode Esdoorn”. Na jaren lang in de zorg te hebben gewerkt als begeleiders van onder andere dagbestedingcentra vinden Michael en Paula het nu de tijd om voor zich zelf te beginnen. Door het bieden van zorg en ondersteuning streven zij naar een goede, leuke en vertrouwde werkplek voor mensen met een verstandelijke beperking.

  • Een Alpaca-Ranch in Meeden

    AlpacaIn Meeden worden sinds kort alpaca’s gehouden. Deze, in Nederland nog vrij onbekende dieren zijn afkomstig uit het Zuid-Amerikaanse Andes-gebergte. Hier worden ze als huisdier gehouden. Boerenbedrijf Joling is een professionele fokkerij begonnen met deze dieren. Gert en Margreet Joling hebben sinds anderhalf jaar een Alpaca-ranch. Geboeid door dit prachtige dier met de mooie ogen en het verbazend zachte wol zijn ze in 2006 begonnen met het houden van alpaca’s. Het bedrijf in Meeden is gehuisvest in een origineel Oldambtster boerderij uit 1835. "

  • Samenwerking riolering in Oost-Groningen

    De colleges van Burgemeester en Wethouders van de gemeenten Menterwolde, Pekela, Reiderland, Scheemda, Veendam en Winschoten willen met Waterbedrijf Groningen komen tot samenwerking op het gebied van riolering. Een inventariserend onderzoek naar de mogelijkheden hiertoe wijst uit dat zo’n samenwerking kansrijk is. De kosten voor rioleringszorg zouden voor alle gemeenten aanmerkelijk lager uitvallen. Deze conclusie leidt ertoe dat de gemeentebestuurders concrete voorstellen willen uitwerken voor hun gemeenteraden.

  • Tijd voor …… KRUIDEN EN ZO

    Heemtuin & Natuurpark TUSSEN DE VENEN neemt u mee in een reis door de tijd ……

    Zondag 7 oktober is de dag van de regio. Ook de Heemtuin in Muntendam doet daar aan mee. De tuinen en het paviljoen zijn open. U kunt vrij rondwandelen in het prachtige gebied van de Heemtuin en het natuurpark Tussen de Venen. In de grote kas van het paviljoen hangen foto’s van Jur Bosboom. Deze foto’s geven een prachtig beeld van het nieuwe natuurgebied Tussen de Venen, welke grenst aan de Heemtuin.

  • 2e Editie Dichter bij Foltz

    Tuingoed Foltz in Meeden staat op 6 en 7 oktober in het teken van Planten & Poëzie. Het hele weekend vindt de Najaarsplantenmarkt-Extra plaats, met veel aandacht voor nazomerbloeiers, grassen en wintergroene planten. Op zondagmiddag wordt op het tuingoed het poëziefestival ‘Dichter bij Foltz’ gehouden met poëzievoordrachten en theater- en muziekoptredens. Er staan meer dan 50 dichters op het programma. Onder hen zijn de huidige stadsdichter van Groningen Rense Sinkgraven, zijn voorgangers Ronald Ohlsen en Bart FM Droog.

  • Muntendam - vijf auto’s in kettingbotsing

    Woensdagmiddag ontstond op de N33 bij Muntendam een kettingbotsing met vijf auto’s. Het ongeluk is niet, zoals eerder vermeld, veroorzaakt door een 35-jarige automobiliste uit Kornhorn, maar naar later bleek, door een 20-jarige automobilist uit Zandeweer. Deze zag zijn voorliggers te laat, waardoor hij op de 35-jarige vrouw uit Kornhorn botste. Voor de 20-jarige botsten drie auto’s op elkaar. Achter hem botste weer een andere automobilist op hem.

  • Thema-avonden bij Steunpunt Meeden

    De onderwerpen zijn uiteenlopend. Dus voor elk wat wils. En voor jong en oud. De eerste thema-avond ging over de Dorpsvisie Meeden. De tweede avond is op dinsdag 16 oktober. Voor deze avond is het onderwerp “verkeer” gekozen. Een deskundige instructeur van een rijschool laat de aanwezigen kennismaken met de nieuwe verkeersregels. Onderwerpen zijn het nieuwe rijden en ontspannen autorijden. Gesproken wordt over borden, uitritten, belijning, rotondes enz. Vooraf aanmelden voor deze avond is nodig.

  • Plaatsing windmolen bij drukkerij de Bruin te Zuidbroek

    Na ruim een jaar aan voorbereidingen, waarvan een vergunningentraject vanaf januari dit jaar, was dan eindelijk het moment aangebroken dat er een windmolen geplaatst kon worden bij drukkerij de Bruin BV te Zuidbroek.
    Windmolen
    Met de plaatsing van de molen is de drukkerij in staat om in een aanzienlijk deel van de eigen stroombehoefte te voldoen. (ca. 20-25%) Hiermee is het bedrijf weer een stap verder in het proces van duurzaam ondernemen.

  • Benefietconcert

    Op zaterdag 13 oktober wordt er door zanger BOB & vrienden een grote benefietavond georganiseerd in het dorpshuis de Menterne in Muntendam. Het idee hiervoor is afkomstig van de 55-jarige Veendammer Alje Woldhuis alias zanger BOB. Door het succes van zijn single DE VLEESKROKET kreeg hij veel aandacht van de media. Natuurlijk geniet hij volop van die aandacht maar hij wilde toch ook vooral iets goeds doen voor anderen.

  • Geef uw mening over Centrum Zuidbroek!

    De werkgroep Centrum Zuidbroek wil graag uw mening en reactie horen over de plannen voor het centrum. U bent daarvoor van harte welkom op donderdagavond 11 oktober vanaf 20.00 uur in de Broeckhof. Op 1 oktober heeft de gemeente de voorlopige stand van zaken gepresenteerd aan de bevolking. In twee sessies met veel belangstelling heeft u informatie ge-kregen en vragen kunnen stellen. Op deze avond is aangegeven dat de werkgroep Centrum Zuidbroek uw mening en reactie gaat vragen. De werkgroep brengt uw reactie weer in bij de gemeente.

  • Ingezonden - Aan de jeugd van Menterwolde e.o.

    Vonden jullie die paddestoelen rood met witte stippen ook zo lelijk? Kun je beter maar afval voor in de plaats gooien. Ben het er helemaal mee eens dat jullie die kapot hebben getrapt, ik bedoel die aan de Bovenweg tussen de bomen stonden. Ben blij dat jullie dit hebben gedaan, hoef ik het niet meer doen… Zo ff op de fiets zittend je been uit steken, je hoeft er niet eens voor afstappen!! Geweldig cool!!
    Paddestoel Rood met witte stippen
    Heb gezien dat er diverse volwassenen en kinderen van genoten, wat een flauwekul. Ze kwamen zelfs om er foto’s van te maken. Wat moet je er mee?? Kabouters bestaan tenslotte toch niet. Ga zo door!! Volgend jaar weer??

    Een moeder

  • Geweldige resultaten van Judo Ryu

    Zaterdag 6 oktober heeft Judo Ryu Muntendam deel genomen aan het Judo Toernooi Anbergen (Hardenberg). Hier deden 6 judoka's van Judo Ryu aan mee, waarvan er 5 in de prijzen vielen. Er waren maar liefst 3 tweede prijzen, deze waren voor: Aniek Norder, Aniek zat in een poule van 5 judoka's ze verloor haar eerste partij met een ippon, daarna ging het beter en werden er 5, 10 en 7 punten gescoord.

  • CCR tribute in Meeden

    De dames van Townhouse Music organiseren op zaterdagavond 20 oktober 2007 voor de 3e keer een optreden in het Dorpshuis in Meeden. Na optredens van de Brabantse JW Roy en de Groningse Erwin de Vries, doen ze deze keer oude tijden herleven met “A tribute to CCR” door de band Toon Teun & August. Creedence Clearwater Revival was een Amerikaanse rockband, die haar hoogtijdagen kende in de periode 1968 tot 1972. De groep kent een karakteristieke ‘moerassound’, een mix van country, blues en rock n’roll.

  • Modeshow Boiten

    Afgelopen woensdag 3 oktober hield Modehuis Boiten uit Muntendam haar halfjaarlijkse Modeshow in de Menterne. Een zaal vol enthousiaste dames kwam ogen te kort op de vele creaties die de revue passeerden. 12 Mannequins toonden met veel plezier de nieuwste wintermode. De kleding vertoonde mooie warme tinten en waren gemaakt van aangenaam draagbaar materiaal. Het merk Garcia is voor de jonge mode vol met hippe items. De lingerie en nachtkleding werd ook niet vergeten.

  • v.v. ZNC jeugd

    Sponsor jeugd ZNC
    Op een vroege zaterdagmorgen werd deze foto genomen op het sportcomplex van v.v. ZNC. Op de foto zijn maar liefst 4 elftallen te zien, die allen in een prachtig tenue zijn gestoken door sponsor Wim G. Geelen (orthodontist). Op de foto zijn spelers te zien van de teams: DAJ, D1, D2 & D3.

  • Voorbereidingen restauratie station gestart!

    Afgelopen zaterdag zijn er weer veel werkzaamheden verricht ter voorbereiding op de restauratie van het station Zuidbroek. Nadat vrijwilligers eerder in de week overtollige struiken en bossen hadden verwijderd, werd nu de fundering van de voormalige zijvleugel volledig blootgelegd, zodat er binnenkort kan worden begonnen met het herbouwen van deze vleugel.
    NNTTM
    De nieuw te bouwen ruimte is de voormalige wachtkamer 3e klasse en wordt ca. 80 m2. Deze ruimte zal na de opening van het museum worden gebruikt als expositieruimte voor het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum. Op 26 oktober aanstaande is de officiële bouwstart. In het bijzijn van ondermeer gedeputeerde Gerritsen zal de officiële starthandeling worden verricht, waarna het Noorderpoortcollege zal beginnen met de restauratie.

  • Schnitger/Freytagorgel weer in gebruik

    Zo’n 200 mensen hebben afgelopen vrijdagavond de officiële in-gebruikname van het volledig gerestaureerde Schnitger/Freytag-orgel (212 jaar oud) bijgewoond in de Petruskerk te Zuidbroek. Na ruim 20 jaar waren de klanken van het schitterende orgel weer te horen, dankzij een concert dat de heer J. Jongepier deze avond gaf. De aanwezigen kregen een uitvoerige beschrijving van de werking van het orgel. Zaterdag jl. was er een open dag.
    Orgel Zuidbroek

  • Schoonheidssalon Liane opent haar deuren

    Vorige week heeft Liane een compleet ingerichte schoonheidssalon in gebruik genomen, welke in het pand van Derk’s Hairfashion te Zuidbroek is ondergebracht. Liane heeft al jarenlang als schoonheidsspecialiste in Duitsland gewerkt en zij heeft alle benodigde opleidingen hiervoor gevolgd. Natuurlijk kunt u bij haar terecht voor alle behandelingen die een schoonheidsspecialiste normaal uitvoert, zoals reiniging van uw huid, een masker, epileren, harsen en bijv. (bruids)make-up.

  • Zuidbroek - spookrijder onder invloed

    De politie heeft vrijdagnacht op de A7 bij Zuidbroek een 33-jarige spookrijder aangehouden. De automobilist uit Muntendam was zwaar onder invloed en realiseerde zich niet dat hij tegen het verkeer in reed. Op het politiebureau bleek dat de man bijna 2,0 promille alcohol in zijn bloed had. Het rijbewijs is ingenomen. Tegen de Muntendammer wordt proces-verbaal opgemaakt.

  • 50-Jarige Muntendamse gewond in horecagelegenheid

    Een 50-jarige vrouw uit Muntendam is zondagavond gewond geraakt in een horecagelegenheid aan het Boven Oosterdiep. Een 53-jarige medewerker wilde het horecapand sluiten, maar kreeg daardoor onenigheid met een 56-jarige bezoeker uit Veendam en de vrouw uit Muntendam. De onenigheid mondde uit in een ruzie waarbij de vrouw gewond raakte. Ze is voor onderzoek naar een ziekenhuis gebracht. De politie doet onderzoek.

  • Informatiemarkt op de Winkler Prins

    Vervolgopleidingen mbo, hbo en wo presenteren zich in de school. Op vrijdag 26 oktober a.s. organiseert de openbare scholengemeenschap Winkler Prins in Veendam voor de vijfentwintigste keer haar jaarlijkse infomanifestatie over vervolgopleidingen en beroepen. Wat jaren geleden begon als een voorlichting door oud-leerlingen aan WP-leerlingen die nog een keuze in studierichting moesten maken, is nu uitgegroeid tot een grote, jaarlijkse manifestatie.

  • School Zwem Kampioenschap van Menterwolde

    Afgelopen woensdag 10 oktober heeft het School Zwem Kampioenschap van Menterwolde plaatsgevonden in het zwembad te Zuidbroek. Aan de wedstrijd deden ongeveer 125 leerlingen mee van de 8 basisscholen in de gemeente Menterwolde. De jongste deelnemers waren 5 jaar en de oudste deelnemers waren 12 jaar. Het kampioenschap begon om ongeveer 10 over één na het openingswoord van wethouder Velthuis. De wethouder floot ook de eerste kinderen weg bij de start van de 25 m rugslag meisjes.

  • Fruitbedrijf Bosschaart

    BosschaertPlattelandswinkel en Fruitbedrijf Bosschaart is één van de 10 Plattelandswinkels in Oost Groningen. Gerrit en Cornelia Bosschaart telen op hun bedrijf diverse kersen, pruimen, appels en peren soorten. De fruitoogst is weer achter de rug. Dit jaar is de oogst 2 tot 3 weken vroeger dan normaal. Een echte aanrader is de Holsteiner Cox’s, velen kennen de Cox’s Orange Peppin wel, ook nog steeds verkrijgbaar. De Holsteiner Cox’s is groter en roder dan de ‘gewone’ Cox’s. Verder is Doyenné du Comice een heerlijke handpeer voor in de winter. Een peer om, als deze rijp is, je vingers er bij af te likken. Naast vers fruit verkopen zij in de winkel zelf gemaakte producten uit eigen boomgaard, o.a. jam, gelei, chutney en bijv. kersen in de weck. Maar ook Poffert in de weck. Elke Groninger kent Poffert of trommelkoek, heerlijk warm te eten met suiker en boter of stroopsaus. Deze producten worden allemaal geproduceerd door Grunninger Heerlyckheid, op ambachtelijke wijze.

  • Klaverjassen en Sjoelen om de Broeckhof bokalen

    Vrijdag 12 oktober jl. werd er voor 21ste keer gekaart en gesjoeld in De Broeckhof. Gerda Hummel opende namens De Broeckhof en heette allen welkom. Er waren 24 kaarters en 10 sjoelers, maar de opkomst viel wat tegen. In een vlot tempo werden de vier spellen van zestien gespeeld en tussendoor werden de spelers op warme hapjes getrakteerd die werden aangeboden door Gerda Hummel.

  • F.N.V. Vrouwenbond

    Op 8 oktober jl. hield de Vrouwenbond afd. Muntendam een informatie-avond in de Menterne. De voorzitter heette in haar openingswoord ook de afdelingen Noord- en Zuidbroek welkom. Voor deze avond was dhr. Gert Brouwer regiomanager bij Oosterlengte uitgenodigd. Aan de hand van een diaserie vertelde hij hoe hun organisatie werkt. Bij het punt thuiszorg en vooral de huishoudelijke hulp kwamen de vragen ook in verband met Alpha hulp.

  • Dameskoor ELK & AIN

    Na een welverdiende vakantie is het koor al weer druk met de voorbereiding van het op handen zijnde 10 jarig jubileum concert op 10 novemberen 17 november a.s. Men is druk aan het repeteren om alle liedjes en pasjes er goed in te krijgen. Dirigente Ninke Pekelder heeft het dan ook zwaar om alles in goede banen te leiden. Het concert zal een mengeling zijn van wat oudere liedjes en dan al snel opbouwend naar de nieuwe. De dames hopen dan ook dat het twee spetterende avonden zullen worden en dat u daar in groten getale bij aanwezig zult zijn.

  • Kleindierenshow PKV

    De pluimvee en konijnen vereniging (pkv) uit Muntendam houdt op vrijdag 19 en zaterdag 20 oktober haar jaarlijkse tentoonstelling van hoenders, konijnen, duiven en watervogels. De pkv organiseert voor het 35 achtereenvolgende jaar hun tentoonstelling in de Menterne. Tijdens de tentoonstelling wordt er een districtshow gehouden onder auspiciën van de Ned. leghorn club, Groninger meeuwenclub en de Vlaamse reuzen club. Buiten deze rassen zijn er nog eens 700 kleindieren te bewonderen!

  • Als je maar gezond bent…..

    Ingezonden:

    Als je maar gezond bent…..
    Als je maar gezond bent…
    Dat hoor je vaak.
    Zeg jij het ook wel eens?
    En het is toch ook zeker zo! Het is toch niets gedaan als je zwak, ziek en misselijk bent? Als je bij elke beweging je rug voelt. Als je twee maal per week naar het ziekenhuis moet omdat je nieren niet goed werken. Als je minstens één keer in de week ligt over te geven tot je niet meer kunt. Als je zulke hartritmestoornissen hebt dat je steeds angstiger wordt. Als je kind een ernstige afwijking heeft. Als je astma,reuma, enz, enz enz, hebt. Als je maar gezond bent………………
    Ja, is dat zo?
    Is dan alles goed?
    Kan je, als je gezond bent en al je gezinsleden zijn gezond, pas genieten van het leven?
    Ben je dan pas gelukkig?
    Maar hoe komt het dan dat veel mensen die aan een zware ziekte lijden, zich er goed doorheen slaan, soms bewonderenswaardig, en sommige mensen die geen gezondheidsproblemen hebben niet gelukkig zijn? Hoe komt het dat elke keer als ik die dove mevrouw zie, zij een glimlach op mijn gezicht kan toveren? Hoe kan het dat die jongen met het syndroom van Down het beste in mij naar boven haalt? Komt dat door het plezier dat hij uitstraalt of eigenlijk gewoon om wie hij is? Hoe kan het dat de man die door zulke diepe dalen moest in zijn leven vanwege zijn chronische ziekte, mij het gevoel geeft dat hij vrede heeft in zijn hart? Hoe komt het dat ik zelf getroost een sterfkamer verlaat?
    Is het waar: als je maar gezond bent…………….?
    Of zou er nog iets anders zijn wat belangrijker is dan gezondheid……….?

    VERA

  • Dunning bospercelen

    Staatsbosbeheer start machinale dunningen in bospercelen rond Westerlee en ten noorden van Oude Pekela. In een deel van het bos ‘De Garst’ bij Westerlee, het bosperceel ten oosten van de Burgemeester Venemastraat te Meeden en het Emergobos bij Oude Pekela start Staatsbosbeheer met het machinaal oogsten van bomen. Deze houtkap is niet primair bedoeld voor de verkoop maar een te dicht begroeid bos leidt tot verstikking en komt de biodiversiteit niet ten goede.

  • Concert Muziekvereniging Oosterbroek

    Op zaterdagavond 27 oktober 2007 is het eindelijk zover. Na hard studeren en repeteren zijn de muzikanten van Muziekvereniging Oosterbroek er klaar voor. Het concert ter gelegenheid van het 30 jarig bestaan van de vereniging. Vanaf de zomervakantie is er erg hard gewerkt om een leuk programma voor u neer te zetten. Dit jaar gaat het iets anders dan anders. Naast de muziek vormen diverse showelementen en gastspelers een aanvulling op het normale programma. Een concert om aan te raden.

  • Snelle tijden voor Judo Ryu

    Dat Judo Ryu niet alleen goed is in judo, lieten ze zondag 14 oktober zien tijdens de 4 mijl van Groningen. Met 35 personen werd aan deze loop meegedaan en de tijden logen er niet om. De training hiervoor was al vóór de zomervakantie begonnen en wel onder leiding van Benny Scholtens, beter bekend als "de Bongel". Dit jaar werd er gelopen in rode t-shirts die mogelijk werden gemaakt door Oosterberg electrotechnische groothandel, Nijburg luchtechniek Sappemeer en Bijma transport over water Zuidbroek.